Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι οι "11"

Την επιχείρηση τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος, καταγγέλλει η ΟΛΜΕ

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χτες, μετά την απολογία τους, και οι 11 νεαροί, που συνελήφθησαν την Τετάρτη στην οδό Αθηνάς και στην Ομόνοια στη διάρκεια επεισοδίων. Ομόφωνα, η 1η τακτική ανακρίτρια Ηλέκτρα Παλούκη και ο αρμόδιος εισαγγελέας έκριναν ότι οι συλληφθέντες δεν είναι επικίνδυνοι να τελέσουν στο μέλλον τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται και, συνεπώς, ότι δεν πρέπει να διαταχθεί η προσωρινή κράτησή τους στις φυλακές. Αλλωστε, οι πέντε από αυτούς είναι ανήλικοι και οι περισσότεροι μαθητές. Η τυχόν προφυλάκισή τους θα είχε δυσμενέστατες επιπτώσεις, τόσο στη μόρφωσή τους, όσο και στον ψυχισμό τους.

Ομως, επιβλήθηκαν σε όλους οι περιοριστικοί όροι της χρηματικής εγγυοδοσίας και της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Η χρηματική εγγύηση για τους ανήλικους ορίστηκε στο ποσό των 300.000 δρχ., ενώ για τους μεγαλύτερους (η ηλικία των οποίων δεν υπερβαίνει τα 20 χρόνια) στις 700.000 - 1.000.000 δρχ., κατά περίπτωση. Επιπλέον, απαγορεύτηκε στους τελευταίους η έξοδος από τη χώρα.

Την επόμενη βδομάδα, αναμένεται να προσέλθουν στην ανακρίτρια καθηγητές και να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορούμενων μαθητών τους. Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 11 νεαροί είναι "προμήθεια - κατασκευή - κατοχή εκρηκτικών, έκρηξη, εμπρησμός (σε βαθμό κακουργήματος), φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης και επικίνδυνες σωματικές βλάβες (πλημμελήματα)".

Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει "με συναίσθηση της δημοκρατικής του ευθύνης, τις αυθαίρετες συλλήψεις 10 μαθητών" και εκφράζει, ταυτόχρονα, την ανησυχία για την ποινική τους δίωξη με την απαγγελία μάλιστα κατηγοριών σε βάρος τους, σε βαθμό κακουργήματος.

"Είναι προφανές ότι με αυτές τις ενέργειες επιδιώκεται η τρομοκράτηση του μαθητικού κινήματος, μέσω του σαφούς μηνύματος ότι κάθε συμμετοχή σε συλλαλητήρια ενέχει κινδύνους, όχι μόνο σύλληψης, αλλά και αυστηρών ποινικών συνεπειών", τονίζει η ΟΛΜΕ και καταγγέλλει "την αντιδημοκρατική δράση των γνωστών τυχοδιωκτικών ομάδων, που περιφρονούν ανοιχτά τους στόχους και τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων, που έχει επιλέξει μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες το εκπαιδευτικό, αλλά και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα".

Πρόκειται, για πρακτικές, που τροφοδοτούν, αφ' ενός, την τηλεοπτική στρέβλωση της πραγματικότητας και, αφ' ετέρου, διευκολύνουν αντικειμενικά τη διεύρυνση της καταστολής και της τρομοκρατίας σε βάρος του κινήματος και των αγωνιστών του, καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ