ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Μέτρα ενίσχυσης και όχι συρρίκνωσης χρειάζεται η ΕΡΤ

Με Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη και Μήτσου Κωστόπουλου, που κατατέθηκαν στη Βουλή, καλείται ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας να απαντήσει για τα προβλήματα της ΕΡΤ και των εργαζομένων σ' αυτήν

Τα θέματα της ΕΡΤ, το πρόβλημα της συρρίκνωσης των περιφερειακών σταθμών της και το ζήτημα της ενίσχυσής της ώστε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη νέα φάση ανάπτυξης του ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης και Μήτσος Κωστόπουλος για τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα.Επίσης επισημαίνουν τα προβλήματα που προκύπτουν για τους εργαζόμενους με τρίμηνες συμβάσεις ή συμβάσεις έργου, ζητώντας οι συμβάσεις εργασίας τους να γίνουν αορίστου χρόνου εφόσον καλύπτουν πάγιες ανάγκες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ειδικότερα, στην Ερώτηση για την κατάσταση στην ΕΡΤ, αναφέρεται:

"Αοκνες είναι οι προσπάθειες της - διορισμένης από την κυβέρνηση - διοίκησης της ΕΡΤ να προωθήσει τη συρρίκνωση, την αποδυνάμωση και την περιθωριοποίηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ετσι μετά τον ουσιαστικό αποκλεισμό της ΕΡΤ από την ψηφιακή ραδιοτηλεόραση, τις απολύσεις των εργαζομένων κτλ., σειρά έχουν τώρα οι περιφερειακοί κρατικοί ραδιοσταθμοί, οι οποίοι σχεδιάζεται να μεταβιβαστούν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Είναι ολοφάνερο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως συνέπεια το "χαράτσωμα" των πολιτών μέσα από τοπικά ανταποδοτικά τέλη, το κλείσιμο των ραδιοσταθμών αυτών ή την ιδιωτικοποίησή τους, όπως δείχνει, άλλωστε, η πείρα από τους δημοτικούς ή τους διαδημοτικούς ραδιοσταθμούς. Πρόκειται τελικά για συνειδητή κυβερνητική επιλογή, η οποία όχι μόνο είναι σε βάρος της αντικειμενικής πληροφόρησης των πολιτών, αλλά στην πραγματικότητα ευνοεί τα εγχώρια μονοπωλιακά, αλλά και τα πολυεθνικά συμφέροντα, αφού από τη μια μεριά περιθωριοποιεί την ΕΡΤ και από την άλλη τη μετατρέπει σε μοχλό εξυπηρέτησης αυτών ακριβώς των συμφερόντων, θέτοντας στη διάθεσή τους την υποδομή της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να παραμείνουν οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί της ΕΡΤ, να ενισχυθούν και συνολικότερα το κρατικό ραδιόφωνο να παίξει ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο στη νέα φάση ανάπτυξης του ψηφιακού ραδιοφώνου".

Πολιτικοί όμηροι της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι

Με τη δεύτερη ΕΡΩΤΗΣΗ που κατέθεσαν στη Βουλή οι κομμουνιστές βουλευτές για τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, που αφορά στα προβλήματα των εργαζομένων στην ΕΡΤ, επισημαίνεται συγκεκριμένα:

"Εντελώς απαράδεκτη είναι η πρακτική της - διορισμένης από την κυβέρνηση - διοίκησης της ΕΡΤ απέναντι στους εργαζομένους της: Ενα μεγάλο μέρος των εργαζομένων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης - αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες - εργάζονται με τις επαίσχυντες μορφές των συμβάσεων έργου ή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το γεγονός αυτό καθιστά τους εργαζόμενους πολιτικούς ομήρους της κυβέρνησης, τους φορτώνει άγχος, πληρώνονται λιγότερα από τους μόνιμους συναδέλφους τους που κάνουν την ίδια εργασία, ενώ περικόπτονται δραστικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Από την άλλη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δημιουργούν οι συγκεκριμένες μορφές εργασίας η διοίκηση της ΕΡΤ - στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής επιλογής για συρρίκνωση της κρατικής ΕΡΤ, πράγμα που διευκολύνει τους μεγαλοσυγκροτηματάρχες των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών - δε διστάζει να απολύσει εργαζόμενους, με την πρακτική της μη ανανέωσης της σύμβασης τους, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο ίδιο το πρόγραμμα του σταθμού. Ετσι, τον Οκτώβρη δεν ανανεώθηκε η σύμβαση έργου 50 εργαζομένων στην ΕΡΤ και λίγο αργότερα δεν ανανεώθηκε η (διαρκώς ανανεούμενη για χρόνια) τρίμηνη σύμβαση εργασίας άλλων 14 εργαζομένων του περιοδικού "ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να τερματιστεί άμεσα αυτή η πρακτική της διοίκησης της ΕΡΤ, να ανανεωθούν και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου των εργαζομένων που - ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες - εργάζονται με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου;".

Η "αειθαλής" Φρουρά

Οι επέτειοι είναι, ή καταλήγουν, συνήθως, να είναι, ένα καλό άλλοθι για τη λήθη. Κι αυτό, γιατί, αντικειμενικά, αφορούν στο παρελθόν. Δηλαδή σε κάτι που έχει περάσει και, ως περασμένο, "φιλτράρεται" από τη γνώση, που έχουμε ή δεν έχουμε για το γεγονός. Αλλά και γιατί μπορείς έτσι να ξεμπερδέψεις με το παρελθόν.

Αυτό, όμως, δε συνέβη και ούτε μπορούσε να συμβεί με τους γιορτασμούς για τα 80 χρόνια ύπαρξης και δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Γιατί, ειδικά σ' αυτήν την επέτειο, επί της ουσίας, δε μνημονεύεται μόνο το παρελθόν. Γιορτάζεται το μέλλον. Και με το μέλλον δεν μπορείς να ξεμπερδέψεις. Και όσον αφορά στο μέλλον που ονειρεύονται και παλεύουν οι κομμουνιστές, τότε το παρελθόν, αντικειμενικά, γίνεται η κινητήρια δύναμη αυτής της πάλης.

Η προχτεσινή εκδήλωση στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με την οποία έκλεισε το επετειακό '98, συμπύκνωσε και απέδειξε αυτήν τη διαπίστωση. Αφιερωμένη στους βετεράνους του Κόμματος, "έδεσε" το χτες, το σήμερα και το αύριο μέσα από όσα ειπώθηκαν. Αλλά και μέσα από τα ανείπωτα. Απ' αυτά, που όχι μόνο δε βρίσκουν, αλλά δε χρειάζονται και λόγια για να ειπωθούν.

"Χωρίς όλους εσάς, χωρίς όλους εκείνους που έφυγαν από κοντά μας, δε θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε για το μέλλον του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού", είπε η ΓΓ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα,παραδίδοντας στον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη την τιμητική πλακέτα. Κι εκείνος την παρέλαβε "για λογαριασμό ζωντανών και πεθαμένων συντρόφων, αγωνιστών του λαϊκού κινήματος". Αυτού που θα υπάρχει, όσο θα υπάρχει λαός. Νάτο πάλι το μέλλον!

Κι ύστερα, κι άλλο μέλλον! "Ολα θ' αλλάξουν! Μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια. Ομως, τελικά, όλα θ' αλλάξουν". Ποιος άλλος μπορεί να γιορτάσει το παρελθόν... με τόση "δόση" μέλλοντος, εκτός από το ΚΚΕ; Ποιος μπορούσε να σκεφτεί ότι μια τόσο λαμπρή γιορτή, μια τόσο νεανική εκδήλωση... ήταν αφιερωμένη σε ασπρομάλληδες βετεράνους; Οποιος είδε τα μάτια τους, δε θα είχε καμία αμφιβολία!

Και το χαμόγελο. Τέτοιο λαμπερό βλέμμα και τόσο σίγουρο χαμόγελο θα είχαν, σκέφτεσαι, και στην Ακροναυπλία. Και στα παγωμένα βουνά της Αλβανίας. Και όταν βροντούσε ο Ολυμπος κι άστραφτε η Γκιώνα. Και στο Γράμμο. Και στο Μακρονήσι. Κάποιοι, πολλοί, αμέτρητοι, μπροστά στο θάνατο, που νόμιζε πως τους νικούσε. Είναι φορές, που ακόμη κι ο θάνατος πέφτει θύμα του υπέρτατου "σαμποτάζ" της ανθρωπότητας ενάντια στην εκμετάλλευση: Της αφοσίωσης "μέχρι αυτοθυσίας", που "είναι μια αρετή που δεν παλιώνει ποτέ".

Αλλά ήταν και οι εικόνες και τα σημαινόμενά τους. Ο σύντροφος με τη γούνινη "σάπκα", το ρώσικο θρυλικό σκουφί, που σκέπαζε τ' ασπρομάλλικο κεφάλι του. Και κοιτούσε ψηλότερα τους νεολαίους της ΚΝΕ να βροντοφωνάζουν συνθήματα. Τι να 'σαι στην αίθουσα Συνεδρίων, τι να 'σαι... στο Σμόλνι!

Ηταν και οι φράσεις. Κοφτές. "Απροετοίμαστες". "Πενήντα τρία χρόνια μέλος του Κόμματος"... Τι είδους άνθρωποι είναι τούτοι, που, μετά από μια ζωή στην υπόθεση της επανάστασης, χαμογελούν - έτσι απλά! - όταν ακούν πως "μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια" για ν' αλλάξουν όλα; Η να στεναχωριούνται, που δεν έχουν κι άλλες ζωές να τις προσφέρουν!

Απλοί. Οπως και το χαμόγελό τους. Οι πατεράδες κι οι παππούδες μας...

ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Προέχουν οι ραδιοφωνικές...

Με τις ραδιοφωνικές άδειες, συνδέει ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, τις άδειες για την ψηφιακή, όπως φάνηκε από χτεσινές του δηλώσεις. Ηδη, όπως είναι γνωστό, την περασμένη βδομάδα, κατατέθηκε στο υπουργείο Τύπου η πρώτη αίτηση για ψηφιακή τηλεόραση από την εταιρία NOVA, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή στην εταιρία του ΑΝΤΕΝΝΑ, του ΟΤΕ και της ΕΡΤ. H αίτηση, όπως είπε ο υπουργός Τύπου, δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Και αυτό, γιατί ο υπουργός περιμένει πρώτα το ΕΣΡ να ολοκληρώσει τη διαδικασία εξέτασης των φακέλων για τις ραδιοφωνικές άδειες του λεκανοπεδίου Αττικής και μετά να σταλεί ο σχετικός φάκελος. Ο Δ. Ρέππας, για την καθυστέρηση αυτή, επικαλείται το ότι από τη στιγμή που θα περιέλθει ο φάκελος υποψηφιότητας για την ψηφιακή στο ΕΣΡ, αρχίζει να "τρέχει" η σχετική προθεσμία, εντός της οποίας θα πρέπει το ΕΣΡ να εκδώσει την απόφασή του.

Ποιες οι αποφάσεις του ΕΣΡ;

Να καταθέσει στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν τις διοικητικές ή άλλες κυρώσεις που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε κάθε έναν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, καλείται ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ με αίτηση κατάθεσης εγγράφων των βουλευτών του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη και Μήτσου Κωστόπουλου.

Επίσης, με την ίδια αίτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, καλείται να αναφέρει: Για ποιον ή ποιους λόγους επιβλήθηκαν οι κυρώσεις και σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η κάθε μια απ' αυτές τις περιπτώσεις.

Ακόμα, ζητείται να ενημερωθεί η Βουλή ποια είναι τα χρηματικά πρόστιμα που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα το ΕΣΡ σε κάθε έναν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, για ποιον ή ποιους λόγους και σε ποιο σημείο βρίσκεται η κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Απειλούνται με ανατροπή

Με ανατροπή απειλούνται οι εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων, αν γίνει αποδεκτή από το Β1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, που αναμένεται να συνεδριάσει το Γενάρη, η εισήγηση του αρεοπαγίτη Αντ. Τωμαδάκη,σύμφωνα με την οποία οι δημοσιογράφοι που δεν είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ δεν έχουν δικαίωμα να αμείβονται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις. Αφορμή για την εισήγηση αυτή αποτέλεσε αίτηση αναίρεσης του ιδιοκτήτη της "Αυριανής" κατά των αποφάσεων του Πρωτοδικείου και του Εφετείου, με βάση τις οποίες είχαν γίνει αποδεκτές οι διεκδικήσεις του δημοσιογράφου Θ. Τσικρά από την εν λόγω εφημερίδα. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος την περίοδο 1991 - 1994, κατά την οποία δεν ήταν ακόμα μέλος της ΕΣΗΕΑ, εργαζόταν στην "Αυριανή" και αμειβόταν με μισθό κάτω από τα προβλεπόμενα στη συλλογική σύμβαση. Το 1995 προσέφυγε στα δικαστήρια, τα οποία και τον δικαίωσαν σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, υποχρεώνοντας τον Α. Γ. Κουρή να του καταβάλει αναδρομικά μισθό σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση της ΕΣΗΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ