Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζητάει και τα ρέστα το ΕΙΝ!

Επιστολή στο "Ρ" του γενικού διευθυντή

Με επιστολή του στο "Ρ" ο Ιωάννης Κουμέντος,γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) διαμαρτύρεται για το δημοσίευμά μας της 1ης Δεκέμβρη, που είχε τίτλο "Πρακτικές της χούντας ακολουθεί το ΕΙΝ" και στο οποίο αναφέρονταν μεταξύ άλλων: "Τις πρακτικές της χούντας, που τιμωρούσε με επιστράτευση τους φοιτητές, που πρωτοστατούσαν στους αγώνες, αποφάσισε να ακολουθήσει το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. Και επειδή, βέβαια, δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του η επιστράτευση, περιορίστηκε στην... αποβολή από τη Φοιτητική Εστία του ΕΜΠ, όσων φοιτητών έκρινε ότι έπαιξαν ενεργό ρόλο στην κατάληψη που έγινε στις αρχές Νοέμβρη...".

Στην επιστολή του ο κ. Κουμέντος, αφού αναφέρει ότι οι αναγνώστες του "Ρ""πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης", κλπ. κλπ. περνά κατ' ευθείαν στην επίθεση λέγοντας: "Η τακτική αυτή, να "γράφετε ρεπορτάζ" για το ΕΙΝ με αναλήθειες, ανακρίβειες και κακοπροαίρετη κριτική, αγνοώντας τη δική μας άποψη και τοποθέτηση, αλλά και τις σχετικές απαντήσεις - διαψεύσεις από την πλευρά μας, όπως έγινε και σε πρόσφατη περίπτωση, δείχνει εκ μέρους της εφημερίδας έλλειψη θάρρους, συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, πέραν βεβαίως της παραβίασης κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας".

Οσο για την ουσία του ζητήματος αναφέρει:

"Εκπλήσσομαι, που αναγορεύετε σε "λαϊκούς ήρωες", παραβάτες του ποινικού κώδικα και ταυτίζετε με τη χούντα πολιτικά όντα με άλλη διαδρομή στους αγώνες του φοιτητικού, συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι 12 φοιτητές είναι απλώς παραβάτες του ποινικού κώδικα και όχι αγωνιστές, γιατί και πέρσι συμμετείχαν σε καταστροφές της Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ. Τότε δώσαμε "άφεση αμαρτιών". Η φετινή κατάληψη δεν αποφασίστηκε από το Σύλλογο των οικοτρόφων ή από τη Γενική Συνέλευσή τους. Την πρωτοβουλία την πήραν σαν παράταξη ΑΡΑΣ, δημιουργώντας Συντονιστική Επιτροπή. Εσπασαν τις πόρτες των γραφείων και προχώρησαν σε μία παράνομη κατάληψη.

Την ευθύνη του χώρου ανέλαβε η επιτροπή κατάληψης.

Υστερα από αντίδραση του ΕΙΝ, με την παροχή υπηρεσιών στους υπό κατάληψη χώρους, έγινε Γενική Συνέλευση οικοτρόφων.

Η κατάληψη έληξε με απόφαση της πλειοψηφίας Γενικής Συνέλευσης των οικοτρόφων. Η λεγόμενη επιτροπή κατάληψης δεν παρέδωσε σε κανέναν υπάλληλο ή υπηρεσία του ΕΙΝ τους χώρους των γραφείων. Δηλαδή, εξακολούθησαν να είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των χώρων. Το βράδυ εκείνης της ημέρας καταστράφηκαν τα γραφεία της Διευθύνσεως της Εστίας (ζημιές 4 εκ. δρχ.) και με την παρέμβαση της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η απόφαση της έξωσής τους από την Εστία ελήφθη κατόπιν και αναφορών, που κατατέθηκαν στη διοίκηση του ΕΙΝ κατά τη διάρκεια σχετικής έρευνας για το γεγονός. Γι' αυτό το λόγο οι φοιτητές αυτοί ακόμα και σήμερα με τη συνδρομή και εξωεστιακών ατόμων τρομοκρατούν με προσωπικές απειλές μέσα στην Εστία εργαζόμενους και φοιτητές. Ολα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα και γι' αυτό το ΕΙΝ θα προβεί και σε άλλες ενέργειες, ώστε να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των εργαζομένων. Αλλωστε, οι συγκεκριμένοι φοιτητές έχουν αποδεχτεί την κάλυψη ατόμων για χρήση ναρκωτικών μέσα στο χώρο της Εστίας".

Η απάντησή μας

Δε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι κάποιος που έχει διοριστεί σε υπεύθυνο πόστο αντιδρά με τέτοιο τρόπο σε ένα "ενοχλητικό" για την κυβερνητική πολιτική δημοσίευμα. Το να φτάνει σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς για την εφημερίδα μας δείχνει τουλάχιστον εμπάθεια και έλλειψη ψυχραιμίας. Ομως, το να καταφεύγει και σε πληθώρα ανακριβειών, (για να μην πούμε συνειδητών κακοηθέστατων ψευδών) είναι απαράδεκτο για δημόσιο λειτουργό. Και για να εξηγούμαστε:

1) Μας ψέγει γιατί αναγορεύουμε τους συγκεκριμένους οικότροφους σε "λαϊκούς ήρωες". Αυτός ο χαρακτηρισμός βρίσκεται στη φαντασία του. Εμείς γράφαμε πως "πρόκειται στην ουσία για δίωξη αγωνιζόμενων φοιτητών, καθώς στο στόχαστρο βρέθηκαν μέλη του ΔΣ του Συλλόγου".

2) Γράφει ότι οι 12 φοιτητές είναι "παραβάτες του ποινικού κώδικα". Αυτοαναγορεύεται δηλαδή σε εισαγγελέα και δικαστή. Με τι στοιχεία προχωρά σε τέτοια βαριά κατηγορία; Και γιατί δεν τα αποκαλύπτει; Στην επιστολή του, όπως και στην παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν οι φοιτητές - οικότροφοι της ΦΕΕΜΠ για την ανάκληση των εξώσεων, ο κ. Κουμέντος καλύπτεται γενικά και αόριστα πίσω από "αναφορές εργαζομένων στην Εστία"!

3) Λέει ότι η κατάληψη δεν αποφασίστηκε από το Σύλλογο, ή τη γενική συνέλευση. Συνέλευση έγινε στις 29 Οκτώβρη και η απόφαση ήταν ομόφωνη για κατάληψη της γραμματείας στις 2, 3 και 4 Νοέμβρη.

4) Γράφει ότι "έσπασαν τις πόρτες των γραφείων". Η κατάληψη ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 2 Νοέμβρη, σε ώρα λειτουργίας της γραμματείας και παρόντων των υπαλλήλων.

5) Αναφέρει ότι η κατάληψη έληξε με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Στη συνέλευση της Τετάρτης, 4 Νοέμβρη, δεν μπήκε καν τέτοιο θέμα για ψηφοφορία.

6) Λέει ότι το βράδυ που έληξε η κατάληψη δεν παραδόθηκαν οι χώροι σε κανέναν υπάλληλο. Οι οικότροφοι λένε ότι τις νύχτες δεν υπάρχει κανείς από το προσωπικό και αυτό είναι αποτέλεσμα των περικοπών και της εγκατάλειψης (σε επικοινωνία μας με τη διεύθυνση της Εστίας μάς είπε ότι υπάρχει ένας φύλακας). Πάντως, τα γραφεία κλειδώθηκαν με ευθύνη μελών του ΔΣ του Συλλόγου, γεγονός που γνώριζαν οι οικότροφοι.

7) Οι πόρτες της γραμματείας δε βρέθηκαν παραβιασμένες μετά την πυρκαγιά. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο δράστης ή οι δράστες διέθεταν κλειδιά. Και σίγουρα δεν μπορεί να είναι από τα μέλη του Συλλόγου, γιατί μόνον ανόητοι θα έκανε κάτι τέτοιο. Οπότε μένει μόνο το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας...

8) Στην επιστολή του κάνει λόγο για ζημιές 4 εκατ. δραχμές. Στην απόφαση του ΔΣ του ΕΙΝ (15113/655/11 -11-98) αναφέρει συγκεκριμένες ζημιές 1.545.800 δραχμές...

9) Λέει ότι "το ΕΙΝ θα προβεί και σε άλλες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των εργαζομένων". Γιατί δε λέει ευθέως ότι αυτό που θέλει είναι μπάσει "σεκιουριτάδες" μέσα στην Πανεπιστημιούπολη;

10) Για το αν ταυτίζουμε "με τη χούντα πολιτικά όντα με άλλη διαδρομή στους αγώνες", εμείς κάναμε λόγο για "πρακτικές της χούντας". Οσο για τα πρόσωπα, ισχύει πάντα το "τα στερνά τιμούν τα πρώτα".

11) Τέλος, όσον αφορά τις διαψεύσεις του που αγνοούμε, τον διαβεβαιώνουμε ότι, αν όντως είχαν φτάσει στα χέρια μας, θα έπαιρνε σίγουρα απάντηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδρομικό χαράτσι στη Φοιτητική Εστία Αθηνών! (2012-02-01 00:00:00.0)
«Θα μας βρουν μπροστά τους!» (2008-10-23 00:00:00.0)
Οι φοιτητές της Πάτρας στον αγώνα (2003-11-15 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο κατακτήσεις και δικαιώματα (2003-07-10 00:00:00.0)
Δεν περνά η τρομοκρατία (1999-03-19 00:00:00.0)
Δικαιούμαστε δωρεάν στέγαση (1997-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ