ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασυνέπειες

Σκηνή πρώτη: Τον μικρό Αλεξέι τον μεγάλωσε μία αγέλη αδέσποτων σκύλων ανάμεσα σε σκουπίδια. Εκεί βρήκε καταφύγιο και προστασία από μία μητέρα που εκδιδόταν και έναν πατέρα αλκοολικό. Το όνομα αυτό δεν είναι το πραγματικό, αλλά δεν έχει σημασία. Το περιστατικό, ωστόσο, είναι τραγικά αληθινό και συνέβη σε μία χώρα, που κάποτε τα κόκκινα μάγουλα των παιδιών και το κελαρυστό και κατακάθαρό τους γέλιο ήταν το πιο σημαντικό που είχε να δείξει ...η Ρωσία, όταν ήταν ΕΣΣΔ...

Σκηνή δεύτερη: Ο δεκάχρονος Χόρχε κατάφερε να σωθεί από τη μανία του τυφώνα "Μιτς", που σάρωσε τη χώρα του. Ομως, η Ονδούρα δεν μπορεί πλέον να του προσφέρει τίποτα, αφού τα λιγοστά υπάρχοντα της οικογένειάς του χάθηκαν μαζί με τους γονείς και τα αδέλφια του. Η Τεγκουσικάλπα εξακολουθεί να είναι ένα απέραντο τοπίο νεκρής φύσης. Αν καταφέρει να νικήσει την πείνα, τις μολυσματικές αρρώστιες και τις κακουχίες, μπορεί εύκολα να χάσει τη ζωή του, εισπνέοντας κόλα. Το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό για τα παιδιά του δρόμου στην Κεντρική Αμερική.

Σκηνή τρίτη: Ενα παιδί γεννιέται σε ένα τρένο που είναι σταματημένο μέσα στα χιόνια. Στο πρώτο σταθμό θα πιει το πρώτο του γάλα. Κάποτε θα μεγαλώσει. Μπορεί να μορφωθεί και να τραφεί σωστά, πάντα όμως συμβατικά. Η μάνα του θα πνίξει τα παιδικά σκιρτίματα και ο πατέρας του θα απαγορεύσει τα παιχνίδια. Τα όνειρά του, θα τα κατασπαράξει το σχολείο. Οταν τελειώσει το Γολγοθά, πλήρως ημερών και πτυχίων, θα μπορεί να κοιτάζει με την ησυχία του την ατάραχη ζωή του, όπου τίποτα δε συμβαίνει και ούτε δουλιά μπορεί να βρει και δεν ξέρει πώς μπορεί να αντιδράσει μαθημένος να βουλιάζει μέσα στη γερμανική αταραξία του.

Σκηνή τέταρτη: Ενα παιδί γεννιέται κάπου στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών ή και λίγο πιο βόρεια στο Σουδάν. Τα σύνορα για τις στρατιές των πεινασμένων και κατατρεγμένων σε αυτές τις περιοχές είναι λίγο ακαθόριστα. Η χώρα του, που δεν ξέρει πού ή ποια είναι, δεν μπορεί να του παρέχει τίποτα. Εχει γεννηθεί μέσα στις εμφύλιες συγκρούσεις, είναι άπατρις, χωρίς όνομα και επώνυμο, χωρίς τη δυνατότητα να πάει ποτέ σχολείο, χωρίς τη δυνατότητα να εμβολιαστεί. Αν φτάσει τα τρία θα είναι θαύμα, αν καταφέρει να φτάσει τα έξι επίτευγμα και αν καταφέρει να μεγαλώσει θα μάθει ότι δεν υπάρχει, άρα δεν έχει και κανένα δικαίωμα...

Σκηνή πέμπτη: Είναι 9 χρονών, βετεράνος του είδους, εξ ου και το όνομα Σορίντα. Δεν είναι το πραγματικό της. Της το έδωσε, μαζί με μία κούκλα με ξανθιές μπούκλες, ένας καλός λευκός κύριος με πολλά λεφτά που την είχε νοικιάσει για το διάστημα που θα περνούσε τις διακοπές του στην Ταϊλάνδη. Τότε ήταν 6 ετών, αλλά φαινόταν λίγο μεγαλύτερη έτσι ψηλόλιγνη που ήταν. Από τότε πέρασαν πολλοί πάνω από το ψηλόλιγνο κορμάκι της. Τώρα πια ελάχιστοι είναι αυτοί που την προτιμούν, μια και κάποιος πελάτης, για να ξεδιψάσει την έκφυλη λαγνεία του, της είχε θρυμματίσει το πόδι. Πού γιατρός τότε... Μόνο που το κουτσό της πόδι δε βοηθάει και σε λίγο θα πρέπει να βρει άλλη δουλιά. Να ήξερε τουλάχιστον να γράφει και να διαβάζει, κάτι μπορεί να γινόταν...

Οι ιστορίες αυτές που γράφονται σήμερα δεν είναι απαραίτητο να συνέβαιναν τη Μέρα του Παιδιού (χτες), αλλά είναι σίγουρο ότι μπορούν να συμβούν αύριο, μεθαύριο... Ποιος μίλησε για δικαιώματα;

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Συρρικνώνεται ραγδαία η χοιροτροφία

Η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων οδηγούν τον κλάδο στον αφανισμό

Σε δραματικό αδιέξοδο οδηγούνται οι χοιροτρόφοι της χώρας μας εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ, μια πολιτική που οδηγεί τον κλάδο σε πλήρη αφανισμό. Οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος αγανακτισμένοι από την αδιαφορία της κυβέρνησης - ο υπουργός Γεωργίας το μόνο που κάνει είναι να δίνει υποσχέσεις για κοινοποίηση άμεσων μέτρων στον κλάδο, χωρίς όμως να τις υλοποιεί - προειδοποιούν πως αν δε βρεθεί λύση στα προβλήματά τους θα αντιδράσουν δυναμικά.

Ηδη τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι τραγικά. Μόνο την τελευταία 5ετία από τις 2.000 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν συνολικά στην Ελλάδα, έχουν κλείσει τουλάχιστον 400. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα μας να αναγκάζεται να εισάγει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες χοιρινού κρέατος από άλλες χώρες και κυρίως της ΕΕ! Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν πριν 15 χρόνια η Ελλάδα είχε αυτάρκεια 90% σε χοιρινό κρέας... Σήμερα η παραγωγή είναι περίπου 150.000 τόνοι και καλύπτει μόλις το 50% των αναγκών της χώρας μας. Και ο "κατήφορος" δε σταματά εδώ. Αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα, θα κλείσουν άλλες 600 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ο κλάδος της χοιροτροφίας - που απασχολεί συνολικά 2.000 χοιροτρόφους και περίπου 30.000 εργαζόμενους - να συρρικνωθεί κατά 50%.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας Γιάννης Τσιρώνης, επισημαίνει πως όλη αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τον κατακλυσμό της ελληνικής αγοράς από εισαγόμενα χοιρινά κρέατα, αναγκάζουν τους παραγωγούς να ρίχνουν τις τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα. Αυτή τη διαφορά της τιμής, όμως, δεν την κερδίζει ο καταναλωτής, καθώς τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία κρατούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση "φρόντισε" να καταργήσει την αγορανομική τιμή.

Ενα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι η αδυναμία ν' ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την ΑΤΕ. Συγκεκριμένα, τα χρέη των χοιροτρόφων είναι περίπου 80 δισ. δραχμές, εκ των οποίων τα 40 έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, γι' αυτό και ένα απ' τα πάγια αιτήματά τους είναι να παγώσουν τα χρέη τουλάχιστον για ένα έτος.

Ο Γ. Τσιρώνης επισημαίνει πως αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι παραγωγοί σε ένα μήνα δε θα έχουν ούτε να ταϊσουν τα ζώα τους. "Δεν μπορείς να συνεχίσεις την εκτροφή όταν παίρνεις 25.000 δρχ. και χρειάζεσαι 40.000 δρχ. για να εκτρέψεις το ζώο. Ειδικά αυτή την περίοδο την οποία εμείς χαρακτηρίζουμε "θεομηνία" για τον κλάδο, ζητάμε άμεση χορήγηση ζωοτροφών για να μην ψοφήσουν τα ζώα μας ή να μην έχουμε κανιβαλισμούς".

Ενδεικτικό της τραγικής, πλέον, κατάστασης είναι το γεγονός πως στις περιοχές με πυκνότητα χοιροτροφικών μονάδων (π.χ., Τρίκαλα, Φιλιππιάδα και Εύβοια) υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Ηδη στην Εύβοια, όπου 4.000 άτομα ασχολούνται με τη χοιροτροφία, έχει κινητοποιηθεί το Εργατικό Κέντρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα, ο σημερινός υπουργός δεσμεύτηκε πως σε δέκα μέρες θα επισκεφτεί την περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των χοιροστασίων και πτηνοτροφείων. Ομως ούτε αυτή του την υπόσχεση υλοποίησε...

Αγανακτισμένοι οι χοιροτρόφοι δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι να μοιράσουν ακόμα και δωρεάν το χοιρινό κρέας, αφού έτσι κι αλλιώς το πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές. Την απόφαση αυτή πήραν οι χοιροτρόφοι των Τρικάλων, σε σύσκεψη που έκαναν την περασμένη Τετάρτη, ενώ αναμένεται να κάνουν το ίδιο και οι χοιροτρόφοι ολόκληρης της Ελλάδας.

Ο αγώνας φαίνεται ως ο μόνος δρόμος για την επίλυση των μεγάλων

Ο αγώνας φαίνεται ως ο μόνος δρόμος για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ