Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
"Οχι άλλο αίμα για πετρέλαιο"
  • Φουσκώνει το ποτάμι των αντιδράσεων στις ΗΠΑ
  • Διαδηλώσεις διαμαρτυρίες σε όλο τον πλανήτη

Οσο οι τρομοκρατικές επιθέσεις συνεχίζονται, όσο οι κυβερνήσεις κωφεύουν, όσο οι κυβερνήσεις συναινούν, είτε με την υποστήριξή τους είτε με την ξεψυχισμένη καταδίκη τους, στις εγκληματικές αυτές δραστηριότητες, οι λαοί δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν και να αντισταθούν στα πολεμικά σχέδιά τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, που φαίνεται ότι δε χωρούν στις "στατιστικές" και τις "δημοσκοπήσεις" που διεξάγονται συνεχώς από τα αμερικανικά ΜΜΕ, προκειμένου να δείξουν ότι ο αμερικανικός λαός στηρίζει και επικροτεί την αναίτια και αδικαιολόγητη επίθεση της χώρας του, διαδήλωσαν την απέχθειά, τον αποτροπιασμό τους και την καταδίκη τους για τις πολεμικές ιαχές της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου για τρίτη μέρα, σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον από το πρωί διαδηλωτές, που απαιτούσαν να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί, είχαν περικυκλώσει το Λευκό Οίκο. Στη Νέα Υόρκη για δεύτερη μέρα διαδηλωτές κατέκλυσαν την Τάιμς Σκουέρ με τύμπανα, σφυρίχτρες και μαυροντυμένοι διαδηλωτές με μάσκες και κρατώντας ομοιώματα μικρών παιδιών βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και απαίτησαν "Οχι άλλο αίμα για πετρέλαιο". Η οργανωτική επιτροπή, που αποτελείται από προοδευτικές οργανώσεις και συνδικάτα, θα συνεχίσει όσο συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί, καθημερινά την ίδια ώρα (4.30 μμ) στον ίδιο τόπο. Διαδηλώσεις έγιναν όμως και στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, στις πόλεις Λος Αντζελες,Σαν Ντιέγκο και στο Σαν Φραντζίσκο,όπως και στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ. Επίσης, στη Βοστόνη,στο Σικάγο,στο Οστιν της Πολιτείας του Τέξας, στο Σιάτλ και στο Πόρτλαντ αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις σε περίπου τριάντα Πολιτείες. Σήμερα Σάββατο, που ανακηρύχτηκε μέρα κατά του πολέμου, σχεδιάζονται μαζικά συλλαλητήρια με κύριες αιχμές τις διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φραντζίσκο.

Στην Ευρώπη

Στη γηραιά ήπειρο πολλές διαδηλώσεις έγιναν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με κύρια αιχμή όμως στη βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο.Από το πρωί μόνιμη ήταν η παρουσία των διαδηλωτών έξω από το Φόρεϊν Οφις, στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ το απόγευμα έγινε μεγάλο συλλαλητήριο. Βρετανοί αλλά και αραβικής καταγωγής μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια και της κυβέρνησής τους να πνίξει στο αίμα το Ιράκ προκειμένου να επιτευχθούν τα μακρόπνοα σχέδιά της. Οι Βρετανοί έχουν προγραμματίσει και πάλι διαδηλώσεις σήμερα το μεσημέρι στο ίδιο σημείο.

Στο Οσλο εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν το πολικό κρύο για δεύτερη μέρα και διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία κατά των αμερικανο-βρετανικών επιθέσεων, που πλήττουν τους αθώους Ιρακινούς πολίτες. Οι προοδευτικές οργανώσεις και τα αριστερά κόμματα έχουν ολόκληρο πρόγραμμα καθημερινών κινητοποιήσεων όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, ενώ το Σαββατοκύριακο προγραμματίζονται μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις. Διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε και στο Μπέργκεν.

Αμέτρητοι ήταν και πάλι οι Ρώσοι που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μόσχας διαδηλώνοντας κατά των γκανγκστερικών επιδρομών.

Στη Χάγη,εκατοντάδες πολίτες και Ιρακινοί διαδήλωσαν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία διαδηλώνοντας κατά των ληστρικών επιθέσεων, όπου δεν έλειψαν και τα επεισόδια, όταν η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει... με το σκεπτικό ότι "δεν είχαν την άδεια να διαδηλώσουν".

Στην Κοπεγχάγη,η ισχυρή αστυνομική παρουσία δημιούργησε έναν κλοιό της αμερικανικής πρεσβείας στη Δανία, προστατεύοντάς την... από τους πολυάριθμους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τους φονικούς βομβαρδισμούς.

Αραβικός κόσμος

Πιο έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες ανάμεσα στους κατοίκους των αραβικών χωρών που γειτνιάζουν με το Ιράκ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι επικρατέστερο.

Τα επεισόδια και οι συγκρούσεις, τόσο με την παλαιστινιακή Αστυνομία όσο και με τα ισραηλινά στρατεύματα, δεν έλειψαν από τις συνήθως μαχητικές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων.Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οξύτατη αντίθεσή τους στην αμερικανο-βρετανική επίθεση, ενώ έκαψαν αμερικανικές σημαίες που ήταν κρεμασμένες ακόμα σε πολλά κτίρια ως "ανάμνηση" της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη. Πικετοφορία κατά των βομβαρδισμών πραγματοποίησαν και Ισραηλινοί έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.

Μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν στην Ιορδανία,στη Συρία,στην Αίγυπτο αλλά και λίγο μακρύτερα, στο Πακιστάν,στην Ινδία,στο Μπαγκλαντές και στη Μαλαισία.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Οι Ιάπωνες πολίτες που έχουν δοκιμάσει την πικρή γεύση ενός αμερικανικού βομβαρδισμού και σε αντίθεση με την κυβέρνησή τους, που υποστηρίζει ανοιχτά και υπερθεματίζει τους αμερικανο-βρετανικούς βομβαρδισμούς, διαδήλωσαν την καταδίκη τους και απαίτησαν τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο.Διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε και στην πολύπαθη Χιροσίμα.Ανάλογη διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε και στο Χονγκ Κονγκ.

Στην Αυστραλία, χιλιάδες διαδηλωτές καταδίκασαν τις άνανδρες επιθέσεις αλλά και την προκλητική υποστήριξη της αυστραλιανής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ - Βρετανία στην πρωτεύουσα Καμπέρα αλλά και στο Σίδνεϊ,τη Μελβούρνη,το Μπρισμπέιν και πολλές μικρότερες πόλεις. Ανάλογο ήταν το κλίμα που επικράτησε και στη Νέα Ζηλανδία,ενώ και στις δύο χώρες οι διαδηλωτές έδωσαν υπόσχεση ότι όσο οι βομβαρδισμοί θα συνεχίζονται τόσο εκείνοι θα δυναμώνουν την αντίθεσή τους, δίνοντας καθημερινό ραντεβού. Ακριβώς τις ίδιες προθέσεις έχουν και οι Καναδοί πολίτες, που πήραν μέρος στις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν στις δύο άκρες της απέραντες χώρας, στο Τορόντο και στο Βανκούβερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ