ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Κυβερνητικός ανασχηματισμός

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Η κυβέρνηση "ευρείας αποδοχής" που είχε σχηματιστεί από τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη αμέσως μετά την επανεκλογή του τον περασμένο Φλεβάρη, αποτελεί παρελθόν μετά την παραίτηση των δύο υπουργών της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, Εθνικής Αμυνας και Λυκούργο Κάππα, Παιδείας. Τα δύο υπουργεία, Παιδείας και Αμυνας, θα καταλάβουν οι Ουράνιος Ιωαννίδης, Α αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ,και Γιώργος Χαραλαμπίδης,αντίστοιχα.Προσπάθειες του Προέδρου για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής απέτυχαν αλλά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης πιθανότατα να γίνει σε δύο περίπου μήνες.

Μετά την ορκωμοσία των δύο νέων υπουργών, που πιθανόνα γίνει σήμερα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ελέγχει τώρα τα 10 από τα 11 υπουργεία. Στην κυβέρνηση παραμένει μόνο το κόμμα των "Ελεύθερων Δημοκρατών" του Γ. Βασιλείου με τον υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Κ. Θεμιστοκλέους.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υποβολή της παραίτησής του ο υπουργός Αμυνας Γ. Ομήρου, ανέφερε ότι "τίποτε δεν είναι όπως χτες διότι τραυματίστηκε καίρια η κυριαρχία, το κράτος, και η αξιοπρέπεια με την απόφαση για μη έλευση των πυραύλων και έχουμε υποστεί εθνική ταπείνωση".

Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού μιλώντας χτες σε δημοσιογραφική διάσκεψη απέκλεισε συμμετοχή του ΔΗΚΟ σε κυβέρνηση ευρύτερης συμμετοχής. Δεν είναι δυνατόν, είπε, να ζητάμε την παραίτηση του Προέδρου Κληρίδη και να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση Κληρίδη. Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, θα συζητήσει συμμετοχή του μόνο σε κυβέρνηση Εθνικής ενότητας. Είπε επίσης ότι με βάση τα όσα έχουν λεχθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, το "Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου" δεν υφίσταται. Το "Δόγμα", πρόσθεσε, δεν υφίσταται, όπως είχε συμφωνηθεί επί Ανδρέα Παπανδρέου.

Εξάλλου ο βουλευτής της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής,Τάκης Χ/Δημητρίου σε γραπτή δήλωσή του εκτιμά ότι την αποχώρηση των υπουργών της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση Κληρίδη επέβαλαν λόγοι ιδεολογικής ιστορίας και πολιτικής συνέπειας. Η ΕΔΕΚ, είπε, δεν είχε τίποτε κοινό ούτε με τον Πρόεδρο Κληρίδη ούτε με την παράταξή του. Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα που προκάλεσε η συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση Κληρίδη, μπορούν μετά την αποχώρησή της να γεφυρωθούν και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέα εξόρμησητου κόμματος αν το φρόνημα των νέων και των ψηφοφόρων εκφραστεί γνήσια και στα ηγετικά όργανα του κόμματος. Ανέφερε τέλος, ότι ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου στη διάρκεια των 10 μηνών είναι θλιβερός και απογοητευτικός τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όσο και στο διεθνή χώρο.

Μια άλλη εξέλιξη που σημειώθηκε χτες, είναι η παραίτηση του προέδρου του κόμματος της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξη Γαλανού, από τη θέση του πολιτικού συμβούλου του Προέδρου Κληρίδη, λόγω της μη έλευσης των πυραύλων στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, το Προεδρικό Μέγαρο, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις θλιβερές εντυπώσεις που προκάλεσαν στο λαό οι κακοί χειρισμοί του Προέδρου Κληρίδη στο θέμα των "S - 300" διοχέτευσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο προεδρικός απεσταλμένος στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επικοινώνησε τηλεφωνικώς προχτές με τον Πρόεδρο Κληρίδη για να τον συγχαρεί για την απόφασή του για τη μη έλευση των πυραύλων στο νησί αλλά και για να του διαβάσει πρόσκληση του Προέδρου Κλίντον να τον συναντήσει στο Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε την πρόσκληση εκτός αν στο μεταξύ σημειωθεί πρόοδος επί της ουσίας του Κυπριακού. Καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε χτες ότι πράγματι ο Πρόεδρος Κλίντον απηύθυνε στον Πρόεδρο Κληρίδη τέτοια πρόσκληση αλλά αυτό έγινε πριν τρεις μήνες!!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, διευκρίνισε χτες ότι λίγες μέρες πριν από τη λήψη της απόφασης Κληρίδη για τους "S - 300", είχε γίνει διερεύνηση από την αμερικανική πλευρά για τη μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στο Λευκό Οίκο. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε επίσημη πρόταση από τον Πρόεδρο Κλίντον αλλά "διερεύνηση προθέσεων" από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ!

Η υγεία του ΓΓ του ΑΚΕΛ

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, από την προχτεσινή ανακοίνωση των θεραπόντων γιατρών για την κατάσταση της υγείας του Δημ. Χριστόφια, φαίνεται καθαρά ότι σαν αποτέλεσμα της βρογχοπνευμονίας υπήρξε επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας για την οποία γίνεται υποκατάσταση της λειτουργίας των νεφρών και αυτή η θεραπεία αναμένεται να συνεχιστεί για μερικές βδομάδες.

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η είδηση που μεταδόθηκε προχτές στη βάση δηλώσεων του Προέδρου Κληρίδη ότι ο Δημ. Χριστόφιας θα υποβληθεί μέσα σ' αυτή τη βδομάδα σε μεταμόσχευση νεφρού ,είναι ανακριβής και στηρίχτηκε σε λανθασμένη πληροφόρηση. Για κανέναν λόγο, καταλήγει η ανακοίνωση, δεν πρόκειται αυτό το διάστημα να υπάρξει μεταμόσχευση νεφρού. Αν ύστερα από μερικούς μήνες δεν επανέλθει η νεφρική λειτουργία, παρά την ακολουθούμενη θεραπευτική αγωγή, τότε μια από τις πιθανές θεραπείες ίσως θα είναι και η μεταμόσχευση νεφρού.

ΕΤΗΣΙΑ ΔΕΞΙΩΣΗ ΕΒΕΑ
Θριαμβολογίες, αλλά και προειδοποιήσεις...

Με θριαμβολογίες, για δήθεν αύξηση της απασχόλησης και των επενδύσεων, προσήλθε στην καθιερωμένη ετήσια δεξίωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας ο Κ. Σημίτης.Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ενώπιον της "αφρόκρεμας" των μεγαλοεπιχειρηματιών ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει απαρέγκλιτα και θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ντόπια και ξένη πλουτοκρατία. Δεν παρέλειψε να προβάλει την ..."ιστορική αλλαγή", που συντελείται με την καθιέρωση του ΕΥΡΩ, βαφτίζοντας "μεγάλο βήμα" την αντιλαϊκή πολιτική που έπεται το 1999. Ο ίδιος έκανε λόγο για ισχυρή δραχμή, χάρη στην οποία, όπως είπε, οι διεθνείς κρίσεις δε θα επηρεάζουν την ελληνική οικονομία. Προειδοποίησε, επίσης, ότι μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν την ένταξη στην ΟΝΕ, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο στόχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχουν ήδη ορατά αποτελέσματα. Διευκρινίζοντας, έκανε λόγο για χαμηλά επιτόκια, σταθερότητα στις τιμές και προοπτική νέων θέσεων δουλιάς. Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε σαφές ότι η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει τελειώσει, αναφερόμενος στην "έκρηξη ενθουσιασμού και αισιοδοξίας που είναι υπερβολική και θα πρέπει να μετριαστεί". Οπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί η δύσκολη περίοδος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας να έχει τελειώσει, θα χρειαστεί όμως, στο εξής, "συνέπεια, πειθαρχία και προσοχή". Παρέπεμψε επίσης, για μετά το τέλος του 1999, σε "μια πορεία σταθερής ανάπτυξης, με καλύτερα εισοδήματα, ευημερία και περισσότερη απασχόληση".

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι στο τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί ο στόχος του 2%. Τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η διατήρηση και σταθερότητα των στόχων, προϊδεάζοντας για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι, παρ' όλο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απολάμβανε την υποστήριξη της ΝΔ, δεν προχώρησε στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Τέλος, για αξιοθαύμαστη ιδιωτική πρωτοβουλία και δραματική υστέρηση της κυβερνητικής προσπάθειας, έκανε λόγο ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι "η αισιοδοξία δεν πρέπει να μας οδηγεί σε επανάπαυση".

Νέοι αγροτικοί αγώνες

Μετά τα προειδοποιητικά μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους προχωρώντας, άμεσα, στα νέα μεγάλα συλλαλητήρια της 15 Γενάρη. Κι αυτό καθώς, μέχρι τώρα, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι αδιαφορούν για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων του αγροτικού τομέα, των προβλημάτων των αγροτών που δημιούργησαν και επιτείνουν η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της καταστροφικής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που εφαρμόζεται στο όνομα της ένταξης στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ.

Πρόκειται για πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, αντεργατικές ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα κλπ.) που φυσικά υπηρετούν το κεφάλαιο. Στοιχείο ακριβώς αυτής της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, είναι η πολιτική στον αγροτικό τομέα. Αυτή η πολιτική, αποδειγμένα πια, με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, έχει συρρικνώσει δραματικά το αγροτικό εισόδημα και ξεκληρίζει μαζικά και βίαια χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Μόνο στο '98 ξεκληρίστηκαν περί τις 25.000 αγροτικές οικογένειες. Είναι η πολιτική του ΕΥΡΩ και της ΟΝΕ που στηρίζουν και υποστηρίζουν τα κόμματα, θιασώτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι αγρότες όπως και τα άλλα πλατιά λαϊκά στρώματα αντιπαλεύουν, τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια αυτή την καταστροφική πολιτική που υλοποιεί η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, η κυβέρνηση Σημίτη. Καταγγέλλουν και προειδοποιούν - όπως μόνον το ΚΚΕ από την αρχή έκανε - για τα χειρότερα που προετοιμάζονται φέτος εν ονόματι της ένταξης στην ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, με τα νέα αντιλαϊκά και αντιαγροτικά μέτρα όπως το σύμφωνο σταθερότητας και η "Ατζέντα 2000", με τη νέα δραματική μείωση των αγροτικών δαπανών και επιδοτήσεων. Ασφαλώς, όλα αυτά τα χρόνια με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες έχουν αποκτήσει μια τεράστια πείρα, έχουν σφυρηλατήσει την ενότητά τους στους αγώνες, έχουν διαπιστώσει την αξία της αλληλεγγύης στους κοινούς αγώνες για τα κοινά προβλήματα με τους άλλους εργαζόμενους, την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης.

Και, σήμερα, κλιμακώνοντας τους αγώνες τους, κατανοούν και τη μεγάλη αξία της αγωνιστικής συμπαράταξης με τα άλλα αγωνιζόμενα τμήματα των εργαζομένων, με τους αγωνιζόμενους μαθητές, καθηγητές και τους γονείς στο μέτωπο της Παιδείας και ότι έτσι μόνον μπορούν να αποκρούσουν τις διασπαστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των άλλων υποστηρικτών της αντιλαϊκής πολιτικής της. Αλλά και θα προωθήσουν το αγωνιστικό μέτωπο με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, στη βάση των κοινών προβλημάτων που δημιουργεί η καταστροφική πολιτική της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ. Αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης που ουσιαστικά στηρίζουν και τα άλλα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού προσανατολισμού, θα καταδικάσουν και με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές υπερψηφίζοντας καθαρά το ΚΚΕ που τους ενημερώνει και στηρίζει αποφασιστικά τους αγώνες τους, πασχίζει για την οικοδόμηση του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου του λαού, για την ανατροπή της πολιτικής της ΟΝΕ, για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ