ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Αποκαλύφθηκε η γύμνια"

Στην πραξικοπηματική απομάκρυνση της προϊσταμένης της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αναφέρεται με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής του ΚΚΕ,Σταύρος Παναγιώτου.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι "παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και τις λεκτικές περικοκλάδες του υπουργού Πολιτισμού, έφτασε το απλό περιστατικό, να κλείσει το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, επειδή έφευγε ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που έληγε η σύμβασή τους στις 30 Νοέμβρη, για να αναδείξει όλητη γύμνια της πολιτιστικής πολιτικής της κυβέρνησης".

"Το περιστατικό αυτό ανέδειξε την ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση του Πολιτισμού, την ώρα που ένας πακτωλός δισεκατομμυρίων κατευθύνεται - με την υπογραφή του κ. υπουργού - στα ταμεία των Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιριών ή σε ευαγή ιδρύματα, όπως το Μέγαρο Μουσικής του κ. Λαμπράκη. Κι αυτό συμβαίνει όταν τα μουσεία μένουν χωρίς προσωπικό (λ.χ. από τις 308 θέσεις νυχτοφυλάκων οι 175 μένουν κενές), στην Αρχαιολογική Υπηρεσία υπάρχουν τεράστια κενά και ελλείψεις και οι αρχαιολογικοί θησαυροί βρίσκονται στο έλεος του κάθε αρχαιοκάπηλου.Η στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης κλείνει και η ανάπτυξη της όποιας δραστηριότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς και η ενίσχυση της υποδομής του ελληνικού πολιτισμού, επαφίεται στις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Με την Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ ζητείται από τον υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει: "ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε άμεσα να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν και γενικότερα να στελεχωθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα Μουσεία με το αναγκαίο και μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να αναδειχτούν οι πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας και ταυτόχρονα να αποκαταστήσει από κάθε άποψη την προϊσταμένη της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που "πλήρωσε τα σπασμένα" της ανεπάρκειας της κυβερνητικής πολιτιστικής πολιτικής;".

"Βροχή" από πρεμιέρες

Ενα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, τις "Τρεις αδελφές" του Τσέχοφ παρουσιάζει, σήμερα, το Υπόγειο του "Θεάτρου Τέχνης - Κάρολος Κουν",σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη,μετάφραση Γιώργου Σεβαστίκογλου,σκηνικά - κοστούμια Κυριάκου Κατζουράκη,μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη.Παίζουν: Σμαράγδα Σμυρναίου, Κάτια Γέρου, Αννα Κουτσαφτίκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Παντελής Παπαδόπουλος, Γιάννης Δεγαϊτης, Δημήτρης Οικονόμου.Τρεις αδελφές, παγιδευμένες σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, λαχταρούν απελπισμένα μια δημιουργική, πλήρη ζωή στη Μόσχα. "Η Μόσχα - σημειώνει ο Γιώργος Λαζάνης - γίνεται ο δικός μας χαμένος παράδεισος και αυτά που έχουμε χάσει σαν ποιότητες ψυχής και ζωής είναι περισσότερα απ' αυτά που έχουμε κερδίσει. Το υπαρξιακό αδιέξοδο είναι και δικό μας χαρακτηριστικό, όχι μόνο των τσεχοφικών προσώπων. Και το αίσθημα εγκλωβισμού σ' ένα παρόν που μας καλύπτει ελάχιστα, είναι εξίσου και δικό μας".

  • Το έργο του Μίλαν Κούντερα "Ο Ιάκωβος και ο αφέντης του" ανεβάζει σήμερα το ΚΘΒΕ στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Αμαλίας Τσακνιά, σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, σκηνικά - κοστούμια Χρύσας Μάντακα, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη.
  • Πρεμιέρα, σήμερα στο "Θέατρο Κάτω από τη γέφυρα" με το έργο "Ανθρωποι και ποντίκια" του Τζ. Στάιμπεκ,σε μετάφραση Αλίκης Αλεξανδράκη,σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή,σκηνικά - κοστούμια Κώστα Κουρμουλάκη, μουσική Σάκη Τσιλίκη.Παίζουν: Βασίλης Καϊλας, Νίκος Δαφνής, Κώστας Λάσκος, Βαγγέλης Μελής, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Κωτσάκης κ. ά. "Εργα σαν αυτό - σημειώνει ο Νίκος Δαφνής - γράφτηκαν σε μια εποχή που οι συγγραφείς πάλευαν για να γίνει ο κόσμος καλύτερος, χωρίς φόβο να χαρακτηριστούν ξεπερασμένοι και γραφικοί. Υμνησαν τη φιλία, την αγάπη, τη συντροφικότητα. Πόνεσαν για το σκόρπισμα των ελπίδων, κατέγραψαν την αγωνία του "αδικημένου", του "μικρού", του "ηττημένου". Εσκυψαν με αγάπη σ' αυτούς που το "ταξίδι" τους κόπηκε απότομα".
  • Τέσσερα έργα θα παρουσιάσει η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου,στο ανακαινισμένο "Γκαράζ".Πρόκειται για τα έργα: "Πεθαίνω σα χώρα" του Δημήτρη Δημητριάδη,σε σκηνοθεσία Θωδ Εσπίριτου,που θα παρουσιάζεται μέχρι τις 20/12 και από 17 - 28/2/99. "Μυθική ζωή" του Σάμιουελ Μπέκετ σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά,από 13/1 - 14/2/99. "Το νησί των μεταναστών" (ντοκουμέντο) σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου,από 5 - 28/3/99. "Απόπειρες ζωής" του Μάρτιν Γκριμ σε σκηνοθεσία Ασπας Τομπούλη,από 2 - 25/3.

Το έργο του Δ. Δημητριάδη,του οποίου άρχισαν οι παραστάσεις, ανεβαίνει με σκηνικά - κοστούμια Κλεοπάτρας Δίγκα,μουσική Γιάννη Μεταλλινού.Παίζουν: Ιουλία Βατικιώτη, Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Κάφκας, Χριστίνα Κουλουμπή, Νίκος Σαρρόπουλος.

  • Το "Θέατρο Καισαριανής" (Κοιμήσεως Θεοτόκου 30 και Σμύρνης) παρουσιάζει τη φαρσοκωμωδία του Νικολάου Λάσκαρη "Μαλλιά Κουβάρια",σε σκηνοθεσία Σπύρου Κωνσταντινίδη,μουσική Τάσου Καρακατσάνη,σκηνικά - κοστούμια Νίκης Πέρδικα και χορογραφίες Σίμωνος Πάτροκλου.Παίζουν: Τάσος Αναγνώστου, Ανδρέας Βαρούχας, Νίκος Γριζάνης, Μαίρη Γαρίτση, Αυγερινή Γαλανοπούλου, Κανούσης Θάνος, Σπύρος Κωνσταντινίδης, Εβίτα Παπασπύρου.
Ελληνικό καρτούν

Τα φραουλόπουλα ήταν "προϊστορικά πουλιά με υψηλότατης βαθμίδας νοημοσύνη και μιλιά, που έμοιαζαν με φραουλίτσες και ζούσαν 800 χρόνια", σύμφωνα με το μύθο. Η Πανδώρα, 430 χρονών, και ο Πλάτωνας 380 χρονών, είναι τα δυο τελευταία φραουλόπουλα στη Γη. Είναι δυο πολύ ερωτευμένα πουλιά, που μιλάνε ανθρώπινα και θέλουν να είναι συνέχεια μαζί. Ομως υπάρχει ένα μυστικό που δεν το ξέρουν ούτε τα ίδια.

Αυτό το μυστικό "αποκαλύπτει" η σειρά κινουμένων σχεδίων, η πρώτη ελληνική σειρά κινουμένων σχεδίων σε βιντεοταινία, όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή παρουσίασή της. Η σειρά, παραγωγή της εταιρίας "Artoon", χρηματοδοτήθηκε απ' την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ένα γαλλικό κρατικό ινστιτούτο.

Μουσική... Μποβαρύ

Εργα μουσικής δωματίου του Γιώργου Μηνά περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας, που θα πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα (14/12), στις 9μ.μ., στο Καλλιτεχνικό Καφενείο του Εθνικού Ωδείου (Μάγερ 18). Σε διεύθυνση του συνθέτη θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια "Το επτάωρο της Μποβαρύ" (μουσικοθεατρικός μονόλογος), που βασίζεται στο λογοτεχνικό έργο του Κώστα Καρυωτάκη "Δεσποινίς Μποβαρύ", ένα πεζό που, όπως λέει ο Γ. Μηνάς χαρακτηρίζεται από "εκπληκτικό, βαθύ λόγο". Η μουσική διατρέχειολόκληρο το πεζό κείμενο, προσφέροντας ένα έργο για έγχορδα και ηθοποιό. Το πρόγραμμα, επίσης, περιλαμβάνει το έργο για σόλο πιάνο "Διέξοδος", το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα "Μονόχορδα" του Γιάννη Ρίτσου (ο ίδιος ο σολίστ αφηγείται τα ποιήματα) και τη "Σουίτα" σε δύο μέρη, για σόλο κιθάρα, που θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση. Συμμετέχουν: Γιώργος Κώνστας(ηθοποιός), Σταύρος Ξύνδας (κιθάρα), Γιάννης Τσανακαλιώτης (πιάνο),Θόδωρος Μουζακίτης (βιολί), Ελια Αλεξοπούλου (βιολί) και Οσβαλντ Αμιράλης (κοντραμπάσο). Η συναυλία είναι η εναρκτήρια της χειμερινής περιόδου και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ωδείο, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της Χαράς Καλομοίρη.

"Τρεις αδελφές" στο Υπόγειο του "Θεάτρου Τέχνης - Κάρολος Κουν"

Συναυλία με έργα του Γιώργου Μηνά, τη Δευτέρα, στο "Καλλιτεχνικό Καφενείο"

Το βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης Εποχής" στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου "Η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946-1949)".Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 16 του Δεκέμβρη στις 7.30μμ, στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

"Αναφορά" στον Μποστ

Τιμητικό αφιέρωμα στον Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ), διοργανώνει τη Δευτέρα (8.30μμ) η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση,στο θέατρο "Στοά" (Μπισκίνη 55, 3η στάση Ζωγράφου). Θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΠΠΚ Κώστας Καζάκος και ο καθηγητής ΕΜΠ, μέλος του ΔΣ της ΠΠΚ Γιώργος Σαρηγιάννης.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια σε στίχους Μποστ και αποσπάσματα από θεατρικά έργα του, σε επιμέλεια των Βασίλη Δημητρίου, Θανάση Παπαγεωργίου.Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαρία Αλβανού, Γρηγόρης Βαλτινός, Φαίδων Καστρής, Μίνα Λαμπροπούλου, Μπέσσυ Μάλφα, Γιάννης Μπέζος, Παύλος Ορκόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Ευδοκία Σουβατζή, Αντώνης Ταμβακάς, Κωνσταντίνος Τζούμας, Σοφία Φιλιππίδου, Πέτρος Φιλιππίδης, Τάνια Χαντζάρα, Νίκη Χαντζίδου και οι τραγουδιστές: Νίκος Δημητράτος, Μανώλης Μητσιάς.

Νότες ειρήνης

"Και επί γης Ειρήνη" τιτλοφορείται η χριστουγεννιάτικη συναυλία του Εθνικού Ωδείου,την Κυριακή (8.30μμ), στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31), η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την "Ουνέσκο" και αφιερώνεται στην παγκόσμια ειρήνη, στο πλαίσιο παρόμοιων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης "World - Harmony Pilgrim Dream", σε χώρες - μέλη του ΟΗΕ. Η Ελλάδα πρώτη φορά συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις, που γίνονται για τον - απομακρυσμένο πια από τους ειρηνικούς, ιδρυτικούς σκοπούς του - ΟΗΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Η ειρήνη", τόνισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η γενική διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Χ. Καλομοίρη, "αποτελεί πρώτης προτεραιότητας θέμα και αφορά όλους μας. Ειδικότερα οι άνθρωποι της διανόησης και της τέχνης φέρουμε βαρύνουσα ευθύνη να επαγρυπνούμε και να ενεργοποιούμαστε στην κατεύθυνση της παγκόσμιας αλληλεγγύης για την επίτευξη της ειρήνης".

Στη συναυλία συμμετέχει η Νεανική Ορχήστρα του Γ Προγράμματος της ΕΡΑ (διδασκαλία - διεύθυνση Νίνας Πατρικίδου), η Παιδική Χορωδία "Μανώλης Καλομοίρης" (διδασκαλία - διεύθυνση Νίκου Βασιλείου), που θα ερμηνεύσουν έργα Βιβάλντι, Καλομοίρη, Μπιζέ κ. ά. και η Βυζαντινή Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου (διδασκαλία Σπύρου Παυλάκη), με κάλαντα και χριστουγεννιάτικους ύμνους. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ