Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ρυθμό της υποτέλειας και της διγλωσσίας

H κυβέρνηση, αφού με την απαράδεκτη προχτεσινή της δήλωση τάχτηκε στο πλευρό του αμερικανοβρετανικού άξονα και της γκαγκστερικής του επίθεσης κατά του Ιράκ, από χτες άρχισε την προσπάθεια να "στρογγυλέψει" τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιούργησε η αχαρακτήριστη συμπεριφορά της. Για την ακρίβεια, η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από μεμονωμένα πρόσωπα, που ως μέλη της κυβέρνησης "γλείφουν" τους Αμερικανοβρετανούς τρομοκράτες, ενώ ως πρόσωπα, επιχειρούν να διαχωρίσουν τη θέση τους προκειμένου να "ταυτιστούν" με το κοινό αίσθημα.

Χαρακτηριστικότερο, ίσως, παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, που ενώ συμφώνησε με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο του, όπως λέει ο Δ. Ρέππας, αυτός σε δηλώσεις του, ανέξοδες, επισημαίνει πως το αμερικανοβρετανικό χτύπημα γίνεται εκτός πλαισίου αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Τύπου επιχειρώντας να "μπαλώσει" την κατάσταση υποστήριξε χτες ότι "οι θέσεις μας παραμένουν όπως ανακοινώθηκαν". Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο Δ. Ρέππας σημειώνει ότι "όπως αναφέρουμε και στην ανακοίνωσή μας, οι γνωστές αρχές που μόνιμα διέπουν την εξωτερική πολιτική μας αποτελούν και το γνώμονα που πιστεύουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται για να λαμβάνονται οι αποφάσεις. Και βεβαίως, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι στο πλαίσιο της διεθνούς συγκυρίας, αυτό το οποίο πρωτίστως μας ενδιαφέρει, αυτό που επιδιώκουμε είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας. Μας ενδιαφέρει, σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο, να προβάλουμε τις θέσεις μας, επιτυγχάνοντας με τον καλύτερο τρόπο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας. Πρώτα και κύρια μας ενδιαφέρει η Ελλάδα. Και βεβαίως, αυτό το οποίο επαναλαμβάνουμε και επιβεβαιώνουμε είναι το σημείο της ανακοίνωσής μας, των τοποθετήσεών μας, για την ανάγκη, το συντομότερο δυνατό, να τερματιστεί η κρίση και να επιδιωχτεί λύση με πολιτικά και ειρηνικά μέσα".

Ο Δ. Ρέππας, υποστήριξε επίσης ότι όπως πιστεύει η Αθήνα "θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η στρατιωτική δραστηριότητα, αν είχε και η άλλη πλευρά, η ηγεσία του Ιράκ, ανταποκριθεί στις προσκλήσεις του ΟΗΕ, προκειμένου να μην πληρώσουν τελικά αυτή την κρίση οι άμαχοι". Οσο για το αν υπάρχει απόκλιση μεταξύ μελών της κυβέρνησης, ο υπουργός Τύπου υπήρξε σαφής: "Δεν υπάρχει καμία απόκλιση".

  • Η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά με ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων το "κυνικό πρόσωπο που έδειξαν οι ηγέτιδες δυνάμεις της Νέας Τάξης" και εκτιμά ότι "οι εξελίξεις αυτές κάνουν ακόμη πιο αναγκαίο το συντονισμό της δράσης των προοδευτικών δυνάμεων σ' ολόκληρο τον κόσμο, για να γίνει πιο αποτελεσματική η αντίστασή τους στην ολομέτωπη επίθεση των δυνάμεων της Ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ