Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
"Υπό τον ήχο των βομβαρδιστικών"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενταση, άγχος και ασάφεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που επικρατούν στην "ιστορική" συνεδρίαση στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα κρίνει τη διαδικασία της καθαίρεσης και επομένως και την παραπομπή.

Η συζήτηση που αναβλήθηκε μόνο για μία μέρα, αφού η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία τελικά αποφάσισε ότι η συζήτηση μπορούσε να διεξαχθεί χτες, ενώ η υφήλιος καίγεται και η χώρα τους συνεχίζει να βομβαρδίζει αθώους, παρά την προχτεσινή απροσδιοριστία του χρόνου, μετά την αναβολή της Τετάρτης ενόψει των επικείμενων - τότε - βομβαρδισμών.

Εύλογες λοιπόν οι αψιμαχίες που άρχισαν από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, όταν οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν αίτημα για αναβολή της συζήτησης. Οι Δημοκρατικοί ζήτησαν αναβολή της συζήτησης λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων στο Ιράκ, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής με 225 ψήφους έναντι 183. Αποτέλεσμα η οξύτατη ευθεία επίθεση του ηγέτη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ,που δήλωνε ότι η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με θέμα την καθαίρεση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, στέλνει ένα "άσχημο μήνυμα" στον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν, σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση! Ανάλογης οξύτητας ήταν και η αντίδραση του Λευκού Οίκου, που κατηγόρησε τη Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία για "κυνισμό" και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζόε Λόκχαρτ επανέλαβε ότι ο Μπιλ Κλίντον δεν έχει "καμιά πρόθεση να παραιτηθεί" και πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος συνεχίζει να εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για να ολοκληρώσει το νομοθετικό του πρόγραμμα, που είναι πιθανό να υιοθετηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Η συζήτηση για την καθαίρεση του Κλίντον είναι η δεύτερη στην αμερικανική ιστορία διαδικασία παραπομπής Προέδρου, αλλά αν ακόμα και το αποτέλεσμά της είναι αρνητικό για τον Πρόεδρο, είναι απίθανο αν εκπληρώσει το στόχο της, αφού το θέμα σε περίπτωση που αποφασιστεί η παραπομπή θα παραπεμφθεί στη Γερουσία για δίκη, όπου όμως οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 (67 ψήφων) για την οριστική καθαίρεση και ατιμωτική απόλυση του Προέδρου των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ