Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ
"Μυρωδιά από χώμα"

Οι καλλιτέχνες έχουν στο αίμα τους την έκφραση. Είναι προικισμένοι από τη φύση. Οι ηθοποιοί, λ.χ., δεν αρκούνται στους ρόλους τους. Αγαπούν να γράφουν, να εκφράζουν και με τα ψυχοπνευματικά τους εφόδια τη θέση τους για τη ζωή, τους ανθρώπους. Μια πηγαία ανάγκη τους ωθεί να μιλήσουν, να μη μείνει μέσα τους η πείρα τους από τούτο το γλυκόπικρο πανηγύρι της ύπαρξής τους. Στη "Μυρωδιά από χώμα" ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Αρμένης καταθέτει με άνετο και σπινθηροβόλο αφηγηματικό λόγο, τα παιδικά του χρόνια σ' ένα χωριό της Ηπείρου. Ο ίδιος δε διακρίνεται εύκολα στον πυκνοστημένο καμβά της ιστορίας. Σ' αυτόν παίρνουν σάρκα και οστά ο παραμυθάς, σοφός, ποιητής, αθυρόστομος, άσεμνος, που ανακατεύει στα μυθεύματά του το χτες (Ο Μενέλαος και ο Οδυσσέας συνυπάρχουν και συνομιλούν με το γιο του Αλή Πασά και τη Φροσύνη) με το σήμερα (εμφανίζεται κι η Πατουλίδου), σ' ένα κράμα ευφρόσυνο, που προκαλεί γέλιο με τον τρόπο που μπλέκει τους ήρωές του σε απίθανες περιπέτειες, που είναι "αυθεντικοί, αληθινοί και πάνω απ' όλα Ελληνες. Γεμάτοι χιούμορ, έρωτες, πάθη...".

Κύριες φιγούρες του οι χωριανοί, που για διάφορους λόγους έχασαν τα λογικά τους. Κι όμως τα λόγια τους είναι σωστά, όσο κι αν κυμαίνονται μεταξύ πραγματικότητας, ονείρου και φαντασίας. Αποκορύφωμα ο μονόλογος του παραμυθά στο τέλος σχεδόν του βιβλίου, απόσταγμα της πολυκύμαντης ζωής του: "Ο καθένας από μας έχει τη δική του φλόγα, το δικό του κόσμο με το ανάλογο μυαλό. Εχει και την κασέλα με τα παραμύθια και τα χρώματα, και το δικό του χαρακτήρα που είναι μοναδικός και, γιατί όχι, και ιερός. Το θέμα... είναι η διαδρομή, η πορεία μες στον ουράνιο θόλο όπου όλοι κολυμπάμε. Μην τον γιομίσουμε ψέματα και μουντζούρες...".

Η "Μυρωδιά από χώμα" είναι το πρώτο πεζογράφημα του Γιώργου Αρμένη. Γιατί, βασικά, έχει γράψει θεατρικά, κι αρκετά για την τηλεόραση. Η σφραγίδα των εκδόσεων "Καστανιώτη" είναι φανερή στην πάντοτε επιμελημένη δουλιά από το εντυπωσιακό εξώφυλλο ως την επιλογή του χαρτιού, που ξεκουράζει το μάτι.

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ