ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Δικών "φιλολογία"

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Η είδηση για την υπόθεση Οτσαλάν δε "βγήκε" από το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά στο περιθώριο της Συνόδου της ΔΕΕ: Εκεί όπου ο Λαμπέρτο Ντίνι, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, πρότεινε να δικαστεί ο Κούρδος ηγέτης "από μια ευρωπαϊκή χώρα" (και να ησυχάσουμε). Προσθέτοντας ότι τούτο "δε θα είναι μικρή επιτυχία"...

Εν πολλοίς, ο Ιταλός υπΕξ Ντίνι διέγραψε μέσα σε τέσσερις λέξεις τις συζητήσεις περί συστάσεως "διεθνούς δικαστηρίου" - προφανώς επειδή η ιδέα δεν έτυχε και καμιάς σοβαρής στήριξης. Εξοχα, αλλά ποιος θα αναλάβει το "ρίσκο" να δικάσει τον Απο;

Σε σχετικές ερωτήσεις που του έθεσαν δημοσιογράφοι, υπονόησε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Λαμπέρτο Ντίνι απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Σκέπτεται, είπε, "μια χώρα, η οποία έχει υπογράψει και επικυρώσει τη Συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης", που δημιουργήθηκε το 1949 και υπεγράφη στο Στρασβούργο. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετέχουν 40 χώρες. Διαλέγετε και παίρνετε...

Προχτές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ Αλέμα επέμενε στο ενδεχόμενο διεξαγωγής της δίκης του Οτσαλάν "σε μια τρίτη χώρα", αναγνωρίζοντας και αυτός ότι μια δίκη του ηγέτη του PKK ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου είναι "δύσκολη".

Οι ιταλικές αρχές, οι οποίες συνέλαβαν τον ιδρυτή και αρχηγό του ΡΚΚ την 12η Νοέμβρη στη Ρώμη, έχουν αρνηθεί την έκδοσή του στην Τουρκία, επειδή στη χώρα αυτή εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή κι η κείμενη ιταλική νομοθεσία απαγορεύει κάτι τέτοιο.

Για τη "Ρεπούμπλικα", πάντως, δεν τίθεται ζήτημα: Στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο τόνιζε ότι η Ιταλία θα είναι που θα δικάσει τον Οτσαλάν (κάτι που θα αποδεχόταν, με μισή καρδιά έστω, η τουρκική πολιτική ηγεσία, όπως τόνιζε στην αρχή της βδομάδας ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ).

Το γεγονός ότι "ο κ. ντ' Αλέμα δεν είπε ευθέως ότι η τρίτη χώρα, σε σχέση με την Τουρκία και τη Γερμανία, θα ήταν η Ιταλία", λέει η "Ρεπούμπλικα", δε σημαίνει και πολλά: "Για την ώρα, δε βλέπουμε ποια άλλη χώρα θα δεχόταν να διεξαχθεί στο έδαφός της μία δίκη κατά του Κούρδου ηγέτη που κατηγορείται για τρομοκρατία", έγραψε...

Και καταλήγει σημειώνοντας ότι, αμέσως μετά την εκπνοή της προθεσμίας για την απαγγελία κατηγορίας κατά του Οτσαλάν, στις 22 Δεκέμβρη, "υποχρεωτική λύση είναι μία δίκη στην Ιταλία, με πρωτοβουλία της εισαγγελίας της Ρώμης που είναι αρμόδια για αδικήματα διαπραχθέντα στο εξωτερικό".

Υπάρχει, βέβαια, και μια άλλη λύση: Να σταλεί ο Οτσαλάν στη Γαλλία, η οποία δεν έχει κανένα πρόβλημα να εκδώσει τον "τρομοκράτη" στην Τουρκία - κάτι που χτες ανακοίνωσε ότι θα κάνει στην περίπτωση ενός καταζητούμενου μαφιόζου, που βρίσκεται στο έδαφός της, μετά τη σύλληψή του βάσει διεθνούς εντάλματος...

ΑΛΓΕΡΙΑ
Νέο κύμα βίας

ΑΛΓΕΡΙ.-

Αιματηρή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε, χτες, σε υπαίθρια αγορά της ανατολικής Αλγερίας, συνεχίζοντας τον κύκλο επιθέσεων που έχουν σημαδέψει την τρέχουσα βδομάδα τη χώρα, βδομάδα που ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επέλεξε για να έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της αλγερινής ηγεσίας, με θέμα την αποκλιμάκωση των βιαιοτήτων που ταλανίζουν τη χώρα τα τελευταία 4 χρόνια.

Τουλάχιστον 14 νεκρούς και 23 τραυματίες άφησε πίσω της η βομβιστική επίθεση που έγινε, χτες, στην αγορά της περιοχής Αϊν Ντέφλα, 125 χλμ δυτικά του Αλγερίου, σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι τοπικές αρχές ασφαλείας. Ως συνήθως καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, παρότι οι υποψίες των αρχών στρέφονται, και πάλι, προς τους μαχητές της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας".

Η χτεσινή επίθεση ήταν η 6η που πραγματοποιήθηκε μέσα στη βδομάδα, αρχής γενομένης από την Κυριακή, και υπολογίζεται ότι μόνο τις τελευταίες μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους από βομβιστικές επιθέσεις και σφαγές περισσότερα από 35 άτομα. Κατά τη διάρκεια αυτής της βδομάδας, αλλεπάλληλες συναντήσεις με Αλγερινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και με τον Πρόεδρο Λιαμίν Ζερουάλ είχε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος επισκέπτεται την Αλγερία στα πλαίσια της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει ο ΟΗΕ, αλλά και η ΕΕ για "εξιχνίαση των σφαγών και τερματισμό του αιματοκυλίσματος".

ΙΑΠΩΝΙΑ
"Μελανά" οικονομικά μαντάτα...

ΤΟΚΙΟ.-

Τη χειρότερη εικόνα των τελευταίων 24 χρόνων παρουσιάζουν οι τελευταίοι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης στην Ιαπωνία. Το ηθικό κυβέρνησης, οικονομικών υπηρεσιών και αναλυτών φαίνεται ιδιαίτερα πεσμένο, μια που πολλοί από τους παραπάνω θεωρούν σχεδόν ανέφικτο το στόχο του πρωθυπουργού Κέιζο Ομπούτσι να κυμανθεί, μέσα στο 1999, η ελάχιστη οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό 1,8%...

Τα "μαύρα μαντάτα" που έλαβε χτες η κυβέρνηση από την Υπηρεσία Οικονομικού Σχεδιασμού έμοιαζαν με κομμάτια παζλ, που εάν ενώνονταν, θα αποκάλυπταν το μάλλον μαραμένο πρόσωπο της οικονομίας: Το τρίμηνο Ιούλης - Σεπτέμβρης 1998 η οικονομία παρουσίασε πτώση της τάξης του 0,7%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάνοντας αισθητά τα σημάδια ύφεσης για τέταρτο συνεχές τρίμηνο. Με βάση την πτώση του ιαπωνικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, η πτώση των ρυθμών ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας ανέρχεται στο 2,3%. Στο ίδιο διάστημα, η λαϊκή κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,3% και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι οικονομικοί δείκτες εμφανίζουν αισθητά σημάδια ύφεσης για τέσσερα συνεχή τρίμηνα, αφότου τουλάχιστον η κυβέρνηση άρχισε, το 1995, να συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία ανάπτυξης.

"Θα δυσκολέψουν λίγο περισσότερο τα πράγματα". είπε χαρακτηριστικά ο Ταϊτσι Σακαϊγια, ανώτατο στέλεχος της Υπηρεσίας Οικονομικού Σχεδιασμού, ανακοινώνοντας ότι μάλλον είναι απίθανο να ευοδωθεί ο στόχος της κυβέρνησης για μίνιμουμ ανάπτυξη με ρυθμό 1,8% μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη. Πάντως, προέβλεψε ότι "τα χειρότερα μάλλον έχουν περάσει" και ότι τα τελευταία στοιχεία "ήταν λίγο καλύτερα απ' ό,τι περίμενε"... Μαύρο χιούμορ;

Ολα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός Κέιζο Ομπούτσι παλεύει να ανατρέψει τη συρρίκνωση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης για τρίτη συνεχή χρονιά και να πραγματοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμά του να βγει η χώρα από την ύφεση μέχρι το 2000... Ετσι, ο Ομπούτσι προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα σε φάση οικονομικής ανάπτυξης, χορηγώντας μεγάλες επιδοτήσεις σε προγράμματα κατασκευής δημοσίων έργων και προχωρώντας σε προσωρινές φοροελαφρύνσεις. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες αδυνατούν να τονώσουν το ηθικό των περισσότερων Γιαπωνέζων (που φαίνεται πως επιστρέφουν στην παλιά μέθοδο της αποταμίευσης (!) και όχι στη μαζική κατανάλωση), αλλά και στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν "παγώσει" κάθε σχέδιο για τη δημιουργία νέων εργοστασίων ή την ανανέωση του εξοπλισμού των βιομηχανικών τους μονάδων. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εντείνονται οι φόβοι για τη "σταθερότητα" του τραπεζικού συστήματος, παρά το τελευταίο, γενναίο, πακέτο δανειοδότησης της κυβέρνησης (ύψους 201 δισ. δολαρίων) σε μεγάλους οφειλέτες (τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα).

ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Δάνειο τριών δισ. από την Παγκόσμια Τράπεζα

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. -

Τι είχε ζητήσει η Μαλαισία από την Παγκόσμια Τράπεζα τον περασμένο Ιούλη; Ο γρίφος λύθηκε μόλις χτες, δίνοντας τέλος στις φημολογίες: Δάνειο ύψους 3 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση του επί 17 χρόνια πρωθυπουργού Μαχαθίρ Μοχάμεντ το αποκάλυψε χτες, λέγοντας πως ήρθε η ώρα της δανειοδότησης λόγω των δυνατών πληγμάτων που δέχεται η οικονομία της χώρας του από την πρόσφατη ασιατική ...οικονομική γρίπη.

Το μαλαισιανό πρακτορείο ειδήσεων "ΜΠΕΡΝΑΜΑ" μετέδωσε τη σχετική είδηση επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών Μουστάπα Μοχάμεντ. Σύμφωνα με τον υπουργό, τον περασμένο Ιούλη η κυβέρνηση είχε ζητήσει δάνειο δύο δισ. δολαρίων, ενώ προηγουμένως είχε κάνει αίτηση για δάνειο 300 και 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε μια εποχή που η Μαλαισία προσπαθεί να εξασφαλίσει δάνεια από τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία, ο υπουργός σημείωσε ότι σήμερα ήρθε η ώρα δανειοδότησης "μιας που εδώ και καιρό δεν είχαμε ζητήσει τίποτε από την Παγκόσμια Τράπεζα"... Πράγματι, η τελευταία φορά που η Μαλαισία είχε πάρει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα ήταν το 1994, οπότε ζήτησε το "ταπεινό" ποσό των 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Μαλαισία δεν είχε λόγο να ζητήσει δάνειο από το εξωτερικό, μιας που οι ρυθμοί ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης κυμαίνονταν στο 8%. Αλλά από τότε μέχρι πέρσι, οπότε "ενέσκηψε" η ...οικονομική ασιατική γρίπη, η οικονομία άρχισε να δοκιμάζεται και να γίνονται εμφανή τα πρώτα σοβαρά σημάδια ύφεσης.

Χτες, ο γνωστός αμερικανικός επενδυτικός οργανισμός "Μούντις" έδωσε μια μάλλον αρνητική έκθεση, τόσο για την οικονομία της Μαλαισίας, όσο και για πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, προετοιμάζοντας τους επενδυτές για περαιτέρω επιδείνωση των εκεί οικονομικών δεικτών. Στελέχη του "Μούντις" εκτίμησαν πως η χώρα θα χρειαστεί 16,31 δισ. δολάρια για την ανακούφιση του τραπεζικού συστήματος και την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς οι δείχτες ανάπτυξης έπεσαν μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 1998 κατά 8,6%...

"Να δοθεί άσυλο στον Οτσαλάν"

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Την παροχή πολιτικού ασύλου στον Α. Οτσαλάν, την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών και την άσκηση όλων των πολιτικών πιέσεων προς την Τουρκία για ειρηνική, βιώσιμη και οριστική λύση του κουρδικού προβλήματος που έχει πάρει διαστάσεις πραγματικής γενοκτονίας, ζητά, με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης.

"Η Τουρκία", υπογραμμίζει ο Β. Εφραιμίδης, "αρνείται κατηγορηματικά την ανάληψη πρωτοβουλιών για πολιτική και ειρηνική επίλυση του κουρδικού προβλήματος, και, διά στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου και εμμένει στο αίτημα έκδοσης του Α. Οτσαλάν, τον οποίο χαρακτηρίζει εγκληματία και τρομοκράτη. Εξαπολύει ύβρεις και απειλές κατά της ΕΕ, προβαίνει σε μαζικές συλλήψεις και κακοποιήσεις μελών του μόνου νόμιμου κουρδικού κόμματος στην Τουρκία (HADEP) και επιδίδεται σε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον Κούρδων ανταρτών στα σύνορα με το Ιράκ".

"Δεδομένου ότι η κράτηση του Α. Οτσαλάν στην Ιταλία και οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε διεθνές πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για το θέμα καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και συγκεκριμένων πολιτικών δράσεων για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος, και ενόψει της σύγκλησης έκτακτου Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης", ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο "να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την παραχώρηση πολιτικού ασύλου στον Α. Οτσαλάν και να ασκήσει πιέσεις στην τουρκική πλευρά, χρησιμοποιώντας και τις σχετικές ρήτρες που έχουν υπογραφεί για την Τελωνειακή Ενωση, για την έναρξη πραγματικού και ουσιαστικού διαλόγου για άμεση, βιώσιμη και οριστική λύση του κουρδικού προβλήματος που έχει πάρει διαστάσεις πραγματικής γενοκτονίας".

Στη θέση όπου υπήρχε η τράπεζα που χρεοκόπησε γίνεται επέκταση του "ανοικτού χώρου"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ