Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένει η κυβέρνηση να εμπαίζει τους αγρότες

Ο υπουργός Γεωργίας έσπευσε χτες να ανακοινώσει ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι θα φτάσει τις 296 δραχμές, τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δε θα ξεπεράσει τις 266 δραχμές το κιλό

Στο κατάφωρο "δούλεμα" των αγροτοκτηνοτρόφων και ειδικά των βαμβακοπαραγωγών το έριξε χτες ο υπουργός Γεωργίας, βγάζοντας μια "κάλπικη" ανακοίνωση, για να "ρίξει" στη δημοσιότητα το μεγάλο ψέμα ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν τιμή γύρω στις 296 δραχμές το κιλό και επιπλέον για να "διαφημίσει" τη "μεγαλοσύνη" της κυβέρνησης που δίνει αυτό το διάστημα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές, σε επιδοτήσεις.

Ο υπουργός Γεωργίας, μετά τα όσα είπε σε συσκέψεις - φιέστες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε πολλές περιοχές της χώρας και σε συνδυασμό με τη χτεσινή ανακοίνωσή του, δείχνει ολοφάνερα ότι δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ενδιαφέρεται μόνο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των αγροτών, με κορυφαίο παράδειγμα τους βαμβακοπαραγωγούς. Κι αυτό το κάνει σκόπιμα σε μια περίοδο όπου ήδη ο αγροτικός κόσμος προχωράει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται συντονισμένα να κλιμακωθούν και ενταθούν σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στην ανακοίνωση γίνεται σκόπιμα λόγος για καταβολή επιδοτήσεων, που παρουσιάζονται "φουσκωμένες". Για παράδειγμα στο λάδι, αναφέρεται ότι θα δοθούν επιδοτήσεις 134 δισ. δραχμών, αλλά αποσιωπάται το γεγονός ότι οι ελαιοπαραγωγοί εισπράττουν τη μισή επιδότηση, λόγω του προστίμου συνυπευθυνότητας που επέβαλε η ΕΕ.

Ειδικότερα για το βαμβάκι ο υπουργός "υπολόγισε" την τελική τιμή σε 296 δραχμές το κιλό, προφανώς αποβλέποντας στην παρατεταμένη κακοκαιρία στη Β. Ελλάδα και ευελπιστώντας στη μείωση της παραγωγής. Παράλληλα ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί μετά τις 16 Δεκέμβρη και δεύτερη προκαταβολή 15 δραχμές το κιλό, με βάση την εκτίμηση παραγωγής που αυθαίρετα έκανε ο Οργανισμός Βάμβακος για ύψος παραγωγής 1.170.000 τόνους.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το πιο θα είναι το τελικό ύψος της παραγωγής στο βαμβάκι, η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος και το υπουργείο Γεωργίας προχώρησαν στο "μαγείρεμα" των σχετικών στοιχείων. Η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος "έβγαλε" το 1.170.000 τόνους, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις των περιφερειακών γραφείων του Οργανισμού ανέφεραν ότιη παραγωγή θα είναι 1.201.179 τόνοι. Ομως το νούμερο αυτό "Θάφτηκε" σκόπιμα, μόνο και μόνο για να παρουσιαστεί πάση θυσία ότι θα δοθεί και δεύτερη προκαταβολή, με μοναδικό σκοπό να παραπλανηθούν οι βαμβακοπαραγωγοί.

Η τιμή των 296 δραχμών το κιλό που "λανσάρει" ο υπουργός Γεωργίας, αποσκοπεί στην καλλιέργεια εντυπώσεων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις, καθώς η τελική τιμή οριστικοποιείται, το νωρίτερο, τέλος Μάη. Ακόμα και με την εκτίμηση παραγωγής 1.170.000 τόνους οι παραγωγοί θα περιμένουν εξόφληση επιδότησης άλλες 11 δραχμές. Δηλαδή, μαζί με το 15άρικο της δεύτερης προκαταβολής και τις 240 δραχμές που είναι η μέση τιμή που παίρνουν οι βαμβακοπαραγωγοί με την παράδοση του προϊόντος στα εκκοκκιστήρια, η τελική τιμή δεν ξεπερνά τις 266 δραχμές το κιλό.Ομως, αν τελικά ισχύσει η εκτίμηση των περιφερειακών γραφείων του Οργανισμού Βάμβακος για παραγωγή 1.201.179 τόνους, τότε η εξόφληση θα είναι γύρω στις 7 δραχμές και η τελική τιμή θα είναι περίπου258 δραχμές το κιλό.

Αν η παραγωγή ξεπεράσει τους 1.220.000 τόνους, τότε οι βαμβακοπαραγωγοί όχι μόνο δε θα πάρουν εξόφληση, αλλά θα αναγκαστούν να επιστρέψουν και χρήματα πίσω, στα ταμεία της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ