Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ημίμετρα "αντιμετώπισης" της οικονομικής κρίσης

ΜΟΣΧΑ.-

Πρόταση της κυβέρνησης για τη μείωση δύο φόρων ενέκρινε χτες η ρωσική Δούμα, ελπίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθεί αφενός, η δοκιμαζόμενη - από την οικονομική κρίση - εγχώρια βιομηχανία και αφετέρου, το πολύ δύσκολο έργο της καταβολής φόρων...

Η κίνηση αυτή θεωρείται μεγάλο ρίσκο για την κυβέρνηση, που χρειάζεται απεγνωσμένα χρήματα για να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας από 20% σε 15%, με έναρξη ισχύος τον ερχόμενο Μάρτη. Επίσης, οι βουλευτές ενέκριναν την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του φόρου επί των κερδών από 35 σε 30%... Στο ίδιο νομοσχέδιο προτείνεται η περαιτέρω μείωση του φόρου σε 10% μέχρι το 2000. Ο ΦΠΑ είναι από τα κύρια φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης και οι ξένοι δανειστές (όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) έχουν επικρίνει δριμύτητα την κίνηση αυτή.

Ωστόσο, άλλοι φόροι θα αυξηθούν. Οπως για παράδειγμα η φορολόγηση στο αλκοόλ και στη βενζίνη. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γεβγένι Πριμακόφ ελπίζει πως με αυτόν τον τρόπο θα λύσει έστω και προσωρινά το δυνατό "πονοκέφαλο" πληρωμής της δημόσιας και κρατικής μηχανής. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η μείωση φόρων, κυρίως στον τομέα βιομηχανίας, θα δώσει το έναυσμα για την καταβολή κάποιων φόρων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της θρυμματισμένης ρωσικής οικονομίας είναι η συλλογή και όχι η επιβολή ή η ανεπαίσθητη μείωση φόρων...

Οσον αφορά τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη διαδικασία αποπληρωμής των ξένων δανείων; Καλύτερα να μην αναφερθεί κανείς εκτεταμένα, μιας που ο προϋπολογισμός του '99 για την εκπλήρωση των ξένων δανείων, προβλέπει μείωση των υπό καταβολή δόσεων (προβλέπονται περίπου 4,8 δισ. δολάρια), χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση των ξένων δανειστών που έχουν ορμήσει και καραδοκούν να κάνουν τις οικονομικές υποδείξεις τους σαν αρπακτικά.

Στο μεταξύ, το καταπονημένο ρούβλι εξακολουθεί να κατρακυλά. Η ισοτιμία του με το δολάριο έφθασε το 1/20,75 (προχτές ήταν 1 ρούβλι προς 20 δολ.), ενώ ο κυβερνητικός στόχος για την ισοτιμία ρουβλιού - δολαρίου 1 προς 21,5 κρίνεται από πολλούς ως μη ρεαλιστικός. Η Κρατική Επιτροπή Στατιστικών Μελετών εκτιμά πως φέτος ο πληθωρισμός κάλπασε σε ποσοστό 73,4%.

  • Μηχανική βλάβη στον κύλινδρο καυσίμων ή τρομοκρατική ενέργεια; Η αστυνομία δεν ήταν έως χτες το βράδυ σίγουρη για το τι ακριβώς προκάλεσε έκρηξη σε αστικό λεωφορείο, σε ρωσική πόλη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων. Το συμβάν έγινε καθώς το λεωφορείο περνούσε από βενζινάδικο της πόλης Κισελγιόφ (3.000 χλμ. ανατολικά της Μόσχας). Ολα τα θύματα ήταν εργαζόμενοι σε ανθρακωρυχείο της παραπάνω πόλης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ