ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταλήψεις αποφασίζουν οι μαθητές
  • Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, πάνω από 450 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν ήδη υπό κατάληψη, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα
  • Τη Δευτέρα, στη 1μ.μ., η μεγάλη συναυλία στα Προπύλαια
  • Την Παρασκευή η πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση

Με νέα ορμή, ενότητα και αποφασιστικότητα συνεχίζουν οι μαθητές τον μεγάλο αγώνα τους, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Ηδη πάνω από 450 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των μαθητών, κάτι που αναμένεται να γενικευτεί τις πρώτες μέρες της ερχόμενης βδομάδας, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των συνελεύσεων έχει οριστεί για τη Δευτέρα. Οι μαθητές δίνουν έτσι την απάντησή τους στην κυβέρνηση, η οποία, επαναφέροντας στο προσκήνιο καταδικασμένες πρακτικές άλλων εποχών, επιστρατεύει τους μηχανισμούς καταστολής και τους εισαγγελείς, με στόχο την τρομοκράτηση των μαθητών και κατασυκοφαντεί το κίνημα παιδείας. Οι απειλές για "αυτόφωρα" και η κινητοποίηση των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ που έδρασαν σαν "αγανακτισμένοι γονείς", όχι μόνο δεν πτόησαν τους μαθητές, αλλά έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το κύριο χαρακτηριστικό της χτεσινής μέρας δεν είναι τόσο ο μεγάλος αριθμός των σχολείων που ήδη τελούν υπό κατάληψη αλλά ότι όλες οι γενικές συνελεύσεις που έγιναν ήταν μαζικές και οι αποφάσεις πάρθηκαν με συντριπτικές πλειοψηφίες. Οι γενικές συνελεύσεις που είπαν ΟΧΙ στις καταλήψεις είναι λιγότερες από 10 σε όλη τη χώρα. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότερες συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, προκαλεί το μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας,τα υπό κατάληψη σχολεία στην Αθήνα χτες το μεσημέρι πλησίαζαν τα 150, χωρίς να υπάρχουν πλήρη στοιχεία από τις γενικές συνελεύσεις, οπότε ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων είναι μεγαλύτερος. Ανάλογη ήταν χτες και η εικόνα από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου εκατοντάδες είναι τα σχολεία που αποφάσισαν καταλήψεις, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να προστεθούν κι άλλα. Οι μαθητές δε σταματούν εκεί, αλλά προγραμματίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα με καταλήψεις δρόμων, διαδηλώσεις και άλλες μορφές.

Ανήσυχο το υπουργείο Παιδείας βιάστηκε να ανακοινώσει χτες πρωί πρωί ότι όλα τα σχολεία λειτουργούν κανονικά εκτός από "μεμονωμένες περιπτώσεις παρεμπόδισης λειτουργίας του σχολείου που αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του νόμου", ενώ το βράδυ επανήλθε με άλλη ανακοίνωση όπουανέφερε: "Παρά τις δίωρες στάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών, που το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές κυμάνθηκε σε ελάχιστα επίπεδα, τα σχολεία της χώρας σε ποσοστό 96% λειτούργησαν κανονικά" (!) Πάντως, δε δίνει στοιχεία για το πόσα σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη και πόσα λειτουργούν "κανονικά" όπως λέει. Στο παιχνίδι της κυβέρνησης "παίζει" και η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας. Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησαν χτες στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα που ανέλαβαν το ρόλο της "καταγραφής" των υπό κατάληψη σχολείων, χτες, τελούσαν υπό κατάληψη 33 σχολεία στην Αθήνα(στις περιοχές Κυψέλης, Βύρωνα, Υμηττού, Λιοσίων και Ασπροπύργου) το Β Λύκειο Λαμίας και το ΤΕΙ Δασοπονίας Καρπενησίου, ενώ στα δύο τελευταία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Ομως, μόνο από την πρωινή βάρδια είχαν ήδη αποφασίσει καταλήψεις τουλάχιστον 18 σχολεία στην Α Αθήνας, 13 στη Ν. Ιωνία - Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Ηράκλειο, 9 σε Χαϊδάρι - Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρα, 21 σε Περιστέρι - Ιλιον - Πετρούπολη - Καματερό - Αγ. Ανάργυρους, 25 σε Ηλιούπολη - Μπραχάμι - Γλυφάδα - Δάφνη - Υμηττό κ. ο. κ.

Οι παραπάνω κινήσεις προδίδουν την ανησυχία της κυβέρνησης για την ογκούμενη αντίδραση και τη διάψευση των "προσδοκιών" της ότι οι αντιδράσεις των μαθητών θα "ξεφούσκωναν" μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι μαθητές ακολουθούν το αγωνιστικό πρόγραμμα που είχαν συζητήσει και στην τελευταία πανελλαδική συνάντηση αγώνα των σχολείων τους. Ηδη συντονίζουν τα βήματά τους με τους εκπαιδευτικούς και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 15 Γενάρη με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Για τα σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά το ραντεβού έχει οριστεί για τις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Και ενώοι μαθητές ετοιμάζουν την κινητοποίηση και τις κατά τόπους πολύμορφες δραστηριότητέςτους, που προγραμματίζονται για όλο το υπόλοιπο διάστημα, τη Δευτέρα 11 Γενάρη συνδιοργανώνουν με εκπαιδευτικούς φορείς και εργαζόμενους συναυλία για την παιδεία στα Προπύλαια 1μ.μ.

"Τραγουδάμε για την Παιδεία"

Με το σύνθημα "Τραγουδάμε για την Παιδεία των αναγκών και των οραμάτων μας" η ΟΛΜΕ και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλούν το λαό της Αθήνας να συμμετάσχει, ενώ την εκδήλωση στηρίζουν το Συντονιστικό Νυχτερινών Μαθητών, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας - Πειραιά, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι Αθήνας, οι Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί και το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας. Στη συναυλία συμμετέχουν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και τα "Διάφανα Κρίνα".

"Συνεχίζουμε τον αγώνα για: Κατάργηση των νόμων 2525 και 2640 - 12χρονη υποχρεωτική δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά - γενναία χρηματοδότηση της παιδείας", δηλώνουν οι φορείς που συνδιοργανώνουν τη συναυλία. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των καθηγητών στη συναυλία, το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει κηρύξει για τα σχολεία του Λεκανοπεδίου Αττικής δίωρη στάση εργασίας τις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τιςδύο πρώτες ώρες του απογευματινού.

Αγωνιστικός αναβρασμός σε όλα τα σχολεία

Αγωνιστικό ήταν το κλίμα χτες στα σχολεία, όπου οι μαθητές έκαναν τις γενικές συνελεύσεις τους παρά την τρομοκρατία που καλλιέργησαν κυβέρνηση, μέσα ενημέρωσης, προϊστάμενοι και διευθυντές σχολείων, οι οποίοι με τη σειρά τους δέχτηκαν πιέσεις για να μην επιτρέψουν να γίνουν γενικές συνελεύσεις. Εξω από σχολεία επιχειρήθηκε να στηθεί σκηνικό με αγανακτισμένους "γονείς", τους οποίους είχε επιστρατεύσει ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές, σε άλλες περιπτώσεις με την παρουσία της Αστυνομίας, ενώ επιχειρήθηκε να καμφθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών με το "φόβο" του εισαγγελέα. Πάντως στον ένα ή τον άλλο βαθμό, χτες οι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με κάποιους που ήταν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις φασιστικής έμπνευσης αποφάσεις της κυβέρνησης ενάντια στους μαθητικούς αγώνες και απέδειξαν ότι δεν τρομοκρατούνται.

Στο Αιγάλεω

Στο παιχνίδι του εκφοβισμού των μαθητών συνέβαλαν γονείς και ο διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω,όπου μερικοί "προβληματισμένοι και αγανακτισμένοι" γονείς επιχείρησαν, νωρίς χτες το μεσημέρι, να τρομοκρατήσουν και να οδηγήσουν σε ανούσια διλήμματα τους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι, με μεγάλη πλειοψηφία, αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη.

"Εχετε μείνει πίσω στη διδακτέα ύλη, θα χάσετε τη χρονιά", ήταν το "επιχείρημα" που πρόβαλλαν, αλλά η απάντηση των μαθητών ήταν αφοπλιστική: "Εδώ χάνουμε το μέλλον μας και εσείς μας ζητάτε να κάνουμε πίσω; Γιατί; Συνεχίζοντας τον αγώνα μας, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, μόνο να κερδίσουμε". "Τα κόλπα και ο τσαμπουκάς δε μας φοβίζουν. Ούτε πρόκειται να υποκύψουμε στην υποτιθέμενη αγωνία των "σταλμένων" γονιών, που μοναδικό σκοπό έχουν να μας εκφοβίσουν", δήλωναν.

Σύμφωνα με μαθητές, ο διευθυντής του Λυκείου Αντώνης Ντουντούνης,κάλεσε τους μαθητές που αποτελούν την επιτροπή της κατάληψης να υπογράψουν ότι "αναλαμβάνουν την ευθύνη για τυχόν ζημιές που θα συμβούν στο χώρο του σχολείου". Οι μαθητές αρνήθηκαν και τόνισαν ότι "την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί την έχει το υπουργείο Παιδείας". Στη συνέχεια, ο διευθυντής άρχισε να τηλεφωνεί στους γονείς των μαθητών για "να αναλάβουν και εκείνοι τις ευθύνες τους" (!).

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει", είπε ένας από τους γονείς των καταληψιών, ο οποίος επισκέφθηκε το σχολείο μετά από τηλεφώνημα του διευθυντή. Και συνέχισε: "Ζητάει από μας και τα παιδιά μας να αναλάβουμε τις ευθύνες για ζημιές που θα κάνουν τραμπούκοι, που θα έχουν στείλει "κάποιοι" για να αδικήσουν, να "φυτέψουν" τον αγώνα των παιδιών".

Τραμπουκισμοί στο Ζεφύρι

Ακολουθώντας τις εντολές της κυβέρνησης για αναστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων με οποιοδήποτε μέσο, ο δημοτικός σύμβουλος Ζεφυρίου Μ. Κλαπάκης προπηλάκισε χτες το πρωί καθηγήτρια του Λυκείου Ζεφυρίου, την ώρα που οι μαθητές του σχολείου προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη συνέλευσή τους, για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε κατάληψη.

Η πρώτη συνέλευση στο Λύκειο είχε πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί, η οποία βέβαια δεν "αναγνωρίστηκε" από τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος και πέταξε το κείμενο που του έδωσαν οι μαθητές, ενώ ζήτησε να επαναληφθεί η διαδικασία. Οπως μας δήλωσαν οι μαθητές, όταν ο λυκειάρχης ζήτησε να τους μιλήσει, εμφανίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Κλαπάκης όπου άρχισε να φωνάζει, να βρίζει και στη συνέχεια να απειλεί "θεούς και δαίμονες" για να μη γίνει κατάληψη στο σχολείο. Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής φώναζε ότι το σχολικό κτίριο το είχε παραλάβει εκείνος από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δεν μπορούσε ο καθένας να κάνει κατάληψη...

Πάντως, η απόφαση των μαθητών, που αποδοκίμαζαν με φωνές τη στάση του δημοτικού συμβούλου, ήταν τη Δευτέρα 11 Γενάρη να πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση για να αποφασίσουν για κατάληψη.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ζεφυρίου και επικεφαλής του "Δημοκρατικού Αγωνιστικού Συνδυασμού" Γιάννης Λάππας δήλωσε στο "Ρ": "Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της και επιστρατεύοντας τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να επαναφέρει την κατάσταση στην παιδεία σε εποχές που έχουν καταδικαστεί από τη συνείδηση του ελληνικού λαού. Ο κ. Ανθόπουλος, παραμονή Χριστουγέννων, τηλεφωνούσε στους δημάρχους και τους καλούσε σε σύσκεψη για να αποφασίσουν τι θα γίνει το νέο έτος με τις καταλήψεις. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο υφυπουργός υποχρεώθηκε να επικοινωνήσει με τους δημάρχους δείχνει τον κυβερνητικό πανικό απέναντι στο μέτωπο των γονιών, των μαθητών και των καθηγητών. Πέρα από όλα τα άλλα φανερώνει και τη γύμνια της κυβέρνησης και των επιχειρημάτων της απέναντι στη νεολαία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις τραμπουκικές ενέργειες που έγιναν σε βάρος καθηγήτριας από τον δημοτικό σύμβουλο Μ. Κλαπάκη, γνωστό για παλικαρισμούς και λεονταρισμούς και σε παλιότερες εποχές και καλούμε τους μαθητές σαν "Δημοκρατικός Αγωνιστικός Συνδυασμός" να συσπειρωθούν γύρω από τα όργανά τους και να παλέψουν για μια παιδεία προς όφελος δικό τους και της κοινωνίας", τόνισε.

Καταγγελίες για παρεμβάσεις στο Πέραμα

Επιχείρηση της Ασφάλειας να τρομοκρατήσει μαθητές στο Πέραμα και το Ικόνιο, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. "Λίγο πριν ο αγώνας των μαθητών οδηγηθεί σε νίκη, καταργώντας τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και με στόχο να επιβληθεί στην πράξη η υποχρεωτική δημόσια δωρεάν 12χρονη σχολική μόρφωση, η κυβέρνηση ηττήθηκε ηθικά και πολιτικά, καθώς από χτες το πρωί αναβίωσε το κράτος του αστυνόμου της δεκαετίας του '50 μέσα και έξω από τα σχολεία, αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. Με εντελώς απροκάλυπτο τρόπο στο Γενικό Λύκειο Περάματος, αλλά και στο ΤΕΛ στο Ικόνιο, η Ασφάλεια επιχείρησε να τρομοκρατήσει μαθητές, εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης. Μετά την έντονη αποδοκιμασία γονέων, καθηγητών και μαθητών έγινε κατορθωτή η απομάκρυνσή τους".

Στην Καισαριανή

Στην Καισαριανή,αστυνομικοί, με εισαγγελική απόφαση, ερευνούσαν αν υπήρχαν καταστροφές ή αποφάσεις καταλήψεων σε δύο Λύκεια. Εκεί βρέθηκε και ο δήμαρχος της πόλης, Γ. Κατημερτζής,ο οποίος εξέφρασε στους μαθητές τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσπάθεια τρομοκράτησης της νεολαίας.

Στους Αμπελόκηπους

Διαφορετικό ήταν το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, οι μαθητές βρίσκονταν από νωρίς στο προαύλιο, με το πρώτο κουδούνι που τους καλούσε γύρω στις 8.15 π.μ. για μάθημα, μπήκαν στις τάξεις, όχι όμως για να εξεταστούν στα Μαθηματικά, ή την Ιστορία, αλλά να για να δώσουν εξετάσεις στο μάθημα του αγώνα και της υπεράσπισης του δικαιώματος για μια παιδεία για όλους δημόσια και δωρεάν. Μπήκαν στο σχολείο και κάλεσαν σε γενική συνέλευση τους μαθητές, όπου και αποφάσισαν τη συνέχιση των καταλήψεων, καθώς και την κλιμάκωση των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Αργά το μεσημέρι, αποφάσεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους θα έπαιρναν και οι μαθητές από το Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο Αμπελοκήπων και από το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων.

Στην Γκράβα

Στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, παρά τις πιέσεις που καταγγέλλουν οι μαθητές σε βάρος τους προκειμένου να μην γίνουν γενικές συνελεύσεις, από χτες κλειστά είναι το 40ό, 21ο, 22ο και 1ο Γυμνάσια - Λύκεια με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, ενώ τα υπόλοιπα σχολεία στο σχολικό συγκρότημα θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα. Εξω από το σχολείο, την ώρα που συνεδρίαζαν οι μαθητές, "αγανακτισμένοι γονείς" επιχείρησαν να στήσουν σκηνικό ενάντια στους μαθητές, ήταν όμως οι λίγοι καθώς ήταν εκεί και γονείς που στήριζαν τον αγώνα των παιδιών τους. Με πρόσφατα τα γεγονότα της σύλληψης τριών συμμαθητών τους προχτές από "ασφαλίτες" που εισέβαλαν στο σχολείο, οι εκπρόσωποι των μαθητών δήλωναν ότι "το μέσο που έχει η κυβέρνηση είναι να τρομοκρατήσει τους μαθητές να κάνουν πίσω, αλλά δεν τους τρομοκρατεί".

Εδρασε ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ

Κρούσματα τρομοκράτησης των μαθητών καταγγέλθηκαν σε όλη τη χώρα, όπου ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει να υλοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης για ποινικοποίηση των αγώνων.

Οπως καταγγέλλουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης ασκήθηκε τρομοκρατία από τους καθηγητές, οι οποίοι ζητούσαν ονομαστικές καταστάσεις των μαθητών που ήταν υπέρ της κατάληψης. Αυτό βέβαια δεν πτόησε τους μαθητές που συνεδρίασαν και αποφάσισαν συνέχιση της κατάληψης με 273 ψήφους υπέρ σε σύνολο 400.

Στα Χανιά,όπως καταγγέλλουν μαθητές και καθηγητές, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μπομπολάκης έπαιρνε τηλέφωνο και απειλούσε τους διευθυντές, προκειμένου να ζητήσουν παρέμβαση εισαγγελέα, ενώ πήγε ο ίδιος στο Πολυκλαδικό Λύκειο και απείλησε τους καθηγητές.

Κρούσματα τρομοκρατίας από στελέχη της εκπαίδευσης καταγγέλλονται και στην Κέρκυρα,όπου εισαγγελέας πέρασε από τα υπό κατάληψη σχολεία και απειλούσε ότι θα τους συλλάβει, ενώ την απειλή του εισαγγελέα χρησιμοποίησε ενάντια στους μαθητές ο διευθυντής του ΕΠΛ στη Λήμνο ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
"Ολοι μαζί μέχρι τη νίκη!"

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τον αυταρχισμό και δηλώνει ότι οι μαθητές συνεχίζουν "ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο δυναμικά"

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι τη νίκη! Οι νόμοι Σημίτη - Αρσένη θα μείνουν στα χαρτιά!",τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας,δηλώνοντας ταυτόχρονα την ανυποχώρητη στάση των μαθητών στα αιτήματα τα οποία, όπως επισημαίνει, συσπειρώνουν γονείς, εκπαιδευτικούς, το λαό. Δηλώνει επίσης ότι οι προσπάθειες τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος θα πέσουν στο κενό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Οι μαθητές με τις Γενικές Συνελεύσεις τους από σήμερα (σ. σ. χτες) δίνουν την απάντησή τους στο υπουργείο Παιδείας και σε κάθε εισαγγελέα".

Στην ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καταγγέλλει: Α. "Το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση που έχει εξαπολύσει μια τεράστια επιχείρηση τρομοκρατίας με εισαγγελείς, ασφαλίτες, "αγανακτισμένους" γονείς, ΜΑΤ, αποφάσεις για αυτόφωρη σύλληψη όσων αγωνίζονται. Μ' αυτές τις μεθοδεύσεις προσπαθεί να μας κάμψει, να μας οδηγήσει με σκυμμένα κεφάλια στα κρατητήρια ή στα σχολεία".

Β. "Τις διάφορες εξωσχολικές ομάδες που προσπαθούν να δυσφημίσουν και να τρομοκρατήσουν τους αγώνες μας, κάνοντας ζημιές στα σχολεία μας, πετώντας μολότοφ στις διαδηλώσεις μας, σπάζοντας βιτρίνες και καίγοντας αυτοκίνητα. Αυτές οι ομάδες λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για να δώσουν κάποια δικαιολογία στην κυβερνητική τρομοκρατία".

"Η ενότητα, η συλλογικότητα και ο αγώνας μας θα ρίξει στο κενό κάθε προβοκάτσια", τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα και επισημαίνει:

"Το μαθητικό κίνημα έχει καθαρούς στόχους, έχει τη συμπαράσταση του λαού και δεν μπορούν να το δυσφημίσουν και να το τρομοκρατήσουν. Οπως αποφασίσαμε στην Πανελλαδική Συνάντηση Συντονιστικών Αγώνα στις 20 Δεκέμβρη συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο μαζικά. Δε θα περάσουν! Δε θα αποδεχτούμε να μας πετάξουν έξω από το σχολείο και να μας στείλουν σε φτηνές σχολές ψευτοκατάρτισης για φτηνό εργατικό δυναμικό, δίχως μόρφωση και δικαιώματα.

Δεν υπερασπιζόμαστε το σχολείο του σήμερα.Το σχολείο της παπαγαλίας, του φροντιστηρίου, του άγχους, των φραγμών στη μόρφωση. Με τα ξεπερασμένα βιβλία, τις ελλείψεις. Το σχολείο του αναχρονισμού και της μιζέριας.

Ο αγώνας μας είναι για τη μόρφωση και τη ζωή που μας ανήκει.Είναι για το παρόν και μέλλον της νεολαίας και της πατρίδας μας. Γι' αυτό καμιά τρομοκρατία, κανένας "αγανακτισμένος πολίτης", κανένας εισαγγελέας δε μας τρομάζει.

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια γι' αυτό οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, ο λαός, είναι στο πλευρό μας".

Οι μαθητές ζητούν:

1. Να σταματήσει η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.

2. Να καταργηθούν οι νόμοι Σημίτη - Αρσένη.

3. Να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου.

4. Να αποσυνδεθεί το Λύκειο από τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Επίσης διεκδικούν:

1. Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο - Δωρεάν σχολείο για όλους, που να δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια στη ζωή.

2. Σύγχρονα βιβλία, όλα δωρεάν (και τα ξενόγλωσσα και ειδικότητας).

3. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

"Συνεχίζουμε"

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας δηλώνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται με καταλήψεις, μαθητικά μπλόκα, διαδηλώσεις. "Με τις μεγάλες διαδηλώσεις στις 15 Ιανουαρίου, όπου ολόκληρη η Ελλάδα θα σειστεί για μια ακόμα φορά από τις δεκάδες χιλιάδες μαθητές σ' όλες τις πόλεις της χώρας. Το μαθητικό κίνημα στην Αθήνα και πανελλαδικά είναι ενωμένο και δυνατό όσο ποτέ άλλοτε.

Τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Είμαστε τόσοι πολλοί, που αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να στήσει Αυτόφωρα, θα πρέπει να φτιάξει πολλά νέα δικαστήρια για να μας χωρέσουν. Αν επιχειρήσουν να στήσουν "μαθητοδικεία", θα πρέπει να προσλάβουν χιλιάδες δικαστές να μας δικάσουν.

Οι δηλώσεις και οι ενέργειες κυβερνητικών στελεχών δείχνουν ακόμα πιο καθαρά ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της, έχει τρομοκρατηθεί μπροστά στη μαζικότητα και αποφασιστικότητα του αγώνα μας".

Οι νόμοι της κυβέρνησης για την Παιδεία είναι καταδικασμένοι στη συνείδηση των μαθητών, όλου του λαού,δηλώνει το Συντονιστικό Αγώνα. "Πώς θα εφαρμόσει η κυβέρνηση τους νόμους της; Με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς; Μπορεί να γίνει Παιδεία με τη βία; Οσοι το επιχείρησαν στο παρελθόν, το μόνο που κατάφεραν ήταν να σπάσουν τα μούτρα τους μία ώρα γρηγορότερα".

"Η νίκη είναι δική μας! Τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει" υπογραμμίζει το Συντονιστικό και καταλήγει: "Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς σπουδαστικούς συλλόγους σε ακόμα μεγαλύτερη συμπαράσταση, αλληλεγγύη και κοινή δράση. Ο αγώνας για την παιδεία μάς χρειάζεται όλους. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ".

Πήραν απάντηση

Η φασιστικής έμπνευσης επιχείρηση ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, έπεσε στο κενό. Οι μαθητές, μέσα από γενικές συνελεύσεις, αποκρούοντας την κινητοποίηση τρομοκρατίας που εξαπέλυσε όλος ο κρατικός και παρακρατικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, οι προβοκάτορες και λοιποί "καλοθελητές" που κινητοποιήθηκαν ενάντια στους μαθητικούς αγώνες, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία τη συνέχιση των αγώνων τους για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, δίνοντας ένα ισχυρό χαστούκι στους θλιβερούς έγκλειστους των κυβερνητικών γραφείων, οι οποίοι πίστεψαν ότι με την εφαρμογή δικτατορικών μεθόδων, την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στα σχολεία, θα μπορούσαν να γονατίσουν, να τσακίσουν το μαθητικό κίνημα.

***

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αντιδημοκρατική της κατρακύλα, η κυβέρνηση επανέφερε το γνωστό ισχυρισμό περί εξασφάλισης της "κοινωνικής θέλησης". Το ίδιο ισχυριζόταν κι όταν έστελνε τα ΜΑΤ να καταστρέψουν τα τρακτέρ των αγροτών, το ίδιο ακριβώς επικαλέστηκε όταν ματοκυλούσε τους εκπαιδευτικούς έξω από τα εξεταστικά κέντρα, αυτό ακριβώς ισχυρίζεται όταν απαγορεύει όλες τις απεργίες κηρύσσοντάς τες "παράνομες και καταχρηστικές". Η "διά ροπάλου" επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι ο μονόδρομος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, η οποία έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με ολόκληρη την κοινωνία.

***

Γι' αυτό οι αγωνιζόμενοι μαθητές, οι οποίοι δεν είναι εκατό, ούτε διακόσιοι, είναι χιλιάδες και θα γίνουν άλλοι τόσοι τις επόμενες μέρες, δεν είναι μόνοι τους. Εχουν στο πλευρό τους τους γονείς τους, τους καθηγητές τους, τους φοιτητές και σπουδαστές, τους εργαζόμενους, όλο το λαό. Είναι απαραίτητο αυτή η συμπαράσταση να εκδηλωθεί ακόμη πιο έντονα, έμπρακτα, σε κάθε στιγμή και κάθε φάση των μαθητικών αγώνων. Ο αγώνας για την παιδεία αφορά ολόκληρο το λαό, είναι παλλαϊκός, η κυβέρνηση έχει απέναντί της ολόκληρη την κοινωνία.

***

Η αντιδημοκρατική εκτροπή, που σχεδιάστηκε στην πανικόβλητη Επιτροπή Κρίσεων και ανέλαβε εν ριπή οφθαλμού να υλοποιήσει η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη, διαλύοντας κάθε μύθο γύρω από το ρόλο και την ανεξαρτησία της, είναι καταδικασμένη να ακολουθήσει τη μοίρα όλων των ανάλογων περιπτώσεων. Οι μαθητικοί αγώνες συνεχίζονται και κλιμακώνονται με μεγάλη ένταση και μαζικότητα, κερδίζουν τη συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας, κουρελιάζουν τις κατασταλτικές επιχειρήσεις, μετατρέπουν τις κατάπτυστες δικτατορικές αποφάσεις των κυβερνητικών επιτελείων σε μπούμεραγκ για τους εμπνευστές τους.

***

Δεν υπάρχει ούτε ένα σχολείο που να πραγματοποίησε γενική συνέλευση και να μην αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία, υπέρ των κινητοποιήσεων. Στο Λεκανοπέδιο και τα 186 σχολεία που πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν, με συντριπτική πλειοψηφία, κατάληψη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη. Και αυτό παρά την τεράστια αστυνομική επιχείρηση αποτροπής των γενικών συνελεύσεων, των εκβιασμών στους διευθυντές σχολείων και τις απειλές προκειμένου να καλέσουν τον εισαγγελέα. Και τις επόμενες μέρες προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις και τα υπόλοιπα σχολεία. Η αντιεκπαιδευτική λαίλαπα βρίσκεται αντιμέτωπη με ολόκληρο το μαθητόκοσμο, που δε "μασάει" από απειλές και τρομοκρατία. Ερχεται νέα μεγάλη καταιγίδα, που θα σαρώσει στο πέρασμά της όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους.

Λ. Σ.

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ