Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"Κατάφωρη πρόκληση για τους λαούς"

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο Συμβούλιο της ΕΕ

Τη νέα βάρβαρη, εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ και της Αγγλίας κατά του Ιράκ καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, προκαλώντας το να σπάσει τη συνένοχη σιωπή που τηρεί μπροστά στην κυνική επίδειξη ισχύος των ιμπεριαλιστικών κέντρων και να τοποθετηθεί απέναντι στην προκλητική περιφρόνηση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας, από αυτούς που προσπαθούν να επιβάλλουν τα άνομα συμφέροντά τους με την ισχύ των όπλων, καθιστώντας τους λαούς ομήρους και θύματα του αδυσώπητου ανταγωνισμού τους.

"Η ανάληψη εκτεταμένης στρατιωτικής δράσης εκ μέρους των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας με βομβαρδισμούς ενάντια στο Ιράκ στις 16 Δεκέμβρη", υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "παρακάμπτοντας ακόμα και κάθε προβλεπόμενη διαδικασία στα πλαίσια του ΟΗΕ, καταστρατηγεί κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας, έρχεται σε συνέχεια ανάλογης στάσης του ΝΑΤΟ απέναντι στη Γιουγκοσλαβία και αποτελεί κατάφωρη πρόκληση για τους λαούς, δεδομένου ότι παραγνωρίζει τα διεθνή όργανα, ασκώντας διεθνή τρομοκρατία με την ισχύ των όπλων. Η βάρβαρη αυτή ενέργεια πλήττει ουσιαστικά τον ήδη δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό, δίνοντας για άλλη μια φορά άλλοθι στον Σαντάμ Χουσεϊν και το καθεστώς του".

Ο Γιάννης Θεωνάς καλεί το Συμβούλιο να τοποθετηθεί σχετικά με το "αν ήταν ενήμερο για τη στρατιωτική αυτή ενέργεια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας" και για το "αν η συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας καθιστά παραβίαση των Κοινοτικών Συνθηκών, του Κοινοτικού Δικαίου και της Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", της οποίας "μόλις την παραμονή της επίθεσης γιορτάζονταν, με περισσή υποκρισία και φραστικές εξάρσεις, τα 50 χρόνια".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο "να καταδικάσει τις ΗΠΑ και την Αγγλία για τη βάρβαρη αυτή επίθεση ενάντια στον ιρακινό λαό, να σταματήσει άμεσα η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και να θέσει το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς".

Ο Γ. Θεωνάς καταλήγει υπογραμμίζοντας "την ανάγκη ανάληψης όλων των απαραίτητων μέτρων και πρωτοβουλιών για την αποτροπή κάθε αντιλαϊκού σχεδιασμού, για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ενέργειες που επιτρέπουν σε κάποιους να παίζουν το ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα περιφρονώντας τις διαδικασίες ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ