Σάββατο 11 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ελληνική μουσική ταξιδεύει

Την πλούσια ελληνική μουσική παράδοση, μακριά από την τουριστική τυποποίηση, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το αμερικάνικο κοινό με το τριήμερο φεστιβάλ ελληνικής μουσικής, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο στη Νέα Υόρκη. Διοργανώνεται από το αμερικανικό Ινστιτούτο Παγκόσμιας Μουσικής με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Την Ηπειρο θα εκπροσωπήσουν ο σπουδαίος κλαρινίστας Πετρο - Λούκας Χαλκιάς και το Πολυφωνικό Συγκρότημα Ηπείρου. Ο λυράρης Βασίλης Σκουλάς και το Ανωγειανό Χορευτικό Συγκρότημα θα παρουσιάσουν μουσική από την Κρήτη, ενώ η Μαριώ και το συγκρότημα Τομπουρλίκα θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και το σμυρναίικο τραγούδι. Το φεστιβάλ θα περιοδεύσει και σε άλλες αμερικάνικες πόλεις.

Με δύο συναυλίες τιμά τη μνήμη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αρη Φακίνου, η Νένα Βενετσάνου. Η πρώτη δόθηκε χθες στη Λυών και η δεύτερη σήμερα στη Γαλλική Ραδιοφωνία, η οποία και θα ηχογραφηθεί για να μεταδοθεί από το γαλλικό ραδιόφωνο στις 15 Μάρτη, στις 8 μ.μ. Σε ένα βαθμό, αυτές οι συναυλίες είναι ένα είδος «ανταπόδοσης» προς τον συγγραφέα από τη σπουδαία ερμηνεύτρια, αφού ο πρώτος την είχε παρουσιάσει το 1987 από την εκπομπή του «Τα τραγούδια της γης» στη γαλλική ραδιοφωνία. Οι συναυλίες στηρίζονται από τη γαλλική ραδιοφωνία και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού.

Την πρώτη του συναυλία στο εξωτερικό έδωσε ο Σωκράτης Μάλαμας χθες στο Βερολίνο, στο τζαζ - κλαμπ «Κουασιμόδος». Ο Μάλαμας δεν είναι εντελώς άγνωστος στους Βερολινέζους, αφού μουσική του έχει μεταδοθεί από τοπικό σταθμό με ειδίκευση στις εθνικές μουσικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ