Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Πρόταση για αναλογικότερη εκπροσώπηση
  • Απέρριψε το ΠΔ για την ανάδειξη των συλλογικών οργάνων της ΤΑ, η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ
  • "Πραγματικά αναλογική εκπροσώπηση θα είχαμε με την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής από τη βάση, δηλαδή στην ανάδειξη των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων", τόνισε ο Π. Βακαλόπουλος

Τη θέση πως το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την ανάδειξη των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) - που συνέταξαν το υπουργείο Εσωτερικών και η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) - δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για εκπροσώπηση όλων των τάσεων, όπως εκφράζονται στο θεσμό, διατύπωσε, σε χτεσινή σχετική συνεδρίασή της η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), απορρίπτοντάς το.

Θέση που έρχεται να προστεθεί σε άλλες, δημάρχων και ΤΕΔΚ διαφόρων νομών, που κατακεραυνώνουν την υποτιθεμένη "αναλογική" εκπροσώπηση, την οποία ισχυρίζονται υπουργείο και ΚΕΔΚΕ πως προωθεί το εν λόγω ΠΔ. Που κάνουν λόγο όχι μόνο για το αντιδημοκρατικό περιεχόμενο του ΠΔ, αλλά και για τον αντιδημοκρατικό τρόπο προώθησής του από την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, η οποία σε κλειστή συνεδρίαση την περασμένη βδομάδα, έκρινε πως αυτό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του θεσμού και πως δεν υπάρχει λόγος να εκφέρουν άποψη οι αιρετοί. Βέβαια, φρόντισαν στην κατεύθυνση αυτή οι δύο πλευρές να παρουσιάσουν καθυστερημένα το ΠΔ, ώστε να επικαλεστούν έλλειψη χρόνου για την όποια συζήτηση.

Πάντως, στη χτεσινή συνεδρίασή της, η ΤΕΔΚΝΑ παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση όλων των τάσεων της ΤΑ. Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Ταύρου, Παναγιώτης Βακαλόπουλος,πραγματικά αναλογική εκπροσώπηση θα είχαμε με την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής από τη βάση, δηλαδή στην ανάδειξη των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων."Μ' αυτή την έννοια, τόνισε ο Π. Βακαλόπουλος, το ΠΔ διευρύνει την αντιδημοκρατικότητα του συστήματος ανάδειξης των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων".

Τι προτείνει η ΤΕΔΚΝΑ

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της ΤΕΔΚΝΑ, που θα αποσταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ - ελήφθησαν κυρίως υπόψη εμπεριστατωμένες προτάσεις των δημάρχων Ταύρου και Πόρου - είναι: Οι εκπρόσωποι των δημοτικών συμβουλίων στις Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ) των ΤΕΔΚ των νομών να κατανέμονται ανάλογα με τα αποτελέσματα - τις ψήφους δηλαδή που έλαβε ο κάθε συνδυασμός - στις δημοτικές εκλογές και ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου. Το ΠΔ προβλέπει πως οι εκπρόσωποι στις ΤΕΔΚ, προέρχονται από την εκλογική αναμέτρηση δύο συνδυασμών σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο - ένας από την πλειοψηφία και ένας από τις παρατάξεις της μειοψηφίας - κάτι που αποκλείει από την εκπροσώπησή του, τρίτους και τέταρτους σε εκλογική δύναμη συνδυασμούς.

Τα παραταξιακά ψηφοδέλτια που αναμετριούνται για την εκλογή των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) των ΤΕΔΚ να περιλαμβάνουν όσους υποψήφιους επιθυμεί ο κάθε συνδυασμός. Το ΠΔ προβλέπει, για την ΤΕΔΚ Νομού Αττικής, πως κάθε συνδυασμός πρέπει να περιλαμβάνει στο ψηφοδέλτιό του 16 δημάρχους και 9 δημοτικούς συμβούλους ή προέδρους κοινοτήτων.

Οι σταυροί για την ανάδειξη των ΔΣ των ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ να μην είναι ισάριθμοι με όσους εκλέγονται (31 μέλη και 25 αντίστοιχα) - όπως προβλέπει το ΠΔ - αλλά να μπει ένας περιορισμός μέχρι και πέντε σταυρούς.

Να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, ώστε να εκπροσωπούνται σε αυτό οι Περιφέρειες αναλογικά, σύμφωνα με τον πληθυσμό της καθεμιάς.

Τέλος, κάθε ΤΕΔΚ να εκπροσωπείται στη ΓΣ (αποτελείται από 500 μέλη) της ΚΕΔΚΕ με 5 αντιπροσώπους και οι υπόλοιποι να εκλέγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, σύμφωνα με τον πληθυσμό του κάθε νομού. Το ΠΔ προβλέπει πως κάθε ΤΕΔΚ εκπροσωπείται στη ΓΣ της ΚΕΔΚΕ ανάλογα με τον αριθμό της ΓΣ της ΤΕΔΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ