Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Μέτρα ενίσχυσης και όχι συρρίκνωσης χρειάζεται η ΕΡΤ

Με Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη και Μήτσου Κωστόπουλου, που κατατέθηκαν στη Βουλή, καλείται ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας να απαντήσει για τα προβλήματα της ΕΡΤ και των εργαζομένων σ' αυτήν

Τα θέματα της ΕΡΤ, το πρόβλημα της συρρίκνωσης των περιφερειακών σταθμών της και το ζήτημα της ενίσχυσής της ώστε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη νέα φάση ανάπτυξης του ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης και Μήτσος Κωστόπουλος για τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα.Επίσης επισημαίνουν τα προβλήματα που προκύπτουν για τους εργαζόμενους με τρίμηνες συμβάσεις ή συμβάσεις έργου, ζητώντας οι συμβάσεις εργασίας τους να γίνουν αορίστου χρόνου εφόσον καλύπτουν πάγιες ανάγκες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ειδικότερα, στην Ερώτηση για την κατάσταση στην ΕΡΤ, αναφέρεται:

"Αοκνες είναι οι προσπάθειες της - διορισμένης από την κυβέρνηση - διοίκησης της ΕΡΤ να προωθήσει τη συρρίκνωση, την αποδυνάμωση και την περιθωριοποίηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ετσι μετά τον ουσιαστικό αποκλεισμό της ΕΡΤ από την ψηφιακή ραδιοτηλεόραση, τις απολύσεις των εργαζομένων κτλ., σειρά έχουν τώρα οι περιφερειακοί κρατικοί ραδιοσταθμοί, οι οποίοι σχεδιάζεται να μεταβιβαστούν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Είναι ολοφάνερο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως συνέπεια το "χαράτσωμα" των πολιτών μέσα από τοπικά ανταποδοτικά τέλη, το κλείσιμο των ραδιοσταθμών αυτών ή την ιδιωτικοποίησή τους, όπως δείχνει, άλλωστε, η πείρα από τους δημοτικούς ή τους διαδημοτικούς ραδιοσταθμούς. Πρόκειται τελικά για συνειδητή κυβερνητική επιλογή, η οποία όχι μόνο είναι σε βάρος της αντικειμενικής πληροφόρησης των πολιτών, αλλά στην πραγματικότητα ευνοεί τα εγχώρια μονοπωλιακά, αλλά και τα πολυεθνικά συμφέροντα, αφού από τη μια μεριά περιθωριοποιεί την ΕΡΤ και από την άλλη τη μετατρέπει σε μοχλό εξυπηρέτησης αυτών ακριβώς των συμφερόντων, θέτοντας στη διάθεσή τους την υποδομή της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να παραμείνουν οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί της ΕΡΤ, να ενισχυθούν και συνολικότερα το κρατικό ραδιόφωνο να παίξει ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο στη νέα φάση ανάπτυξης του ψηφιακού ραδιοφώνου".

Πολιτικοί όμηροι της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι

Με τη δεύτερη ΕΡΩΤΗΣΗ που κατέθεσαν στη Βουλή οι κομμουνιστές βουλευτές για τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, που αφορά στα προβλήματα των εργαζομένων στην ΕΡΤ, επισημαίνεται συγκεκριμένα:

"Εντελώς απαράδεκτη είναι η πρακτική της - διορισμένης από την κυβέρνηση - διοίκησης της ΕΡΤ απέναντι στους εργαζομένους της: Ενα μεγάλο μέρος των εργαζομένων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης - αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες - εργάζονται με τις επαίσχυντες μορφές των συμβάσεων έργου ή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το γεγονός αυτό καθιστά τους εργαζόμενους πολιτικούς ομήρους της κυβέρνησης, τους φορτώνει άγχος, πληρώνονται λιγότερα από τους μόνιμους συναδέλφους τους που κάνουν την ίδια εργασία, ενώ περικόπτονται δραστικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Από την άλλη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δημιουργούν οι συγκεκριμένες μορφές εργασίας η διοίκηση της ΕΡΤ - στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής επιλογής για συρρίκνωση της κρατικής ΕΡΤ, πράγμα που διευκολύνει τους μεγαλοσυγκροτηματάρχες των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών - δε διστάζει να απολύσει εργαζόμενους, με την πρακτική της μη ανανέωσης της σύμβασης τους, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο ίδιο το πρόγραμμα του σταθμού. Ετσι, τον Οκτώβρη δεν ανανεώθηκε η σύμβαση έργου 50 εργαζομένων στην ΕΡΤ και λίγο αργότερα δεν ανανεώθηκε η (διαρκώς ανανεούμενη για χρόνια) τρίμηνη σύμβαση εργασίας άλλων 14 εργαζομένων του περιοδικού "ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να τερματιστεί άμεσα αυτή η πρακτική της διοίκησης της ΕΡΤ, να ανανεωθούν και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου των εργαζομένων που - ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες - εργάζονται με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ