ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Από τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού στη Σάμο

Πέρασαν 49 χρόνια, από τότε που έπεσαν από τις σφαίρες του κυβερνητικού Στρατού, στον Εμφύλιο Πόλεμο, τα πιο διαλεχτά παλικάρια και καπετάνιοι του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, Νίκος Σβερκίδης, Μανώλης Τσιμίδας, Γιώργος Βακαλόπουλος, Μανώλης Κόκας και Βαγγέλης Δεσκές.

Ο Ν. Σβερκίδης, από τους Βουρλιώτες, ήταν από τα παλαιότερα στελέχη του ΚΚΕ και υπεύθυνος διαφώτισης του ΔΣ Σάμου. Σκοτώθηκε σε μάχη στο Σαϊτάνι στις 17 - 9 - 1949.

Ο Μανώλης Τσιμπίδας ήταν από τα νεότερα και ικανότερα νέα στελέχη που αναδείχτηκαν στο αντάρτικο. Ο ξακουστός διμοιρίτης των νεολαίων του ΔΣ είναι ο τελευταίος που χάθηκε το Σεπτέμβρη του 1949. Πέθανε από ασφυξία, από το αναμμένο θειάφι που χρησιμοποίησαν οι κυβερνητικοί όταν έμαθαν το κρησφύγετό του. Ο αδελφός του Δημήτρης σκοτώθηκε στη μάχη στο Καρλόβασι, το 1948. Ηταν και τα δυο αδέλφια από τα καλύτερα παλικάρια του ΔΣ Σάμου.

Οι υπόλοιποι τρεις από την πενταμελή ομάδα, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην περιφέρεια του Καρλοβασίου, έγιναν αντιληπτοί από τους αντιπάλους και χτυπήθηκαν στο ποτάμι. Τραυματισμένους τους μετέφεραν στο καράβι, όπου τους κακοποίησαν, τους εκτέλεσαν και τους έθαψαν στο χωριό σ' ένα ασβεστοκάμινο.

Στην εξόντωση του επικηρυγμένου Βακαλόπουλου πρωτοστάτησαν πέντε ΜΑΥδες και εισέπραξαν και τα λίτρα της επικήρυξης.

Ο Γιώργος Βακαλόπουλος και οι σύντροφοί του, από τους πιο διαλεχτούς αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού - καθώς και οι διακόσιοι μαχητές και καπετάνιοι που έχυσαν το αίμα τους στα δοξασμένα και τιμημένα βουνά του Κέρκη και του Καρβούνη του νησιού - χάθηκαν για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Εμείς οι συμπατριώτες τους, θα τους θυμόμαστε πάντα και θα τους τιμούμε, όσο βρισκόμαστε στη ζωή.

Συντροφικά

ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αθήνα

"Τον θεωρούσα μεγάλο στέλεχος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ"

Ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΛΥΜΗΣ, από την Αγία Ευθυμία Παρνασίδας, κάτοικος Καλλιθέας, απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, από την οποία δημοσιεύουμε ορισμένα σημεία:

"Πέρασα, σχεδόν, δεκαπέντε χρόνια φυλακή και γνώρισα όλες τις ταλαιπωρίες της περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου. Τον κ. Γιαννόπουλο τον γνώρισα, όταν είμαστε μαζί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΑΕΑ. Τον κ. Κατριβάνο τον πρωτογνώρισα στη φυλακή και αργότερα στην ΕΔΑ, όπου ήταν ανώτατο στέλεχος.

Είμαι ένας συνεπής αγωνιστής, χωρίς καμιά υποχώρηση, ούτε καμιά αμοιβή για τους αγώνες μου, γι' αυτό νομίζω ότι δικαιούμαι να παραθέσω τις απόψεις μου, που αφορούν τον κ. Γιαννόπουλο.

Μετά την πτώση της χούντας, καθημερινά άκουγα από όλα τα ΜΜΕ, τον επί είκοσι και πλέον χρόνια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιαννόπουλο, να διακηρύσσει ότι ήταν ένας αλύγιστος αγωνιστής της περιόδου 1940 - 1950. Τον είχα σχεδόν θεοποιήσει, μαζί με άλλους συναγωνιστές μου, και τον θεωρούσα μεγάλο στέλεχος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου.

Ομως, εδώ και κάμποσες μέρες, έχω συγκλονιστεί από τα γραφτά στοιχεία που παρουσίασε ο Θ. Κατριβάνος, για το βίο και την πολιτεία του υπουργού, της περιόδου 1941 - 1950. Εχει κλονιστεί η πίστη μου, καθώς και πολλών άλλων για τη γνησιότητά του ως αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, σ' αυτήν τη μαύρη περίοδο της ιστορίας που γνώρισε η πατρίδα μας. Ολο το κύρος, η αξία και η δύναμή του, στέριωσε πάνω στην πεποίθηση όλων μας ότι ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και Γιαννόπουλος ήσαν ταυτόσημοι θρύλοι.

Δεν αμφισβητώ ασφαλώς, τη συνεισφορά του στη μερική δικαίωση των μονίμων αξιωματικών του ΕΛΑΣ, στην οποία δικαίωση, βέβαια, πήρε και αυτός το μερίδιό του. Από λοχίας Πεζικού του 1942, είναι σήμερα ταγματάρχης στρατού συνταξιοδοτούμενος".

Στη συνέχεια του γράμματός του, ο επιστολογράφος μας θέτει πολλά και διάφορα ερωτήματα προς τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΑ
Σημαντικά βήματα προς τα εμπρός

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ).

Ο εισηγητής Δ. Καϊλας,πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ, αναφέρθηκε στην ομιλία του, γενικά στη δράση και πορεία του ΚΜΙΕΑ, τονίζοντας ότι βασικά ανταποκρίθηκε στους στόχους του και έκανε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός με τη βοήθεια της ΠΕΑΕΑ, από τους κόλπους της οποίας προήλθε.

Ο ομιλητής επίσης μίλησε για την προετοιμασία της έκδοσης ενός Λευκώματος από το ΚΜΙΕΑ, το οποίο θα είναι μια ιστορία του Ελληνικού ΕΑΜικού Κινήματος Αντίστασης μέσω των μνημείων που έχουν ανεγερθεί και ανεγείρονται σε όλη τη χώρα, με τις προσπάθειες των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και σε αρκετές περιπτώσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και κοινότητες.

Από την εξόρμηση αυτή της προετοιμασίας του Λευκώματος, προέκυψε πολύτιμη συγκομιδή 400 φωτογραφιών ηρώων μας και μνημείων. Κατάλογοι με χιλιάδες ονόματα αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που έπεσαν στις μάχες και στις μαζικές εκτελέσεις, καθώς και χιλιάδες ονόματα μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στις σκληρές μάχες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου ή εκτελέστηκαν έπειτα από αποφάσεις στρατοδικείων.

Τέλος, τονίστηκε στην ομιλία η προσπάθεια που γίνεται για την έκδοση βιβλίων με θέματα από την Εθνική Αντίσταση και συλλογών αναμνήσεων αγωνιστών σε τόμους κλπ.

Την εισήγηση του κεντρικού ομιλητή συμπλήρωσε η αγωνίστρια Ιουλία Πλουμπίδου,μέλος του απερχόμενου ΔΣ, που αναφέρθηκε στην ομιλία της στο έργο που πραγματοποιήθηκε στους τομείς συγκέντρωσης του κάθε είδους ιστορικού υλικού και συνεργασιών με άτομα που ασχολούνται με θέματα της ιστορίας της ΕΑ και βοήθεια σ' αυτά με τα ανάλογα στοιχεία. Επίσης αναφέρθηκε στη δουλιά για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Κέντρου, με νέα αντιστασιακά και άλλα βιβλία.

Στη Συνέλευση μίλησε ακόμα και ο Γιώργος Βέλλας,μέλος επίσης του απερχόμενου ΔΣ, για την επίμονη δουλιά συγκέντρωσης ιστορικών στοιχείων από τον Τύπο και τα περιοδικά, υλικά που αφορούν όλες τις πτυχές της ΕΑ και την κατάταξή τους κατά θέματα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Θόδωρος Κοϊνης έκανε απολογισμό της οικονομικής διαχείρισης του Κέντρου, την οποία χαρακτήρισε πολύ νοικοκυρεμένη.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον απολογισμό και προχώρησε στις διαδικασίες εκλογής Νέου ΔΣ.

Εκδηλώσεις

Αποκαλυπτήρια προτομών

Ο Δήμος Ελυμνίων Εύβοιας,το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ και η Επιτροπή Προτομών προσκαλούν τους αντιστασιακούς και τον κόσμο της περιοχής να παραβρεθούν στα αποκαλυπτήρια των προτομών δυο άξιων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Κώστα Καραγιώργη και του Κώστα Γαμβέτα,που θα γίνουν την Κυριακή 27 - 12 - 98 στις 11.30 πμ,στην πλατεία Ηρώων της Λίμνης Ευβοίας. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: (0227) 32.019, 32.024, 31.201 και 31.222.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την παραπάνω εκδήλωση, που ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 πμ.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 82.34.296 και 82.22.952

Πολιτικό μνημόσυνο

Το Παράρτημα Αγίου Δημητρίου της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 27 - 12 - 98 στις 11 πμ,πολιτικό μνημόσυνο για τους νεκρούς αγωνιστές - μέλη του παραρτήματος, στα γραφεία του (Σοφοκλέους 8, Αγιος Δημήτριος - Μπραχάμι). Καλούνται οι συγγενείς των νεκρών και όλα τα μέλη του παρ/τος, να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Συνεστίαση

Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή της την Κυριακή 27 - 12 - 98 στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο "ΑΙΓΑΙΟ" (Αχαρνών 434 και Κωνσταντά 6, Κάτω Πατήσια, στάση Ηλεκτρικού "Αγιος Ελευθέριος").

Εισιτήρια για τους Ανάπηρους και Θύματα - μέλη της ΠΕΣΑΘΕΑ διατίθενται

ΔΩΡΕΑΝ, από τα γραφεία της Ενωσης Λυκούργου 10, τηλ.: 32.49.037

Κειμενολεζάντα

Φωτογραφικό στιγμιότυπο του αντιστασιακού Γιώργου Λιονάκη από την εκδήλωση που διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν τα Παραρτήματα Λακωνίας και Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ στις 26-11-98 για να τιμήσουν τους 118 εκτελεσμένους πατριώτες το Νοέμβρη του 1943, από τους Γερμανούς κατακτητές στο Μονοδέντρι Λακωνίας.

Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μέλη των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ περιοχής και της Αττικής, που πήραν μέρος στην εκδήλωση αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού, σε αναμνηστική φωτογραφία εμπρός από το μνημείο των πεσόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ