ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ
"Μυρωδιά από χώμα"

Οι καλλιτέχνες έχουν στο αίμα τους την έκφραση. Είναι προικισμένοι από τη φύση. Οι ηθοποιοί, λ.χ., δεν αρκούνται στους ρόλους τους. Αγαπούν να γράφουν, να εκφράζουν και με τα ψυχοπνευματικά τους εφόδια τη θέση τους για τη ζωή, τους ανθρώπους. Μια πηγαία ανάγκη τους ωθεί να μιλήσουν, να μη μείνει μέσα τους η πείρα τους από τούτο το γλυκόπικρο πανηγύρι της ύπαρξής τους. Στη "Μυρωδιά από χώμα" ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Αρμένης καταθέτει με άνετο και σπινθηροβόλο αφηγηματικό λόγο, τα παιδικά του χρόνια σ' ένα χωριό της Ηπείρου. Ο ίδιος δε διακρίνεται εύκολα στον πυκνοστημένο καμβά της ιστορίας. Σ' αυτόν παίρνουν σάρκα και οστά ο παραμυθάς, σοφός, ποιητής, αθυρόστομος, άσεμνος, που ανακατεύει στα μυθεύματά του το χτες (Ο Μενέλαος και ο Οδυσσέας συνυπάρχουν και συνομιλούν με το γιο του Αλή Πασά και τη Φροσύνη) με το σήμερα (εμφανίζεται κι η Πατουλίδου), σ' ένα κράμα ευφρόσυνο, που προκαλεί γέλιο με τον τρόπο που μπλέκει τους ήρωές του σε απίθανες περιπέτειες, που είναι "αυθεντικοί, αληθινοί και πάνω απ' όλα Ελληνες. Γεμάτοι χιούμορ, έρωτες, πάθη...".

Κύριες φιγούρες του οι χωριανοί, που για διάφορους λόγους έχασαν τα λογικά τους. Κι όμως τα λόγια τους είναι σωστά, όσο κι αν κυμαίνονται μεταξύ πραγματικότητας, ονείρου και φαντασίας. Αποκορύφωμα ο μονόλογος του παραμυθά στο τέλος σχεδόν του βιβλίου, απόσταγμα της πολυκύμαντης ζωής του: "Ο καθένας από μας έχει τη δική του φλόγα, το δικό του κόσμο με το ανάλογο μυαλό. Εχει και την κασέλα με τα παραμύθια και τα χρώματα, και το δικό του χαρακτήρα που είναι μοναδικός και, γιατί όχι, και ιερός. Το θέμα... είναι η διαδρομή, η πορεία μες στον ουράνιο θόλο όπου όλοι κολυμπάμε. Μην τον γιομίσουμε ψέματα και μουντζούρες...".

Η "Μυρωδιά από χώμα" είναι το πρώτο πεζογράφημα του Γιώργου Αρμένη. Γιατί, βασικά, έχει γράψει θεατρικά, κι αρκετά για την τηλεόραση. Η σφραγίδα των εκδόσεων "Καστανιώτη" είναι φανερή στην πάντοτε επιμελημένη δουλιά από το εντυπωσιακό εξώφυλλο ως την επιλογή του χαρτιού, που ξεκουράζει το μάτι.

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Μνήμες ενός αγωνιστή

"Δεν έχει υψηλούς στόχους ενός λογοτεχνικού κειμένου με φιλολογικές κορόνες. Είναι μια απλή και στρωτή αφήγηση, όχι και τόσο εύκολη βέβαια, αληθινών γεγονότων, από τη ζωή και τη δράση ενός ανθρώπου, που έζησε στις ταραγμένες περιόδους της γερμανοϊταλικής κατοχής, τον Εμφύλιο που ακολούθησε, και του μετεμφυλιακού κλίματος, με όλες τις συνέπειες για κάθε αντιστασιακό", γράφει σεμνά ο Γεώργιος Λευκαδίτης προλογίζοντας το βιβλίο του "Αναδρομές (ένας πρώην ΕΠΟΝίτης θυμάται)".

Το βιβλίο, που προλογισμένο από τον επίσης αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Βασίλη Αποστολόπουλο, κυκλοφόρησε στη Λαμία και εκεί πρωτοπαρουσιάστηκε, την άνοιξη, σε ειδική εκδήλωση, ακολουθεί τη χρονική διαδοχή και την ιστορική συνέχεια όλων των γεγονότων που οδήγησαν στη γέννηση της Εθνικής Αντίστασης, πανελλήνια και στην περιοχή του συγγραφέα. Ο Γ. Λευκαδίτης διηγιέται τις αναμνήσεις του από τον Αρη Βελουχιώτη, επιστήθιο φίλο του αδελφού του Κώστα Λευκαδίτη,που πέθανε από τα βασανιστήρια και την πείνα στον Αϊ - Στράτη. Το ξεκίνημα του ΕΛΑΣ από την καλύβα του μπάρμπα - Στεφανή, τους μεγάλους και ηρωικούς αγώνες του, όπως και της ΕΠΟΝ, το χαμό χιλιάδων αγωνιστών για τη λευτεριά και τις διώξεις των επιζώντων στα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια. Διώξεις τις οποίες "χόρτασε", όπως και τις φυλακές και τις εξορίες και ο συγγραφέας αυτού του αγνού στις προθέσεις, θερμού συναισθηματικά και ανεπιτήδευτου στη γραφή, βιωματικού και χρήσιμου για τους ιστορικούς του μέλλοντος, βιβλίου.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • Από τον "Κέδρο" κυκλοφόρησαν: Τάκης Βαρβιτσιώτης "Οχι πια δάκρυα (1992 - 1993)" (ποίηση). Φαίδων Πατρικαλάκης (μυθιστόρημα). Αρης Σφακιανάκης "Δεν ήξερες... δε ρώταγες!" (μυθιστόρημα).
  • Από τον "Καστανιώτη" κυκλοφόρησαν: στη σειρά "Δοκίμιο" ο τρίτος τόμος της πολύ σημαντικής από κοινωνιολογική άποψη ισορικής μελέτης του Ανδρέα Λεντάκη "Ο έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα".Το τρίτος τόμος έχει ειδικά θέμα την "Πορνεία".Ενδιαφέρουσα επίσης, πλούσια σε σημειώσεις και βιβλιογραφία, είναι η μελέτη του Μ. Γ. Βαρβούνη "Αφήγηση και αφηγητές στα ελληνικά παραμύθια".Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και μελετητής του Αριστοφάνη Αλέξης Σολομός επανέρχεται πεζογραφικά με την "Εικασία εν θεώ Κασσιανή" (μυθιστόρημα). Στη σειρά "Μαρτυρίες" κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μαργαρίτας Ισηγόνη "Σμύρνη (Η σμύρνα στη ζωή ενός δασκάλου)" (αφήγημα για τη ζωή στη Σμύρνη του εκπαιδευτικού Ηλία Αλτίνογλου). Μίνως Μαρκάκης "Ταμάμ" (μυθιστόρημα)
  • Από το "Στάχυ" κυκλοφόρησε η μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του Μακάριου Δρουσιώτη "ΕΟΚΑ: Η σκοτεινή όψη",η οποία καλύπτει την περίοδο 1944 - 1962 και αφορά σε όσα διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο της περιόδου πριν και μετά τον αγώνα της ΕΟΚΑ.
  • "Οικολογία και επιστήμες του περιβάλλοντος" τιτλοφορείται το συλλογικό έργο δεκαπέντε ειδικών που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Στοχαστής" (Μαυρομιχάλη 39) σε επιμέλεια των Μιχάλη Μοδινού - Ηλία Ευθυμόπουλου.
  • Μπέρνχαρντ Σλινκ "Απόδοση δικαιοσύνης" (αστυνομικό μυθιστόρημα. Εκδόσεις "Κριτική",μετάφραση Ιάκωβος Κοπερτί).
  • Από την "Εκάτη" κυκλοφόρησαν: Ο τρίτος τόμος από τη μυθολογική "βιβλιοθήκη" του Απολλοδώρου,του αρχαίου Αθηναίου ποιητή με τίτλο "Η γενεαλογία θεών και ηρώων (Λόγος έμμετρος)",σε απόδοση Παναγιώτη Δημουλέα και πίνακες Στέφανου Δασκαλάκη.(Ο Απολλόδωρος στο έργο του ακολουθεί τη γενεαλογική τάξη των τριών γεναρχών Δευκαλίωνα, Ιναχου και Αγήνορα, τελειώνοντας την εξιστόρηση του Θησεϊκού Κύκλου). Στυλιανός Μωυσείδης "Τάλως. Ο τρόμος που ήρθε από το χθες" (μυθιστόρημα, 4η έκδοση).
  • Κώστα Σαρδέλη "Η προσευχή του Μακρυγιάννη" (μελέτη, εκδόσεις "Αρμός").
  • "Βασίλης Σίμος" τιτλοφορείται το λεύκωμα που εξέδωσε ο Δήμος Λαμίας για το ζωγράφο Βασίλη Σίμο,με την ευκαιρία της φετινής αναδρομικής έκθεσης του καλλιτέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας.
  • Ιάσων Δεπούντης "Systenta Natural" (ποίηση, εκδόσεις "Μανδραγόρας").
  • Ολγα Χαριτίδη "Μπελοβόντια. Η γη των χαμένων θεών" (αυτοβιογραφία, εκδόσεις "Φυτράκη").
  • Τάκης Σκανάτοβιτς "Στίχοι σε εύοσμο κίτρινο" (ποίηση, εκδόσεις "Ιωλκός").
  • Φάνης Κωνσταντινίδης "Εκεί ψηλά στα Σφακιά" (αναμνήσεις, αφηγήματα. Εκδόσεις "Μιτιληναίος",Πειραιάς 1998).
  • Φώτης Δωδόπουλος "Η γλυκιά προσμονή της άνοιξης" (ποιήματα, Θεσσαλονίκη 1998).
  • Θόδωρου Εξαρχου "Μνήμες" (ποίηση, εκδόσεις του περιοδικού "συλλογές" - Αρ. Βουρνάς σε συνεργασία με το Πειραματικό Μουσείο Λογοτεχνίας.
  • Από τα "Νέα Σύνορα" - Α. Α. Λιβάνη κυκλοφόρησε το ιστορικό μυθιστόρημα του Γιώργου Λεονάρδου "Μπαρμπαρόσα ο πειρατής" (βασισμένο σ' ένα άγνωστο χειρόγραφο, κρυμμένο σε μοναστήρι των Κυθήρων, σχετικό με την αιματηρή δράση των αδελφών Μπαρμπαρόσα).
  • Ντέιβιντ Λοτζ "Ούτε γάτα, ούτε ζημιά",μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής,μυθιστόρημα, εκδόσεις "Bell".
  • Από τον "Ψυχογιό" κυκλοφόρησε το ιστορικό μυθιστόρημα του Πέτερ Μπέρλινγκ "Τα παιδιά του Γκράαλ" (μετάφραση Μαρία Αγγελίδου.Το μυθιστόρημα αφορά στον ευρωπαϊκό μεσαίωνα).
  • Ολγα Δάσιου "ΜΜΕ και καλλιτεχνική δημιουργία (Η εικαστική κίνηση και οι καλλιτέχνες της Πιερίας: 1900 - 1980. Εικαστικές ειδήσεις και πληροφορίες μέσα από τον ημερήσιο Τύπο και αρχεία φορέων της Κατερίνης)". Πρόκειται για συμβολή στη μελέτη της Ιστορίας της Τέχνης μέσα από αδημοσίευτα και δημοσιευμένα αρχειακά υλικά (Εκδοση της Εταιρείας Πιερικών Μελετών "Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης").
  • Τάσος Πατρώνης "Περί σκοτεινών φόνων και άλλων προβληματικών καταστάσεων (Η επίλυση των προβλημάτων ως κοινό βίωμα στη μαθητική εκπαίδευση)" (εκδόσεις "Σύγχρονη Εκπαίδευση" Τ. Θ. 25085, 10026 Αθήνα, τηλ. 8823.762).
  • Γιάννη Παληοκώστα "Η αυτοκτονία".Θέατρο, ψυχολογικό δράμα, Αθήνα 1998).
  • Δημήτρης Χ. Χαλάτσας "Μνήμη (μικρό ελεγείο)" (ποίηση, Δ. Χαλάτσας, Ακαδημίας 61, Αθήνα).
  • Θεοφάνης Ν. Λιάγκας "Προσωπική μαρτυρία (αυτοβιογραφική σημείωση)" (αυτοβιογραφικό, Αθήνα 1998).
  • Κατερίνα Ν. Θεοφίλη "Ο θησαυρός και του Αλαντίν εκείνο το παλιό λυχνάρι..." και "Η Κέρκυρα των Φαιάκων φυλακών και το αλλήθωρο βλέμμα του κράτους (μικρός ύμνος στον Αναστάσιο Χ. Μπέλλο)" (εκδόσεις "Αλεξίσφαιρο").
  • "Παρατηρητής" (περιοδικό λόγου και τέχνης, τεύχος 30, με αφιέρωμα και ένθετο βιβλιαράκι για τη μεξικάνικη λογοτεχνία και άλλη ενδιαφέρουσα ύλη.
  • "Πνευματική Ζωή" (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχη 121, 122, 123).
  • "Πολύτροπος Γλώσσα" (περιοδικό του Τμήματος Ξένων Γλωσσών - Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, τεύχος 2. Ανοιξη - καλοκαίρι 1998. διευθυντής του περιοδικού είναι ο πρόεδρος του Τμήματος Ι. Θ. Μάζης).
  • "Διαβάζω" (επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχος 385, με αφιέρωμα στον Κ. Καστοριάδη).
  • "Πολίτης" (μηνιαία επιθεώρηση ποικίλης ύλης, τεύχος 58).
Σ. Θ. ΤΖΕΒΕΛΕΚΗΣ
"Πόσο θα 'θελα"

Ερωτικός, λυρικός, σχεδόν μελωδικός μονόλογος, τρυφερός, νοσταλγικός, νοτισμένος από κάποιο αναποφάσιστο δάκρυ, που δεν κύλησε τελικά, είναι τα καλογραμμένα και καλαίσθητα εκδομένα κείμενα του Σπύρου - Θωμά Τζεβελέκη "Πόσο θα 'θελα".

Ο συγγραφέας, με ευαισθησία, σεβασμό, φαντασία, ρομαντισμό και ιπποτισμό, θα λέγαμε, κάτι που σπανίζει στις μέρες μας, κεντάει πάνω στο χαρτί τις λέξεις. Λέξεις, που μοιάζουν με πολύτιμα πετράδια μεταμορφώνοντάς τες σε πανέμορφες ερωτικές, μαγικές αλλά και αληθινές εικόνες. Εικόνες, που ηχούν σαν ερωτικό τραγούδι από μόνες τους. "Πόσο θα 'θελα να 'μουνα/ Ενας ήλιος στα σύννεφα να τον ψάχνεις συνέχεια/ Πόσο θα 'θελα να 'μουνα/ Μια σελίδα κατάλευκη να με γέμιζες χρώματα/ Πόσο θα 'θελα να 'μουνα/ Μια λέξη πολύτιμη, να προφέρουν τα χείλη σου/ Πόσο θα 'θελα να 'μουνα/ Ουζερί στα Λαδάδικα/, μεζεδάκια να σου 'φτιαχνα!". Ο ταλαντούχος και πολύπλευρος Σπύρος - Θωμάς Τζεβελέκης φαντάζει μέσα από τα κείμενά του σαν ένας μοναχικός, ερωτικός τροβαδούρος της εποχής μας, σαν ένας μοντέρνος "Δον Κιχώτης", που τραγουδά και ομολογεί τα αισθήματά του στη Δουλτσινέα του. Αισθήματα ευγενικά, λυρικά, ποιοτικά και ποιητικά. Ενα εξαιρετικό δώρο για τις γιορτές. (Εκδόσεις "Διαλεκτική - Μορφές Επικοινωνίας". τηλ. 9249.292).

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΩΚΑΣ
"Μια φέτα ψωμί με ζάχαρη"

Οι ποιητικές φωνές που κατά καιρούς έρχονται να μας αφυπνίσουν, άλλοτε προσφέρουν λυρικές στιγμές μουσικότητας και γαλήνης κι άλλοτε ρεαλιστικά σχήματα που μας υπογραμμίζουν την πραγματικότητα.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η ποιητική συλλογή του Α. Φωκά "Μια φέτα ψωμί με ζάχαρη".

Ο ποιητής χρησιμοποιεί τη γλώσσα της καθημερινής ομιλίας με στοιχεία πεζής γραφής, για να μεταδώσει τις επισημάνσεις του μέσα στην πορεία της ζωής στο χτες και στο σήμερα.

Κύριος άξονας της θεματικής του, η διαμαρτυρία και η στηλίτευση για τα κακώς κείμενα στην κοινωνία μας. Ο ποιητής συμπάσχει, κρίνει και κατακρίνει. Κάποτε κάνει εκκλήσεις και παρακλήσεις, αν και γνωρίζει ότι τίποτα δεν αλλάζει: "γιατί αν καθίσουμε να μετρήσουμε/ τη δυστυχία/ θα εκπνεύσουμε αυτοστιγμεί". Και καταλήγει: "Ας υποσχεθούμε/ ότι για τ' αστέρια που εγκαταλείψαμε/ για όσα δεν είπαμε/ θα μιλήσουμε εκτενέστερα/ οπωσδήποτε μιαν άλλη φορά".

Δε θα λέγαμε ότι οι στίχοι αποπνέουν την ποιητική μυρωδιά που γοητεύει και γαληνεύει, ωστόσο ο ποιητής πατάει γερά στα πόδια του, έχει γερά θεμέλια και με απλό ανθρώπινο λόγο συμμετέχει στα δρώμενα της εποχής μας. (Εκδόσεις "Αρμός",1997).

Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ