Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ, που αρχίζει σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, είναι μια προσχεδιασμένη και καλοστημένη φιέστα, όπου όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω στον Κ. Καραμανλή. Τα πάντα έχουν επιστρατευτεί, κατά τα αμερικάνικα πρότυπα, για να αναδειχτεί η "ηγετική φυσιογνωμία" του και ο ρόλος του "Μεσσία", ενώ στους χιλιάδες συνέδρους έχει αποδοθεί ο ρόλος του ζωτοκραυγάζοντα και χειροκροτητή.

Ο Κ. Καραμανλής, ενισχυμένος από το "ανεπάντεχο" αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και έχοντας απαλλαγεί, σε σημαντικό βαθμό, από τους εσωκομματικούς αντιπάλους, είναι ολοφάνερο ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την περίσταση. Αφ' ενός, για να ενισχύσει το αρχηγικό, κατά ορισμένους αυτοκρατορικό, στιλ διοίκησης του κόμματος και, αφ' ετέρου, για να εμπνεύσει προσδοκίες στη βάση ότι "η ώρα της εξουσίας" έφτασε.

Με άλλα λόγια, η Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ θα αποτελέσει μια παράσταση, που βασικό στόχο έχει να στείλει το μήνυμα για την "κατάληψη της εξουσίας", ενισχύοντας ταυτόχρονα το δικομματικό σκηνικό και εντείνοντας τις προσπάθειες παγίδευσης των ψηφοφόρων στα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα του συστήματος. Προσπάθεια, που θα γίνεται πιο έντονη, όσο πλησιάζουμε στις εκλογικές αναμετρήσεις των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών.

* * *

Είναι ολοφάνερο ότι σ' αυτό το πλαίσιο θα υποβαθμίζεται, τουλάχιστον σε επίπεδο προβολής, το κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής και της αντιπολιτευτικής τακτικής της ηγεσίας της ΝΔ. Ακριβώς γιατί, όλοι το έχουν αντιληφθεί, η πολιτική της ηγεσίας της ΝΔ ταυτίζεται με την πορεία πλεύσης της κυβέρνησης πάνω στις νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές επιλογές. Ταυτόχρονα, η "αντιπολιτευτική" τακτική έχει ως διπλό στόχο: Από τη μια, να στηρίξει ό,τι πιο νεοφιλελεύθερο μέτρο προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη και, από την άλλη, να "διαφοροποιηθεί", μέσω, όμως, της πίεσης και της πλειοδοσίας σε ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Δυο χρόνια σχεδόν μετά την ανάδειξη του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, είναι αρκετά για να φανεί ξεκάθαρα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συμβάλει σημαντικά στη σύμπηξη ενός συμπαγούς αντιλαϊκού μετώπου, με βασικό στόχο να περάσει και υλοποιηθεί η αντιλαϊκή επέλαση.

Από την πλευρά της, η ΝΔ φροντίζει με τις καθημερινές παρεμβάσεις της να προετοιμάζει ιδεολογικοπολιτικά το έδαφος για να περάσει ο οδοστρωτήρας των λαϊκών συμφερόντων, που τώρα οδηγεί η κυβέρνηση Σημίτη. Για να γίνει πιο αντιληπτή η προσφορά και οι πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ, αρκεί να αναφερθεί ότι, ενώ, υποτίθεται, είναι κόμμα της αντιπολίτευσης και λογικά θα 'πρεπε να υπερασπίζεται τους πολίτες από τα αντιλαϊκά μέτρα και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, αυτή πιέζει την κυβέρνηση να πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, ενώ "εξαγνίζει" και θεωρεί λίγα τα όσα κάνει η κυβέρνηση Σημίτη.

* * *

Εχει κάθε λόγο, λοιπόν, ο Κ. Καραμανλής να εκφράζει συνέχεια παράπονα ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τη βοήθεια, που, με πολιτικό κόστος είναι αλήθεια, της παρέχει και δεν αξιοποιεί, στο βαθμό που πρέπει, τη "μοναδική προνομία" που έχει, δηλαδή, να έχει απέναντί της μια τέτοια αντιπολίτευση!Πραγματικά, ο Κ. Καραμανλής, όχι μόνο στηρίζει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά αποδοκιμάζει και τους αγώνες των αγροτών. Οχι μόνο συμφωνεί με την ουσία της αντιδραστικής μεταρρύθμισης Αρσένη, αλλά και αντιμετωπίζει παγερά και με ελάχιστα συγκαλυμμένη εχθρότητα τις κινητοποιήσεις της μαθητικής και σπουδάζουσας νεολαίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, προσπαθεί να περισώσει τη "μεταρρύθμιση", προτείνοντας μια σύντομη αναβολή εκτόνωσης στην εφαρμογή της και, ταυτόχρονα, υποδεικνύει στην κυβέρνηση αυτή να επανέλθει πιο αποφασιστικά, ενδεδυμένη τη συναίνεση των κομμάτων του δικομματισμού, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου για την Παιδεία.

Πολύ πιο προχωρημένα είναι τα πράγματα στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Διαρθρωτικές αλλαγές, κραυγάζει, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, ο Κ. Καραμανλής. Βαθιές τομές στον μεγάλο ασθενή, το κράτος, είναι η μόνιμη επωδός. Πίσω από αυτήν την εύηχη ορολογία, προβάλλει το αποκρουστικό και απάνθρωπο προσωπείο ενός σκληρού νεοφιλελευθερισμού, όσο και αν ο ίδιος αρνείται τον όρο. Σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, ξεπούλημα όλων των τραπεζών, πλην, ίσως, της Εθνικής, εκποίηση όλων των ΔΕΚΟ (από ΔΕΗ μέχρι ΟΣΕ), κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών, στήριξη της λιτότητας, κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, αγωνίζεται για γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές και κίνητρα στους επιχειρηματίες και το κεφάλαιο, δημαγωγώντας, μάλιστα, ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.

* * *

Τα παραπάνω είναι αρκετά για να αποδειχθεί ότι επάξια η ηγεσία της ΝΔ έχει κατακτήσει το χαρακτηρισμό του "καλύτερου συμμάχου της κυβέρνησης" ή ότι ο Κ. Καραμανλής έχει αναλάβει "υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, υπεύθυνος για θέματα αντιπολίτευσης". Βέβαια, σταθερός στόχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι να πείσει την πλουτοκρατία ότι μπορεί να κυβερνήσει και να διαχειριστεί τα συμφέροντά της ακόμα πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι η κυβέρνηση Σημίτη. Δε γνωρίζουμε αν τα έχει καταφέρει. Το σίγουρο είναι ότι η θέση που έχει πάρει, στην απέναντι όχθη των λαϊκών συμφερόντων, γίνεται αντιληπτή από ευρύτερα λαϊκά στρώματα, τα οποία συνειδητοποιούν ότι το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει ο διαχειριστής, αλλά να απαλλαγούν από αυτούς μαζί με την πολιτική τους. Η εναλλακτική λύση στο "ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ" είναι το Μέτωπο του λαού, η ενίσχυση του ΚΚΕ.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Δυο χρόνια σχεδόν μετά την ανάδειξη του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, είναι αρκετά για να φανεί ξεκάθαρα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συμβάλει σημαντικά στη σύμπηξη ενός συμπαγούς αντιλαϊκού μετώπου, με βασικό στόχο να περάσει και υλοποιηθεί η αντιλαϊκή επέλαση


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ