Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ - Θ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ
Νέο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Δικαιοσύνης
  • Επανέρχεται στους χαρακτηρισμούς για τον υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά ο Ε. Γιαννόπουλος
  • Νέα επιστολή προς το "Ρ", όπου απαιτεί να καλύπτει το θέμα με τον τρόπο που ο ίδιος υποδεικνύει
  • Στο στόχαστρο του υπουργού και ο Μίκης Θεοδωράκης

Με τον γνωστό του... γλαφυρό τρόπο φρόντισε και πάλι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας προχτές από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μυγδαλιά Αρκαδίας, δίνοντας συνέχεια στη διαμάχη του με τον νεοεκλεγέντα Υπερνομάρχη Αττικής, Θ. Κατριβάνο,που έχει αμφισβητήσει την αντιστασιακή δράση του τελευταίου. Αλλωστε, για το λόγο αυτό έχει δεχτεί 4 μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή 250 εκ., ενώ έχει οριστεί για το επόμενο διάστημα τακτική δικάσιμος. Θυμίζουμε ότι ο Θ. Κατριβάνος, μεταξύ άλλων, έχει ισχυριστεί, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία του Στρατολογικού Φύλλου του Ε. Γιαννόπουλου, ότι στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ο υπουργός Δικαιοσύνης... προάχθηκε σε υπαξιωματικό του Ελληνικού Στρατού, ενώ δε διώχτηκε, όπως πολλοί αγωνιστές της Αντίστασης, από τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Δικαιοσύνης εξαπέλυσε και πάλι την κατηγορία ότι ο "Θ. Κατριβάνος είναι προδότης "Νενέκος" και παράδειγμα προς αποφυγήν για την ελληνική νεολαία και το ελληνικό λαό". Σε αντίδρασή του ο Θ. Κατριβάνος δήλωσε ότι "ο Ε. Γιαννόπουλος, κατά την περίοδο του Εμφυλίου, όταν εγώ ήμουν φυλακή, ο πατέρας μου είχε δολοφονηθεί, ο αδελφός μου ήταν στη φυλακή και ένα σωρό κόσμος ήταν στη φυλακή, κυκλοφορούσε ελεύθερος". Προφανώς αναφέρεται στη θητεία του ως υπευθύνου του αναψυκτηρίου "Οπτασία" στο Περιστέρι στη διάρκεια του Εμφυλίου όπου, κατά τα λεγόμενα του κ. υπουργού, "κρυβόταν και απέφυγε τη σύλληψη, λόγω του ότι στην Αντίσταση ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Βαργιάνννης".

Νέα επιστολή στο "Ρ"

Εξάλλου, χτες ο κ. υπουργός απέστειλε στο "Ρ" έναν ογκώδη φάκελο "προς δημοσίευση", αποτελούμενο από περίπου 70 δακτυλογραφημένες σελίδες με γνωστό ανά το πανελλήνιο περιεχόμενο, που πλέον ούτε καν ειδησούλα αποτελεί, και που επιπλέον εκτενώς η εφημερίδα μας είχε παρουσιάσει σε προηγούμενα φύλλα της. Βεβαίως, οι επιστολές αναφέρονται στις καταγγελίες του κ. Θ. Κατριβάνου και εκφράζεται ξανά η άποψη του κ. Γιαννόπουλου επί του θέματος.

Στις επιστολές του ο κ. Γιαννόπουλος, ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλώνει δυσαρεστημένος (!) με τον τρόπο (!) που ο "Ρ" καλύπτει το θέμα που προέκυψε μετά τις αποκαλύψεις Κατριβάνου. Με το γνωστό ύφος αναφέρει συγκεκριμένα: "Οσα σε συνεντεύξεις του είπε ο Θ. Κατριβάνος εναντίον μου σχετικά με την αντιστασιακή μου ιδιότητα είναι ψέματα από την αρχή μέχρι τέλους. Ψέματα και γελοιότητες και κουταμάρες. Θα αποδειχτούν, άλλωστε, στη δίκη και σύντομα". Και συνεχίζει: "Σεις μαζί με τον "Ελεύθερο Τύπο" και τα υιοθετήσατε αυτά τα ψέματα και αρνείστε να δημοσιεύσετε την απάντησή μου, - κατά λέξιν - όπως ορίζει ο νόμος, παραβαίνοντας τον νόμο" (!!!)

Εδώ να σημειώσουμε ότι, προφανώς, αναφέρεται στο άρθρο 38 του μεταξικού νόμου 1092/1938 που διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο του ν.2243/1994 και στη δήθεν... παράβαση από τη μεριά της εφημερίδας των άρθρων 361, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα, για "υιοθέτηση συκοφαντιών και ύβρεων" (!!!)

Θυμίζουμε ότι είχε απειλήσει το "Ρ" γιατί... τόλμησε να δημοσιεύσει, όπως και πολλές ακόμα εφημερίδες, τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Θ. Κατριβάνος για τις ενασχολήσεις του κ. Β. Γιαννόπουλου στην περίοδο 1941 - 44 και 1945 - 54. Με σχετική επιστολή που φέρει ημερομηνία 30 Οκτώβρη και επιδόθηκε στην εφημερίδα μας το απόγευμα της 2.11 από δικαστικό επιμελητή, απαιτούσε τη δημοσίευση 10σέλιδης "απάντησής" του με τον τίτλο "Ειδοποίηση- Πρόσκληση για την αποκατάσταση της αλήθειας,που εκτενή απόσπασμά της φιλοξένησε ο "Ρ" στις 4/11 στη σελ.9.

Τώρα ο υπουργός επανέρχεται γιατί δεν... ικανοποιήθηκε (!) από τον τρόπο κάλυψης, αλλά και για να απαντήσει όπως λέει, σε επιστολή του Ε. Γλιμή,απόσπασμα της οποίας φιλοξένησε η εφημερίδα στις 18-12, ενώ και πάλι καταφεύγει σε απειλές και την παρακάτω απαίτηση: "Υπό την προϋπόθεση ότι θα τη δημοσιεύσετε (σ.σ. εννοεί την 10σέλιδη επιστολή του, που ήδη εκτενή αποσπάσματα έχουν φιλοξενηθεί, όπως προαναφέραμε, στην εφημερίδα) χωρίς διαστρεβλώσεις και παραλείψεις σταματάει ο διάλογος (σ. σ. αλήθεια, ποιος διάλογος;) αλλιώς επιφυλάσσομαι για τα περαιτέρω...".

Από ό,τι φαίνεται, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της δίκης στις 19 Φλεβάρη, ο υπουργός επιδιώκει να σηκώσει τους τόνους και να επηρεάσει όσο μπορεί την κρίση των δικαστών, χωρίς να αποκλείεται και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση, της οποίας είναι υπέρμαχος, δεν είναι και λίγα. Σε αυτό συνάδει και το μπαράζ επιθέσεων κατά οποιουδήποτε αμφισβητεί τη γνώμη του, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για κατευθυνόμενη προσπάθεια κύκλων της κυβέρνησης, που θα εξυπηρετεί ποικίλους εσωκομματικούς και κυρίως άλλους στόχους.

Επίθεση και στον Μ. Θεοδωράκη

Ο γαλαντόμος υπουργός κατηγόρησε τον Μ. Θεοδωράκη για τη συμμετοχή του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμαρχου Αθήνας Δ. Αβραμόπουλου στη Ζάτουνα Αρκαδίας. Είπε συγκεκριμένα: "Ο Μίκης είναι άριστος μουσουργός που δόξασε την Ελλάδα, αλλά από πολιτικής άποψης είναι Κατριβάνος". Ακόμα ο Ε. Γιαννόπουλος δεν ξέχασε να εκθειάσει τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές του αξίες και άδραξε την ευκαιρία, να απαντήσει στους επικριτές του, για το χαρακτηρισμό που απέδωσε στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ως "πολιτιστικά κέντρα". Συγκεκριμένα υποστήριξε: "Από τη στιγμή που τα κέντρα διασκέδασης παράγουν μουσική και η μουσική παράγει πολιτισμό, τα κέντρα αυτά δεν μπορείς να τα χαρακτηρίζεις "σκυλάδικα"". Και συνέχισε: "Μόνο φαρισαίοι, υποκριτές και εχθροί όλων των λαϊκών, χαρμόσυνων ξεσπασμάτων του ανθρώπου τα χαρακτηρίζουν έτσι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ