Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν δυναμικά με πολύμορφες κινητοποιήσεις

Μπλόκα σε 21 σημεία της πρωτεύουσας χτες. Στο Περιστέρι, οι μαθητές ματαίωσαν ενημερωτική φιέστα του υπουργείου Παιδείας. Ανάλογες κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζουν συντονισμένα και δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές σε όλη τη χώρα, ανυποχώρητοι στο αίτημά τους που γίνεται και αίτημα μεγάλων τμημάτων του λαού, για ανατροπή της "μεταρρύθμισης". Με αποφάσεις των συνελεύσεών τους συμμετέχουν στη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική κινητοποίηση στις 15 του Δεκέμβρη, ενώ στις 20 του Δεκέμβρη, εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα από όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Χτες, μαθητές από σχολεία της Αττικής έστησαν μπλόκα σε 21 σημεία, στο πλαίσιο της απόφασης του Συντονιστικού Αθήνας. Συγκεκριμένα, απέκλεισαν κεντρικές λεωφόρους στις εξής περιοχές: Χαλάνδρι,Χολαργό,Ψυχικό,Αγ. Παρασκευή,Πεντέλη,Ηλιούπολη,Υμηττό,Μπραχάμι,Αλιμο,Ελληνικό,Γλυφάδα,Βούλα,Αργυρούπολη,Κηφισιά,Μαρούσι,Ερυθραία,Πεύκη,Μελίσσια,Αγ. Στέφανο,Λυκόβρυση και Μεταμόρφωση.Οι μαθητές με τη συντονισμένη δράση τους και τις κινητοποιήσεις τους ματαίωσαν τις ενημερωτικές φιέστες που είχε προγραμματίσει το υπουργείο, με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο, ο οποίος ανέβαλε την επίσκεψή του στο Περιστέρι, όπως ακριβώς αναβλήθηκαν και οι επισκέψεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Α. Ζισημόπουλο και Δ. Παπαϊωάννου σε Καματερό και Λιόσια.

Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι μαθητές για μεθαύριο Δευτέρα. Συγκεκριμένα, μαθητικά "μπλόκα" αγώνα θα στηθούν στις εξής περιοχές: Αγ. Ανάργυροι,Λιόσια,Πετρούπολη και στην Γκράβα.

Μπροστά στην "εκρηκτική κατάσταση στο χώρο της παιδείας", η ΓΣΕΕ "στέκεται αλληλέγγυα στις μαθητικές κοινότητες και στους εκπαιδευτικούς φορείς", τη Δευτέρα διοργανώνει σύσκεψη στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΓΣΕΕ και καλεί τις ΑΔΕΔΥ - ΟΛΜΕ - ΔΟΕ, ενώ όπως ανακοινώνει, θα καλέσει σε συζήτηση το Συντονιστικό Αγώνα των σχολείων. Ωστόσο στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ περιορίζει τα προβλήματα που δημιουργεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος σε "επίμαχες διατάξεις" και προτείνει ευρύτερη συζήτηση πάνω σε αυτές.

Στο Περιστέρι

Εκατοντάδες μαθητές, καθηγητές και γονείς απέτρεψαν χτες τα σχέδια του δημάρχου Περιστερίου Θόδωρου Δημητρακόπουλου, που - ως πιστός κυβερνητικός υπάλληλος - θέλησε να μετατρέψει μια ενημερωτική συγκέντρωση σε πολιτική φιέστα.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τρίτη ο δήμαρχος έστειλε επιλεκτικά προσκλήσεις σε διάφορους φορείς, καλώντας τους να πάρουν μέρος στην "ενημερωτική συγκέντρωση" για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στο Δημοτικό Γυμναστήριο "Ανδρέας Παπανδρέου", όπου θα μιλούσε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος. Μέχρι και την τελευταία στιγμή διάφοροι φορείς - μεταξύ τους και η ΕΛΜΕ, η οποία δεν προσκλήθηκε στη συγκέντρωση - ζητούσαν από τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει ισότιμη συμμετοχή στο "διάλογο" που σχεδίαζε. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε αποδεκτό από τον φιλοκυβερνητικό δήμαρχο.

Ετσι χθες το πρωί εκατοντάδες μαθητές, καθηγητές και γονείς συγκεντρώθηκαν έξω απ' το δημαρχείο και φωνάζοντας το σύνθημα "Μαθητές, καθηγητές πιασμένοι χέρι χέρι, να φύγει ο Ανθόπουλος από το Περιστέρι", κατευθύνθηκαν προς το Δημοτικό Γυμναστήριο, όπου στις 12.30 μ.μ. θα μιλούσε ο υφυπουργός. Επί δύο ώρες οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και περίμεναν την εμφάνιση του υφυπουργού ή του δημάρχου.

Την ίδια ώρα, στο δημαρχείο ο Θ. Δημητρακόπουλος και το επιτελείο του, κάτω από το βάρος της δυναμικής κινητοποίησης, αποφάσιζε την αναβολή της φιέστας. Κι ενώ ο Γ. Ανθόπουλος δεν πάτησε τελικά το πόδι του στο Περιστέρι, ο δήμαρχος έκανε το λάθος να παρουσιαστεί στο πλήθος και να προκαλέσει με τις δηλώσεις του. "Δε θέλετε το διάλογο, γι' αυτό αντιδράτε έτσι", ήταν η "εμπρηστική" δήλωσή του, που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις. "Να ποιος είναι ο δήμαρχος", "Πουλημένε, πουλημένε", ήταν τα συνθήματα με τα οποία απάντησε το πλήθος, ενώ από κάποιους εκτοξεύτηκαν δύο γιαούρτια και μερικά αβγά. Τελικά, ο Θ. Δημητρακόπουλος έφυγε από το χώρο του Δημοτικού Γυμναστηρίου "υποσχόμενος" πως η συγκέντρωση θα γίνει στο άμεσο μέλλον!

Οσο για τους μαθητές και τους καθηγητές, με κοινή δήλωσή τους υπογράμμισαν πως "η άρνηση της ισότιμης συμμετοχής μας αποδεικνύει ότι στόχος του κ. δημάρχου δεν ήταν η σωστή ενημέρωση, ούτε η βοήθεια στην ανάπτυξη διαλόγου για τη λύση της σημερινής κατάστασης στα σχολεία, αλλά η υποβοήθηση μιας στείρας κυβερνητικής προπαγάνδας, που ως σήμερα δεν έχει κατορθώσει να δώσει λύσεις".

Στη Θεσσαλονίκη

Μπλόκα στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης έστησαν χτες οι μαθητές της πόλης έπειτα από το κάλεσμα του Συντονιστικού Ημερήσιων Σχολείων,ενώ έντονη είναι η δραστηριότητα ενόψει της πανεργατικής απεργίας της 15ης Δεκέμβρη. Την ημέρα αυτή οι μαθητές θα κλείσουν τα σχολεία τους και θα κάνουν συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Μαθητές των 1ου και 2ου Λυκείων Συκεών,του Πολυκλαδικού και του 2ου Λυκείου Νεάπολης,αφού έκαναν πορείες στους δρόμους των πόλεών τους, ενώθηκαν στη συμβολή των οδών Α. Παπανδρέου και Επταπυργίου,όπου απέκλεισαν την κυκλοφορία για μία ώρα περίπου, καλώντας γονείς, εργαζόμενους, αλλά και τους τοπικούς φορείς να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα.

Τραγουδώντας "Εβγα κόσμε να με δεις, τώρα που 'μαι μαθητής, την παιδεία αγαπώ, και γι' αυτήν θα αγωνιστώ", πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους των Αμπελοκήπων οι μαθητές των 1ου,2ου και 3ου Λυκείων.Οι μαθητές πιο πριν είχαν αποκλείσει για μιάμισι ώρα περίπου την πλατεία Επταλόφου,έκλεισαν ειρηνικά την πορεία και γύρισαν στα σχολεία τους που τελούν υπό κατάληψη.

"Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι", "Στο νόμο λαιμητόμο απάντηση στο δρόμο" φώναζαν οι μαθητές οχτώ σχολείων της Τούμπας που επί μία ώρα απέκλεισαν την οδό Γρηγ. Λαμπράκη στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας.

Την ίδια ώρα οι μαθητές του Πειραματικού και του 9ου Λυκείου Θεσσαλονίκης απέκλεισαν τη Βασ. Ολγας.

Μπλόκο όμως έστησαν και οι μαθητές του κέντρου της Θεσσαλονίκης στην Τσιμισκή,στο ύψος της Αγίας Σοφίας και το απόγευμα οι μαθητές των ΤΕΕ Σταυρούπολης απέκλεισαν την οδό Λαγκαδά.

Πορεία στη Χαλκίδα

Χτες, μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Χαλκίδας έκαναν μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης. Η πορεία ξεκίνησε στις 11 το μεσημέρι από την πλατεία Αγοράς και μέσω του εμπορικού δρόμου κατευθύνθηκε στα φανάρια της Χαϊνά, όπου οι μαθητές έκαναν για μισή ώρα συμβολική κατάληψη του δρόμου. Οι μαθητές δήλωσαν μετά τη συγκέντρωση ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους και στις 15 του Δεκέμβρη συμμετέχουν στην πανεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ