ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποφάσεις

Οσο σκύβουν τα κεφάλια οι εργαζόμενοι, όλα είναι "νόμιμα" και "εντάξει". Ουδείς νόμος, δηλαδή, παραβιάζεται, όταν εισπράττουν λειψά μεροκάματα, όταν πιέζονται αφόρητα από τα αφεντικά να εντατικοποιήσουν τη δουλιά, όταν παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους, σκαρφαλωμένοι σε σκαλωσιές ή σε κολόνες, χωρίς προστατευτικά μέτρα, όταν απολύονται και μένουν στο δρόμο, όταν δουλεύουν ανασφάλιστοι, όταν το οχτάωρο επιμηκύνεται σε εννιά ή δέκα ώρες (και αν σου αρέσει φίλε, αλλιώς μάζεψέ τα και στρίβε), όταν, τέλος, τραβάει λουκέτο η επιχείρηση και χάνουν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και άλλα οφειλόμενα.

Οσο οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν στον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επιβληθεί με τη "Λευκή Βίβλο", και τις άθλιες Συνθήκες του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ κλπ., όλα είναι "νόμιμα" και ουδεμία κατάχρηση διαπράττεται. Ούτε από τους μεγαλόσχημους αφέντες, ούτε και από την κυβέρνηση, που θεσμοθετεί τις "νέες εργασιακές σχέσεις", οι οποίες μετατρέπουν σιγά - σιγά τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους και τους μεγαλοεργοδότες σε νέους τσιφλικάδες...

Οσο, λοιπόν, το ξαναλέμε, οι εργαζόμενοι έχουν σκυμμένο κεφάλι, όλα "τελούν εν νομιμότητι" και ο χορός της εκμετάλλευσης και της αδικίας καλά κρατεί. Εάν, όμως, ο κόμπος φτάσει στο χτένι, εάν το ποτήρι της οργής ξεχειλίσει και οι εργαζόμενοι σηκωθούν για να ζητήσουν κάτι από αυτά που τους κλέβουν, α, τότε, αρχίζει η παράβαση του Νόμου εκ μέρους τους και καλά ξεμπερδέματα! Τα θύματα του κοινωνικού συστήματος μετατρέπονται αυθωρεί σε θύτες, σε αδικοπράκτες και, ως εκ τούτου, επιτρέπεται και να λοιδορηθούν ως "ταραχοποιοί" και να ξυλοφορτωθούν και να παραπεμφθούν σε "αγροτοδικεία" ή άλλα εδώλια. Εάν δε, παρά ταύτα, επιμένουν στον αγώνα τους, ε, τότε οι κινητοποιήσεις τους κηρύσσονται από τα αρμόδια δικαστήρια "παράνομες και καταχρηστικές". Και βάσει μιας τέτοιας απόφασης, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει ακόμη και στην επιστράτευση των απεργών. "Οπλα, παλάσκες και κάτω οι μάσκες"!

Είναι εξόφθαλμο, νομίζω, το γεγονός ότι με τέτοιου είδους δικαστικές αποφάσεις καταστρατηγείται, ή, μάλλον, καταργείται το δικαίωμα της απεργίας. Το θέμα μας, όμως, και το ερώτημα επί του παρόντος δεν είναι να δούμε πόση δημοκρατία υπάρχει στην πραγματικότητα και πόση υπάρχει μόνο στα "χαρτιά". Το ερώτημα που απασχολεί περισσότερο είναι γιατί, όταν ο λαός έχει την ευκαιρία να κρίνει τις πράξεις των κυβερνώντων, δε βγάζει μια όμοια ετυμηγορία; Γιατί δεν οδηγείται, δηλαδή, στην κρίση ότι όσοι αναλαμβάνουν την εξουσία δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά να ενεργούν παράνομα και καταχρηστικά; Ειδικά για τη σημερινή κυβέρνηση, ουδεμία άλλη απόφαση του λαού πρέπει να υπάρξει, όταν φτάσει η ώρα της κάλπης, δεδομένου ότι, καταχρώμενη δεινώς τη λαϊκή εντολή που έλαβε, διαπράττει παντός είδους παρανομίες. Τι να θυμηθούμε, στ' αλήθεια; Τη μονόπλευρη λιτότητα, το φορολογικό ξεζούμισμα των μισθωτών, τις αυξήσεις - ψίχουλα στους συνταξιούχους, το ξεθεμελίωμα των κοινωνικών παροχών, το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, τα λουκέτα στην αγορά ή την πλήρη υποταγή της στις επιταγές ξένων κέντρων εξουσίας;

Ως παράνομη, λοιπόν, και καταχρηστική, που είναι η κυβέρνηση, ας της απαγορευτεί, με λαϊκή απόφαση, να ανέλθει πάλι στην εξουσία. Και ας απαγορευτεί η διακυβέρνηση της χώρας και σε οποιονδήποτε άλλον πολιτικό σχηματισμό έχει τα ίδια αντιλαϊκά προγράμματα και την ίδια απάνθρωπη κατεύθυνση μ' αυτούς που μας κυβερνούν σήμερα.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Ούτε παγωτό, ούτε μάθηση!

Την ετήσια έκθεσή της παρουσίασε η "Γιούνισεφ", τονίζοντας πως μόνο "το κόστος για παγωτά στην Ευρώπη μπορεί να καλύψει όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών του κόσμου"

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι - το 1/6 της ανθρωπότητας - θεωρούνται λειτουργικά αναλφάβητοι, δεν μπορούν, δηλαδή, να διαβάσουν ή να υπογράψουν με το όνομά τους, δεν μπορούν να συμπληρώσουν καν μια απλή αίτηση. Κι ενώ όλες οι διεθνείς οργανώσεις προειδοποιούν πως το να μεγαλώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά χωρίς τα απαραίτητα εφόδια για μια αξιοπρεπή ζωή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ειρήνη και ευημερία, καμιά πρωτοβουλία - σε επίπεδο πολιτικής - δε λαμβάνεται.

Οι ευθύνες των αρμοδίων γίνονται ακόμα εντονότερες, μετά την παρουσίαση από τη "Γιούνισεφ" της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο το 1999, όπου επί λέξει αναφέρεται: "Για να επιτύχουμε την εκπαίδευση όλων των παιδιών του κόσμου μας, χρειάζονται επιπλέον 7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Αυτό το ποσό είναι μικρότερο από τις ετήσιες δαπάνες για καλλυντικά στις Ηνωμένες Πολιτείες ή για παγωτά στην Ευρώπη. Απαιτούνται λιγότερα χρήματα από το 1/10 των δαπανών για εξοπλισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο"! Μάλιστα, εξετάζοντας τα πορίσματα που σταχυολογούνται από όλο τον κόσμο, η έκθεση της "Γιούνισεφ" δείχνει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του χρόνου σχολικής φοίτησης και των ρυθμών παιδικής θνησιμότητας.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς βασική εκπαίδευση δε δυσκολεύονται απλώς στη συντήρηση του εαυτού τους και των οικογενειών τους, αλλά συναντούν σημαντικές δυσκολίες και ως ενήλικες, όσον αφορά την ανάπτυξη πνεύματος ανεκτικότητας, κατανόησης και ισότητας. "Σε ευρεία κοινωνική κλίμακα, η άρνηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση βλάπτει τη βάση της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου και, κατ' επέκταση, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Γι' αυτό τονίζουμε πως οι συνέπειες του αναλφαβητισμού είναι βαθιές, ενώ κάποιες φορές απειλούν ακόμα και την ίδια τη ζωή", υπογράμμισε η Κάρολ Μπέλαμι, εκτελεστική διευθύντρια της "Γιούνισεφ".

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι πως η άρνηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση πλήττει ιδιαίτερα τα κορίτσια. Η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να συμπτυχθεί σε στατιστικές: Παγκόσμια, από τα 855 εκατομμύρια ενηλίκων - που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι λειτουργικά αναλφάβητοι - τα 2/3 είναι γένους θηλυκού. Επίσης σημαντικό θεωρείται και το γεγονός πως στις αναπτυσσόμενες χώρες 150 εκατομμύρια παιδιά αρχίζουν το σχολείο, αλλά δε φτάνουν ούτε στην πέμπτη τάξη...

"Η κρίση στη βασική εκπαίδευση έρχεται σε μια χρονική στιγμή, που η τεχνολογία έχει πραγματοποιήσει τρομερά άλματα στην προσφορά πρόσβασης σε πληροφορίες, ιδέες και γνώσεις και στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ατόμων από ποτέ. Η τραγωδία είναι ότι αυτή η ίδια τεχνολογική εξέλιξη έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, μεταξύ αυτών που έχουν ικανοποιητικό επίπεδο εκπαίδευσης και οικονομικών πόρων, ώστε να ωφεληθούν από τη νέα τεχνολογία και αυτών που μειονεκτούν, εξαιτίας αναλφαβητισμού και φτώχειας", τονίζει η "Γιούνισεφ" στην έκθεσή της.

Υπενθυμίζει δε πως η εκπαίδευση αποτελεί ένα απ' τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που διακηρύσσονται σε συμφωνίες, όπως η πεντηκονταετής Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του παιδιού του 1989. "Αλλωστε, η υποχρέωση να εξασφαλιστεί σε όλα τα παιδιά το δικαίωμα στην εκπαίδευση (για όλους) έγκειται κύρια στις εθνικές κυβερνήσεις", καταλήγει η έκθεση.

Τηλεμαραθώνιος

Αφιερωμένος στην καταπολέμηση της παιδικής εκμετάλλευσης, είναι ο φετινός τηλεμαραθώνιος της "Γιούνισεφ". Ο "Τηλεμαραθώνιος '98" θα μεταδοθεί από τη ΝΕΤ τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ώρα 6.30 μ.μ..

Στοιχεία πολυετούς έρευνας της "Γιούνισεφ" αναφέρουν ότι 200 - 250 εκατ. παιδιά (δηλαδή ένα στα τέσσερα παιδιά) ηλικίας 5 - 14 ετών εργάζονται, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σχεδόν τα μισά απ' αυτά εργάζονται πλήρες ωράριο. Επίσης, 1.000.000 παιδιά μπαίνουν κάθε χρόνο στην αγορά του σεξ, 300.000 παιδιά εμπλέκονται άμεσα σε εμπόλεμες συρράξεις και τουλάχιστον 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν και εργάζονται στους δρόμους.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να τηλεφωνούν στο 3397.000 και να προσφέρουν χρηματικά ποσά. Επίσης, μπορούν από σήμερα και τις επόμενες μέρες του τηλεμαραθωνίου να καταθέτουν χρήματα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς: Εθνική Τράπεζα 169/480020 - 64, Εμπορική Τράπεζα 031/80191081 και Αγροτική Τράπεζα 017 04 004416 70.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες 150.000.000 παιδιά αρχίζουν το σχολείο, αλλά δε φτάνουν ούτε στην πέμπτη τάξη. Αποτέλεσμα; Εγκαταλείπουν το σχολείο χωρίς να γνωρίζουν γραφή κι αριθμητική...

Η "Γιούνισεφ" τονίζει πως η τεχνολογική εξέλιξη έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, με σοβαρές συνέπειες στην εκπαίδευση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ