Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συρρικνώνεται ραγδαία η χοιροτροφία

Η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων οδηγούν τον κλάδο στον αφανισμό

Σε δραματικό αδιέξοδο οδηγούνται οι χοιροτρόφοι της χώρας μας εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ, μια πολιτική που οδηγεί τον κλάδο σε πλήρη αφανισμό. Οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος αγανακτισμένοι από την αδιαφορία της κυβέρνησης - ο υπουργός Γεωργίας το μόνο που κάνει είναι να δίνει υποσχέσεις για κοινοποίηση άμεσων μέτρων στον κλάδο, χωρίς όμως να τις υλοποιεί - προειδοποιούν πως αν δε βρεθεί λύση στα προβλήματά τους θα αντιδράσουν δυναμικά.

Ηδη τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι τραγικά. Μόνο την τελευταία 5ετία από τις 2.000 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν συνολικά στην Ελλάδα, έχουν κλείσει τουλάχιστον 400. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα μας να αναγκάζεται να εισάγει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες χοιρινού κρέατος από άλλες χώρες και κυρίως της ΕΕ! Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν πριν 15 χρόνια η Ελλάδα είχε αυτάρκεια 90% σε χοιρινό κρέας... Σήμερα η παραγωγή είναι περίπου 150.000 τόνοι και καλύπτει μόλις το 50% των αναγκών της χώρας μας. Και ο "κατήφορος" δε σταματά εδώ. Αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα, θα κλείσουν άλλες 600 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ο κλάδος της χοιροτροφίας - που απασχολεί συνολικά 2.000 χοιροτρόφους και περίπου 30.000 εργαζόμενους - να συρρικνωθεί κατά 50%.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας Γιάννης Τσιρώνης, επισημαίνει πως όλη αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τον κατακλυσμό της ελληνικής αγοράς από εισαγόμενα χοιρινά κρέατα, αναγκάζουν τους παραγωγούς να ρίχνουν τις τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα. Αυτή τη διαφορά της τιμής, όμως, δεν την κερδίζει ο καταναλωτής, καθώς τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία κρατούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση "φρόντισε" να καταργήσει την αγορανομική τιμή.

Ενα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι η αδυναμία ν' ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την ΑΤΕ. Συγκεκριμένα, τα χρέη των χοιροτρόφων είναι περίπου 80 δισ. δραχμές, εκ των οποίων τα 40 έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, γι' αυτό και ένα απ' τα πάγια αιτήματά τους είναι να παγώσουν τα χρέη τουλάχιστον για ένα έτος.

Ο Γ. Τσιρώνης επισημαίνει πως αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι παραγωγοί σε ένα μήνα δε θα έχουν ούτε να ταϊσουν τα ζώα τους. "Δεν μπορείς να συνεχίσεις την εκτροφή όταν παίρνεις 25.000 δρχ. και χρειάζεσαι 40.000 δρχ. για να εκτρέψεις το ζώο. Ειδικά αυτή την περίοδο την οποία εμείς χαρακτηρίζουμε "θεομηνία" για τον κλάδο, ζητάμε άμεση χορήγηση ζωοτροφών για να μην ψοφήσουν τα ζώα μας ή να μην έχουμε κανιβαλισμούς".

Ενδεικτικό της τραγικής, πλέον, κατάστασης είναι το γεγονός πως στις περιοχές με πυκνότητα χοιροτροφικών μονάδων (π.χ., Τρίκαλα, Φιλιππιάδα και Εύβοια) υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Ηδη στην Εύβοια, όπου 4.000 άτομα ασχολούνται με τη χοιροτροφία, έχει κινητοποιηθεί το Εργατικό Κέντρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα, ο σημερινός υπουργός δεσμεύτηκε πως σε δέκα μέρες θα επισκεφτεί την περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των χοιροστασίων και πτηνοτροφείων. Ομως ούτε αυτή του την υπόσχεση υλοποίησε...

Αγανακτισμένοι οι χοιροτρόφοι δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι να μοιράσουν ακόμα και δωρεάν το χοιρινό κρέας, αφού έτσι κι αλλιώς το πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές. Την απόφαση αυτή πήραν οι χοιροτρόφοι των Τρικάλων, σε σύσκεψη που έκαναν την περασμένη Τετάρτη, ενώ αναμένεται να κάνουν το ίδιο και οι χοιροτρόφοι ολόκληρης της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ