ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεδριάζουν σήμερα τα Συντονιστικά Αγώνα των μαθητών

"Μπλόκα" ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική έστησαν και χτες οι μαθητές σε εφτά σημεία της πρωτεύουσας

"Μπλόκα" σε δρόμους της Αττικής έστησαν και χτες οι μαθητές αντιδρώντας στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά και στον αυταρχισμό, που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να τρομοκρατήσει αυτούς και τους γονείς τους. Στο μεταξύ οι μαθητές μαζικά αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 9 Δεκέμβρη, που προγραμματίζονται σε 35 πόλεις της χώρας. Σήμερα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί σε συνέλευση τα Τοπικά Συντονιστικά στο 40ό Λύκειο στην Γκράβα, στις 11 το πρωί, για το καλύτερο συντονισμό της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων στις 9 και 15 Δεκέμβρη.

"Τρακτέρ εμείς δεν έχουμε, μα έχουμε θρανία, και μπλόκα εμείς θα στήσουμε για δωρεάν παιδεία".Με αυτό το σύνθημα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Γκράβας,οι μαθητές από το 22ο, 21ο, 40ό, 61ο, 1ο και 2ο Γυμνάσια - Λύκεια, το 1ο και 2ο ΤΕΛ και την ΤΕΣ απέκλεισαν χτες στις 11 π.μ. την οδό Πατησίων, στο ύψος της πλατείας Κολιάτσου. Για αρκετή ώρα φώναζαν συνθήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και ενάντια στο κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας: "εισαγγελείς αστυνομία, κάτω τα χέρια απ' την παιδεία".

"Η σημερινή μας κινητοποίηση δίνει το χαρακτήρα της πάλης μας στο τοπικό επίπεδο, με στόχο να συσπειρωθούν οι μαθητές, αλλά και οι δημότες στον αγώνα ενάντια στο νόμο, για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους", τόνισε η Δ. Μοντσενίδου, μαθήτρια του 2ου Λυκείου. "Δεν πάει άλλο", συμπληρώνει η συμμαθήτρια της Κ. Τζίμα. "Οι καταλήψεις είναι για μας το έσχατο όπλο και το χρησιμοποιούμε κι αυτό μέχρι την κατάργηση του νόμου. Και ζητάμε ακριβώς αυτό, όχι τροποποιήσεις του και αναστολές".

Οι μαθητές με το σύνθημα "εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία ελάτε να παλέψετε για δωρεάν παιδεία", έκαναν πορεία στην Πατησίων και στην οδό Γαλατσίου και επέστρεψαν στα σχολεία τους, τα οποία είναι υπό κατάληψη.

Στην οδό Λιοσίων

"Δε θα περάσει", φώναζαν χτες οι μαθητές από τα σχολεία της Βάθης, που χτες έστησαν το δικό τους "μπλόκο" στη συμβολή των οδών Λιοσίων και Μεταξά. Μαθητές από το 2ο και 42ο Λύκειο Αθήνας, με πορεία από τα σχολεία τους έφτασαν στη Λιοσίων, όπου παρέταξαν "μπλόκα αγώνα" λίγο πριν από το Δημαρχείο στη Λιοσίων στη διασταύρωση με την οδό Μεταξά, αποκλείοντας τη Λιοσίων για μια περίπου ώρα, δίνοντας την υπόσχεση ότι, "Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά".

Φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα "Δε θα περάσει", "Αρσένη, Αρσένη ξεβούλωσε τα αυτιά, μήπως και μπορέσεις και ακούσεις τα παιδιά" και χτυπώντας ρυθμικά τα χέρια τους, δήλωσαν ότι όσο το υπουργείο εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις από τους μαθητές, όσο θα αποφεύγει το διάλογο με μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και γονείς και όσο ο υπουργός θα πίνει τον καφέ του στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, θα απαντούν με ακόμη πιο δυναμικές ακόμα πιο μαζικές συντονισμένες κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 42ου Λυκείου Αθήνας Σταύρος Παπαδόπουλος,τόνισε ότι "με οδηγό την απόφαση της πανελλαδικής συνάντησης Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, συνεχίζουμε τις συντονισμένες κινητοποιήσεις μας, ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το νόμο 2525/97, συμμετέχουμε μαζικά στο μαθητικό συλλαλητήριο στις 9 Δεκέμβρη και στην αυριανή συνέλευση των Τοπικών Συντονιστικών Αγώνα στο 40ό Λύκειο της Γκράβας, όπου θα αποφασίσουμε όλοι μαζί από κοινού για το καλύτερο συντονισμό της δράσης".

Την ίδια ώρα, το δικό τους "μπλόκο" έστηναν μαθητές του 1ου και 2ου Λυκείου Πεύκης, στη λεωφόρο Δημοκρατίας,τα σχολεία Κορωπίου, Μαρκόπουλου, Γλυκών Νερών, Λαυρίου και Παιανίας στον κόμβο Μεσογείων της Λαυρίου,τα σχολεία του Κολωνού στη Λένορμαν,τα σχολεία της Ελευσίνας στην Εθνική Οδό.Στον Πειραιά, μαθητές της Ιωαννίδειου σχολής και της Ραλλείου έκλεισαν τη διασταύρωση των οδών Γεωργίου Α και Ηρώων Πολυτεχνείου στο κέντρο του Πειραιά.

Για τη Δευτέρα οι μαθητές προγραμματίζουν τις εξής κινητοποιήσεις:

Στον Ταύρο,οι μαθητές θα κλείσουν την οδό Πειραιώς, στο ύψος του Δημαρχείου και στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας,θα κλείσουν τον κεντρικό δρόμο.

Την Τρίτη, στη Νέα Ιωνία,οι μαθητές, θα κλείσουν τη λεωφόρο Ηρακλείου στο ύψος του σταθμού του ΗΣΑΠ "Πευκάκια".

Μεγαλειώδης πορεία μαθητών στην Πάτρα

Την απόφασή τους να ανατρέψουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης διατράνωσαν χτες χιλιάδες μαθητές της Πάτρας. Στην παμπατραϊκή παμμαθητική συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των 15μελών και των Γενικών Συνελεύσεων του 2ου Λυκείου, του Πειραματικού Λυκείου και του 7ου Λυκείου Πάτρας, ανταποκρίθηκε το σύνολο σχεδόν των Γυμνασίων και Λυκείων της Πάτρας. Πάνω από 3.000 χιλιάδες μαθητές αψήφησαν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την τρομοκρατία στα σχολεία, αλλά και τις διασπαστικές προσπάθειες ομάδων του ΝΑΡ και της "Α/συνέχειας", οι οποίες κρυμμένες πίσω από μια δήθεν "επιτροπή πρωτοβουλίας μαθητών" καλούσαν σε άλλη συγκέντρωση. Οι χιλιάδες μαθητές τούς απομόνωσαν αφήνοντας στην παρασυναγωγή τους μόνους τους μερικές δεκάδες φοιτητών των συγκεκριμένων ομάδων.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου, διαδηλώνοντας πως ο νόμος Αρσένη "δε θα περάσει". Το μαθητικό ποτάμι, που - όπως οι ίδιοι εκτιμούν - "πίσω δε γυρνά", ξεκίνησε ορμητικό την πορεία του μέσα στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, στέλνοντας το μήνυμα σε "Σημίτη, Αρσένη ακούστε το καλά: αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά". Οι μαθητές διαδήλωσαν έξω από τη Νομαρχία Αχαϊας και στη συνέχεια επέστρεψαν στην πλατεία Γεωργίου. Εκεί πραγματοποιήθηκε από ερασιτεχνικά μαθητικά σχήματα μια συναυλία, της οποίας τον ενθουσιασμό και το πάθος δεν κατάφερε να σβήσει ούτε η καταρρακτώδης βροχή. Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους στις καθημερινές πολύμορφες κινητοποιήσεις στα σχολεία τους, στη νέα μεγάλη πανελλαδική παμμαθητική κινητοποίηση, που θα γίνει και πάλι στην πλατεία Γεωργίου και στις 15 Δεκέμβρη στη νέα πανελλαδική κινητοποίηση που αυτή τη φορά θα γίνει μαζί με τους απεργούς εργαζόμενους και τους γονείς τους. Σήμερα στις 6.30 μ.μ. συγκεντρώνονται στο ΕΚ Πάτρας τα 15μελή των σχολείων της Πάτρας, με στόχο να δυναμώσουν παραπέρα το συντονισμό τους για να διακηρύξουν από κοινού ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για διάσπαση του αγώνα τους δε θα περάσουν, καθώς ο αγώνας των μαθητών θα κλιμακωθεί.

Στην Κόρινθο

Σε κατάληψη βρίσκονται εδώ και μέρες 6 Λύκεια της Κορινθίας: 1ο, 2ο και 3ο Λύκειο Κορίνθου, το ΓΕΛ Λουτρακίου, το ΓΕΛ Κιάτου και το Λύκειο Βραχατίου. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται έντονα η διασπαστική προσπάθεια των κυβερνητικών υπαλλήλων, με επικεφαλής το νομάρχη Κορινθίας Αγγ. Μανωλάκη,οι οποίοι πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Νομαρχία καλώντας γονείς, διευθυντές σχολείων, ακόμα και τους ίδιους τους μαθητές με στόχο την εκτόνωση των κινητοποιήσεων. Παρ' όλα αυτά, οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν συντονίζοντας τον αγώνα τους. Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΕΚ Κορίνθου, όπου εκλέχθηκε Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα διοργανώσει παγκορινθιακή παμμαθητική κινητοποίηση που θα γίνει στις 9 Δεκέμβρη στα Περιβολάκια Κορίνθου. Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν, με αποφάσεις των ΕΛΜΕ, οι καθηγητές του νομού, καθώς και η Απεργιακή Επιτροπή εργαζομένων του νομού.

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Είμαστε κοντά στους αγώνες σας

Σε κοινό αγώνα και έμπρακτη στήριξη των κινητοποιήσεων κάλεσε ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", όλους τους κατοίκους της Αθήνας με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια των μαθητών στις 9 και 15 Δεκέμβρη

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών, των υπό κατάληψη σχολείων της Γκράβας, βρέθηκε χτες το πρωί, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής μαζί με καθηγητές των σχολείων, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους, στους αγώνες τους για την υπεράσπιση και την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Κάτω από πανό "οι μαθητές δε βολεύονται, βουλεύονται" και γύρω από τη φωτιά που είχαν ανάψει σε βαρέλια, βρήκε ο Λ. Αυδής, συγκεντρωμένους τους μαθητές στα προαύλια του 21ου και του 40ού Γυμνασίου και Λυκείου.

"Η κατάργηση του νόμου 2525/97, ο ελεύθερος χρόνος, αλλά και η γνώση που διεκδικείτε, καθώς και τα υπόλοιπα αιτήματά σας είναι δίκαια. Η αξία τους είναι ξεχωριστή, γιατί διεκδικείτε εφόδια για το μέλλον. Είμαστε, δίπλα σας και υποστηρίζουμε όποιους τρόπους διαλέγετε για να τα υπερασπιστείτε",υπογράμμισε ο Λ. Αυδής.

Μιλώντας για τη μορφή των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε ότι "προσανατολίζονται σύμφωνα με το είδος ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν ανθρώπους περιορισμένους, με διαλυμένη προσωπικότητα και με κομμένα φτερά".

Στη συνέχεια επισήμανε στους μαθητές τις προσπάθειες που έχει κάνει η Δημοτική Κίνηση και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εύρεση χώρων που θα διατεθούν για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων. Αλλά και την υπεράσπιση που έχουν οι μαθητές από τη "Συμπαράταξη" "σε όσους υποστηρίζουν ό,τι δεν έχετε αιτήματα. Απαιτούμε από τις υπόλοιπες παρατάξεις να συνταχθούν στο πλευρό σας και να σταματήσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για διάλυση της δημόσιας παιδείας".

Στο παράπονο των μαθητών για απουσία των παρατάξεων από τις μαθητικές πορείες, ο Λεων. Αυδής υπογράμμισε ότι η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" - μετά από σύσκεψη της Ολομέλειας της Δημοτικής Κίνησης, που έγινε την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη - καλεί με ανακοίνωσή της, την οποία μοίρασε στα παιδιά των σχολείων, "όλους τους κατοίκους της Αθήνας σε κοινό αγώνα και έμπρακτη στήριξη των κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή μας στα συλλαλητήρια στις 9 και 15 Δεκέμβρη και τη συμπαράστασή μας στις μορφές αγώνα, που επιλέγουν οι Συνελεύσεις και τα Συντονιστικά των μαθητών".

ΠΙΕΡΙΑ
"Ομηροι" του ΚΤΕΛ οι μαθητές

Την ανάγκη των μαθητών για μόρφωση χρησιμοποιεί ως μέσο εκβιασμού η διοίκηση των ΚΤΕΛ Πιερίας, προκειμένου να επιτύχει τη ρύθμιση των χρεών της επιχείρησης προς το ΙΚΑ. Αποφάσισε να σταματήσει τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία και τώρα οι μαθητές κυρίως από τα χωριά δεν έχουν τη δυνατότητα μετάβασης με αποτέλεσμα να χάνουν μαθήματα.

Μέσα και από αυτό το περιστατικό προκύπτει το "μεγαλείο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης". Μένει εκτεθειμένο το υπουργείο Παιδείας και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς (π.χ., Νομαρχία) που δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν ούτε καν τη δυνατότητα ομαλής μετάβασης των μαθητών στα σχολεία, ενώ από την άλλη καταδικάζουν τις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται με αίτημα το δικαίωμα στη μόρφωση.

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την τακτική της διοίκησης του ΚΤΕΛ και με αφορμή το "μπλόκο" που στήθηκε στην παιδεία, όπως χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κίνηση, ρωτάει:

"Επιτρέπεται εύρωστες ιδιωτικές επιχειρήσεις να οφείλουν μεγάλα ποσά σε κοινωνικό οργανισμό όπως το ΙΚΑ, από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση των απόμαχων της δουλιάς;

Οι αγρότες, που σε τελευταία ανάλυση είχαν πρόβλημα επιβίωσης, όταν έστησαν μπλόκα, πήραν μέτρα ώστε σε περιπτώσεις ανάγκης να εξυπηρετούν την κοινωνία (υγεία, στρατός, παιδεία). Το "μπλόκο" των ΚΤΕΛ στην παιδεία ποιος θα το σταματήσει;

Τι μέτρα πήρε η Νομαρχία και η πολιτεία ώστε να μην επαναληφθεί όπως στο παρελθόν, το πρόβλημα; Προέβλεψε κυρώσεις σε βάρος των ΚΤΕΛ μέσα από τη σύμβαση; Προβληματίστηκε καθόλου από τη δύναμη που δίνει σε ένα ιδιωτικό φορέα η μονοπωλιακή εκμετάλλευση της επιβατικής κίνησης; Σκέφθηκε τη δυνατότητα να αναλάβει η ίδια τη μετακίνηση των μαθητών; Και ας μη μιλήσουν για οικονομικό κόστος, γιατί το κόστος σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών δεν μπορεί να μπει σε καμία ζυγαριά".

Σύσκεψη στον Πειραιά

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα "αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και συντονισμός της δράσης μας για την ανατροπή της" διοργανώνει αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωαννιδείου, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, η οποία συμμετέχει μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργατικά σωματεία στο μαθητικό συλλαλητήριο στις 9 του Δεκέμβρη στην πλατεία Κοραή.

Πορεία στην Αλεξανδρούπολη

Πορεία προς της Νομαρχία πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες μαθητές της Αλεξανδρούπολης, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο του Αρσένη. Οι μαθητές διαδήλωσαν την αγανάκτησή τους για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η δημόσια παιδεία σήμερα, καταλύοντας τα τελευταία ψήγματα της ισότιμης μόρφωσης για όλους τους μαθητές.

"Τίποτα, τίποτα δε σταματά τη μόρφωση θα πάρουμε αγωνιστικά", "Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια για μαθητές φυτά", ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της πορείας προς τη Νομαρχία, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη για την πόλη ατμόσφαιρα. Στο τέλος της διαδήλωσης τα μέλη του Συντονιστικού των Σχολείων Αλεξανδρούπολης κάλεσαν τους μαθητές να πάρουν μαζικά μέρος στη μεγάλη πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση που αποφάσισαν οι μαθητές των ημερήσιων σχολείων και θα πραγματοποιηθεί στις 9 του Δεκέμβρη, σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Οι μαθητές με συντονισμένα βήματα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

"Ενωμένοι και αποφασισμένοι", δήλωναν οι μαθητές από τα σχολεία της Γκράβας και του Γαλατσίου, που απέκλεισαν την οδό Πατησίων στην πλατεία Κολιάτσου

"Μπλόκο" στην οδό Λιοσίων έστησαν χτες οι μαθητές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ