Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο Ευρωδικαστήριο για τη νιτρορύπανση των υδάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη, βάσει του άρθρου 169 της Συνθήκης, για μη τήρηση των διατάξεων της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) περί νιτρορύπανσης των υδάτων.

Η ενέργεια της Επιτροπής είναι αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας και, συγκεκριμένα, του γεγονότος ότι αυτή δεν προβλέπει την ορθή εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας που αφορούν το χαρακτηρισμό ευπρόσβλητων ζωνών και την κατάρτιση προγραμμάτων δράσης.

Η οδηγία περί νιτρορύπανσης αποβλέπει στον περιορισμό της ρύπανσης των υδάτων που προέρχεται από γεωργικές πηγές και στην πρόληψη της περαιτέρω ρύπανσης αυτού του είδους. Επιβάλλει στα κράτη - μέλη την υποχρέωση να παρακολουθούν τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα και να εντοπίσουν και να χαρακτηρίσουν ευπρόσβλητες ζώνες (δηλαδή ζώνες που υφίστανται ρύπανση συνδεόμενη με νιτρικά ιόντα) μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 1993.

Για τις ζώνες αυτές, η οδηγία απαιτεί την κατάρτιση προγραμμάτων δράσης μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 1995, με σκοπό την καταπολέμηση της νιτρορύπανσης που έχει γεωργική προέλευση. Τα κράτη - μέλη έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τα εν λόγω προγράμματα δράσης στο σύνολο της επικρατείας τους. Οφείλουν επίσης να θεσπίσουν κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των προγραμμάτων δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ