ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ημίμετρα "αντιμετώπισης" της οικονομικής κρίσης

ΜΟΣΧΑ.-

Πρόταση της κυβέρνησης για τη μείωση δύο φόρων ενέκρινε χτες η ρωσική Δούμα, ελπίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθεί αφενός, η δοκιμαζόμενη - από την οικονομική κρίση - εγχώρια βιομηχανία και αφετέρου, το πολύ δύσκολο έργο της καταβολής φόρων...

Η κίνηση αυτή θεωρείται μεγάλο ρίσκο για την κυβέρνηση, που χρειάζεται απεγνωσμένα χρήματα για να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας από 20% σε 15%, με έναρξη ισχύος τον ερχόμενο Μάρτη. Επίσης, οι βουλευτές ενέκριναν την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του φόρου επί των κερδών από 35 σε 30%... Στο ίδιο νομοσχέδιο προτείνεται η περαιτέρω μείωση του φόρου σε 10% μέχρι το 2000. Ο ΦΠΑ είναι από τα κύρια φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης και οι ξένοι δανειστές (όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) έχουν επικρίνει δριμύτητα την κίνηση αυτή.

Ωστόσο, άλλοι φόροι θα αυξηθούν. Οπως για παράδειγμα η φορολόγηση στο αλκοόλ και στη βενζίνη. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γεβγένι Πριμακόφ ελπίζει πως με αυτόν τον τρόπο θα λύσει έστω και προσωρινά το δυνατό "πονοκέφαλο" πληρωμής της δημόσιας και κρατικής μηχανής. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η μείωση φόρων, κυρίως στον τομέα βιομηχανίας, θα δώσει το έναυσμα για την καταβολή κάποιων φόρων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της θρυμματισμένης ρωσικής οικονομίας είναι η συλλογή και όχι η επιβολή ή η ανεπαίσθητη μείωση φόρων...

Οσον αφορά τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη διαδικασία αποπληρωμής των ξένων δανείων; Καλύτερα να μην αναφερθεί κανείς εκτεταμένα, μιας που ο προϋπολογισμός του '99 για την εκπλήρωση των ξένων δανείων, προβλέπει μείωση των υπό καταβολή δόσεων (προβλέπονται περίπου 4,8 δισ. δολάρια), χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση των ξένων δανειστών που έχουν ορμήσει και καραδοκούν να κάνουν τις οικονομικές υποδείξεις τους σαν αρπακτικά.

Στο μεταξύ, το καταπονημένο ρούβλι εξακολουθεί να κατρακυλά. Η ισοτιμία του με το δολάριο έφθασε το 1/20,75 (προχτές ήταν 1 ρούβλι προς 20 δολ.), ενώ ο κυβερνητικός στόχος για την ισοτιμία ρουβλιού - δολαρίου 1 προς 21,5 κρίνεται από πολλούς ως μη ρεαλιστικός. Η Κρατική Επιτροπή Στατιστικών Μελετών εκτιμά πως φέτος ο πληθωρισμός κάλπασε σε ποσοστό 73,4%.

  • Μηχανική βλάβη στον κύλινδρο καυσίμων ή τρομοκρατική ενέργεια; Η αστυνομία δεν ήταν έως χτες το βράδυ σίγουρη για το τι ακριβώς προκάλεσε έκρηξη σε αστικό λεωφορείο, σε ρωσική πόλη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων. Το συμβάν έγινε καθώς το λεωφορείο περνούσε από βενζινάδικο της πόλης Κισελγιόφ (3.000 χλμ. ανατολικά της Μόσχας). Ολα τα θύματα ήταν εργαζόμενοι σε ανθρακωρυχείο της παραπάνω πόλης.
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Συρρικνώνονται οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Οι δυσμενείς φετινές καιρικές συνθήκες και η ασιατική οικονομική κρίση ευθύνονται μεταξύ άλλων για την πτώση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής από 5,2% το 1997 σε 2,3% το 1998. Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECCLA), οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Η ίδια οργάνωση δε φαίνεται να αισιοδοξεί ιδιαίτερα για το μέλλον. Οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης σ' αυτή τη γειτονιά του πλανήτη θα μειωθούν στο 1% μέσα στο επόμενο έτος. Λίγο καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ο πληθωρισμός, ο οποίος κατά μέσο όρο κυμάνθηκε στο 10,2%, όπως και το 1997. Σε άλλο σημείο της έκθεσης της ECCLA υπογραμμίζεται πως ορισμένες χώρες έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από τις διεθνείς τιμές προϊόντων, όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός. Οι σχετικές απώλειες υπολογίζονται σε 10 δισ. δολάρια. Αμεσα πληγείσες ήταν χώρες όπως η Χιλή (η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χαλκού στον κόσμο) και η Βενεζουέλα (μεγάλος εξαγωγέας μαύρου χρυσού). Ο μέσος όρος ανεργίας σ' αυτές της περιοχές κυμάνθηκε στο 7,9% από 7,3% που ήταν πέρσι.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο Ουόκερ καταδίκασε τους αυτονομιστές

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Τα κρούσματα βίας των τελευταίων ημερών επέκρινε χτες στην Πρίστινα ο Ουίλιαμ Ουόκερ, επικεφαλής της Αποστολής Επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

"Καταδικάζω με τρόπο έντονο αυτή την τρομοκρατική ενέργεια και όλες τις άλλες του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" τόνισε ο Ουόκερ σε συλλυπητήριο μήνυμά του στον δήμαρχο της πόλης Πετς, αναφερόμενος στον απρόκλητο φόνο έξι Σέρβων μαθητών την περασμένη Δευτέρα από άνδρες του ΑΣΚ Με εξίσου έντονο τρόπο, ο Ουόκερ επέκρινε τη δολοφονία του Ζβόνκο Μπόγιανιτς, αντιδημάρχου σε νότιο προάστιο της Πρίστινας, που απήχθη προχτές βράδυ από πέντε ενόπλους μασκοφόρους.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Βήμα προόδου στην τεχνική κλωνοποίησης

ΣΕΟΥΛ. -

Πρόοδο στις προσπάθειες κλωνοποίησης ανθρωπίνων κυττάρων για τη δημιουργία μοσχευμάτων, ανακοίνωσε πως πέτυχε ομάδα Νοτιοκορεατών επιστημόνων.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως καλλιέργησαν ανθρώπινο έμβρυο στα πρώιμα στάδια από ένα κύτταρο που εμφυτεύτηκε σε γυναίκα. Επικεφαλής των Νοτιοκορεατών επιστημόνων είναι ο Δρ. Λι Μπο-γέον, καθηγητής στην κλινική γονιμότητας στο πανεπιστήμιο "Κιουνγκέ" της Σεούλ. "Το πείραμά μας έδειξε για πρώτη φορά, ότι η πιο αξιόπιστη τεχνολογία κλωνοποίησης μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπινα κύτταρα και να κάνει πιο αποτελεσματική αυτή την τεχνολογία" δήλωσε ο Δρ. Λι. Σύμφωνα με τον Λι, η τεχνολογία αυτή είναι το πρώτο σοβαρό βήμα για την παραγωγή ουσιών που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν το διαβήτη και την παραγωγή ανθρωπίνων οργάνων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις μεταμοσχεύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ