ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
"Μπλόκα" στην αντιεκπαιδευτική πολιτική
  • Με τοπικές κινητοποιήσεις, συνεχίζεται ο αγώνας
  • Σύσκεψη των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας μεθαύριο, για την καλύτερη προετοιμασία της συμμετοχής των μαθητών στο συλλαλητήριο της 15ης Δεκέμβρη
  • Την Κυριακή, 20 Δεκέμβρη, η συνάντηση εκπροσώπων των Συντονιστικών Αγώνα απ' όλη τη χώρα

Με κατά τόπους κινητοποιήσεις, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές σε όλη τη χώρα, ύστερα από τα μεγαλειώδη προχτεσινά συλλαλητήρια. Στόχος τους, η ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ένα αίτημα που καθημερινά, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, συσπειρώνει και μεγαλύτερα τμήματα του λαού. Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας επιμένουν στο "χαρτί" της παραπληροφόρησης, προσπαθώντας να "δικαιολογήσουν" την παλλαϊκή αντίδραση ενάντια στη μεταρρύθμιση. Στο χορό μπήκαν και διάφοροι βαστάζοι της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που θέτουν ζήτημα κάποιων επουσιωδών αλλαγών στο εξεταστικό σύστημα, "για να λυθεί το πρόβλημα", αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο το αντιδραστικό περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.

Σήμερα, οι μαθητές, στο πλαίσιο της απόφασης του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, στήνουν "μπλόκα" σε διάφορες περιοχές και συνεχίζουν πολύμορφα τις κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί να στηθούν "μπλόκα" από σχολεία των Χαλανδρίου,Χολαργού,Ψυχικού,Πεντέλης,Ηλιούπολης,Υμηττού,Μπραχαμίου,Αλίμου,Ελληνικού,Γλυφάδας,Βούλας,Αργυρούπολης,Κηφισιάς,Αμαρουσίου και Περιστερίου.Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι μαθητές αυτό το διάστημα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μεθαύριο Κυριακή, 13 Δεκέμβρη, οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα που έχουν συσταθεί σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας θα συναντηθούν στο σχολικό συγκρότημα Γκράβας, προκειμένου να συζητήσουν την καλύτερη οργάνωση της συμμετοχής των μαθητών στην πανεργατική κινητοποίηση της 15ης Δεκέμβρη και ενόψει της συνέλευσης των Συντονιστικών Αγώνα από όλη τη χώρα, την Κυριακή 20 Δεκέμβρη, όπου και θα συζητηθεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους και συντονίζοντας τη δράση τους με τον εργαζόμενο λαό, αποφάσισαν και θα συμμετέχουν στην πανεργατική κινητοποίηση στις 15 Δεκέμβρη. Εχουν ορίσει προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου, όπου αναμένεται να ανταμώσουν με τους εκπαιδευτικούς. Εξάλλου, χτες, προχώρησαν στον αποκλεισμό κεντρικών δρόμων της πόλης σε τρία διαφορετικά σημεία. Οι μαθητές των Τεχνικών Λυκείων απέκλεισαν για μισή ώρα περίπου την οδό Λαγκαδά στο ύψος των σχολείων τους. Οι μαθητές των σχολείων της Κάτω Τούμπας έκλεισαν την Κλεάνθους, ενώ οι μαθητές των Λυκείων των Συκεών απέκλεισαν την οδό Επταπυργίου.

Στο μεταξύ, σήμερα, στις 10 το πρωί τα σχολεία της Νεάπολης και των Συκεών θα αποκλείσουν στη συμβολή των οδών Επταπυργίου και Α. Παπανδρέου. Στις 11 το πρωί, τα σχολεία της Ανω και Κάτω της Τούμπας και της Μαλακωπής θα κλείσουν τη Λαμπράκη, τα σχολεία της Σταυρούπολης θα αποκλείσουν τη Λαγκαδά. Ενώ στις 12 το μεσημέρι τα σχολεία του Ευόσμου, των Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Κορδελιού και Δενδροποτάμου θα αποκλείσουν την πλατεία Επταλόφου και τους γύρους δρόμους.

Στην Καβάλα

Μαθητές και εργαζόμενοι συντονίζουν τον αγώνα τους στην πόλη της Καβάλας. Επειτα από την κοινή πορεία που πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι εργαζόμενοι στην Εταιρία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου, ενώνοντας τις δυνάμεις τους το πρωί της Τετάρτης, σήμερα οι μαθητές θα αποκλείσουν τις εισόδους της πόλης, προσθέτοντας στο ψήφισμά τους και το αίτημα της επαναλειτουργίας της επιχείρησης.

Επιμένει η κυβέρνηση

Σε δηλώσεις του χτες ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να αλλάξει τον "κορμό" της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά το υπουργείο είναι ανοιχτό σε "διάλογο". "Ο διάλογος που κάνουμε - είπε - με τους μαθητές, με τους φοιτητές, με τους καθηγητές δεν είναι να αλλάξουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά για να αποκομίσουμε και εμείς τις όποιες εντυπώσεις από τις αντιδράσεις που υπάρχουν σ' αυτό το χώρο και να ενημερώσουμε".

Ιδιο περίπου περιεχόμενο είχαν και οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις ΝΔ και ΣΥΝ που ζητούν αναστολή της μεταρρύθμισης, έκανε λόγο για "κριτική επί της διαδικασίας", λέγοντας ότι "δεν υπάρχει λόγος και θέσεις ουσίας".

Συμπαράσταση στους αγώνες

Τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών εκφράζει, με ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού που συνεδρίασε στις 9 Δεκέμβρη. Το ΔΣ χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις πορείες που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε όλες τις πόλεις της χώρας και εκφράζει την αλληλεγγύη του στην προσπάθεια για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις, για ενιαίο δημόσιο 12χρονο σχολείο, που να δίνει μόρφωση στα παιδιά χωρίς την ανάγκη της παραπαιδείας κ.ά.

"Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας"

"Είμαστε δίπλα σας", δηλώνει στους αγωνιζόμενους μαθητές η "Δημοκρατική Ενότητα" (ΔΕ) της Νίκαιας, σε ανακοίνωσή της. Προχτές το πρωί, κλιμάκιο της Κίνησης, με επικεφαλής την Βέρα Νικολαϊδου, επισκέφθηκε πέντε γυμνάσια και λύκεια της Νίκαιας που βρίσκονται υπό κατάληψη για να δηλώσει τη συμπαράσταση της ΔΕ στον αγώνα τους. Σε ανακοίνωσή της, η ΔΕ, απευθυνόμενη στους μαθητές, τονίζει: "Είμαστε δίπλα σας στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας. Είμαστε μαζί σας στους αγώνες σας για τη μόρφωση, τη ζωή, για το δικαίωμα στο όνειρο. Αντιστεκόμαστε μαζί σας στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην παιδεία. Πιστεύουμε πως οι αγωνίες και οι αγώνες σας είναι υπόθεση όλων μας,γιατί έχουμε κάθε λόγο να αντισταθούμε σε όσα ετοιμάζουν για μας, χωρίς εμάς. Κι όλοι μαζί, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, μπορούμε να νικήσουμε.Να καταργήσουμε τους αντιδραστικούς νόμους 2525/97 και 2640/98. Να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις, για να έχουν όλοι το δικαίωμα σε μία σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση. Να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων στη δουλιά. Καταγγέλλουμε την απάθεια και την άρνηση του δημάρχου και της διοίκησης του Δήμου Νίκαιας να πάρει θέση για τα προβλήματα της παιδείας". Στην ανακοίνωση, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην απαράδεκτη στάση του δημάρχου Β. Τράπαλη απέναντι στα προβλήματα της παιδείας και τις κινητοποιήσεις. Αναφέρεται ότι, ενώ η ΔΕ ζήτησε να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο οι εξελίξεις στην παιδεία, "η απάντηση του δημάρχου ήταν πως δεν είναι δυνατόν ευκαιριακά να συζητιούνται τέτοια θέματα"!

Ανάλογη ήταν και η στάση του στην καταγγελία της ΔΕ εναντίον του προϊστάμενου της Ββάθμιας Εκπαίδευσης στη Νίκαια, Ιωαννίδη,ο οποίος απέστειλε ένα απαράδεκτο και αντιδραστικό έγγραφο στα σχολεία, με το οποίο απειλούσε πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Σε όλα αυτά ο δήμαρχος... σιώπησε!

Στην ανακοίνωση, η ΔΕ καταγγέλλει στους μαθητές "κάθε προσπάθεια τρομοκρατίας και αυταρχικών παρεμβάσεων στις κινητοποιήσεις σας" και πιστεύει "ότι έχετε τη θέληση και την ωριμότητα να περιφρουρήσετε τους αγώνες σας".

Οι ΕΒΕ

Η Παναττική Επιτροπή Αγώνα - ΕΒΕ με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις φοιτητών - σπουδαστών - μαθητών - καθηγητών και γονέων, "που καθημερινά γίνονται όλο και πιο μαζικές καλύπτοντας όλη τη χώρα από άκρο σε άκρο". "Οι Επαγγελματίες - Βιοτέχνες και Εμποροι του Ν. Αττικής συμπαρατασσόμαστε με το αγωνιζόμενο πανεκπαιδευτικό κίνημα, για μια δωρεάν καθ' όλα παιδεία", τονίζουν και καταδικάζουν τον αντιεκπαιδευτικό νόμο.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα

Κλειστά τα ΤΕΙ της χώρας. Συγκέντρωση σπουδαστών στα Προπύλαια. Υπογράφτηκε από τον υπουργό Παιδείας σχέδιο ΠΔ για ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Σε αναστολή της λειτουργίας τους προχωρούν σήμερα τα ΤΕΙ, με αφορμή τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του ΤΕΕ ενάντια στο ΠΔ για το χρόνο σπουδών στα ΤΕΙ. Δεκαπέντε σπουδαστικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, με ανακοίνωση τους καλούν όλους τους συλλόγους σε συμμετοχή στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί έξω από το ΣτΕ και κατάληξη το υπουργείο Παιδείας, για να διεκδικήσουν δημόσια δωρεάν, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση που θα παρέχει προπτυχιακές σπουδές υψηλού επιπέδου.

Πρόκειται για τους σπουδαστικούς συλλόγους ΣΕΥΠ Αθήνας,ΣΓΤΚΣ Αθήνας,ΣΕΛΕΤΕ,ΣΕΥΠ Θεσσαλονίκης,ΣΤΕΓ Καρδίτσας,ΣΤΕΓ Λάρισας,ΣΔΟ Καλαμάτας,ΣΤΕΓ Καλαμάτας,ο Ενιαίος Σύλλογος Σπουδαστών Καλαμάτας,ΣΤΕΓ Δράμας,ΣΔΟ Σερρών,ΣΔΟ Ηρακλείου,ΣΤΕΓ Αρτας,ΣΤΕΦ Χανίων,ΣΤΕΦ Χαλκίδας και οι κλαδικές συνελεύσεις Δομικών και Υπολογιστικών Συστημάτων ΣΤΕΦ Πειραιά.

Σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο καλεί και η συντονιστική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί γι' αυτό το λόγο από τη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, την Ενωση Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) και το "ΚΣ της ΕΣΕΕ". Με αφορμή την εμφάνιση του "ΚΣ της ΕΣΕΕ" οι εκπρόσωποι των 15 Σπουδαστικών Συλλόγων κάνουν λόγο για "νεκρανάστασή" του και "προσπάθεια να δυσφημίσει το συντονισμό και να εκτρέψει το πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ΤΕΙ σε συντεχνιακή κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν οι εκπρόσωποι των συλλόγων, ότι η "απόφαση" που έβγαλε, δεν καταγγέλλει ούτε σε ένα της σημείο τη σημερινή κυβερνητική πολιτική".

Ενδεικτικό ωστόσο του ότι η προπαγάνδα του "ΚΣ της ΕΣΕΕ", που περιορίζει το πρόβλημα των ΤΕΙ στα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι αποπροσανατολιστική, είναι η γραπτή απάντηση του υπουργείου σε ερώτηση του ΣΥΝ σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 89/48 της ΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Στη σχετική απάντηση ο υφυπουργός Παιδείας ανακοινώνει ότι "η οδηγία 89/48 της ΕΟΚ "σχετικά με ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας 3 ετών" έχει ως σκοπό την εξάλειψη των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και υπηρεσιών μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με συνέπεια την ευχέρεια της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας των υπηκόων των κρατών - μελών ως ελεύθερων επαγγελματιών ή μισθωτών σε κράτος - μέλος εκτός εκείνου στο οποίο απέκτησαν τα επαγγελματικά τους προσόντα". Μάλιστα, ο υφυπουργός ανακοινώνει ότι ο υπουργός Παιδείας έχει ήδη υπογράψει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ενσωμάτωση της οδηγίας στο Ελληνικό Δίκαιο και έχει σταλεί στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για υπογραφή.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Εκδήλωση για την Παιδεία

Την αντίθεσή της στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και διώχνει τους μαθητές από τα σχολεία, εξέφρασε η Ενωση Γονέων Ν. Ιωνίας.

Μιλώντας χτες σε εκδήλωση στην πλατεία Συμιριώτη στη Ν. Ιωνία, η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ξανθή Σταυρουλάκη επισήμανε ότι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, βιβλία, κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή στη Ν. Ιωνία είναι μεγάλες και ότι η εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της εκπαίδευσης, τα οποία έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά ακόμα και στα Δημοτικά Σχολεία της πόλης.

"Το σίγουρο είναι ότι με την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης οι μαθητές που θα τελειώνουν το Λύκειο δε θα είναι παιδιά εργαζομένων, γιατί δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στον εξεταστικό μαραθώνιο και οι γονείς στο δυσβάσταχτο κόστος των φροντιστηρίων, ενώ εκείνοι που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα είναι οι νυχτερινοί μαθητές", τόνισε εκφράζοντας τη συμπαράσταση των γονιών στους αγώνες των μαθητών για 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Α. Καλόβος,ο οποίος χαρακτήρισε παραπλανητικό τον όρο "ελεύθερη πρόσβαση" που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, τη στιγμή που η εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μισοαγράμματους πολίτες, ενώ καταδίκασε τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι "το μαθητικό κίνημα δεν είναι παιδική αταξία, που θέλει τιμωρία".

Η Βάσω Βλαστού,εκπρόσωπος του Συντονιστικού Σχολείων Ν. Ιωνίας, είπε ότι η παιδεία πρέπει να γίνει κοινό αίτημα μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και εργαζόμενων, οι οποίοι κάτω από ένα ισχυρό "μέτωπο" αγώνα θα ανατρέψουν αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική, δηλώνοντας ότι στις 15 Δεκέμβρη οι μαθητές δίνουν το "παρών" στο δρόμο του αγώνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Π. Μπουρδούκος,δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωπος από το παράρτημα Εθνικής Αντίστασης και από την Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Δασκάλων "Γ. Σεφέρης", μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης και μαθητές από το Εσπερινό Σχολείο.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Μαύρο μέτωπο" κατά του ασύλου

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την ώρα της συνεδρίασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ, πραγματοποίησαν χθες το πρωί εκπρόσωποι φοιτητικών Συλλόγων απαιτώντας να γίνει συζήτηση για την άρση της απόφασης που καταργεί το Ασυλο. Οταν η πλειοψηφία των συγκλητικών παρέπεμψε το θέμα για την επόμενη βδομάδα, δηλαδή λίγες μέρες πριν το κλείσιμο του Πανεπιστημίου για τις γιορτές, οι συγκλητικοί φοιτητές - μέλη των ΠΚΣ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, ενώ οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων εμπόδισαν τη συνέχιση της συνεδρίασης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι συγκλητικοί φοιτητές, μέλη των ΠΚΣ, εκπροσωπώντας τις αποφάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητικών συλλόγων, ζήτησαν το θέμα του Ασύλου να απασχολήσει αποκλειστικά τη συνεδρίαση. Ομως, τόσο ο πρύτανης και τα παραβρισκόμενα μέλη ΔΕΠ, όσο και οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ, των ΕΑΑΚ και της Εν. Ανεξαρτήτων αρνήθηκαν ακόμη και να μπει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, παρουσιάζοντας ως πρόσχημα την ελλιπή ενημέρωση της Συγκλήτου για το θέμα...

Πίσω από τα γελοία προσχήματα, διαφαίνεται πλέον καθαρά η πρόθεση των υπέρμαχων της κατάργησης του Ασύλου στο όνομα δήθεν της εγκληματικότητας, να παραπέμψουν τη συζήτηση για αργότερα και σε περίοδο που η πλειοψηφία των φοιτητών θα απουσιάζει. Πρώτον γιατί ελπίζουν πως ο θόρυβος γύρω από την αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια θα κοπάσει και έτσι θα καταφέρουν να κατοχυρώσουν την κατάργηση του Ασύλου και δεύτερον για να προχωρήσουν σε πρόσληψη ιδιωτικής αστυνομίας.

Με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν την παράταξη της ΔΑΠ η οποία όπως σημειώνουν, "γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη δηλωμένη θέση των φοιτητών που εκφράστηκε μέσα από αποφάσεις Συλλόγων, προχωράει σε παζάρια με τις πρυτανικές αρχές και παίρνει θέση υπεράσπισης της σκληρής αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από την κατάργηση του Ασύλου".

Για τις άλλες παρατάξεις (ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ, Εν. Ανεξαρτήτων), οι ΠΚΣ σημειώνουν απλά πως "επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι τα παχιά λόγια που εκστομίζουν στα αμφιθέατρα δεν είναι παρά ο μανδύας με τον οποίο σκεπάζουν τη συνενοχή τους για την εφαρμογή της ασκούμενης πολιτικής".

Τέλος, οι ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές να δώσουν την απάντησή τους μέσα από τη συσπείρωση στους Συλλόγους και τη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 15 Δεκέμβρη, στο πλάι των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων.

Βαριές κατηγορίες για τους 11 νέους

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών οδηγήθηκαν χτες το μεσημέρι 11 νέοι, μεταξύ των οποίων 9 μαθητές ηλικίας 15-17 χρόνων, ένας υδραυλικός 20 χρόνων και ένας άεργος 18 χρόνων, οι οποίοι συνελήφθησαν την Τετάρτη το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Από αυτούς οι 8 συνελήφθησαν στην περιοχή της Αθηνάς και οι τρεις στην Ομόνοια.

Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για "προμήθεια - κατασκευή - κατοχή εκρηκτικών, έκρηξη από την οποία υπήρξε κίνδυνος για πρόσωπα και πράγματα, εμπρησμό, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης και επικίνδυνες σωματικές βλάβες". Οι τρεις πρώτες κατηγορίες έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα και οι άλλες είναι πλημμελήματα.

Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν τρεις ανήλικοι, για τους οποίους διαχωρίστηκε η δικογραφία και αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι υπόλοιποι κρατούνται στην Ασφάλεια, μέχρι να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή.

Με ανακοίνωσή τους τα 15μελή Συμβούλια του 14ου και του 33ου Λυκείου Αθηνών και η Ενωση Συλλόγων Γονέων του 1ου Διαμερίσματος καταγγέλλουν τις αναίτιες συλλήψεις μαθητών λυκείων, που έγιναν κατά τη διάρκεια της προχτεσινής πανεκπαιδευτικής πορείας και απαιτούν την άμεση άρση όλων των ανυπόστατων κατηγοριών.

"Οι συλληφθέντες όχι μόνο δεν είχαν καμιά σχέση με τις φθορές που προκάλεσαν ξένα προς την πορεία στοιχεία, αλλά συνελήφθησαν μέσα σε κατάστημα όπου κατέφυγαν για να προστατευτούν από τις συγκρούσεις, που για μια ακόμα φορά προκάλεσαν οι "γνωστοί - άγνωστοι"", τονίζουν τα 15μελή των δύο λυκείων και η Ενωση, σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Επίσης υπογραμμίζουν πως "οι μαθητές που συνελήφθησαν σαν ταραχοποιά στοιχεία, είναι μέλη των 15μελών Συμβουλίων των σχολείων τους και είχαν κάθε λόγο να περιφρουρήσουν την πορεία τους και να αποφύγουν κάθε είδους ταραχές κατά τη διάρκειά της".

Καταγγέλλουν επίσης "την απαράδεκτη στάση της αστυνομίας που στράφηκε εναντίον της μαθητικής πορείας με δακρυγόνα και κλομπ, ενώ οι ταραχοποιοί αναχωρούσαν ανενόχλητοι".

Σημειώνεται ότι από τους 11, οι τρεις είναι μαθητές του 14ου, του 33ου και του 1ου Πειραματικού Λυκείου, που ανήκουν στο 1ο Διαμέρισμα Αθήνας.

Θορυβήθηκαν

Οι μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις έχουν θορυβήσει όλους τους περιπατητές του "μονόδρομου της ΕΕ", γι' αυτό και κάνουν ό,τι μπορούν για να τις "κλείσουν" ανώδυνα.

Μια σειρά από εφημερίδες και "έγκυρους" δημοσιογράφους έχουν επιδοθεί στην υπόδειξη του σεναρίου των ψευτοβελτιώσεων, με στόχο το σταμάτημα των μαθητικών αγώνων.

Στο χορό μπήκε και το δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής, ο Συνασπισμός. Μάλιστα ο κ. Κωνσταντόπουλος, ανέλαβε εργολαβικά (με άρθρο του σε εφημερίδα) να προβάλει την πρόταση για αναστολή των εξετάσεων στη Β' Λυκείου για ένα χρόνο και την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και της Διακομματικής Επιτροπής Παιδείας (Αλήθεια, πού τα θυμήθηκε;).

Ολα τα σφυριά βαράνε στη γραμμή της εξαπάτησης των μαθητών και το σταμάτημα των κινητοποιήσεων. Στην ίδια γραμμή και οι προτάσεις του "κεντροαριστερού" προέδρου του Συνασπισμού: Αναστέλλονται οι εξετάσεις για ένα χρόνο, στήνουμε και ένα διάλογο απάτης (υπάρχει εμπειρία από το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο με τη ΓΣΕΕ) οι κινητοποιήσεις σταματούν και η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση περνά στην πράξη.

Δεν μπορούσε να βρει καλύτερο δεκανίκι η κυβέρνηση στην αντιεκπαιδευτική της έφοδο. Μόνο που ο κ. Κωνσταντόπουλος λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο: τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι δε "μασάνε" από πολιτικάντικα κόλπα, ούτε βάζουν "νταβατζήδες" στους αγώνες τους.

Δεν "τους βγαίνει"

Κανένας δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν! Για το ΝΑΡ και τα ΕΑΑΚ, ο λόγος. Για "καπέλο της ΚΝΕ" μίλησαν, αλλά τους τα χάλασε ο Σημίτης, που είπε τα ίδια πράγματα στη Βουλή και οι διάφοροι αναρχοχαφιέδες, που γέμισαν τον τόπο με ανάλογου περιεχομένου προκηρύξεις."Συντονιστικό" διάσπασης του μαθητικού κινήματος προσπάθησαν να στήσουν, αλλά δεν πάτησε το πόδι του κανένας μαθητής.

Διασπαστική "διαδήλωση" οργάνωσαν και οι μαθητές τούς γύρισαν την πλάτη. "Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων" βαφτίστηκαν και ο κόσμος που συγκέντρωσαν στα πανό τους έμοιαζε με ψιχαλισμένο πεζοδρόμιο.

Να διασπάσουν τη μεγαλειώδη μαθητική πορεία προσπάθησαν, με τα πρώτα στελέχη του ΝΑΡ μπροστά (είναι αλήθεια και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε), αλλά δεν τους ακολούθησε ούτε ένα σχολείο.

Να προβοκάρουν την κινητοποίηση επιχείρησαν, δίνοντας στέγη στους διάφορους προβοκάτορες που προξένησαν τα επεισόδια, αλλά οι ίδιοι οι μαθητές τους απομόνωσαν.

Τι άλλο να κάνουν τα παιδιά! Ο, τι ήταν δυνατό το έκαναν. Αλλά δεν τους "βγαίνει"! Οπως δε βγαίνει και στην κυβέρνηση η προσπάθεια υπονόμευσης του μαθητικού κινήματος, με όσα μέσα και αν χρησιμοποιεί!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ