Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε ετοιμότητα οι οικοδόμοι της Κρήτης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Σε κινητοποιήσεις, που θα γίνουν άμεσα, προσανατολίζονται οι οικοδόμοι του Νομού Ηρακλείου, μετά την ενέργεια του υπουργού Εργασίας να περάσει τροπολογία στο "μίνι" ασφαλιστικό για παραπέρα μείωση των ενσήμων τους.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Γ. Μακαρόνας τόνισε ότι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης σε βάρος των οικοδόμων δε θα περάσει. "Το πρόβλημα - τόνισε - που δημιουργήθηκε στην ασφάλιση των οικοδόμων δεν είναι σημερινό. Εχει ξεκινήσει από πέρσι με την τροπολογία του υπουργείου Γεωργίας για τους νέους αγρότες που χτίζουν σπίτι, μειώνοντας στο 50% τα ένσημα των οικοδόμων. Είναι μαθημένη, βλέπετε, η κυβέρνηση να κάνει κοινωνική πολιτική με ξένα χρήματα. Και σαν μην έφτανε αυτό, έχουμε τώρα και την προκλητική στάση του υπουργού Εργασίας, που με τη νέα τροπολογία από 1,5 που είναι ο συντελεστής για τα ένσημα στην οικοδομή (1,5 ένσημα για ένα τετραγωνικό) τον μειώνει σε 1,35 και βάζει βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού μας καθεστώτος".

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου και εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ Κ. Μαματζάνης που κατήγγειλε ότι ο Μ. Παπαϊωάννου μειώνει το συντελεστή για τα ένσημα, πιεζόμενος από τους μεγαλοκατασκευαστές, αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. "Σκοπός τους είναι - τόνισε - να απαλλάξουν επίσης τους επιχειρηματίες οφειλέτες του ΙΚΑ, εξασφαλίζοντάς τους μια καινούρια έκπτωση που είναι η τρίτη κατά σειρά, παρά το ότι το χρέος τους προς το Ιδρυμα ξεπερνά τα 327 δισεκατομμύρια δραχμές και με τους τόκους φθάνει τα 780 δισ. Από αυτή τη ρύθμιση, συνέχισε ο συνδικαλιστής, το ΙΚΑ παθαίνει ζημιά γύρω στα 8,5 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο. Από τη μείωση του συντελεστή η ζημιά για το ΙΚΑ φθάνει τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ οι οικοδόμοι θα έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης".

"Ενας οικοδόμος, σημείωσε, με τα 100 ή με τα 150 ένσημα το χρόνο, πρέπει να δουλέψει 40 χρόνια για να καλύψει το ελάχιστο όριο ενσήμων, δηλαδή τα 4,5 χιλιάδες ένσημα για να βγει στη σύνταξη. Και εσείς πείτε μου, αντέχει ένας οικοδόμος σήμερα να δουλεύει 40 χρόνια;".

Τέλος το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου καλεί τους οικοδόμους σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην περάσει η λεηλασία της κοινωνικής τους ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ