ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Αντιμαθητικό και αντιΚΚΕ παραλήρημα
  • Στη γνωστή γραμμή του αυταρχισμού και τραμπουκισμού καλεί την Αστυνομία να ανοίξει τους δρόμους και να επιβάλει το νόμο!
  • Για "υπονομευτή της δημοκρατίας" κατηγορεί, εμμέσως πλην σαφώς, το ΚΚΕ!

Επίδειξη των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών απόψεων και μεθόδων του έκανε ο Θ. Πάγκαλος αυτή τη φορά κατά των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της παιδείας, σε μια παραληρηματική συνέντευξή του στην "Απογευματινή". Αναπόφευκτη, στο πλαίσιο αυτό, ήταν και η συκοφαντική και προβοκατόρικη επίθεση κατά του ΚΚΕ, το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγορεί ως "υπονομευτή" του δημοκρατικού πολιτεύματος!

Ο Θ. Πάγκαλος, αφού χαρακτηρίζει τους μαθητές που αγωνίζονται "μερικές δεκάδες κακά παιδιά που ταλαιπωρούσαν χιλιάδες συμπολίτες μας" (!), ζητά ευθέως "από την Αστυνομία να ανοίξει τους δρόμους" και "να επιβληθεί ο νόμος" (!). Ταυτόχρονα επιτίθεται κατά των καθηγητών, αναμασώντας τα γελοία επιχειρήματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, όπως ότι οι καθηγητές "βγάζουν τους μαθητές από τα σχολεία επίτηδες" (!), ότι "οι καθηγητές εξώθησαν τους μαθητές σε καταλήψεις για να εκδικηθούν τον κ. Αρσένη για την ήττα που υπέστησαν πέρσι, όταν έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα υπέρ της επετηρίδος" (!). Στη βάση αυτή των αγοραίων ισχυρισμών καλεί το υπουργείο Παιδείας να "αναλάβει μια προσπάθεια εκτίμησης του ρόλου των εκπαιδευτικών. Γιατί αυτού του είδους η διαδικασία είναι ευθεία αμφισβήτηση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας" (!).

Αμέσως μετά εξαπολύει βρώμικη επίθεση κατά του ΚΚΕ, αναμηρυκάζοντας ό,τι χυδαίο κυκλοφορεί στην "αγορά": "Δεν μπορεί το ΚΚΕ με δέκα εγκαθέτους στα σχολεία, είτε αυτοί είναι καθηγητές είτε είναι μαθητές, να αναστατώνει τη χώρα". Στη συνέχεια δανείστηκε "επιχειρήματα" από το ενημερωτικό σημείωμα που μοιράστηκε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την υπεράσπιση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην παιδεία: "Ξέρετε ότι το ΚΚΕ έχει καταργήσει όλα τα 15μελή των σχολείων και τα έχει αντικαταστήσει με αυτές τις επιτροπές που έχει δημιουργήσει και οι οποίες είναι τελείως αυθαίρετες;" (!).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν και κράτησε κάποιες αποστάσεις από τις απαράδεκτες δηλώσεις Πάγκαλου, σε καμία περίπτωση δεν τις αποδοκίμασε και μάλιστα ουσιαστικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επέμβασης της Αστυνομίας για να εφαρμοστεί ο νόμος. Ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι "μετά τις τελευταίες πρωτοβουλίες του υπουργού Παιδείας οι εξελίξεις θα είναι θετικές. Χωρίς εξωτερική επέμβαση, οι ίδιοι οι μαθητές θα αντιληφθούν τη σημασία που έχει πρωτίστως για τη δική τους πορεία ζωής, ακόμη κι όταν αμφιβάλλουν και αντιδρούν, ακόμη κι όταν αγωνίζονται και διεκδικούν, το σχολείο να παραμένει ανοικτό και να λειτουργεί".

Ανησυχία για εκλογές

Στην ίδια συνέντευξη ο Θ. Πάγκαλος εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα - "θα ήταν ανέντιμο να αλλάξουμε εκλογικό σύστημα" - και επαναφέρει την πρότασή του για συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα αποτελείται από περισσότερα του ενός κόμματα, αμέσως μετά τις εκλογές ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία. Δεν κρύβει ωστόσο την ανησυχία του για εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, λέγοντας ότι "είναι ενδεχόμενο, όπως και άλλοι μεγάλοι μεταρρυθμιστές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, όπως ο Χ. Τρικούπης, ο Ελ. Βενιζέλος, να αποδοκιμαστεί ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση". Ταυτόχρονα, επιτίθεται κατά του Κ. Καραμανλή, κατηγορώντας τον για παλαιοκομματισμό και δημαγωγία και αποκαλώντας τον "Τσοβόλα της Δεξιάς"! Δηλώνει ακόμα ότι θα αγωνιστεί υπέρ της υποψηφιότητας Στεφανόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, γιατί τον θεωρεί ως "τον καλύτερο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που πέρασε μετά το 1974 από την Ελλάδα".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πάνε κι έρχονται οι ΝΑΤΟικοί "Ράμπο"

Στον αερολιμένα "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης προσγειώθηκε, το απόγευμα της Κυριακής, γερμανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και άδειασε το... πάνοπλο φορτίο του, δημιουργώντας συνθήκες κατοχής στο αεροδρόμιο.

Εκπληκτοι οι πολίτες, που βρέθηκαν εκείνη τη στιγμή στο αεροδρόμιο, είδαν ένα πλήθος στρατιωτών με στολή εκστρατείας οπλισμένων "μέχρι τα δόντια", να κατεβαίνουν από το αεροσκάφος και να ξεχύνονται στο διάδρομο, προκαλώντας τα δηκτικά μεν δικαιολογημένα δε σχόλια των θεατών ότι "οι Γερμανοί ξανάρχονται".

Χαρακτηριστικό και δικαιολογημένο το σχόλιο αν ληφτεί υπόψη ότι τον τελευταίο καιρό γερμανικά και άλλα ΝΑΤΟικά τμήματα πάνε κι έρχονται με μονότονη συχνότητα στο λιμάνι και, όπως φαίνεται, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Προορισμός όλων αυτών των σύγχρονων "Ράμπο" είναι τα Σκόπια και στη συνέχεια το Κοσσυφοπέδιο, στα πλαίσια της αποστολής της πολυεθνικής δύναμης στη γειτονική χώρα, που σκοπό έχει την επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων" στα Βαλκάνια.

Από πληροφορίες του "Ρ" γίνεται φανερό ότι η αυξημένη κινητικότητα στρατιωτικών πτήσεων στον αερολιμένα της Θεσσαλονίκης αυτή την περίοδο, οφείλεται στο γεγονός ότι γίνεται "συνδυασμένη μεταφορά" δυνάμεων της πολυεθνικής δύναμης από λιμάνι και αεροδρόμιο. Δεν είναι δηλαδή μόνο το λιμάνι της πόλης που έχει τεθεί στη διάθεση των "γερακιών" του ΝΑΤΟ για εξυπηρέτηση των σχεδίων στρατιωτικής επέμβασης στις βαλκανικές χώρες, αλλά και οι εγκαταστάσεις του πολιτικού αεροδρομίου.

Κι αυτό γιατί τα τεράστια στρατιωτικά μεταγωγικά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των ειδικών στρατιωτικών τμημάτων και του οπλισμού τους, αδυνατούν να προσγειωθούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο "Σέδες", με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ο μοναδικός αεροδιάδρομος του "Μακεδονία".

Ετσι το δεύτερο πολιτικό αεροδρόμιο της χώρας μετατρέπεται σε μεταγωγικό κέντρο και βάση εξόρμησης των δυνάμεων των ΝΑΤΟ και ΔΕΕ για στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς στις γειτονικές μας χώρες, βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων και επιβολής της κυριαρχίας των πολυεθνικών.

Οι καρποί της υποτέλειας

Το θέμα των ρωσικών πυραύλων "S-300" και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται, έχει εξελιχθεί σε ένα είδος "κώδικα", όπου μπορεί κανείς να "διαβάσει" τους κανόνες που διέπουν την ελληνική εξωτερική πολιτική, το όλο πλέγμα της εξάρτησης που υπάρχει, αλλά και να κάνει προβλέψεις για την πορεία των πραγμάτων και ιδίως του κυπριακού προβλήματος. Η απόφαση για αγορά των πυραύλων συνδέθηκε με την εξαγγελία περί Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου και ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από Αθήνα και Λευκωσία. Από την αρχή όλες οι ενδείξεις συνέτειναν στην εκτίμηση ότι πρόκειται για αποφάσεις εντυπωσιασμού και εσωτερικής κατανάλωσης με ημερομηνία λήξης, οι οποίες αποφάσεις με την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα θα μετατραπούν σε μπούμερανγκ και αντί να βελτιώσουν θα φέρουν ακόμα πιο δύσκολη θέση το Κυπριακό. Οπως κι έγινε.

Σήμερα, οι κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας επιδίδονται σ' έναν αγώνα μετάθεσης των ευθυνών, για την απόφαση της μη εγκατάστασης των πυραύλων, η μια στην άλλη και οι δύο μαζί εναποθέτουν γονυπετείς όλες τις ελπίδες τους στους ιμπεριαλιστές, που τους καλούν να τις βοηθήσουν να σώσουν τουλάχιστον τα προσχήματα. Η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση δεν οφείλεται σε κάποια "κακιά κατάρα" που κυνηγάει την υπόθεση της Κύπρου. Οι λόγοι είναι άλλοι. Το φιάσκο των "S-300" είναι καρπός της πολιτικής της εξάρτησης και της τυφλής υποταγής στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που στην περίπτωση της Κύπρο παίρνει τη μορφή του λύκου, που καλείται να φυλάξει τα πρόβατα. Καλούνται δηλαδή οι Αμερικανοί και οι άλλοι ιμπεριαλιστές να προσφέρουν τις... καλές τους υπηρεσίες για την επίλυση του προβλήματος που αυτοί δημιούργησαν και έχουν κάθε λόγο να συντηρήσουν στη σημερινή του κατάσταση.

Η αγορά και εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο είναι μια πολιτική επιλογή με ευρύτερες διαστάσεις που όμως στέκονταν στον αέρα, καθώς, όχι μόνο δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για να στηριχτεί, αλλά έγινε και κάθε προσπάθεια για την υπονόμευσή της. Η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και η συνεχής αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού εκ των πραγμάτων υπονόμευσαν αυτή την επιλογή. Η υπόθεση των "S-300" φέρνει στην επιφάνεια το σύνολο του αμυντικού προβλήματος της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας. Επιβεβαιώνει περίτρανα ότι η αμυντική θωράκιση και η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας δεν είναι απλά πρόβλημα εξοπλισμών, δεν είναιπρόβλημα αποτελεσματικότητας των όποιων οπλικών συστημάτων υπάρχουν ή πρόκειται να αγοραστούν. Είναι κατ' εξοχήν και πρώτα απ' όλα πρόβλημα ύπαρξης εθνικής ανεξαρτησίας. Εξάλλου, αυτό το έχει δείξει και η ίδια η ιστορία όσον αφορά την Κύπρο. Μήπως την κρίσιμη στιγμή χρησιμοποιήθηκαν τα όπλα και οι δυνάμεις που υπήρχαν στην Κύπρο;

Το αποτέλεσμα, βέβαια, της όλης υπόθεσης δεν είναι απλά ένα "μηδέν εις το πηλίκον". Η θέση της Κύπρου είναι πλέον σε πολύ χειρότερη μοίρα από την προ της απόφασης αγοράς των πυραύλων περίοδο. Η διχοτόμηση είναι έτσι κι αλλιώς το γεγονός. Αυτό που δοκιμάστηκε και κρίθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το δικαίωμα της Κύπρου, ενός ανεξάρτητου κράτους - μέλους του ΟΗΕ, να παίρνει αποφάσεις για την άμυνά της. Και η απάντηση που πήρε είναι αρνητική. Μια απάντηση πολυσήμαντη, για την οποία "μόχθησαν" οι κυβερνήσεις και των Αθηνών και της Λευκωσίας. Είναι οι καρποί της υποτέλειας στον αμερικανο-ΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ