ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Είμαστε "άσοι" στο ξεπούλημα και όχι μόνο...

Στην τελική ευθεία για την εκποίησή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο μπήκε χτες και η εταιρία "Olympic Catering" (θυγατρική της "Ολυμπιακής Αεροπορίας"). Γνωστοποιώντας την κατάθεση του φακέλου για την εισαγωγή των μετοχών της "Olympic Catering" στο Χρηματιστήριο - μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί η εκποίηση της παραπάνω εταιρίας - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με σχετική ανακοίνωση δηλώνει... περήφανη για τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης τόσο στην πολιτική του "λιγότερου κράτους" όσο και το ξήλωμα λαϊκών κατακτήσεων.

Με τη χτεσινή κίνηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, "δρομολογείται άλλη μια μετοχοποίηση δημόσιας επιχείρησης, στα πλαίσια των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση" και υποστηρίζει πως "με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την πώληση υφιστάμενου πακέτου μετοχών" της "Olympic Catering", "η εταιρία θα αντλήσει σημαντικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τη μετεγκαταστασή της στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα και για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων".

Και αντί να διδαχτεί από την παταγώδη αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων (τόσο με την "Olympic Catering" που επί ΝΔ την "εξαγόρασε" ο κ. Σολούνιας και στη συνέχεια την επέστρεψε στο δημόσιο στυμμένη λεμονόκουπα όσο και ανάλογες περιπτώσεις αποτυχίας που σημειώθηκαν επί κυβέρνησης του "νέου" και του "παλιού" ΠΑΣΟΚ), ο Γ. Παπαντωνίου δηλώνει... περήφανος και προκαλεί. Κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό για το κυβερνητικό έργο, την επιβολή του "λιγότερου κράτους" και περισσότερης "ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ασυδοσίας και κερδοσκοπίας", σημειώνει στην ανακοίνωση του υπουργείου:

"Με αυτή τη μετοχοποίηση κλείνει ένας πρώτος κύκλος σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών. Το 1998 δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί έτος διαρθρωτικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία. Σε διάστημα ενός εννιαμήνου πραγματοποιήθηκαν 7 μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ψηφίστηκαν 2 σημαντικά νομοσχέδια για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ενώ εγκρίθηκαν και εφαρμόζονται τα προγράμματα εξυγίανσης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", του ΟΣΕ και των Αστικών Συγκοινωνιών"...

Τα σχόλια περιττεύουν.

ΑΓΟΡΑ
Τα ισχνά εισοδήματα συμπιέζουν ανάγκες

Αποκαλυπτικές έρευνες για το χάσμα ανάμεσα στις αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων και την ανυπαρξία χρημάτων

Η ψαλίδα μεταξύ των λαϊκών εισοδημάτων και των πραγματικών αναγκών, που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει σε βάρος των πρώτων ανατρέποντας οικογενειακούς προϋπολογισμούς, βιώνεται καθημερινά από τους εργαζόμενους καταναλωτές και γίνεται έντονα αισθητή και στις γιορτές. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με έναν υπολογισμό της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας για τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας που θα στρώσει τραπέζι μόνο τα Χριστούγεννα, όχι και την Πρωτοχρονιά, και για κάποιες αγορές των εορτών (δώρα, είδη ένδυσης - υπόδησης κλπ.) απαιτούνται τουλάχιστον 200.000 δρχ. Η Ενωση Καταναλωτών βάζει στο καλάθι των ημερών την παραδοσιακή γαλοπούλα, χοιρινό μπούτι, τυριά, οπωροκηπευτικά, μπίρες, γλυκά και φρούτα σε συγκεκριμένες ποσότητες, ενώ από τα άλλα είδη: βασικά είδη ένδυσης για τα τέσσερα μέλη της οικογένειας, δύο δώρα για άτομα εκτός της οικογένειας και τέσσερα πρωτοχρονιάτικα λαχεία. Πάντως, αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ανεξάρτητα από το πώς τα υπολογίζει ο καθένας ή ακόμη και από το εάν οι τιμές αυτές καθαυτές σε κάποια είδη δεν έχουν αυξηθεί, στην πράξη οι ανάγκες και τα πραγματικά έξοδα αυξάνονται σε δυσβάσταχτο βαθμό για τα μέσα εισοδήματα.

Σύμφωνα, δε, με άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) που πραγματοποιήθηκε με βάση προηγούμενες στατιστικές - κατά κεφαλήν καταναλώσεις, μικρής κλίμακας έρευνα κι εμπειρικές απόψεις - για την αντιμετώπιση των αναγκών από τις 24 Δεκέμβρη, παραμονή Χριστουγέννων μέχρι και την 1η του Γενάρη οι "μη έχοντες" χρειάζεται να εργαστούν περίπου 33 μέρες, οι "νεόπτωχοι" 21 μέρες και οι "ακόμη αντέχοντες" 16 ημέρες. Ολα τα παραπάνω, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, για ελάχιστα έξοδα των ημερών αυτών από 272.000 μέχρι 844.000 δρχ.

Στο μεταξύ οι τιμές στην αγορά χτες στα κρέατα και τα οπωροκηπευτικά κινήθηκαν στα ίδια με αυτά των προηγούμενων ημερών επίπεδα, καθώς όπως τονίζουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες ακόμα δεν παρατηρείται "χριστουγεννιάτικη" κίνηση στην αγορά και οι καταναλωτές αγοράζουν απλώς ό,τι βάζουν κάθε μέρα στο τραπέζι τους. Πάντως τα κηπευτικά που καταναλώνει σε καθημερινή βάση μια οικογένεια έχουν πάρει την ανιούσα, όπως προκύπτει από μια σύγκριση των τιμών των λαϊκών αγορών που ίσχυαν προχτές 16 Δεκέμβρη με την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία. Συγκεκριμένα, οι ντομάτες πωλούνται φέτος στις 380 δρχ. το κιλό κατά μέσο όρο - φτάνουν και 400 δρχ. - ακριβότερα κατά 65% σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβρη, οι πατάτες στις 190, ακριβότερα κατά 35%, τα ξερά κρεμμύδια στις 120 δρχ., 20% ακριβότερα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια στις 450 δρχ. κατά 18% ακριβότερα από πέρσι. Αλλά και τα αχλάδια είναι ακριβότερα φέτος κατά 7,5%, πωλούνται στις 430 δρχ. το κιλό, τα μήλα κατά 4% στις 250-300 και τα πορτοκάλια κατά 8% ακριβότερα στις 130-180 δρχ. το κιλό.

ΞΕΝΙΑ
Δύο "μνηστήρες" για το Λαγονήσι

Η δεύτερη πράξη της παράδοσης του ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου σε ιδιώτες, για τους οποίους ανοίγεται πλέον διάπλατα ο δρόμος για τη λεηλασία του δημόσιου τομέα του τουρισμού, παίχτηκε χτες με το άνοιγμα των προσφορών για τη μακροχρόνια μίσθωσή του. Οι προσφορές που κατατέθηκαν και αφορούν την... εκμίσθωση για 40 χρόνια, ήταν τρεις. Η προσφορά του Ν. Δασκαλαντωνάκη απορρίφτηκε από την Επιτροπή, ως ελλιπής, προκαλώντας ερωτηματικά, αφού ο φάκελός του δε διέθετε κάποια έγγραφα που απαιτούνταν και προφανώς όχι από άγνοια των όρων συμμετοχής.

Η προσφορά του Μαναντωνάκη προβλέπει την καταβολή 1,7 δισ. δραχμών ανά πενταετία και επιπλέον ετήσιο μίσθωμα 620 εκατομμυρίων δραχμών, 50.000.000 δραχμές εφάπαξ και δέσμευση για επενδύσεις ύψους 8,5 δισ. δραχμών. Η προσφορά του Μήτση αφορά σε ετήσιο μίσθωμα 730 εκατομμυρίων δραχμών και δέσμευση για 12,3 δισ. δραχμές επενδύσεις.

Οι εργαζόμενοι πάντως του ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου εξακολουθούν να εκφράζουν προς κάθε κατεύθυνση την έντονη ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι με τις 140 θέσεις εργασίας. Κι αυτό γιατί η προκήρυξη του διαγωνισμού δε δεσμεύει το μισθωτή για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, παρά μόνο των 11 που εργάζονται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Οι υποσχέσεις του γγ του ΕΟΤ, Μ. Κυριακίδη, για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από το σωματείο, αφού ο σχετικός όρος δεν απαλείφτηκε από την προκήρυξη.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Ιδού η απάτη των "ενδεικτικών τιμών"

Την κυβερνητική κοροϊδία με τις παραπλανητικές "ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης υγρών καυσίμων", που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης κάθε βδομάδα, αποκαλύπτει η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής. Η Ενωση δημοσιοποίησε χτες τα τιμολόγια χονδρικής πώλησης των εταιριών, αντιπαραθέτοντας τις ενδεικτικές λιανικές τιμές που έδωσε προχτές το υπουργείο Ανάπτυξης. Από τη σύγκριση προκύπτει ότι όλες οι εταιρίες πουλάνε στη χονδρική, δηλαδή στους πρατηριούχους, ακριβότερα ακόμα και από τις "ενδεικτικές λιανικές τιμές" του υπουργείου. Η απόκλιση φτάνει μέχρι και 12,9 δρχ. το λίτρο τη βενζίνη σούπερ, 14,5 δραχμές ακριβότερα την αμόλυβδη και 3 δραχμές ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αποκαλύπτεται έτσι για άλλη μια φορά ότι οι "ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης" είναι όχι μόνο εξωπραγματικές, αλλά ψεύτικες και αποπροσανατολιστικές και ότι αυτό που επιχειρεί μ' αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση είναι η παραπλάνηση των καταναλωτών και η συγκάλυψη της κερδοσκοπίας των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών στις πλάτες καταναλωτών και βενζινοπωλών. Μόνο έτσι μπορεί να εκτιμηθούν οι σχετικές μεθοδεύσεις της κυβερνητικής προπαγάνδας, αφού δεν υπάρχει ούτε μία εταιρία που να έχει χονδρικές τιμές έστω και στα ίδια επίπεδα με τις τιμές λιανικής πώλησης, που προβάλλει το υπουργείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Βενζινοπωλών το υπουργείο "συνιστά" αυτή τη βδομάδα να πωλείται στη λιανική η βενζίνη σούπερ στις 191,1 δρχ., τη στιγμή που γνωρίζει ότι οι εταιρίες εμπορίας προμηθεύουν στα πρατήρια τη σούπερ από 196 μέχρι και 203,9 δραχμές το λίτρο. Αναλόγως και για την αμόλυβδη η ενδεικτική λιανική τιμή του υπουργείου αυτή τη βδομάδα είναι 174,5 δρχ. όταν οι εταιρίες πωλούν χονδρικά από 180 μέχρι 188,9 δραχμές το λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης η ενδεικτική λιανική είναι 64,2 δρχ. το λίτρο, τη στιγμή που η χονδρική τιμή ξεκινάει από 65,3 και φτάνει μέχρι 67,2 δρχ. το λίτρο!

Φιέστες...

Σε νέα "φιέστα" για την εγκατάσταση του συστήματος TAXIS στην εφορία της Αγ. Παρασκευής προχώρησε χτες η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας με τον πλέον προκλητικό τρόπο το γεγονός ότι η εφαρμογή του συστήματος καθυστερεί ήδη δύο χρόνια, καθώς αρχικά προβλεπόταν η ολοκλήρωσή του το 1996.

Η συγκεκριμένη εφορία είναι η εκατοστή που εντάσσεται στο σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν υλοποίησε ούτε τις πρόσφατες εξαγγελίες της για ολοκλήρωση της εφαρμογής σε 150 ΔΟΥ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ακόμα να πούμε ότι στις ΔΟΥ, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα του Κόκκαλη, παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις, επειδή - όπως λένε χαρακτηριστικά - τα μηχανήματα είναι αφόρητα βραδυκίνητα. Τόσο πολύ, μάλιστα, που φημολογείται ότι θα... δωρηθούν στο υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Οικονομικών θα προμηθευτεί καινούρια.

Το γεγονός ότι μετά από όλα αυτά κάποιοι νομίζουν πως έχουν τα περιθώρια να κάνουν φιέστες για το ΤΑΧΙS, μάλλον σε θράσος μπορεί να αποδοθεί...

Διεισδύει στα Βαλκάνια και η "Eurobank"

Την απαρχή εντονότερης διείσδυσης της "Eurobank" στο χώρο των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Παρευξείνιας Ζώνης αποτελεί η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της βουλγαρικής τράπεζας "Bulgarian Post Bank" (BPB) από τον όμιλο τραπεζών Λάτση ("EFG Bank Group") και τον αμερικανικό ασφαλιστικό όμιλο "Alico". Τα παραπάνω δήλωσαν προχτές στη Σόφια εκπρόσωποι της "Eurobank", με την ευκαιρία της εξαγοράς της βουλγαρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με όσα επισήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας, βασικός στόχος της BPB είναι να καταστεί σταδιακά τράπεζα διεθνούς κύρους, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να προχωρήσει σε εξαγορά άλλης τράπεζας στο χώρο των Βαλκανίων.

Η BPB ιδρύθηκε τον Απρίλη του 1991 και διαθέτει σήμερα δίκτυο 30 κύριων καταστημάτων και 85 υποκαταστημάτων. Το προσωπικό της ανέρχεται σε 1.650 άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ