ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Με στόχο το αγωνιστικό λαϊκό κίνημα

Οι μηχανισμοί που πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, αυτή τη φορά, χρησιμοποίησαν ως χώρο "έκφρασης" το γραφείο του Λεων. Αυδή, επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα"

Το σκοτάδι που τους ταιριάζει επέλεξαν για να χτυπήσουν και πάλι οι μηχανισμοί, που εκπαιδεύονται ειδικά για το χτύπημα του αγωνιστικού κινήματος του λαού και της νεολαίας. Μετά τη μεθοδικά οργανωμένη δολοφονική επίθεση στη Νομική, τις πυρπολήσεις γραφείων του ΚΚΕ, το ξεμονάχιασμα και χτύπημα επιλεγμένων στελεχών του ΚΚΕ στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων και την παράλληλη προσπάθεια να δυσφημίσουν και διασπάσουν το μαθητικό κίνημα, το βράδυ της Κυριακής χτύπησαν και το γραφείο του Λεων. Αυδή, επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα". Το χτύπημα - μελετημένο στις λεπτομέρειές του - αλλά και η παρουσίασή του στη συνέχεια από μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δεν αφήνει περιθώρια σε όποια αυταπάτη για τον πραγματικό στόχο. Τυπικά, υπήρξε "ανάληψη ευθύνης" με ανώνυμο τηλεφώνημα εκ μέρους, υποτίθεται, μιας "αναρχικής" ομάδας. Ουσιαστικά, με αυτή τη μεθόδευση επιχειρήθηκε και πάλι ο αποπροσανατολισμός για τη δράση των μηχανισμών που κινήθηκαν, η συγκάλυψη των πραγματικών λόγων για τους οποίους έγινε αυτό το χτύπημα. Οι ίδιοι οι δράστες με τη συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση αποκάλυψαν ότι οι αγώνες που αναπτύσσονται έχουν μπει για τα καλά στο "ρουθούνι" ισχυρών κέντρων εξουσίας. Τα κέντρα αυτά δε διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές, αφού στην προχτεσινή επίθεση κινδύνεψαν μαθητές.

"Τα παιδιά του Νοέμβρη", όπως είναι ο τίτλος που χρησιμοποιήθηκε για να εμφανιστεί ότι υπάρχει "ανάληψη ευθύνης", με ανώνυμα τηλεφωνήματα σε σταθμούς και εφημερίδες, έδωσαν και τα "επιχειρήματα", που χρειάζονται να αναπαράγουν όσοι έχουν αναλάβει εργολαβικά να πλασάρουν το παραμύθι περί "βεντέτας ΚΚΕ - αναρχικών".

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό αν και αυτή τη φορά οι εισαγγελικές αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως ένα "συμβάν" γενικώς, όταν όλα τα μέχρι τώρα επεισόδια αυτού του σίριαλ "δείχνουν" δράση μηχανισμών, εναντίων των οποίων μέχρι τώρα δεν έχει κινηθεί καμία αυτεπάγγελτη δίωξη, τουλάχιστον για σύσταση συμμορίας, όπως τα αρκετά πλέον στοιχεία μαρτυρούν. Αυτή τη φορά, πάντως, οι δράστες, ίσως, έχουν κάνει ένα κρίσιμο λάθος. Ενα εικοσάλεπτο πριν την έκρηξη, στην οδό Κωλέτη, εντοπίστηκε αυτοκίνητο με δύο επιβάτες που παρακολουθούσαν τα φωτισμένα παράθυρα της πίσω πλευράς του τρίτου ορόφου της πολυκατοικίας που χτυπήθηκε και όπου βρίσκεται το γραφείο του Λεων. Αυδή. Στη σχετική περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα, αναφέρεται ότι προφανώς κινήθηκαν για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού, όταν είδαν όλα τα φώτα του τρίτου ορόφου να σβήνουν και τον τελευταίο ένοικο να απομακρύνεται από το κτίριο. Το γεγονός ότι ένα όροφο πιο κάτω κι άλλον ένα πιο πάνω υπήρχαν άλλοι ανυποψίαστοι άνθρωποι, δεν τους εμπόδισε να πυροδοτήσουν τρία γκαζάκια κι ένα μπιτόνι βενζίνα, με κίνδυνο να μετατραπεί η πολυκατοικία και οι παραμένοντες ένοικοι και επισκέπτες σε παρανάλωμα. Το γεγονός ότι όχημα της Πυροσβεστικής βρισκόταν στην περιοχή και έφτασε στη Σόλωνος 142 σε τέσσερα λεπτά μετά την έκρηξη, ήταν αυτό που αποσόβησε την τραγωδία.

Τη στιγμή της έκρηξης, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, βρίσκονταν μαθητές του φροντιστηρίου Ιταλικών του Α. Λιλιόπουλου, οι οποίοι πανικοβλήθηκαν. Μια μαθήτρια υπέστη νευρικό κλονισμό και μεταφέρθηκε στο Γ Θεραπευτήριο του ΙΚΑ.

Οι καταστροφές

Ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε μπροστά στην εξώπορτα του γραφείου του Λεων. Αυδή, που καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη και την πυρκαγιά που προκλήθηκε. Ανάλογη καταστροφή υπέστησαν και οι άλλες τρεις πόρτες του τρίτου ορόφου, ενώ καταστράφηκαν οι ξύλινες επενδύσεις του διαδρόμου. Η φωτιά άφησε τα σημάδια της σε όλο το χώρο του διαδρόμου και της σκάλας, αλλά ευτυχώς δεν "εισέβαλε" στο εσωτερικό του γραφείου. Οι καταστροφές θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερες, αν το κτίριο, της δεκαετίας του '30, δε διέθετε κατά μήκος της σκάλας γυάλινο φωταγωγό. Ετσι, τα τζάμια που έσπασαν"βοήθησαν" την εκτόνωση του ωστικού κύματος της έκρηξης, το οποίο διαφορετικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, θα μπορούσε να είχε γκρεμίσει τον τοίχο και να καταστρέψει σε πολύ μεγαλύτερη έκταση τα γραφεία. Με συνέπειες, που κανείς δεν ήθελε να σκέφτεται, αφού υπάρχουν στο κτίριο εγκαταστάσεις αερίου και βέβαια εύφλεκτο χαρτί, στα δεκάδες γραφεία του.

Θα συνεχίσουμε

Ανακοίνωση της "Συμπαράταξης"

Την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" με σχετική ανακοίνωσή της. "Οι τρομοκρατικές ενέργειες", τονίζεται σχετικά, "δεν πρόκειται να ανακόψουν τη δράση της "Συμπαράταξης", που θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο λαϊκό κίνημα".

Η ανακοίνωση της "Συμπαράταξης" έχει ως εξής:

"Η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" καταγγέλλει την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στο δικηγορικό γραφείο του επικεφαλής της και υποψηφίου δημάρχου στις τελευταίες δημοτικές εκλογές Λεων. Αυδή. Οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν πρόκειται να ανακόψουν τη δράση της "Συμπαράταξης", που θα συνεχίσει να αγωνίζεται δίπλα στο λαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και των λαϊκών κατακτήσεων από την επιδρομή του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφράσεων".

ΚΚΕ
Είναι γνωστοί οι ένοχοι

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Τους μηχανισμούς, που "δρουν με μεθοδικότητα, ακρίβεια, και επιδεικνύουν ικανότητες ειδικά εκπαιδευμένων", κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Μετά την προβοκατόρικη έκρηξη μηχανισμού, στο κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του Λεων. Αυδή, επαναλαμβάνεται από ορισμένα ΜΜΕ το γνωστό παραμύθι περί βεντέτας ΚΚΕ και αναρχικών!

Η τέτοια παρουσίαση του ζητήματος, με βάση ανώνυμα τηλεφωνήματα ή συνθήματα μασκοφόρων, συγκαλύπτει την ουσία του και στοχεύει στον αποπροσανατολισμό από τη δραστηριότητα των σκοτεινών μηχανισμών. Δραστηριότητα, που στο κέντρο της προσοχής της έχει το αγωνιστικό κίνημα του λαού και της νεολαίας.

Οι δήθεν αναρχικοί είναι στην πραγματικότητα εντολοδόχοι διάφορων υπηρεσιών και δεν έχουν σχέση με άτομα αναρχικών αντιλήψεων. Είναι κουκουλοφόροι προβοκάτορες, κατευθυνόμενοι και επιλεγμένοι για τέτοιους ρόλους. Δρουν με μεθοδικότητα, ακρίβεια και επιδεικνύουν ικανότητες ειδικά εκπαιδευμένων. Και πρέπει να αναζητηθούν σε κρατικούς και μη μηχανισμούς, σε διάφορες υπηρεσίες, που δρουν σε ξέφραγο αμπέλι.

Αυτή είναι η ουσία, που το ΚΚΕ την καταγγέλλει και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της".

Καταδικάζουν

Ανακοινώσεις καταγγελίας της βομβιστικής επίθεσης εξέδωσαν μια σειρά φορείς και οργανώσεις, ενώ πλήθος κόσμου επισκέφθηκε το γραφείο του Λεων. Αυδή, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του.

Η ΑΚΟΑ "καταγγέλλει τη βομβιστική επίθεση που έγινε στο δικηγορικό γραφείο του Λέοντα Αυδή, υποψηφίου δημάρχου της Δημοτικής Παράταξης "Συμπαράταξη για την Αθήνα". Θεωρεί ότι οι ενέργειες τέτοιου είδους και μάλιστα κατά προσώπων με αποδεδειγμένη αγωνιστική διαδρομή και κοινωνική ευαισθησία, με οποιαδήποτε "δικαιολογία" κι αν επενδύονται, είναι από κάθε άποψη απαράδεκτες και μόνο ζημιά στους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και στο κίνημα γενικότερα προκαλούν".

Σε ανακοίνωσή της η "Πράσινη Πολιτική", επισημαίνει: "Καταγγέλλουμε την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του Λεων. Αυδή, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Συμπαράταξη για την Αθήνα" γνωστού αγωνιστή για το ύφος και την ευρύτητα του πολιτικού ορίζοντά του.

Καταγγέλλουμε την τρομοκρατική επίθεση, όχι μόνο γιατί πίσω από κάθε τρομοκρατική πράξη, μπορεί να κρύβονται "σκοτεινά" ελατήρια που άλλα δηλώνουν πως είναι και άλλα είναι στην πραγματικότητα, αλλά και γιατί σε μια εποχή που τα πολιτικά στεγανά "ραγίζουν", τέτοιες ενέργειες δυσκολεύουν το διάλογο για την εξεύρεση μιας λύσης διαφορετικής από τις προτάσεις του κατεστημένου".

Ο Δ. Μπέης και το "Κίνημα για την Αθήνα" καταδικάζουν τη βομβιστική ενέργεια "που έγινε στο γραφείο του γνωστού αγωνιστή Λέοντα Αυδή, του δημοτικού συμβούλου, που επί σειρά ετών έντιμα εκπροσωπεί το λαό στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες δεν εξυπηρετούν τους γνήσιους δημοκρατικούς και λαϊκούς αγώνες

".

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Τους ενοχλούν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ

Η επίθεση αυτή αποτελεί μια συνέχεια της προσπάθειας των μηχανισμών της εξουσίας να χτυπήσουν την ανοδική πορεία του ΚΚΕ στη νεολαία, επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, με δήλωσή του στο "Ρ" ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός."Η προχτεσινή βομβιστική επίθεση, τόνισε, αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας μηχανισμών της εξουσίας (κράτους και παρακράτους) να χτυπήσουν την ανοδική πορεία του ΚΚΕ στη νεολαία. Τους ενοχλεί η δυναμική παρουσία της ΚΝΕ στη νέα γενιά και στο κίνημά της. Τους ενοχλεί ο πρωτοπόρος ρόλος της Οργάνωσής μας στην ανάπτυξη και τώρα στην κλιμάκωση των μεγάλων μαθητικών αγώνων. Τους ενοχλεί το μαθητικό κίνημα του '98, γιατί είναι οργανωμένο, συντονισμένο, περιφρουρεί τον αγώνα του, ενώνει όλους τους μαθητές στην πάλη για την κατάργηση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης. Η εγκληματική δράση συμμοριών του παρακράτους συνεχίζει να καλύπτεται από την "Ελευθεροτυπία" σαν δήθεν βεντέτα ΚΝΕ - αναρχικών. Οι ευθύνες που αναλαμβάνει το συγκρότημα Τεγόπουλου είναι μεγάλες γιατί παρέχει ιδεολογική κάλυψη σε τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ