Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Αντιμαθητικό και αντιΚΚΕ παραλήρημα
  • Στη γνωστή γραμμή του αυταρχισμού και τραμπουκισμού καλεί την Αστυνομία να ανοίξει τους δρόμους και να επιβάλει το νόμο!
  • Για "υπονομευτή της δημοκρατίας" κατηγορεί, εμμέσως πλην σαφώς, το ΚΚΕ!

Επίδειξη των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών απόψεων και μεθόδων του έκανε ο Θ. Πάγκαλος αυτή τη φορά κατά των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της παιδείας, σε μια παραληρηματική συνέντευξή του στην "Απογευματινή". Αναπόφευκτη, στο πλαίσιο αυτό, ήταν και η συκοφαντική και προβοκατόρικη επίθεση κατά του ΚΚΕ, το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγορεί ως "υπονομευτή" του δημοκρατικού πολιτεύματος!

Ο Θ. Πάγκαλος, αφού χαρακτηρίζει τους μαθητές που αγωνίζονται "μερικές δεκάδες κακά παιδιά που ταλαιπωρούσαν χιλιάδες συμπολίτες μας" (!), ζητά ευθέως "από την Αστυνομία να ανοίξει τους δρόμους" και "να επιβληθεί ο νόμος" (!). Ταυτόχρονα επιτίθεται κατά των καθηγητών, αναμασώντας τα γελοία επιχειρήματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, όπως ότι οι καθηγητές "βγάζουν τους μαθητές από τα σχολεία επίτηδες" (!), ότι "οι καθηγητές εξώθησαν τους μαθητές σε καταλήψεις για να εκδικηθούν τον κ. Αρσένη για την ήττα που υπέστησαν πέρσι, όταν έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα υπέρ της επετηρίδος" (!). Στη βάση αυτή των αγοραίων ισχυρισμών καλεί το υπουργείο Παιδείας να "αναλάβει μια προσπάθεια εκτίμησης του ρόλου των εκπαιδευτικών. Γιατί αυτού του είδους η διαδικασία είναι ευθεία αμφισβήτηση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας" (!).

Αμέσως μετά εξαπολύει βρώμικη επίθεση κατά του ΚΚΕ, αναμηρυκάζοντας ό,τι χυδαίο κυκλοφορεί στην "αγορά": "Δεν μπορεί το ΚΚΕ με δέκα εγκαθέτους στα σχολεία, είτε αυτοί είναι καθηγητές είτε είναι μαθητές, να αναστατώνει τη χώρα". Στη συνέχεια δανείστηκε "επιχειρήματα" από το ενημερωτικό σημείωμα που μοιράστηκε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την υπεράσπιση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην παιδεία: "Ξέρετε ότι το ΚΚΕ έχει καταργήσει όλα τα 15μελή των σχολείων και τα έχει αντικαταστήσει με αυτές τις επιτροπές που έχει δημιουργήσει και οι οποίες είναι τελείως αυθαίρετες;" (!).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν και κράτησε κάποιες αποστάσεις από τις απαράδεκτες δηλώσεις Πάγκαλου, σε καμία περίπτωση δεν τις αποδοκίμασε και μάλιστα ουσιαστικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επέμβασης της Αστυνομίας για να εφαρμοστεί ο νόμος. Ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι "μετά τις τελευταίες πρωτοβουλίες του υπουργού Παιδείας οι εξελίξεις θα είναι θετικές. Χωρίς εξωτερική επέμβαση, οι ίδιοι οι μαθητές θα αντιληφθούν τη σημασία που έχει πρωτίστως για τη δική τους πορεία ζωής, ακόμη κι όταν αμφιβάλλουν και αντιδρούν, ακόμη κι όταν αγωνίζονται και διεκδικούν, το σχολείο να παραμένει ανοικτό και να λειτουργεί".

Ανησυχία για εκλογές

Στην ίδια συνέντευξη ο Θ. Πάγκαλος εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα - "θα ήταν ανέντιμο να αλλάξουμε εκλογικό σύστημα" - και επαναφέρει την πρότασή του για συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα αποτελείται από περισσότερα του ενός κόμματα, αμέσως μετά τις εκλογές ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία. Δεν κρύβει ωστόσο την ανησυχία του για εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, λέγοντας ότι "είναι ενδεχόμενο, όπως και άλλοι μεγάλοι μεταρρυθμιστές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, όπως ο Χ. Τρικούπης, ο Ελ. Βενιζέλος, να αποδοκιμαστεί ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση". Ταυτόχρονα, επιτίθεται κατά του Κ. Καραμανλή, κατηγορώντας τον για παλαιοκομματισμό και δημαγωγία και αποκαλώντας τον "Τσοβόλα της Δεξιάς"! Δηλώνει ακόμα ότι θα αγωνιστεί υπέρ της υποψηφιότητας Στεφανόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, γιατί τον θεωρεί ως "τον καλύτερο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που πέρασε μετά το 1974 από την Ελλάδα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ