ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκκληση της "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ"

Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο παραμένει αναμφισβήτητο γεγονός ότι σήμερα - ύστερα από αρκετά χρόνια μετά την αναγνώριση της Εθνικής μας Αντίστασης - απομένει ικανός αριθμός αγωνιστών που δεν έχουν αποκατασταθεί υλικά, με συνέπεια να μην έχουν κανένα πόρο ζωής, καμιά ασφαλιστική κάλυψη, που σε προχωρημένη όλοι πια ηλικία και σοβαρά κλονισμένη την υγεία τους, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Είναι στ' αλήθεια θλιβερό ότι στους ανθρώπους αυτούς η υλική τους αποκατάσταση παραμένει αβέβαιη προσδοκία.

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες το έργο της συμπαράστασης και υλικής και ηθικής βοήθειας - όπως σας είναι γνωστό - έχει αναλάβει από την ίδρυσή της το 1975 η "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ", που το επιτέλεσε και το επιτελεί με επιτυχία, χάρη και στη δική σας πρόθυμη συμπαράσταση, κάτω από τις γνωστές δύσκολες οικονομικές συνθήκες που μαστίζουν τη χώρα μας. Είναι έργο τιμής στους ανθρώπους που έδωσαν τα πάντα για την Πατρίδα και τη Δημοκρατία, που αντί Εθνική Τιμή γνώρισαν διώξεις, φυλακίσεις κι άλλους κατατρεγμούς, με συνέπεια τη σημερινή τραγική τους κατάσταση.

Το έργο του Σωματείου μας υπήρξε πάντα δύσκολο τα 23 χρόνια λειτουργίας του. Είναι βασανιστική η συνεχής προσπάθεια εξεύρεσης οικονομικών πόρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών των ανθρώπων του περιθάλπουμε. Ομως οι δυσκολίες αυτές ποτέ δε μας έκαμψαν, ποτέ δε μας εμπόδισαν να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την εκπλήρωση του καταστατικού μας χρέους, χάρη και στην πολύτιμη - επαναλαμβάνουμε - δική σας συμπαράσταση. Οι συνδρομές των μελών μας, οι προσφορές των φίλων μας δεν αποδίδουν επαρκείς πόρους.

Γι' αυτό οργανώνουμε κάθε χρόνο δύο οικονομικές εξορμήσεις - Πάσχα και Χριστούγεννα - προσπαθώντας ν' αυξήσουμε τους πόρους μας.

Ετσι οργανώνουμε και φέτος τη χριστουγεννιάτικη εξόρμησή μας που σας αναγγέλλουμε μ' αυτό μας το γράμμα.

Μ' αυτό ζητάμε και πάλι τη συμπαράστασή σας που είμαστε βέβαιοι και τώρα - όπως τόσα χρόνια - δε θα μας την αρνηθείτε.

Μ' αυτή τη βεβαιότητα σας ευχαριστούμε προκαταβολικά και σας ευχόμαστε ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 1999.

Οι προσφορές σας γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας, Ακαδημίας 78, τηλ. 3822776, και στην Εθνική Τράπεζα (υποκατάστημα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 129/480210/14.

Με πολύ τιμή

Ο πρόεδρος

Βασίλης Φίλιας

Η γεν. γραμματέας

Δανάη Ψιλοπούλου.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ οργανώνει σήμερα Σάββατο 12.12.98 συνεστίαση στο κέντρο "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ".
  • Η ΝΕ Μαγνησίας,στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80χρονα του ΚΚΕ, διοργανώνει σήμερα Σάββατο 12 Δεκέμβρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, στις 7 το απόγευμα,εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο: "Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, περιόδου 1946-1949". Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον ιστορικό Χρήστο Τσιντζιλώνη,υπεύθυνο του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στα πλαίσια του γιορτασμού των 80χρονων του ΚΚΕ, η ΚΟ Φούρνων Ικαρίας του Κόμματος διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Σάββατο 12 Δεκέμβρη και ώρα 7.00 μ.μ. στην ταβέρνα του Αλέξη.
  • Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ,στα πλαίσια των πολιτικών εκδηλώσεων προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ διοργανώνει, σήμερα Σάββατο 12.12.98, στην αίθουσα του Δημαρχείου,έκθεση φωτογραφικού ιστορικού υλικού του Κόμματος που θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί. Στον ίδιο χώρο, στις 6.30 μμ θα γίνει συγκέντρωση με ομιλία στελέχους της καθοδήγησης, χαιρετισμούς και προβολή ταινίας.

Επίσης, η ΚΟ Ηλείας στην εκδήλωση θα τιμήσει με αναμνηστικά διπλώματα παλαίμαχους κομμουνιστές μέλη του ΚΚΕ, μπροστάρηδες στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του Λαού και του Κόμματος.

  • Η παρουσίαση του βιβλίου "Η τρίχρονη Εποποιία του ΔΣΕ" από τον Χρήστο Τσιντζιλώνη θα γίνει και σε εκδήλωση που οργανώνει η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, στις 14 Δεκέμβρη, ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.
  • Η Επιτροπή Λευκαδιτών του Κόμματος καλεί τους Λευκαδίτες οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ να επικοινωνήσουν με τον σ. Θεόφιλο Λογοθέτη στα τηλέφωνα 92.37.001 - 92.36.279 για πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές στο Σύλλογο Λευκαδίων, που θα γίνουν αύριο Κυριακή 13.12.98 στα γραφεία του συλλόγου (Γερανίου 41).
  • H KO Μεταμόρφωσης του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση, αύριο Κυριακή 13 Δεκέμβρη και ώρα 10.30 το πρωί στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης στη Μεταμόρφωση (Πίνδου 12) με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις". Καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος.
Πολιτική εκδήλωση της ΚΟ Ναυτεργατών

Πολιτική εκδήλωση με θέμα "Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κατάργηση του καμποτάζ, οι συνέπειες για τη χώρα και τους ναυτεργάτες",οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή 13 Δεκέμβρη στις 10 π.μ. στον κινηματογράφο "Χάι Λάιφ",στην πλατεία Κοραή του Πειραιά. Θα μιλήσει ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο γραμματέας της ΚΟΝ Γ. Μαρίνος.Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις εκπροσώπων του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Εξόρμηση ενημέρωσης της ΚΟ Αν. Πελοποννήσου

Εξόρμηση ενημέρωσης της αγροτιάς της περιοχής για τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω στο αγροτικό πρόβλημα και τις πολιτικές εξελίξεις, πραγματοποιεί στις επόμενες μέρες η ΚΟ Ανατολικής Πελοποννήσου του Κόμματος.Συγκεκριμένα:

- Δευτέρα 14/12 στο Ν. Λακωνίας,ο Δημ. Τζαβάρας, μέλος του Γραφείου Περιοχής, θα περιοδεύσει στα χωριά Πλατάνα, Σκούρα, Γεράκι.

Την ίδια μέρα, στο Ν. Μεσσηνίας η Μαρία Διαμαντάκη, μέλος του ΝΓ και νομαρχιακή σύμβουλος, περιοδεύει στα χωριά Χατζής και Πετρίτσι.

- Τρίτη 15/12 στο Ν. Λακωνίας,ο Δήμος Λεβεντάκης, γραμματέας της ΝΕ, περιοδεύει στα χωριά Λογκανίκος, Γεωργίτσι, Καστόρι, Βορδώνια.

Την ίδια μέρα στο Ν. Μεσσηνίας,ο Δ. Τζαβάρας, γραμματέας της ΝΕ, θα περιοδεύσει στα χωριά Βελίκα, Ριζόμυλος και Πεταλίδι.

- Τετάρτη 16/12 στο Ν. Λακωνίας,ο Δήμος Λεβεντάκης περιοδεύει στα χωριά Αγ. Δημήτριος, Νιάτα, Απιδιά.

Την ίδια μέρα, στο Ν. Μεσσηνίας,ο Ηλίας Αποστολόπουλος, μέλος της ΝΕ, θα περιοδεύσει στα χωριά Κεραμμύδια και Γλυφάδα.

- Πέμπτη 17/12 στο Ν. Μεσσηνίας,ο Γιάννης Διονυσόπουλος, μέλος του ΝΓ, περιοδεύει στα χωριά Δάρας και Νερόμυλος.Ενώ η Μ. Διαμαντάκη στα χωριά Μεσοπόταμος, Σουληνάρι και Χανδρινός.

- Παρασκευή 18/12, στο Ν. Αργολίδας,ο Ανδρέας Βασιλείου, γραμματέας της ΝΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα χωριά Αγ. Τριάδα, Μάνεση, Μιδέα.Την ίδια μέρα, στο Ν. Μεσσηνίας,ο Γιώργης Χρυσομπόλης, μέλος του ΝΓ, επισκέπτεται τα χωριά Χώρα, Αμπελόφυτο και Πυργάκι.

- Σάββατο 19/12, στο Ν. Αργολίδας,ο Δημ. Χατζόπουλος, μέλος του ΝΓ, περιοδεύει στα χωριά Ανυφί, Δαλαμανάρα, Νέα Κίος.

Την ίδια μέρα, στο Ν. Μεσσηνίας,η Λουίζα Ράζου Γραμματέας, μέλος της ΕΠ, περιοδεύει σε Πύλο, Γιάλοβα και Σχινόλακα.

- Κυριακή 19/12 στο Ν. Αργολίδας,η Ελ. Καραγιάννη, μέλος της ΕΠ, περιοδεύει στα χωριά Χώνικας, Μυκήνες, Φίχτια.

Την ίδια μέρα, στο Ν. Μεσσηνίας,ο Γ. Πετρόπουλος, μέλος του ΝΓ, πραγματοποιεί περιοδεία σε Μεσσήνη, Μαυρομάτι, Πιλαλίστρα.Ενώ στο Ν. Αρκαδίας,ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος του ΓΠ, περιοδεύει σε Λεωνίδιο, Αγ. Ανδρέα και Αστρος.

Ανεπάρκεια κονδυλίων

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, για το κλείσιμο του Μουσείου Αρχαίας Αγοράς

Την ανεπάρκεια των κονδυλίων του υπουργείου Πολιτισμού για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων επιχείρησε να καλύψει χθες ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, με δικαιολογίες σχετικά με την "εύρυθμη λειτουργία" του υπουργείου του. Αυτά, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε προηγούμενη απόφασή του, με την οποία ανακάλεσε από τη θέση της την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων, γιατί η τελευταία εξαναγκάστηκε σε κλείσιμο του Μουσείου Αρχαίας Αγοράς επειδή δεν υπήρχε προσωπικό για τη φύλαξή του λόγω λήξης των ισχυουσών συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι "δεν είναι δυνατόν να μαθαίνει ο υπουργός Πολιτισμού από τις εφημερίδες ότι έκλεισε ένα μουσείο", σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη ενέργεια διατάραξε "την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας".

Ανταπαντώντας ο Στ. Παναγιώτου τόνισε: "Παραδεχτήκατε ότι οι ελλείψεις προσωπικού είναι πάρα πολύ μεγάλες. Στην προκειμένη περίπτωση νομίζω γνωρίζετε ως προϊστάμενος του υπουργείου ότι καλά έπραξε η κυρία Τριάντη, γιατί προτιμότερο είναι φύλαξη των αρχαιοτήτων παρά να εκτίθενται σε διάφορους κινδύνους. Αν δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, τότε κινδυνεύουν να κλαπούν ή να πάθουν διάφορες ζημιές", σημειώνοντας ότι τα παραπάνω φαινόμενα είναι δείγμα της κυβερνητικής ανεπάρκειας στο χώρο του πολιτισμού.

Προβλήματα εργαζομένων στην ΕΡΤ

Ο πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων με σύμβαση έργου στην παραγωγή και στο πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΕ, Σπ. Κοντός και Χρ. Ρωτσέτης, είχαν χτες συνάντηση, στα γραφεία του ΚΚΕ, με τα μέλη της ΚΕ Μάκη Κοψίδη και Αιμ. Αγκαβανάκη.

Από τη μεριά του σωματείου έγινε ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με σύμβαση έργου, που, ενώ καλύπτουν για χρόνια πάγιες και τακτικές ανάγκες της ΕΡΤ, στερούνται βασικά οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα, απασχολούμενοι σε καθεστώς ομηρίας. Διεκδικούν ίση αμοιβή για ίση εργασία και μετατροπή των συμβάσεων έργου.

Τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασαν τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και επισήμαναν ότι στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής συρρίκνωσης της ΕΡΤ, επεκτείνονται με ταχύτατους ρυθμούς στη δημόσια ραδιοτηλεόραση οι νέες εργασιακές σχέσεις, με σοβαρές συνέπειες για θεμελιακά δικαιώματα των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ