ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΡΑΝΤΑΡ
Στα πλαίσια του ΝΑΤΟικού καταμερισμού

Απόφαση για την προμήθεια συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, δηλαδή ιπταμένου ραντάρ, έλαβε κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Το σύστημα ERIEYE που τελικά επελέγη, είναι αυτό που κατασκευάζει η κοινοπραξία υπό τη σουηδική εταιρία Ericsson και είναι συνδυασμός των ηλεκτρονικών συστημάτων της Ericsson και αεροσκάφους σε ρόλο πλατφόρμας - φορέα της εταιρίας EMPRAER προέλευσης Βραζιλίας. Στο διαγωνισμό είχαν πάρει μέρος και δύο αμερικάνικες εταιρίες οι προσφορές των οποίων δεν προκρίθηκαν.

Η απόφαση που λήφθηκε από το ΚΥΣΕΑ προβλέπει την αγορά 4 αεροσκαφών και των αντίστοιχων συστημάτων. Το κόστος ανέρχεται στα 570 εκατομμύρια δολάρια (πάνω από 160 δισ. δραχμές). Ο δε χρόνος παράδοσης θα είναι περίπου τέσσερα χρόνια. Το συγκεκριμένο σύστημα θα καλύπτει την κίνηση στον εναέριο χώρο και θα στέλνει αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο, τα δεδομένα στους επίγειους σταθμούς. Είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένα σύστημα ενίσχυσης της εικόνας που μέχρι τώρα σχηματιζόταν μόνο από τα δεδομένα που συγκέντρωναν τα επίγεια και ναυτικά ραντάρ. Το συγκεκριμένο ιπτάμενο ραντάρ προσφέρει εικόνα σε βάθος 400 χιλιομέτρων προς κάθε κατεύθυνση. Η προμήθεια συστήματος ιπτάμενου ραντάρ με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και βεληνεκές, έρχεται ν' ανταποκριθεί στον καταμερισμό που έχει κάνει το ΝΑΤΟ μεταξύ των χωρών - μελών του.

Οσον αφορά τις αποφάσεις για τα μαχητικά, αυτές μετατέθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του 1999. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, η απόφαση θα αφορά δύο σκέλη: α) το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης 15ετίας, όπου φαίνεται πως προκρίνεται το μαχητικό της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας Eurofighter και β) τις πιο άμεσες ανάγκες, όπου εδώ προκρίνονται τα αμερικανικά μαχητικά.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΕΚΟ
Τροπολογία... προπέτασμα καπνού

Τροπολογία, με την οποία προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση του ΣτΕ για την άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στο "μίνι - ασφαλιστικό" νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Στην τροπολογία προβλέπεται ότι "το μόνιμο προσωπικό των ΝΠΔΔ, τα οποία μετατρέπονται σε ΑΕ διατηρεί τη μονιμότητά του και δε λύεται η σχέση εργασίας του παρά μόνο για τους ίδιους λόγους με τους δημόσιους υπαλλήλους". Οσον αφορά τις μετατάξεις σημειώνεται ότι σε περίπτωση διάλυσης των ΑΕ το προσωπικό μετατάσσεται, με αίτησή του στο δημόσιο τομέα, αφήνοντας το "παράθυρο" της φράσης "σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις". Πάντως, η παραπάνω ρύθμιση δεν αναιρεί τη μετατροπή των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ΑΕ, άρα μένει πάντα ανοιχτή η δυνατότητα άρσης της μονιμότητας.

Παράλληλα, χτες στη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,παρεμβαίνοντας στα άρθρα που αναφέρονται στον ορισμό διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, σημείωσε ότι οι διοικήσεις των ταμείων πρέπει να ορίζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, συμπληρώνοντας σχετικά με άλλα άρθρα που αφορούν τη διαχείριση των αποθεματικών, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι επίσης αυτοί που θα διαχειρίζονται τα χρήματα των εισφορών τους.

Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, λέγοντας πως "η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προχωρεί στην καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών", με "σοβαρές εκπτώσεις στα οφειλόμενα τέλη", καθώς και με αποτέλεσμα "κανένας εργοδότης δε θα πληρώνει πλέον κανονικά τις εισφορές του. Ακόμα κι οι εργοδότες που πλήρωναν μέχρι τώρα κανονικά". Πρόσθεσε δε ότι η πρακτική που ακολουθείται είναι να μένουν ατιμώρητοι, κυρίως οι μεγαλοοφειλέτες, ζητώντας την "κατάργηση της πολιτικής ρυθμίσεων".

Πέφτουν οι μάσκες

Το μάθατε; Ξεπερνάνε το ένα εκατομμύριο άτομα οι παράγοντες κοινωνικής ανωμαλίας στην Ελλάδα. Οσο για ολόκληρο τον κόσμο, μην τα ρωτάτε. Είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Ναι, καλά διαβάσατε. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη μας είναι παράγοντες κοινωνικής ανωμαλίας.

Ολ' αυτά, βέβαια, σύμφωνα με τη χτεσινή δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο οποίος - ούτε λίγο ούτε πολύ - ισχυρίστηκε, ότι όσοι δεν πιστεύουν στον Χριστό είναι παράγοντες κοινωνικής ανωμαλίας και συμπλήρωσε, ότι μόνο όταν φοβάσαι το Θεό σέβεσαι τον άνθρωπο.

Αραγε, καταλαβαίνει ο Αρχιεπίσκοπος, πόσο αντεπιστημονικές, έως και παράλογες είναι οι απόψεις του; Και όχι μόνον αυτό, συνειδητοποιεί άραγε πόσο διχαστικές και επικίνδυνες μπορούν να αποβούν; Μήπως, χρειάζεται να του θυμίσουμε ότι υπάρχουν μπόλικοι θεοσεβούμενοι καπιταλιστές, που μαζί με το εικόνισμα του Χριστού και της Παναγίας, λατρεύουν και προσκυνούν τη βαριά και πολύμορφη εκμετάλλευση του ανθρώπου και το χρήμα; 'Η χρειάζεται να του θυμίσουμε τους χιλιάδες άθεους κομμουνιστές, που θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους, για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την ειρήνη και τη φιλία των λαών;

Δε νομίζουμε, όμως, ότι δεν τα ξέρει. Ούτε μπορούν να οφείλονται οι προαναφερόμενες δηλώσεις σε κάποια επιπολαιότητα. Απλώς, ο Αρχιεπίσκοπος ρίχνει μία μία τις μάσκες και αποκαλύπτει σιγά σιγά το πραγματικό του πρόσωπο.

ΤΕΕ
Με αοριστίες απαντά η κυβέρνηση

Την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στα ΤΕΕ της Θεσσαλονίκης μετέφερε χτες, με την Ερώτησή του στην αίθουσα της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα στον υφυπουργό Υγείας Γιάννη Ανθόπουλο, που, όμως, έμειναν αναπάντητα.

Αναπτύσσοντας την Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για την ανυπαρξία αναλυτικού προγράμματος διδασκαλίας, σημειώνοντας ότι η κατάσταση των ΤΕΕ Θεσσαλονίκης "αντανακλά την κατάσταση που υπάρχει σε όλα τα ΤΕΕ της χώρας". Αναφερόμενος δε στις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών φορέων της Θεσσαλονίκης, ζήτησε από τον υφυπουργό Παιδείας να ξεκαθαρίσει τις ασάφειες σχετικά με την ισοτιμία των πτυχίων των ΤΕΕ, τη δυνατότητα εισαγωγής τους στα ΤΕΙ, καθώς και την καθιέρωση 6 μηνών γενικών μαθημάτων.

Από την πλευρά του, ο Γ. Ανθόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ήδη λειτουργεί 2 τάξεις των ΤΕΕ, ενώ προβλεπόταν να λειτουργήσει μόνο μία, προσθέτοντας πως πάντα υπάρχει για τους μαθητές η δυνατότητα μετάβασης στο Ενιαίο Λύκειο. Σημείωσε δε ότι η φοίτηση στα ΤΕΕ δεν είναι χαμένος χρόνος, αφού "ο λαός μας λέει, "μάθε τέχνη κι άστηνε"".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ