ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε ετοιμότητα οι οικοδόμοι της Κρήτης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Σε κινητοποιήσεις, που θα γίνουν άμεσα, προσανατολίζονται οι οικοδόμοι του Νομού Ηρακλείου, μετά την ενέργεια του υπουργού Εργασίας να περάσει τροπολογία στο "μίνι" ασφαλιστικό για παραπέρα μείωση των ενσήμων τους.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Γ. Μακαρόνας τόνισε ότι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης σε βάρος των οικοδόμων δε θα περάσει. "Το πρόβλημα - τόνισε - που δημιουργήθηκε στην ασφάλιση των οικοδόμων δεν είναι σημερινό. Εχει ξεκινήσει από πέρσι με την τροπολογία του υπουργείου Γεωργίας για τους νέους αγρότες που χτίζουν σπίτι, μειώνοντας στο 50% τα ένσημα των οικοδόμων. Είναι μαθημένη, βλέπετε, η κυβέρνηση να κάνει κοινωνική πολιτική με ξένα χρήματα. Και σαν μην έφτανε αυτό, έχουμε τώρα και την προκλητική στάση του υπουργού Εργασίας, που με τη νέα τροπολογία από 1,5 που είναι ο συντελεστής για τα ένσημα στην οικοδομή (1,5 ένσημα για ένα τετραγωνικό) τον μειώνει σε 1,35 και βάζει βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού μας καθεστώτος".

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου και εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ Κ. Μαματζάνης που κατήγγειλε ότι ο Μ. Παπαϊωάννου μειώνει το συντελεστή για τα ένσημα, πιεζόμενος από τους μεγαλοκατασκευαστές, αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. "Σκοπός τους είναι - τόνισε - να απαλλάξουν επίσης τους επιχειρηματίες οφειλέτες του ΙΚΑ, εξασφαλίζοντάς τους μια καινούρια έκπτωση που είναι η τρίτη κατά σειρά, παρά το ότι το χρέος τους προς το Ιδρυμα ξεπερνά τα 327 δισεκατομμύρια δραχμές και με τους τόκους φθάνει τα 780 δισ. Από αυτή τη ρύθμιση, συνέχισε ο συνδικαλιστής, το ΙΚΑ παθαίνει ζημιά γύρω στα 8,5 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο. Από τη μείωση του συντελεστή η ζημιά για το ΙΚΑ φθάνει τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ οι οικοδόμοι θα έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης".

"Ενας οικοδόμος, σημείωσε, με τα 100 ή με τα 150 ένσημα το χρόνο, πρέπει να δουλέψει 40 χρόνια για να καλύψει το ελάχιστο όριο ενσήμων, δηλαδή τα 4,5 χιλιάδες ένσημα για να βγει στη σύνταξη. Και εσείς πείτε μου, αντέχει ένας οικοδόμος σήμερα να δουλεύει 40 χρόνια;".

Τέλος το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου καλεί τους οικοδόμους σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην περάσει η λεηλασία της κοινωνικής τους ασφάλισης.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αγωνιστικό "παρών" χτες στο ΓΕΝΕ

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τους αγώνες τους, ενώ στις 22 του μηνός στρώνουν όλοι μαζί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Περίπου 100 άνεργοι ναυτεργάτες θα είχαν μπαρκάρει μόνο τις τελευταίες δέκα μέρες, αν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εφάρμοζε έστω την υπάρχουσα νομοθεσία για τη σύνθεση των πληρωμάτων μόνο στα εννιά τουριστικά πλοία, που είναι δεμένα στην Ακτή Ξαβέρη!Ομως, η ευθεία παραβίαση και αυτής της νομοθεσίας, που γίνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, όπως ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ομολόγησε σε συνέντευξη Τύπου πριν λίγες μέρες, ρίχνει μαζικά τους ναυτεργάτες στην "ξέρα" της ανεργίας.

Το μέγεθος της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της ανυπαρξίας κάθε ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγράφει η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών,η οποία από τις 10 του μήνα "οργώνει" το λιμάνι Πειραιά, διενεργώντας ελέγχους στα πλοία που εκτελούν εργασίες συντήρησης ή επισκευαστικές. Χτες η Επιτροπή κλιμάκωσε την αγωνιστική της παρέμβαση, διοργανώνοντας μαχητική συγκέντρωση στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,όπου κατέθεσε έναν κατάλογο με 28 πλοία που έχει ελέγξει μέχρι τώρα και στοιχεία για την κατάσταση ασυδοσίας που επικρατεί σε κάθε πλοίο. Στις 22 του μήνα οι άνεργοι, με πρωτοβουλία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", διοργανώνουν μια πρωτότυπη εκδήλωση στις 11 το πρωί έξω από τον Οίκο του Ναύτου,όπου θα στρώσουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Η Επιτροπή και οι άνεργοι απαίτησαν από τον υποδιευθυντή του ΓΕΝΕ,κ. Λυκουσά,να αποκατασταθεί η έννομη τάξη στα πλοία, να γίνουν άμεσα ναυτολογήσεις. Επίσης, να τους δοθούν τα σημειώματα μη "προσφερομένου προς εργασία Ελληνα ναυτεργάτη" που εξέδωσε το ΓΕΝΕ τον τελευταίο μήνα, την ώρα που η ανεργία "θερίζει". Ο υποδιευθυντής δήλωσε... αδυναμία και ότι θα συνεννοηθεί με τους ανωτέρους του!

Η χτεσινή κινητοποίηση των ανέργων συνεχίστηκε στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,όπου οι διαδηλωτές απαίτησαν να παρθεί απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι άνεργοι κατήγγειλαν και τις διασπαστικές μεθοδεύσεις του προέδρου της Ενωσης Ναυτών, Αν. Νταλακογιώργου,και μέλους της διοίκησης της ΠΝΟ, ο οποίος αυτή την περίοδο που οι άνεργοι βρίσκονται "στο πόδι" ενάντια στα αντιναυτεργατικά μέτρα του ΥΕΝ, αυτός με ανακοίνωσή του ζητά απροκάλυπτα από τον υπουργό να τα εφαρμόσει! Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ χτες φάνηκε ότι είναι πίσω ακόμα και από τον Ι. Χαλά,ο οποίος, έστω και φραστικά, εξέφρασε την αντίθεσή του στα μέτρα αυτά, ενώ σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ σημείωσε: "Δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους στόχους και στους σκοπούς μας, που είναι ούτε ένας Ελληνας ναυτικός άνεργος".

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας,επισημαίνοντας ότι η ΠΝΟ αρκείται μόνο στις διαπιστώσεις των προβλημάτων, απαίτησε μεθαύριο Δευτέρα να συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει την κλιμάκωση του αγώνα, ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι οι άνεργοι, αλλά και όλοι οι ναυτεργάτες που είναι στα πλοία για την προστασία του δικαιώματος στη δουλιά.

"Φρένο" βάζει η ΟΜΥΛΕ

"Φρένο" στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, βάζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος,το οποίο σε χθεσινή του συνεδρίαση δεν πήρε καμία συγκεκριμένη απόφαση για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο "τερατούργημα" της κυβέρνησης. Αυτό, όταν η ίδια η ΟΜΥΛΕ,σε ανακοίνωσή της, εκτιμά ότι η πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση είχε "πλήρη επιτυχία και έδωσε δυναμική στο κίνημα των λιμανιών".

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΟΜΥΛΕ αποφάσισε στο χρονικό διάστημα μέχρι τις 8 Γενάρη να υπάρξουν επαφές με κόμματα, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς που σχετίζονται με τα λιμάνια. Στη συνέχεια το ΔΣ της ΟΜΥΛΕ, θα συνεδριάσει ξανά στις 8 Γενάρη για να καθορίσει την περαιτέρω τακτική της Ομοσπονδίας για την αντιμετώπιση του θέματος της αλλαγής του θεσμικού καθεστώτος των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος" στη συνεδρίαση του ΔΣ κατήγγειλε την τακτική της πλειοψηφίας και κατέθεσε συγκεκριμένο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων με 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και διάφορες μορφές αγώνα μέσα στο Δεκέμβρη, καθώς και το συντονισμό του αγώνα των υπαλλήλων με τους ναυτεργάτες, τους εργάτες της Ζώνης, την ΤΑ και όλους τους φορείς που εμπλέκονται με το λιμάνι.

Γλέντι της ΕΣΑΚ Τραπεζών

Η ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ διοργανώνει γλέντι και χορό σήμερα, Σάββατο 19 Δεκέμβρη, στις 9.30 μ.μ., στο Σύλλογο Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας (Σίνα 16). Η είσοδος είναι 1.000 δραχμές.

Απολύσεις στα "Αλιμέντα"

Συνεχείς απολύσεις κάνει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ "Αλιμέντα",και μάλιστα αυτή την περίοδο που εκ των πραγμάτων αυξάνεται ο όγκος εργασίας, με αποτέλεσμα να εντατικοποιείται παραπέρα η δουλιά των υπόλοιπων εργαζομένων. Και όλα αυτά, βέβαια, συνοδεύονται από την κατάλληλη δόση τρομοκρατίας. Ανάμεσα στους απολυμένους βρίσκονται και καθαρίστριες, τη δουλιά των οποίων υποχρεώνονται να κάνουν τώρα οι υπάλληλοι.

Αντιδρώντας στις απολύσεις και στη γενικότερη αντεργατική συμπεριφορά της επιχείρησης, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί εδώ και λίγες μέρες συγκεντρώσεις έξω από τα καταστήματα, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους καταναλωτές. Χτες, ανάλογη κινητοποίηση έγινε έξω από το σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στην Πατησίων, κοντά στο Πεδίον του Αρεως. Εκεί, κατάπληκτοι οι απολυμένοι και οι συνδικαλιστές είδαν έξω από το κατάστημα την αγγελία: "Ζητούνται υπάλληλοι"!Η ουσία είναι ότι απολύονται υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης και προσλαμβάνονται άλλοι, μερικής απασχόλησης.

Στην ανακοίνωση - καταγγελία, που μοίραζαν στους καταναλωτές οι συνδικαλιστές χτες βράδυ, σημειώνεται ότι οι εργοδότες της αλυσίδας ΑΛΙΜΕΝΤΑ - ΝΟΒΑ το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει ένα μπαράζ απολύσεων. Με τις "πλάτες" της κυβερνητικής πολιτικής, εφαρμόζουν λιτότητα στο λειτουργικό κόστος των καταστημάτων τους, περικόπτουν θέσεις εργασίας και εφαρμόζουν ωρομίσθια απασχόληση. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως ότου σταματήσουν οι απολύσεις και η τρομοκρατία, μέχρι να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι και να σταματήσει πια να μεταφέρεται η καθαριότητα στις πλάτες των εμποροϋπαλλήλων.

Ελεος!

Με "ατράνταχτα" επιχειρήματα και με "αδιάψευστα" στοιχεία, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης, απέδειξε, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, ότι η πρόταση για σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών - πρόταση επεξεργασμένη που κατέθεσαν οι κομμουνιστές ναυτεργάτες - είναι μη εφαρμόσιμη! Σημειώνεται ότι σκοπός της πρότασης είναι: Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου, η προστασία του δικαιώματος της εργασίας, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, η αξιοποίηση και αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας (όπως ναυπηγική βιομηχανία, χαλυβουργία κλπ.). Είπε, λοιπόν, ο Στ. Σουμάκης τα εξής αποστομωτικά: "Αυτά έκαναν και στη Σοβιετική Ενωση και τώρα πουλάνε τα πλοία κοψοχρονιάς. Πρέπει επιτέλους κάποτε να είμαστε σοβαροί. Ανάλογο εγχείρημα έγινε και εδώ και ακόμα πληρώνουμε τεμπέληδες". Ελεος! Λίγη, τόση δα σοβαρότητα, κύριε Σουμάκη!

Από τη χτεσινή συγκέντρωση άνεργων ναυτεργατών έξω από το ΓΕΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ