ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αξιος λόγων και μνημοσύνης

«Πίσω από το αισθητώς ωραίο υποκρύπτεται το λογικώς ωραίο», έλεγε ο αρχιτέκτονας του Ερεχθείου, Αλέξανδρος Παπανικολάου. «Η συνάφεια της αφανούς με την αισθητή αρμονία είναι το αποτέλεσμα επίπονων μαθηματικών υπολογισμών», είπε ο συνεργάτης και φίλος του, αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας.

«Το ευ παρά μικρόν διά πολλών αριθμών γίγνεται», έγραψε ο Πολυκλείτος στον «Κανόνα» για την αρμονία στη γλυπτική.

Το αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού χτες ήταν γεμάτο από τους φίλους και συνεργάτες στην εκδήλωση για τον αναστηλωτή του Ερεχθείου, Αλέξανδρο Παπανικολάου, που έφυγε τον Αύγουστο του 1998, 49 χρόνων. Για το έργο του στο Ερεχθείο τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος FVS και με το αργυρό μετάλλιο της Europa Nostra. Επίσης, δεκαέξι χρόνια συμμετείχε στην Επιτροπή Συντήρησης του Επικούρειου Απόλλωνα και στην Ομάδα Εργασίας για τα Μνημεία της Επιδαύρου. Η έφορος Ακρόπολης, Ισμήνη Τριάντη, μιλώντας για τον πρόωρα χαμένο επιστήμονα, ανέφερε κάτι που συνήθιζε να λέει και να γράφει: «Μάθαμε να συνεργαζόμαστε με το πνεύμα της ύλης και έτσι μάθαμε το πνεύμα της εποχής».

Το απόσταγμα της δουλιάς ήταν η πεποίθηση ότι η αρμονία στην αρχιτεκτονική δεν είναι μέτρα και πήχεις αλλά μαθηματική λογική και μουσικά μέτρα. «Μαθηματικά - Μουσική - Αρχιτεκτονική στην Αρχαία Ελλάδα», είναι ο τόμος που εξέδωσε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και περιλαμβάνει 4 μονογραφίες του μελετητή, που αναφέρονται σε τέσσερα κορυφαία μνημεία της κλασικής αρχιτεκτονικής: ο Παρθενώνας, ο ναός του Ηφαίστου στην Αθήνα, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ο ναός της Νεμέσεως στο Ραμνούντα. Το πέμπτο κεφάλαιο είναι μια αυτοτελής μελέτη που αναφέρεται στο χαμένο κείμενο του Βιτρούβιου για τις μεθόδους χάραξης των ύπτιων καμπύλων στους αρχαίους καμπύλους ναούς.

Αυτές οι μονογραφίες αναπτύχθηκαν από τον Αλ. Παπανικολάου σε εκτενή αδημοσίευτη ακόμα μελέτη με τίτλο «Μετασχηματισμοί. Μαθηματικά. Μουσική. Αρχιτεκτονική. Μια συμβολή στη μελέτη των μεθόδων σχεδιασμού στην Αρχαία Ελλάδα», η οποία βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η χτεσινή εκδήλωση στο ΥΠΠΟ ήταν μια εκ των υστέρων επιβράβευση της προσφοράς ενός άξιου επιστήμονα.

Οι πρεμιέρες συνεχίζονται

«Εγώ ο Ντοστογιέφσκι»
«Εγώ ο Ντοστογιέφσκι»
Ξεκίνησαν, χτες, στο θέατρο «Εναστρον» οι παραστάσεις του σύγχρονου θεατρικού έργου «Εγώ ο Ντοστογιέφσκι» του Ρώσου συγγραφέα και ιστορικού Εντβαρ Ρατζίνσκι, που ανεβάζει ο θίασος «Παλκοσένικο», σε σκηνοθεσία Χρίστου Τσάγκα. Το έργο, σημειώνει ο Χρίστος Τσάγκας, «είναι μια επιτυχημένη απόπειρα να βιογραφηθεί ο Ντοστογιέφσκι στις προσωπικές του γεμάτες πάθος στιγμές κατά τη δημιουργική του περίοδο. Σε ένα άσυλο για ανάπηρους και ηλικιωμένους, όπου φιλοξενούνται ένας καλλιτέχνης, μεγάλος θαυμαστής του Ντοστογιέφσκι, που του μοιάζει φυσιογνωμικά και πιστεύει ότι είναι η μετενσάρκωσή του και μια περιθωριακή πρώην πρωταγωνίστρια του θεάτρου. Η ιδιότητα των δύο τροφίμων του ασύλου τούς παρακινεί να αναβιώσουν τις προσωπικές και περιπετειώδεις στιγμές του Ντοστογιέφσκι και της γυναίκας τους Ανιας Γκριγκόριεβνα. Η δραματουργική τεχνική του συγγραφέα μάς μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής». Η μετάφραση είναι της Παυλίνας Γαλανοπούλου, τα σκηνικά - κοστούμια της Βέρας Τσλάνοβα και η μουσική του Γιούρι Στούπελ. Παίζουν: Χρίστος Τσάγκας και Τζένη Ρουσέα.Η παράσταση θα παίζεται παράλληλα με το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι.

  • Επίσης, ξεκίνησαν, στην Μπλε Σκηνή του «Θεάτρου της Ημέρας», οι παραστάσεις του έργου «Γυναίκα Λούζερ» της Βίλης Σωτηροπούλου, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, σκηνικά - κοστούμια Ανδρομάχης Μοντζολή, χορογραφία Καίης Χόλντεν και μουσική Χρήστου Θηβαίου. Παίζουν: Μαρίνος Μουζάκης, Βίλη Σωτηροπούλου, Χριστίνα Χριστοδούλου.
  • Πρεμιέρα την Καθαρά Δευτέρα, στη Δεύτερη Σκηνή του θεάτρου «Μελίνα», με το έργο «Μπλε» της ομάδας «Δράση», που θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Μυριανθόπουλου, η μουσική του Μιχάλη Δέλτα. Παίζουν: Κώστας Κάππας, Μαρία Φραγκουλάκη. Τραγουδά η Τάνια Τσανακλίδου.
Η ελληνική μουσική ταξιδεύει

Την πλούσια ελληνική μουσική παράδοση, μακριά από την τουριστική τυποποίηση, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το αμερικάνικο κοινό με το τριήμερο φεστιβάλ ελληνικής μουσικής, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο στη Νέα Υόρκη. Διοργανώνεται από το αμερικανικό Ινστιτούτο Παγκόσμιας Μουσικής με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Την Ηπειρο θα εκπροσωπήσουν ο σπουδαίος κλαρινίστας Πετρο - Λούκας Χαλκιάς και το Πολυφωνικό Συγκρότημα Ηπείρου. Ο λυράρης Βασίλης Σκουλάς και το Ανωγειανό Χορευτικό Συγκρότημα θα παρουσιάσουν μουσική από την Κρήτη, ενώ η Μαριώ και το συγκρότημα Τομπουρλίκα θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και το σμυρναίικο τραγούδι. Το φεστιβάλ θα περιοδεύσει και σε άλλες αμερικάνικες πόλεις.

Με δύο συναυλίες τιμά τη μνήμη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αρη Φακίνου, η Νένα Βενετσάνου. Η πρώτη δόθηκε χθες στη Λυών και η δεύτερη σήμερα στη Γαλλική Ραδιοφωνία, η οποία και θα ηχογραφηθεί για να μεταδοθεί από το γαλλικό ραδιόφωνο στις 15 Μάρτη, στις 8 μ.μ. Σε ένα βαθμό, αυτές οι συναυλίες είναι ένα είδος «ανταπόδοσης» προς τον συγγραφέα από τη σπουδαία ερμηνεύτρια, αφού ο πρώτος την είχε παρουσιάσει το 1987 από την εκπομπή του «Τα τραγούδια της γης» στη γαλλική ραδιοφωνία. Οι συναυλίες στηρίζονται από τη γαλλική ραδιοφωνία και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού.

Την πρώτη του συναυλία στο εξωτερικό έδωσε ο Σωκράτης Μάλαμας χθες στο Βερολίνο, στο τζαζ - κλαμπ «Κουασιμόδος». Ο Μάλαμας δεν είναι εντελώς άγνωστος στους Βερολινέζους, αφού μουσική του έχει μεταδοθεί από τοπικό σταθμό με ειδίκευση στις εθνικές μουσικές.

Μνήμες από μοναδικές παρουσίες

Ενθυμήματα της Μαρίας Κάλλας στο Θεατρικό Μουσείο
Ενθυμήματα της Μαρίας Κάλλας στο Θεατρικό Μουσείο
Το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, εγκαινιάζει χώρους της Μαρίας Κάλλας και του ζεύγους Κατίνας Παξινού - Αλέξη Μινωτή. Τα αποκαλυπτήρια των χώρων θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και την υπουργό Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, την ερχόμενη Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Θεατρικό Μουσείο (Ακαδημίας 50 - Ισόγειο Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων). Στην εκδήλωση θα αναφερθεί ο πρόεδρος του Κέντρου Κώστας Ασημακόπουλος. Για την ΜαρίαΚάλλας , θα μιλήσουν ο διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Λουκάς Καρυτινός και η συνεργάτιδά της χορογράφος Μαρία Χορς. Για την Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή, θα μιλήσουν οι συνεργάτες τους σε πολλά έργα Ελένη Χατζηαργύρη και Κώστας Καστανάς.

Στο χώρο που είναι αφιερωμένος στη Μαρία Κάλλας, εκτίθενται τα αυθεντικά κοστούμια της από παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πολύτιμα αντικείμενα της προσωπικής της ζωής, διάφορα βιβλία κ.ά. Στο καμαρίνι Παξινού - Μινωτή, εκτίθενται κοστούμια από τις παραστάσεις «Οιδίπους Τύραννος», «Εμπορος της Βενετίας», «Μάνα Κουράγιο» κ.ά., πλήθος φωτογραφιών, χειρογράφων και άλλων προσωπικών κειμηλίων.

Η είσοδος κατά την ημέρα της τελετής θα γίνει με προσωπικές προσκλήσεις λόγω περιορισμένου χώρου.

Πρόγραμμα προεκλογικών εγκαινίων

Η Αρτεμις στον τύπο της Λαφρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Η Αρτεμις στον τύπο της Λαφρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης στο Μαυρομάτι Ιθώμης κτίστηκε το 1972. Μικρό, διώροφο και ανεπαρκές να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών δε λειτούργησε ποτέ, με τη σκέψη ότι κάποτε θα κατασκευαστεί ένα νέο και καταλληλότερο μουσείο. Κρίθηκε, όμως, «αναγκαίο για λόγους στοιχειώδους υποχρέωσης στους κατοίκους», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να ανοίξει και να εγκαινιαστεί από την υπουργό Πολιτισμού, προεκλογικά, αφού είναι η πλέον πρόσφορη περίοδος να θυμάται κανείς τις υποχρεώσεις του. Φυσικά, η Ελ. Παπαζώη, στα εγκαίνια που γίνονται αύριο (5 μ.μ.), δε θα παραλείψει να εξαγγείλει νέο Μουσείο, δεδομένου ότι μερικά από τα εκθέματα είναι μοναδικά, όπως ο Δορυφόρος του Πολυκλείτου, ο Ερμής στον τύπο Ανδρου - Φαρνέζε, η Αρτεμις στον τύπο της Λαφρίας και τα αποσπασματικά σωζόμενα γλυπτά του Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα.

Σημειώνεται ότι στο ευρετήριο του Μουσείου είναι καταγεγραμμένα περισσότερα από 12.000 αντικείμενα, από τα οποία μόνο ελάχιστα χωράνε να εκτεθούν.

Πριν φτάσει στην Ιθώμη, νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, η Ελ. Παπαζώη θα εγκαινιάσει έναν όροφο Μουσείου: Τον όροφο της Προϊστορικής Συλλογής του Μπενάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας.

Σελίδες πολιτισμού

Κυκλοφόρησε το τεύχος Μάρτη του «Πρώτου πλάνου», της μηνιαίας έκδοσης του «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», με ειδική αναφορά στο 2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζονται επίσης τα προγράμματα των μεταμεσονύχτιων προβολών και των ταινιών Α` προβολής του κινηματογράφου «Ολύμπιον», καθώς επίσης και τα πρώτα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ταινία και το ελληνικό τραγούδι του αιώνα.

  • Στο τεύχος, της τρίμηνης έκδοσης του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής, «Χορός», φιλοξενείται αφιέρωμα σε δύο μεγάλες προσωπικότητες του χορού και της μουσικής: την Κούλα Πράτσικα και την Πολυξένη Ματέυ. Τα κείμενα υπογράφουν οι: Ελένη Κεφάλου - Χορς, Μαρία Μαρκογιάννη και Λένα Ζαμπούρα. Ακόμη παρουσιάζονται σημαντικές χορευτικές παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στο νέο τεύχος περιλαμβάνεται επίσης, το 2ο μέρος του θέματος «Η τέχνη του ηθοποιού», από τη Μαρία Φραγκή. Τέλος, από τις σελίδες του περιοδικού, δε λείπουν οι ειδήσεις, οι διαγωνισμοί και τα σεμινάρια, που αφορούν στον τομέα του χορού.
  • Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί το τεύχος Φλεβάρη του περιοδικού «Ελληνική Διασπορά» που εκδίδεται από το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων». Εκτός από τα ομογενειακά νέα και τα γεγονότα του περασμένου μήνα, περιλαμβάνονται αφιέρωμα στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, συνέντευξη του Αρμένιου βυζαντινολόγου Χρατς Μπερτικιάν, αφιέρωμα στη νεοελληνική ποίηση, στις ισπανόφωνες χώρες, στην εκμάθηση των ελληνικών στην Ουκρανία κ.ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ