ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμή στην ηρωική γενιά της Αντίστασης

Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 21 Δεκέμβρη στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος

Με μια εκδήλωση τιμής, αφιερωμένη σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, που, με τους αγώνες και με τη συνολική προσφορά τους στην 80χρονη διαδρομή του Κόμματος, ανέδειξαν και καταξίωσαν το ΚΚΕ σε πρωτοποριακή και αναντικατάστατη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, την οποία οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 21 Δεκέμβρη,κλείνουν οι εκδηλώσεις για τα 80χρονα του Κόμματος.

"Η ΚΕ του ΚΚΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, τιμά όλους εκείνους και εκείνες, από την ηρωική γενιά της Αντίστασης, που συνεχίζουν να μάχονται και σήμερα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, για τη συνέχιση και εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής του Κόμματος". Πρόκειται για την ηρωική γενιά, που δεκαετίες τώρα, με τους πρωτοπόρους αγώνες της στον κοινωνικό στίβο για κοινωνική προκοπή και τα λαϊκά δικαιώματα, μέσα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για εθνική ανεξαρτησία ενάντια στους κατακτητές και τους ιμπεριαλιστές, έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού, που αποτελούν παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές του τόπου για το σήμερα και το αύριο.

Στην εκδήλωση, που θα αρχίσει στις 7 το βράδυ στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση, που προετοιμάστηκε ειδικά γι' αυτήν την εκδήλωση. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.

...ας πούμε στων θηρίων τον κόσμο

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης ομάδα ηθοποιών, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Καλατζόπουλου, θα παρουσιάσει το έργο του Μπρεχτ "Η εξαίρεση και ο κανόνας".

Ενας έμπορος ταξιδεύει, προκειμένου να κλείσει μια συμφωνία για πετρέλαιο, μαζί με έναν οδηγό που ξέρει το δρόμο και έναν αχθοφόρο, τον Κούλη. Στη διάρκεια του ταξιδιού, πολλά πράγματα συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να σκοτώσει ο έμπορος τον Κούλη. Το δεύτερο μέρος του έργου είναι το δικαστήριο, όπου η γυναίκα του νεκρού ζητάει αποζημίωση για το θάνατο του άντρα της. Κι εκεί θριαμβεύει η λογική του παραλογισμού. Αποδεικνύεται ότι ζούμε σε μια παράλογη κοινωνία. Αντί να δικαστεί και να καταδικαστεί ο δολοφόνος, καταδικάζεται το θύμα, γιατί δε συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τον κανόνα. Τον κανόνα της ζούγκλας δηλαδή, που λέει ότι πρέπει να σκοτώσεις για να μη σε σκοτώσουν. Αυτός δεν ήξερε τον κανόνα. Συμπεριφέρθηκε σαν εξαίρεση, δηλαδή με ανθρωπιά. Γι' αυτό, τον σκότωσε ο έμπορος και νεκρό, τώρα, τον καταδικάζουν γιατί παρέβη τον κανόνα της ζούγκλας.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Νάντιας Βαλαβάνη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, μουσική Τάσου Καρακατσάνη, σκηνικά Γιάννη Σκαρπερού και Στράτου Σαραντίδη και κοστούμια Νίκου Αδειλίνη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ο Γιάννης Τσικής στο ρόλο του Εμπόρου, ο Νίκος Νικολαϊδης, στο ρόλο του Οδηγού, ο Γενάδιος Πάτσης στο ρόλο του Αχθοφόρου, ο Νίκος Ξυθάλης στο ρόλο του Δικαστή, η Κατερίνα Αναστασίου στο ρόλο της γυναίκας του Αχθοφόρου, η Ελένη Λαζαράκη και η Μαρία Δαρζέντα σε διπλούς ρόλους, δύο αστυνομικών και δύο παρέδρων του δικαστηρίου, η Κατερίνα Ροβά στο ρόλο της Ξενοδόχου και ο Γιάννης Καλατζόπουλος στο ρόλο του Αφηγητή.

"ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ" ΒΟΛΟΥ
Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Τη μετατροπή του λιμανιού του Βόλου και γενικά της χώρας μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Βόλου και καλεί τη νεολαία και όλο το λαό να αντιτεθούν, να αντισταθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση:

"Τις τελευταίες μέρες οι πολίτες του Βόλου αντικρίσαμε στο λιμάνι αγκυροβολημένα πολεμικά πλοία, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικής άσκησης για επέμβαση στο Κόσσοβο, που πραγματοποιείται συγχρόνως στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη. Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" αντιτίθεται στον ελλιμενισμό του ΝΑΤΟικού στόλου στην περιοχή μας, στην παραχώρηση άδειας να πραγματοποιηθεί άσκηση σε ελληνικά χωρικά ύδατα και στην ένοχη σιωπή των φορέων της πόλης.

Η ΝΔΕ καλεί όλους τους νέους να αντισταθούν, να αγωνιστούν για αύξηση του κονδυλίου για την παιδεία και την υγεία και όχι για τους πολεμικούς εξοπλισμούς.

Η άνευ όρων παράδοση των πάντων στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και στο πολυεθνικό κεφάλαιο συσσωρεύει τεράστια κοινωνική αδικία και εκρηκτικές αντιθέσεις. Επιτακτική ανάγκη κρίνεται η ανάπτυξη των φιλειρηνικών οργανώσεων, ώστε να σταματήσουν να σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να φύγει το ΝΑΤΟικό πλοίο από το λιμάνι

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για την προσάραξη του ΝΑΤΟικού πλοίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πραγματοποεί σήμερα στις 5.30μ.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".

Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" καλεί τους νέους και τις νέες της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος στη διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που θέλουν να μετατρέψουν τα λιμάνια της χώρας μας σε ορμητήριο των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.

Ταξικό βήμα μπροστά

ΣΥΝΕΧΕΙΑ από ΣΕΛΙΔΑ 1

Ηταν όλοι εκεί χτες στην ίδια ρότα. Τη σταθερή ρότα που δεν καταλαβαίνει από τερτίπια και πονηριές του συστήματος και οδηγεί ίσια στο δίκιο της εργατικής τάξης. Το δίκιο που δε χαρίζεται μα καταχτιέται. Καταχτιέται στην κόντρα αντίθετων ταξικά συμφερόντων, που έρχονται στο προσκήνιο της καθημερινής ζωής ολοένα και πιο ξεκάθαρα.

Αυτή η κινητοποίηση είχε στόχο να δώσει ένα γερό χτύπημα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και σ' όσους την ανέχονται και την υποστηρίζουν. Είχε στόχο να στείλει ένα ακόμη μήνυμα καταδίκης στην επιβολή όλο και πιο στυγνών μέτρων εκμετάλλευσης, μέσα από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Είχε στόχο να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά απ' ό,τι μέχρι χτες, στη μεγαλύτερη συσπείρωση, στην ενότητα δράσης των εργατών, στη διαμόρφωση, για τη συνέχεια, προϋποθέσεων ενίσχυσης του ταξικού ρεύματος μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στη διαμόρφωση γνήσιου ταξικού ηγετικού πόλου, για την πορεία ανάπτυξης της ταξικής πάλης. Αυτό το θαρραλέο πρώτο βήμα έγινε από τις απεργιακές επιτροπές, αφού οι διεφθαρμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, από την πρώτη στιγμή, με τη στάση τους ουσιαστικά σαμποτάρισαν την απεργία που οι ίδιες κήρυξαν "εθιμοτυπικά" για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λίγων εργαζομένων που έχουν πλέον απομείνει να τους ακολουθούν. Δόθηκε ένα γερό μήνυμα του ταξικού πόλου, του μόνου σήμερα που μπορεί γνήσια να εκφράσει το κίνημα και τις ανάγκες των εργαζομένων ενάντια στις προσπάθειες διάλυσης και παροπλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αυτή η κινητοποίηση δεν ήταν η πρώτη και ούτε θα 'ναι η τελευταία. Ούτε βεβαίως από μόνη της μπορεί να ανατρέψει την αντιδραστική πολιτική. Είναι όμως ένας κρίκος στην αλυσίδα που δένει την πορεία και τη συνέχεια των εργατικών αγώνων. Αυτών που με περιεχόμενο, στόχους πάλης και διεκδικήσεις τέτοιες, που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης, φωτίζουν τη ρίζα, τις αιτίες των προβλημάτων, εναντιώνονται στην πολιτική που προωθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, του ταξικού αντίπαλου και διεκδικούν πολιτική υπέρ των εργατικών συμφερόντων. Που αναδείχνουν την πραγματική ταξική διαχωριστική γραμμή στο βάθος της αντίθεσης αυτής της σάπιας μελλοθάνατης εκμεταλλευτικής κοινωνίας της προϊστορίας, και στο επίπεδο της πολιτικής. Γιατί μόνον έτσι γίνεται το "πέρασμα του τούνελ" που στο τέρμα του αχνοφέγγει η προοπτική μιας άλλης πολιτικής. Μιας πολιτικής που μπορεί στη ρήξη με το κατεστημένο, να ικανοποιεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλου του λαού. Πολιτικής που, στην κόντρα με την άρχουσα τάξη, ανοίγει το δρόμο για την αγωνιστική ενότητα τσακίζοντας την ταξική συνεργασία, προκειμένου να απεγκλωβίζονται εργατικές μάζες από την αποξένωση και την υποταγή για να βρίσκονται στο προσκήνιο της πάλης. Της πάλης της εργατικής τάξης και όλου του λαού στο δικό τους μέτωπο.

Μπροστά σ' αυτή την προοπτική, οι εργάτες δεν έχουν άλλο δρόμο από το να ενισχύουν την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων τους σε ταξικό προσανατολισμό και κατεύθυνση. Από το να συσπειρώνονται στα σωματεία τους μετατρέποντάς τα σε κάστρα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Από το να κατακτούν μέσα από το συντονισμό δράσης των σωματείων τους την ταξική συνδικαλιστική ενότητα, κόντρα στη διάσπαση των εκπροσώπων των μονοπωλίων στο κίνημα. Από το να καταφέρουν την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις αναδείχνοντας τους ταξικούς ηγέτες τους μέσα από τις δικές τους διαδικασίες, κόντρα στα άσπρα κολάρα του εργατοπατερισμού.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
ΟΝΕ, προϋπολογισμός και εργαζόμενοι

Παρακολουθήστε σήμερα, Τετάρτη 16 Δεκέμβρη, την εκπομπή: "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 22.00.

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός συζητάει με τους καλεσμένους του, με θέμα: "ΟΝΕ, προϋπολογισμός και αγώνες των εργαζομένων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ