Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Στο στόχαστρο κατακτήσεις και δικαιώματα

Από περσινή κινητοποίηση σπουδαστών και φοιτητών της Πάτρας για τη διεκδίκηση Φοιτητικών Εστιών
Από περσινή κινητοποίηση σπουδαστών και φοιτητών της Πάτρας για τη διεκδίκηση Φοιτητικών Εστιών
Προσπάθεια ακύρωσης μιας σειράς κατακτήσεων, που με τους αγώνες τους έχουν αποσπάσει οι φοιτητές στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών, αποτελεί η πρόταση για την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) και του Πανεπιστημίου, που επρόκειτο να κατατεθεί προς συζήτηση στη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία τελικά αναβλήθηκε.

Ταυτόχρονα, με διάφορες διατάξεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση ανανέωσης της Σύμβασης με αναδρομική ισχύ για τα επόμενα 20 χρόνια (η προηγούμενη ίσχυε από το 1972) και πιο συγκεκριμένα για την περίοδο 4/8/2002 - 4/8/2022, στο στόχαστρο μπαίνουν και ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και ζητήματα όπως η άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η πρόταση για καταβολή ενοικίου(!), από τους οικοτρόφους, 50 ευρώ μηνιαίως, ενώ η τιμή αυτή - άγνωστο με ποιο αιτιολογικό - διπλασιάζεται για τους αλλοδαπούς φοιτητές. Πολύ περισσότερο στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1998 και με μπροστάρη το Σύλλογο Οικοτρόφων και την Πανσπουδαστική, επιβλήθηκε ουσιαστικά η απόφαση του Συλλόγου των φοιτητών για μη καταβολή ενοικίου από κανέναν οικότροφο. Στοιχείο που εμφανίζεται στη νέα πρόταση, που ενισχύει την αντιδραστικότητά της και που δεν υπήρχε σε εκείνη του 1972 είναι η εντολή «το Πανεπιστήμιο στους επί πτυχίω φοιτητές να μην προχωράει σε ορκωμοσία, αν δεν εξοφλούν (οι φοιτητές) τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στη Φοιτητική Εστία».

Η παραπάνω πρόταση της καταβολής ενοικίου στη Φοιτητική Εστία, με την παράλληλη αύξηση του ημερήσιου σιτηρεσίου (κουπόνι) κατά φοιτητή για τη σίτισή του σε 3 ευρώ από τον περασμένο Μάιο (από 2 ευρώ που προβλεπόταν), καθώς και οι προσπάθειες να ιδιωτικοποιηθούν μια σειρά από υπηρεσίες στην Εστία της Πάτρας, δείχνει και τις προθέσεις της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών να αφανίσουν κάθε έννοια δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στη φοιτητική μέριμνα.

Η επιχείρηση παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου από τη μεριά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και με τη συνδρομή των πρυτανικών αρχών, που χρόνια τώρα μεθοδεύεται με διάφορους τρόπους, δε μένει έξω από τον προσανατολισμό της νέας πρότασης. Με ενέργειες που υποδηλώνουν τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης για την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προτείνεται «έλεγχος εισερχομένων με δελτίο ταυτότητας οικοτρόφου στην Εστία»! Αραγε με ποιον τρόπο θα «διασφαλίζεται» η καινοτομία αυτή και με την ευθύνη ποιου; Ενδεχομένως η πρόταση να προσληφθεί «ιδιωτικό συνεργείο φύλαξης περιβάλλοντος χώρου (Σ.Σ. Security) για την ασφάλεια των φοιτητών, με ευθύνη του ΕΙΝ» να απαντάει στο παραπάνω ερώτημα.

Το κατάπτυστο σχέδιο νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΕΙΝ και Πανεπιστημίου ολοκληρώνεται με πρόταση παράδοσης, ουσιαστικά, της Φοιτητικής Εστίας στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου με τη θέση που κατατίθεται ότι «κατά τις εποχές στις οποίες δεν υπάρχουν φοιτητές (Θερινές διακοπές, εορταί Χριστουγέννων και Πάσχα) ή και σε άλλες περιπτώσεις υπάρξεως διαθέσιμων δωματίων, το ίδρυμα θα δύναται να χρησιμοποιεί το συγκρότημα όλο ή εν μέρει»!

Σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, αφού καταγγέλλει τις προσπάθειες κατάργησης κάθε έννοιας δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη νέα πρόταση στο σύνολό της «καλεί τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στη Φοιτητική Εστία να εμποδίσουν την υλοποίηση των προσπαθειών αυτών, να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους και να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, υποταγμένη στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας και όχι στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ