Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΕΛΑΙΩΝΑ
Αγνωστο αν θα γίνει και πότε

Αναβλήθηκε η συζήτηση χτες στο ΣτΕ. Δικαιολογημένες ανησυχίες κατοίκων. Μικροκομματικοί υπολογισμοί μπλοκάρουν το έργο

Για το Μάρτη του 1999 αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγής του Δήμου Αιγάλεω κατά του Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά τις χωροθετήσεις στην περιοχή του Ελαιώνα. Το ΠΔ ανάμεσα σε άλλα εγκρίνει και την κατασκευή στον Ελαιώνα του ενός από τους έξι Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), που προβλέπονται από το πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Η κατασκευή του ΣΜΑ έχει αποφασιστεί το 1996 και το έργο έπρεπε να λειτουργεί από τον Ιούνιο του 1998. Διάφορες όμως, μικροκομματικού χαρακτήρα, ενέργειες και καθυστερήσεις, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στο υπουργείο Περιβάλλοντος (π. χ. η ειδική προνομιακή μεταχείριση του εκλεκτού της κυβέρνησης δημάρχου Αθηναίων), έχουν μέχρι τώρα ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην προχωρά το έργο, αλλά να καθίσταται και αβέβαιο το αν ποτέ θα κατασκευαστεί. Ηδη οι ημερομηνίες για την απορρόφηση των 2 δισ. που κοστίζει το έργο από το Β ΚΠΣ εκπνέουν και η αναβολή της συζήτησης στο ΣτΕ μετά από αίτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι η όλη μεθόδευση είναι ενταγμένη στο στόχο για συνολική ματαίωση του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ (ήδη έχει εγκαταλειφθεί η κατασκευή των δύο από τις τρεις προβλεπόμενες Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων και από τους 6 ΣΜΑ λειτουργεί μόνο αυτός του Σχιστού).

Ο Δήμος Αιγάλεω αναμείχθηκε στην υπόθεση, όταν ανατράπηκε ο αρχικός σχεδιασμός που πρόβλεπε την κατασκευή του ΣΜΑ στον Ελαιώνα, αλλά σε περιοχή εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Με νεότερο ΠΔ το ΥΠΕΧΩΔΕ άλλαξε τη χωροθέτηση και όρισε ως νέο χώρο έκταση εντός του Αιγάλεω που ανήκε στη ΔΕΗ και η οποία αγοράστηκε γι' αυτό το σκοπό από τον ΕΣΔΚΝΑ. Το γεγονός ότι η περιοχή με βάση το σχέδιο αξιοποίησης του Ελαιώνα είναι μία από αυτές στις οποίες ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς οι αξίες της γης, σε συνδυασμό με την προεκλογική περίοδο, χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο από τον δήμαρχο Αιγάλεω Γ. Μυστακόπουλο, που αξιοποίησε και τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, για να εμφανιστεί εκ των υστέρων και ως αντικυβερνητικός, αφού είχε, ήδη, αφήσει να περάσουν δύο χρόνια. Οποιοι, πάντως κι αν είναι οι λόγοι που ο δήμαρχος εμφανίζεται και ως οικολόγος, γεγονός είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση. Πρόβλημα που οδήγησε προχτές - παραμονή της συζήτησης στο ΣτΕ - σε μία ακόμα κινητοποίηση των κατοίκων που έκλεισαν για λίγο τη διασταύρωση Ιεράς οδού και Κηφισσού. Οι κάτοικοι και μαζί τους οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ζητούν να επαναφερθεί ο χαρακτηρισμός του χώρου σε κοινόχρηστο πράσινο. Στη συγκέντρωση, ο δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Μυστακόπουλος ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση του ΣΜΑ "έρχεται σε αντίθεση με τις ισχύουσες διεθνείς διατάξεις των αποστάσεων ασφαλείας από χώρους εργαζομένων και οικιστικές ζώνες, επιβαρύνοντας για άλλη μια φορά το Αιγάλεω".

Για τις συνεχόμενες επιβαρύνσεις που δέχεται ο Ελαιώνας, από χωροθετήσεις όπως το Αμαξοστάσιο, το σταθμό μετεπιβίβασης του ΜΕΤΡΟ, τον κεντρικό κόμβο πρακτορείων μεταφορών, μίλησε ο Γιώτης Σαντζαρίδης,επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης". "Το κομμάτι του Ελαιώνα που ανήκει στο Αιγάλεω, είπε, μικραίνει όλο και περισσότερο από διάφορες χωροθετήσεις που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν, όπως γκαράζ απορριμματοφόρων του Δήμου Αθήνας, η επισκευαστική βάση του Μετρό, όμως οι ανάγκες των κατοίκων για πράσινο μεγαλώνουν. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ενημερωθεί για τη χωροθέτηση εδώ και 2 χρόνια. Η δημοτική αρχή είχε χρέος να κινητοποιηθεί και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις πολύ νωρίτερα. Οσο περνάει ο καιρός είναι πιο δύσκολο να αντισταθείς και να καταργήσεις αποφάσεις".

Ο ΕΣΔΚΝΑ από τη μεριά του υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα πλήρες σύστημα συμπίεσης και μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, το οποίο τηρεί όλες τις προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι θα συμβάλει στο να ελαττωθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που προκαλούν τα απορριμματοφόρα στη Λεωφόρο Φυλής, την Αθηνάς και στο Δήμο Ασπρόπυργου.

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Θανάσης Καρούντζος με δήλωσή του στο "Ρ" υπενθυμίζει ότι "ο σχεδιασμός αυτός έχει εγκριθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής, την Τεχνική Υπηρεσία του Συνδέσμου μας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο". Ο ίδιος δηλώνει πως ακολουθούνται "πιστά οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ