ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο, ενώ φτάνει ο Κλίντον

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αιματηρές συγκρούσεις μαίνονταν και χτες επί ώρες ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους διαδηλωτές, ενώ έχει, ήδη, αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου. Η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους έχει φτάσει στο κατακόρυφο και, αναμφιβόλως, έχει επισκιάσει τις πυρετώδεις προετοιμασίες για την υποδοχή του Μπιλ Κλίντον, που διαμήνυε, χτες, διά στόματος των στενών συνεργατών του ότι είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την περιοδεία του και να προωθήσει τη "συμφωνία" του Ουάι Πλαντέισον.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν, και χτες, στις περισσότερες πόλεις της Δυτικής Οχθης, με αποκορύφωμα τα αιματηρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πόλη Καλκιλία. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές λιθοβόλησαν τους παρατεταγμένους Ισραηλινούς στρατιώτες, που τους αντιμετώπισαν με βροχή από δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και αληθινά πυρά. Ο πρώτος απολογισμός, που ανακοινώθηκε από την κλινική των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στην Καλκιλία, αναφέρει δύο 18χρονους Παλαιστινίους νεκρούς από πυροβολισμό στο κεφάλι και περισσότερους από 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι 2 είναι τραυματισμένοι από αληθινά πυρά, ενώ 70 άτομα νοσηλεύτηκαν με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα.Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων δε χρησιμοποιήθηκαν αληθινά πυρά, ενώ συμπληρώνει ότι θα ερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των 2 διαδηλωτών.

Εντείνεται η αντιπαράθεση

"Δεν υπάρχει περίπτωση αναβολής του ταξιδιού του Αμερικανού Προέδρου", τόνισε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Σάντι Μπέργκερ, ο οποίος παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου για την επικείμενη περιοδεία με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο Μπέργκερ χαρακτήρισε "απλό ενδεχόμενο" τις πληροφορίες περί πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης κορυφής των Κλίντον - Αραφάτ - Νετανιάχου και επανέλαβε ότι ο Μπιλ Κλίντον θα προσπαθήσει τόσο στις συναντήσεις του με τους δύο άνδρες όσο και στις ομιλίες του προς Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να δώσει νέα ώθηση στη "συμφωνία" του Ουάι Πλαντέισον.

Η Ολμπράιτ, παίρνοντας το λόγο, υπογράμμισε ότι "ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε μία συμφωνία" και, σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει την ισραηλινή δυσαρέσκεια, συμπλήρωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ασκήσει πιέσεις στον Γιάσερ Αραφάτ να καταστείλει τις αντι-ισραηλινές διαμαρτυρίες. Η Αμερικανίδα υπουργός κατέστησε σαφές ότι το ταξίδι του Κλίντον στη Γάζα δεν αποτελεί ένδειξη υποστήριξης σε ενδεχόμενο ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και δήλωσε κατηγορηματικά ότι ούτε καν ενθαρρύνει αυτό το ενδεχόμενο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο γραμματέας του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Ντάνι Ναβέχ απέρριπτε δημοσίως την αμερικανο-παλαιστινιακή πρόταση για συγκρότηση τριμερούς επιτροπής που θα εξετάσει ένα προς ένα τα ονόματα των Παλαιστινίων κρατουμένων προκειμένου να προχωρήσει σε απελευθερώσεις και να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί με τους Παλαιστινίους. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μοσέ Φογκέλ επαναλάμβανε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποδεχτεί ως έγκυρη την ακύρωση του άρθρου που αναφέρεται στην καταστροφή του εβραϊκού κράτους από την Παλαιστινιακή Χάρτα, αν δεν πραγματοποιηθεί κανονική ψηφοφορία και κατά συνέπεια δε θα προχωρήσει στην εφαρμογή της "συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον. Η στάση αυτή του Ισραήλ φέρεται να έχει δυσαρεστήσει έντονα τον Αμερικανό Πρόεδρο που αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή επιμένει ότι η έγκριση της ακύρωσης θα γίνει διά βοής, καθώς στο κείμενο της "συμφωνίας" του Μέριλαντ δεν αναφέρεται ο τρόπος ψήφισης, αλλά μόνο το αποτέλεσμα. Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί του θέματος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Τζέιμς Φόλεϊ αρκέστηκε να δηλώσει ότι "η ακύρωση του άρθρου οφείλει να είναι σαφής και ξεκάθαρη". Ηδη, το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή 95 από τα 124 μέλη του, ενέκρινε την απάλειψη του άρθρου, αργά το βράδυ της Πέμπτης, με 81 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 7 αποχές. Τη Δευτέρα, η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής, στη συνεδρίαση της οποίας θα παρευρεθεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος θεωρείται απίθανο να χαρακτηρίσει "άκυρη" μια διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει και ο ίδιος.

ΝΗΣΙΑ ΚΟΜΟΡΟΣ
Στρατιωτική επέμβαση του ΟΑΕ;

ΜΟΡΟΝΙ. -

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στα Νησιά Κόμορος εξετάζει από χτες στρατιωτική αντιπροσωπεία του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ) με αφορμή την έξαρση αποσχιστικής βίας που πλήττει τη χώρα εδώ και βδομάδα και σοβεί πάνω από χρόνο.

Ο προσωρινός πρόεδρος των Νησιών Κόμορος, Ταντζιντίν Μπεν Σαϊντ και ο πρωθυπουργός Αμπάς Ντζουσόφ, έχουν κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις στον ΟΑΕ για στρατιωτική επέμβαση.

Οι πληροφορίες για το τι ακριβώς διαδραματίζεται αυτές τις μέρες στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα είναι συγκεχυμένες. Κατά πληροφορίες του "Ασοσιέιτεντ Πρες", έχουν ξεσπάσει σκληρές μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, μέσα σε λιγότερο από βδομάδα, τουλάχιστον 40 άτομα.

Η στρατιωτική αντιπροσωπεία του ΟΑΕ, που αποτελείται από στρατιωτικούς αξιωματούχους από την Κένυα, τον Αγιο Μαυρίκιο, τη Μοζαμβίκη, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική, πρόκειται να ανακοινώσει νωρίς σήμερα το πρωί, από τη Ν. Αφρική όπου βρίσκεται, εάν θα επέμβει τελικώς στρατιωτικά στα Νησιά Κόμορος.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΑΕ, Σαλίμ Αχμέντ Σαλίμ, είπε σε δημοσιογράφους ότι η στρατιωτική επέμβαση "είναι το τελευταίο, πολύ πιθανό, ενδεχόμενο". Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Σαλίμ πρόσθεσε πως πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, κυρίως στο νησί Αντζουάν, (ένα από τα τέσσερα νησιά που αποτελούν το κράτος των Ν. Κόμορος).Οπως είναι γνωστό η νήσος Αντζουάν είχε αυτοκηρύξει ανεξαρτησία στις 3 Αυγούστου 1997, χωρίς ωστόσο τη συγκατάθεση της κεντρικής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της χώρας, Μορόνι. Το αποτέλεσμα ήταν να σταλούν ένα μήνα μετά κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αντζουάν και να αρχίσουν οι μάχες μεταξύ των αντίπαλων πλευρών.

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Δημοψήφισμα για το καθεστώς

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-

Υπό ποίο καθεστώς θα ξυπνήσουν οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο τη Δευτέρα;

Ουδείς ξέρει... Ωστόσο, θα το κρίνουν οι ίδιοι οι Πορτορικανοί, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για το μέλλον αυτής της "αποικίας" νέου τύπου των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι μάλλον... δυσανάγνωστο και τα προγνωστικά απλώς συγχέουν τα πράγματα. Το 1993, ο πληθυσμός του νησιού ψήφισε με μικρή πλειοψηφία να διατηρηθεί το καθεστώς της "περιοχής της αμερικανικής Κοινοπολιτείας" που ισχύει από το 1952.

Παρά όμως αυτό το αποτέλεσμα, οι φωνές που εναντιώνονταν στο ισχύον καθεστώς "κατάφεραν" - τον περασμένο Ιούλη - το αμερικανικό Κογκρέσο να αποφασίσει με δυστοκία και μεγάλη απροθυμία να επιτρέψει να αρχίσει και πάλι η διαδικασία αυτοδιάθεσης της πιο παλιάς κτήσης των ΗΠΑ. Οι επιλογές που προσφέρθηκαν στα 4 εκατομμύρια κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο ήταν τρεις: 1) Διατήρηση του σημερινού καθεστώτος, που εγγυάται την αμερικανική ιθαγένεια στους κατοίκους, τους απαλλάσσει από τον ομοσπονδιακό φόρο, αλλά και τους στερεί το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις ΗΠΑ. 2) Ανεξαρτησία. 3) Ενταξη στις ΗΠΑ ως 51η πολιτεία, αυτό δηλαδή που δεν κατάφερε να κάνει πριν πέντε χρόνια ο κυβερνήτης Πέδρο Ροσέλο.

ΗΠΑ - ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
Ψήφισε η Επιτροπή του Κογκρέσου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ολα τα βλέμματα στραμμένα στην απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής του Κογκρέσου, η οποία αναμενόταν αργά χτες τη νύχτα ή ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να ψηφίσει, εκτός παραλόγου και τρελού απροόπτου, υπέρ της καθαίρεσης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Η ψήφιση θα γίνει τμηματικά για όλα τα άρθρα που αφορούν τα αδικήματα που περιέχονται στη διαδικασία της καθαίρεσης, δύο που αφορούν την κατηγορία της ψευδορκίας και από ένα για την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και την κατάχρηση εξουσίας και κατόπιν θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Σώματος όπου θα ληφθεί και η τελική απόφαση στις 17 Δεκέμβρη, όπως την όρισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς.

Η Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελείται από 21 Ρεπουμπλικάνους και 16 Δημοκρατικούς βουλευτές και θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα χαρακτηρίσει βάσιμες τις περισσότερες ή όλες τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Κλίντον όσον αφορά το ρόλο του στο "σκάνδαλο Λεβίνσκι" και περιέχονται στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικανοί και αναμενόταν να ψηφιστεί.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Οργιο σκανδάλων οδηγεί σε παραίτηση υπουργού...

ΚΑΜΠΑΛΑ.-

Παραιτήθηκε χτες ο υπουργός, Μάθιου Ρουκικαϊρ, που είναι αρμόδιος για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ουγκάντα από το 1995. Αιτία; Σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιογουέρι Μουσεβένι, αποκαλύφθηκε ότι ο υπουργός αγόρασε μυστικά το 49% των μετοχών τράπεζας που ιδιωτικοποιήθηκε πριν λίγο καιρό.Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν ήταν ενήμερος για τις δραστηριότητες του υπουργού του, ο Πρόεδρος Μουσεβένι επικαλέστηκε την αδυναμία του να αναγνωρίζει τα ικανά από τα ανίκανα στελέχη της κυβέρνησής του, όπως "δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίζει από την αρχή τους καλούς από τους κακούς" (!)...

Ο Μουσεβένι,που πρωτοανήλθε στην εξουσία το 1986, κλήθηκε να σχολιάσει και την παραίτηση που υπέβαλε την περασμένη Κυριακή ο σύμβουλός του επί στρατιωτικών ζητημάτων (και αδελφός του), αντιστράτηγος Σαλίμ Σαλέχ. Χαρακτήρισε την ενέργειά του "ανυπακοή", λέγοντας πως είναι έτοιμος να "φυλακίσει όσους ανθρώπους υποδείξει η κατάλληλη δικαστική, εισαγγελική έρευνα".Ο Σαλέχ είχε παραδεχτεί πως διοχέτευσε κεφάλαια μέσω της τοπικής τράπεζας "Γκρινλάντ" για να αγοράσει το 49% των μετοχών της "Εμπορικής Τράπεζας Ουγκάντας", που η κυβέρνηση πούλησε στις αρχές του έτους στη χρηματοπιστωτική μαλαισιανή εταιρία "Γουέστμοντ".

Τους τελευταίους μήνες έχουν οργιάσει οι κατηγορίες κατά πολλών κυβερνητικών αξιωματούχων του Προέδρου Μουσεβένι, ότι δηλαδή όχι μόνον ξεπουλούν μισοτιμής την περιουσία της χώρας, αλλά καρπώνονται και οι ίδιοι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων...

Ισραηλινοί στρατιώτες ...περιμένουν τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ