Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΛΗΡΙΔΗΣ
Συνάντηση αναζήτησης προσχημάτων

Στην αναζήτηση προσχημάτων για την απόφαση μη εγκατάστασης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων "S-300" στην Κύπρο αναμένεται να αναλωθεί η σημερινή συνάντηση στην Αθήνα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του προέδρου της Κύπρου Γλ. Κληρίδη.Την ίδια ώρα είναι εμφανής η προσπάθεια της κάθε μιας κυβέρνησης να μεταθέσει την ευθύνη στην άλλη για την τελική απόφαση ματαίωσης της εγκατάστασης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό θα επιστρέψει αμέσως στη Λευκωσία όπου σήμερα θα συνεδριάσει το Εθνικό συμβούλιο της Κύπρου για να λάβει τελικές αποφάσεις. Ωστόσο αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με δήλωση του Γλ. Κληρίδη, η απόφαση θα ληφθεί τελικά από τον ίδιο. Επικρατέστερο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σενάριο είναι αυτό της μεταφοράς των πυραύλων στην Κρήτη, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν θα αποθηκευτούν ή αν θα αναπτυχθούν στα ανατολικά του νησιού, που ωστόσο θα καλύπτουν μόνο το ένα τρίτο της διαδρομής Κρήτης - Κύπρου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο διεκδικεί να έχει λόγο και η Ρωσία η οποία θέτει όρους ώστε να μην πέσει η τεχνολογία των πυραύλων σε αμερικανικά χέρια. Στο μεταξύ οι πρόεδροι του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και του ΔΗΚΚΙΔ. Τσοβόλας,σε μια κίνηση προσφοράς άλλοθι συνυπευθυνότητας στον Κ. Σημίτη, ζητάνε τη σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών των κομμάτων για να συζητήσει το θέμα.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι το θέμα το χειρίζεται υπεύθυνα η κυπριακή κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την ελληνική και ότι κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι του θέματος. Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος όταν ρωτήθηκε για το αν θα εγκατασταθούν στην Κύπρο ή στην Κρήτη οι πύραυλοι, περιορίστηκε να πει ότι είναι "τεχνικό θέμα" που θα το αντιμετωπίσουν οι δύο κυβερνήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες σε απογευματινή εφημερίδα, είπε ότι την "απόφαση λαμβάνει ο πρόεδρος Κληρίδης, έχοντας συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη του σοβαρά την άποψη των Αθηνών". Ο υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για "τελείως άλλες συνθήκες υπό τις οποίες το πρόβλημα των "S-300" πρέπει να επανεκτιμηθεί, να μην απολεσθεί εντελώς η σημασία τους για τον ενιαίο αμυντικό χώρο, αλλά ταυτόχρονα να το χειριστούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσουμε την εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά συμβάλλει στη διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων. Βλέπω δηλαδή όχι διπλωματικό αδιέξοδο, αντιθέτως, ένα νέο ξεκίνημα από διπλωματική άποψη".

Ο Θ. Πάγκαλος ρωτήθηκε επίσης αν η Αθήνα έχει εγκαταλείψει την πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Αγκυρα και ανέφερε: "Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας. Για να επιτευχθεί αυτό προαπαιτείται ο σεβασμός των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Δυστυχώς, η πολιτική της Τουρκίας δε διαπνέεται από τις ίδιες αρχές. Για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία με την πολιτική της, έχουμε προτείνει συγκεκριμένες μεθόδους και προσεγγίσεις. Η Τουρκία τηρεί συνεχώς αρνητική στάση. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ενώ από την άλλη, με σύνεση και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Τουρκίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις ΗΠΑ οι "νέες βάσεις" του Κυπριακού! (1998-12-30 00:00:00.0)
Η επανάληψη της φάρσας (1998-11-29 00:00:00.0)
Σύσκεψη για τους πυραύλους στην Αθήνα (1998-08-27 00:00:00.0)
"Μπαλάκι" το πολιτικό κόστος των "S - 300" (1998-08-25 00:00:00.0)
Ευθύνες στη διεθνή κοινότητα (1998-06-30 00:00:00.0)
Ικανοποιημένος ο αμερικανικός παράγοντας (1997-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ