Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δε θα περάσει η υποβάθμιση των ΤΕΙ"

Συγκέντρωση και πορεία έκαναν χτες χιλιάδες σπουδαστές από όλη τη χώρα

Το σύνθημα για μια άλλη πολιτική στα ΤΕΙ και γενικότερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επικράτησε της συντεχνιακής αντίληψης για τα ζητήματα των ΤΕΙ στη χτεσινή πανελλαδική κινητοποίηση που έγινε στην Αθήνα με αφορμή την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενάντια στο ΠΔ για τη διάρκεια σπουδών. Ωστόσο, η συντεχνιακή αντίληψη για τα προβλήματα των ΤΕΙ, που προβάλλεται και από το λεγόμενο "ΚΣ της ΕΣΕΕ", έδωσε πάτημα στο υπουργείο Παιδείας να "νίπτει τας χείρας του" σχετικά με το θέμα και να στέλνει τους σπουδαστές να ζητήσουν εξηγήσεις από το ΤΕΕ. Η εκδίκαση της προσφυγής αναβλήθηκε τελικά για τον ερχόμενο Μάρτη.

Χιλιάδες σπουδαστές των ΤΕΙ από διάφορες περιοχές της χώρας μαζί με εκπαιδευτικούς και τη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια λίγο μετά τις 10 το πρωί, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την υποβάθμιση των ΤΕΙ. Με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, όπου απέκλεισαν την οδό Μητροπόλεως. Παρά τις προσπάθειες των παρατάξεων του "νεκραναστημένου", όπως το χαρακτηρίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι 16 σπουδαστικών συλλόγων της χώρας "ΚΣ της ΕΣΕΕ" να επικρατήσουν συνθήματα που επιχειρούσαν να υποβαθμίζουν τα προβλήματα των ΤΕΙ σε αντιπαράθεση με το ΤΕΕ, κυριάρχησαν τα συνθήματα "με σπόνσορες και ΠΣΕ δε γίνεται παιδεία, μας θέλουνε αμόρφωτους για τσάμπα εργασία", "οι σπουδαστές δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία", "δε θα περάσει η υποβάθμιση", ενώ στα πανό αποτυπωνόταν το αίτημα για "ενιαία ανώτατη εκπαίδευση" και "κατάργηση του Νόμου 2525".

Εξω από το υπουργείο Παιδείας, επικράτησε ένταση, όταν κάποιοι σπουδαστές επιτέθηκαν στο πανό της ΣΤΕΦ, γιατί διαφωνούσαν με το σύνθημα για ενιαία δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση (το οποίο, πρέπει να σημειωθεί, υιοθέτησε η γενική συνέλευση της σχολής), και θέλησαν να επιβάλουν το συντεχνιακής έμπνευσης σύνθημα "κάτω η χούντα του ΤΕΕ". Γύρω στις 11.30 ο μεγαλύτερος όγκος των σπουδαστών με το πανό του Συντονιστικού 16 σχολών ΤΕΙ που έγραφε "ενιαία ανώτατη εκπαίδευση - δημόσια δωρεάν παιδεία, τώρα", κατευθύνθηκε στην οδό Πανεπιστημίου όπου έκανε καθιστική διαμαρτυρία.

Ο υπουργός Παιδείας πάντως δεν έχασε ευκαιρία να "χρησιμοποιήσει" τα συνθήματα που ακούστηκαν ενάντια στο ΤΕΕ, για να αποποιηθεί των ευθυνών του για την αντιεκπαιδευτική πολιτική, η οποία οδηγεί στην υποβάθμιση τα ΤΕΙ αλλά και την εκπαίδευση γενικότερα: "Τα ΤΕΙ, φαντάζομαι ήρθαν να μας ευχαριστήσουν διότι διαμαρτύρονται για την προσφυγή που έκανε ο κ. Λιάσκας, πρόεδρος του ΤΕΕ, εναντίον της απόφασης του υπουργού Παιδείας που αναβαθμίζει το ρόλο των ΤΕΙ", δήλωσε χτες ο υπουργός Παιδείας. "Βασική διαφωνία έχουν τα ΤΕΙ με το Τεχνικό Επιμελητήριο και τον κ. Λιάσκα και με αυτόν πρέπει να συζητήσουν και να τον ρωτήσουν γιατί δεν επιθυμεί την αναβάθμιση των ΤΕΙ", είπε προκλητικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ