Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα συζήτηση στο ΣτΕ για πτυχία εξωτερικού

Την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απασχόλησαν χτες τα πτυχία της τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΙ) που αποκτιούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου κατόπιν παραπομπής από το Στ' Τμήμα, το οποίο με την υπ' αριθμό 4753/1997 απόφασή του είχε κρίνει ότι είναι υποχρεωτική η αναγνώριση των διπλωμάτων της τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βάση την κοινοτική Οδηγία 89/48 και εφόσον πιστοποιηθεί ότι οι σπουδαστές έχουν περατώσει τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εκπαίδευση. Στην ίδια απόφαση επισημαινόταν ότι η χώρα μας θα πρέπει να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία, την οποία δεν έχει επικυρώσει.

Πάντως, το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν αναγνωρίζει τα πτυχία της τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο δεν απορρέει από πουθενά, αφού δεν έχει εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ή νόμος που να επικυρώνει την κοινοτική οδηγία.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει πτυχιούχος της τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ο οποίος σπούδασε στο Λονδίνο για τρία χρόνια στον κλάδο χημικών μηχανικών και μετά συνέχισε τις σπουδές κάνοντας μάστερ σε πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (πρόκειται για τις γνωστές μεταπτυχιακές σπουδές που αφειδώς παρέχονται τα τελευταία χρόνια σε πανεπιστήμια με αμφίβολη ποιότητα σπουδών στην Αγγλία).

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ