ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Μπορεί να σωθεί με συντονισμένους αγώνες

Σε γενική και συντονισμένη κινητοποίηση προχωρούν οι μαζικοί φορείς της Καρδίτσας, προκειμένου να σωθεί η Ενωση Συνεταιρισμών του νομού, που οδηγείται στο κλείσιμο, με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης. Σε σύσκεψη μαζικών φορέων αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις, μ' απαρχή τη συμμετοχή όλων στο αγροτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 15 Γενάρη, στο οποίο ένα από τα αιτήματα θα είναι και η σωτηρία και ανάπτυξη της Ενωσης προς όφελος των αγροτών, αλλά και να μην ισχύσουν οι απολύσεις εργαζομένων της Ενωσης, (43 έγιναν παλιότερα κι άλλες 50 προγραμματίζει τώρα το ΔΣ).

Στη σύσκεψη μετά την ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην Ενωση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Αρ. Τσιαλούκη,ακολούθησαν παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων που συμμετείχαν.

Ο Β. Μπούτας,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στη γενικότερη κυβερνητική επίθεση εναντίον των συνεταιρισμών και στην ανάγκη συντονισμού του αγώνα των αγροτών, των εργαζομένων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλων των φορέων του νομού για την αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής και τη σωτηρία της Ενωσης που αποτελεί αποκούμπι για τους αγρότες, δίνει δουλιά σε εργαζόμενους και συντηρεί ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της Καρδίτσας.

Ο Β. Παπαλίτσας,μέλος του ΔΣ της Ενωσης, χαρακτήρισε πολιτικό το πρόβλημα και κατηγόρησε την πλειοψηφία του ΔΣ ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία για την, κατά γράμμα, υλοποίηση της αντισυνεταιριστικής κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Στ. Γούλας,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, αφού επισήμανε ότι η απουσία όλων των άλλων, εκτός του Β. Μπούτα, βουλευτών του νομού από τη σύσκεψη, δείχνει πως αποφεύγουν να πάρουν ανοιχτή και σαφή θέση για "καυτά προβλήματα" της περιοχής, χαρακτήρισε ως "πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα" αυτό που συντελείται στην Ενωση και πρότεινε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ο Χρήστος Τέγος,νέος δήμαρχος Καρδίτσας, δήλωσε την ενεργό συμπαράσταση και συμπαράταξη της Δημοτικής Αρχής σε οποιαδήποτε μορφής αγώνα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι της Ενωσης και οι φορείς, επισημαίνοντας ότι αποτελεί εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους η υπόσχεση αρμοδίων πως υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης των απολυμένων στους νέους δήμους, οι οποίοι και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν εργασιακά προβλήματα.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν ο δήμαρχος Παλαμά Κ. Εξαρχος,ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας Σπ. Ευαγγελόπουλος,ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ενωσης Σοφάδων Ε. Πόπωτας,ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Β. Γιαννούλας,νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας και των άλλων μαζικών φορέων που συμμετείχαν, ενώ στην παρέμβασή του ο Κ. Θεοδωρίδης,εκπρόσωπος της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι ο λαός της Καρδίτσας μπορεί με τους ενωτικούς και συντονισμένους αγώνες του ν' αντιμετωπίσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ευθύνεται και για τα προβλήματα της Ενωσης Συνεταιρισμών και γενικότερα της περιοχής, αλλά και να στείλει ένα ακόμα πολιτικό μήνυμα αντίστασης κι αντεπίθεσης στις ερχόμενες ευρωεκλογές, στηρίζοντας το ΚΚΕ, που μάχεται εναντίον αυτής της καταστροφικής για τη χώρα μας πολιτικής.

ΨΑΡΑΔΕΣ ΜΕΣΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ
... πριν τους φάνε τα μεγάλα ψάρια

Αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στον "πνιγμό" που τους οδηγεί η εφαρμογή του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού 1626/94 εμφανίζονται οι ψαράδες μέσης αλιείας, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ετσι και χτες, ψαράδες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, του Εβρου, της Πάτρας και της Καβάλας συνέχισαν τους αποκλεισμούς των λιμανιών με τις μηχανότρατές τους, αντιδρώντας στις καταστροφικές επιταγές του κοινοτικού κανονισμού που τους θέτει μια σειρά περιοριστικών μέτρων. Οι ψαράδες μέσης αλιείας ζητούν να τους επιτραπεί να ψαρεύουν σε βάθος μικρότερο των 50 μέτρων, χωρίς τον περιορισμό των τριών μιλίων από την ακτή, ενώ για το άνοιγμα στα δίχτυα ζητούν να μην υπερβαίνει τα 16 χιλιοστά.

Η μέχρι τώρα πολιτική της ΕΕ δείχνει ότι επιδιώκει τον αφανισμό των μικρών και μεσαίων ψαράδων και στην κατεύθυνση αυτή κινούνται τα μέχρι τώρα μέτρα που λαμβάνουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα αυτό, ο υπεύθυνος του αγροτικού τμήματος της ΚΟΘ του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης τόνισε στο "Ρ": "Ο κανονισμός της ΕΕ μεταφέρεται μηχανιστικά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μορφολογία των ακτών μας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου, που είναι τελείως διαφορετικές από αυτές των βόρειων χωρών. Σημαντικό ζήτημα για μας είναι η προστασία των ιχθυοαποθεμάτων. Αυτό μπορεί να λυθεί μέσα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που θα καταλήξουν σε όρους και μέτρα για την προστασία τους. Μέσα από αυτούς τους όρους βλέπουμε ότι μπορούν να υπάρξουν και ευνοϊκές συνθήκες, ώστε και οι ψαράδες της μέσης αλιείας να εξακολουθήσουν να κάνουν τη δουλιά τους και ταυτόχρονα να προστατεύονται τα αποθέματα των ψαριών". Και κατέληξε λέγοντας: "Αυτός ο κανονισμός εντάσσεται στην ίδια κατεύθυνση που κινούνται οι επιλογές της ΕΕ σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας. Επιδιώκει, δηλαδή, τον αφανισμό της μέσης και μικρής επιχείρησης των ψαράδων, όπως κάνει αντίστοιχα για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Γι' αυτό το ΚΚΕ θεωρεί μονόδρομο το κοινό μέτωπο ψαράδων, αγροτών και κτηνοτρόφων, προκειμένου αγωνιστικά να αντικρούσουν τα σχέδια της ΕΕ".

Σήμερα, εκπρόσωποι των ψαράδων μέσης αλιείας θα συναντηθούν με τον υπουργό Γεωργίας προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα που δημιουργείται από την εφαρμογή του συγκεκριμένου κανονισμού της ΕΕ. Πάντως, εκπρόσωποί τους χτες δήλωσαν πως αν δε βρεθεί κάποια ουσιαστική λύση, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Συλλαλητήριο στις 20 Γενάρη

Παλλεσβιακό συλλαλητήριο στις 20 Γενάρη αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι ελαιοπαραγωγοί της Μυτιλήνης, διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μια πολιτική που τους οδηγεί στον αφανισμό, αφού σαν άμεσο αποτέλεσμα έχει τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές στο λάδι. Η συγκέντρωση, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των ελαιοπαραγωγών του νησιού, θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς.

Η απόφαση για αγωνιστική παρέμβαση πάρθηκε ομόφωνα στην προχτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας της ΣΕΑ, στην οποία παραβρέθηκαν - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα - δήμαρχοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και οργανώσεων του νησιού (ΕΚ, ΕΒΕ, Εμπορικού Συλλόγου, ΕΑΣ κλπ.), καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της ΝΑΣ και νομαρχιακός σύμβουλος Βαγγέλης Παλαιολόγος.

Με το συλλαλητήριό τους, οι ελαιοπαραγωγοί θα απαιτήσουν αγωνιστικά λύση στα οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν με τη νέα σοδειά, μετά την καταστροφική αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος και τις εξευτελιστικές τιμές που επικρατούν και φέτος στην αγορά του λαδιού. Παράλληλα, θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, τα οποία αφορούν: Στη στήριξη των τιμών παραγωγού, στην άμεση καταβολή των χρημάτων σε όσους παρέδωσαν τα λάδια τους στην παρέμβαση, στην άμεση και χαμηλότοκη χρηματοδότηση της ΑΤΕ για να μπορεί να παρεμβαίνει στη συγκέντρωση του λαδιού, αλλά και τη χρηματοδότηση του ΟΤΑ για την εκτέλεση έργων αγροτικής οδοποιίας. Κι αυτό γιατί εκτός από τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, αφού το λάδι αποτελεί το βασικό προϊόν του νησιού, οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί οδηγούνται στη χρεοκοπία, γιατί αδυνατούν να εξοφλήσουν τα καλλιεργητικά τους δάνεια, που ήδη έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα και επιβαρύνονται με τα γνωστά πανωτόκια της ΑΤΕ.

ΘΑΣΟΣ
Ανάγκη ζωής οι αποζημιώσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε απόγνωση βρίσκονται 7.000 παραγωγοί βρώσιμης ελιάς της Θάσου, αφού πάνω από το 80% της παραγωγής τους καταστράφηκε από τους ισχυρότατους βόρειους και νότιους ανέμους που έπληξαν δυο φορές το νησί. Το θέμα αυτό έφεραν, με Ερώτηση που κατέθεσαν, στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Αποστόλης Τασούλας,τονίζοντας πως οι καταστροφές αυτές είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας 25ετίας.

Συγκεκριμένα, από τις καταστροφές επλήγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα παραγωγών από τον Πρίνο, το Ραχώνι, την Καλλιράχη, τον Σωτήρα, τα Λιμενάρια και άλλες περιοχές του νησιού.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, λόγω της υποβάθμισης της ποιότητάς τους, οι ελιές που έπεσαν στο έδαφος προορίζονται μόνο για την παραγωγή βιομηχανικού λαδιού, η τιμή του οποίου κυμαίνεται γύρω στις 300 δρχ. το κιλό. Αλλά και το 20% της παραγωγής που έμεινε στα δέντρα έχει πληγεί, άλλαξε χρώμα και δεν είναι εμπορεύσιμο.

Οι παραγωγοί, για τους οποίους η ελιά αποτελεί το κύριο εισόδημά τους, διαμαρτύρονται για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Θάσου, που η παραγωγή τους βρέθηκε στο έλεος της καταστροφικής μανίας των ανέμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ