Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Απόφαση "έκπληξη" της Βουλής των Λόρδων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Γεμάτη εκπλήξεις είναι η υπόθεση Πινοτσέτ... Η Βουλή των Λόρδων αποφάσισε αργά το βράδυ της Πέμπτης να επανεξετάσει την προηγούμενη απόφασή της σχετικά με το άκυρον της ασυλίας που απολαμβάνει ο πρώην δικτάτορας της Χιλής. Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη στάθηκε το γεγονός ότι ένα από τα πέντε μέλη της ομάδας των λόρδων δικαστών, ο λόρδος Χόφμαν ήταν κάποτε πρόεδρος μιας οργάνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Ετσι, πυροδοτήθηκαν νέες διεθνείς αντιδράσεις με πρώτον το γενικό εισαγγελέα της Γενεύης, Μπερνάρ Μπερτοζά, που σχολίασε πως "είναι εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι σε μια δημοκρατική χώρα η σύνδεση κάποιου με μιαν οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ήταν ένα κίνητρο εναντίον του"...

Η Βουλή των Λόρδων αναθεώρησε την απόφασή της κάνοντας δεκτή την ένσταση των συνηγόρων του Πινοτσέτ, που κατηγόρησαν τον λόρδο Χόφμαν για "αδυναμία αμεροληψίας".

Τέλος, χτες, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Λονδίνο την έκδοση του Πινοτσέτ εάν "υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για ένα τέτοιο αίτημα", μετά από έρευνα της εισαγγελίας του Ντίσελντορφ για τα βασανιστήρια που υπέστησαν επί προεδρίας Πινοτσέτ δύο Γερμανοί πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ