ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες επιθέσεις αυτονομιστών οξύνουν την ένταση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Πυκνώνουν τα επεισόδια βίας μέρα με τη μέρα... Αυτονομιστές Κοσσοβάροι σκότωσαν χτες με χειροβομβίδα τρεις Σέρβους αστυνομικούς και τραυμάτισαν άλλους οκτώ στρατιώτες του γιουγκοσλαβικού στρατού. Το γεγονός αυτό προκάλεσε νέα οργή στους Σέρβους, που προειδοποίησαν με αντίποινα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, οι τρεις Σέρβοι σκοτώθηκαν όταν χειροβομβίδα έσκασε πάνω στο αυτοκίνητο που τους μετέφερε με προορισμό το χωριό Σούβα Ρέκα, 50 χιλιόμετρα νότια της Πρίστινα. Η εκπρόσωπος του οργανισμού, Σάντι Μπλεθ, είπε ότι οι οκτώ τραυματίες αιχμαλωτίστηκαν από αυτονομιστές αντάρτες κοντά στην περιοχή Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Πρόσθεσε πως ο ΟΑΣΕ επιχειρεί να έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το σερβικό κέντρο πληροφοριών μετέδωσε πως η επίθεση κατά των Σέρβων προκάλεσε την οργή δεκάδων Σερβίδων, που απέκλεισαν οδική αρτηρία στη Σούβα Ρέκα, ζητώντας από την κυβέρνηση να πατάξει τους αυτονομιστές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου".

Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα,ο φερόμενος ως μετριοπαθής ηγέτης των Κοσσοβάρων Αλβανών, που ελέγχεται κύρια από τις ΗΠΑ, ζήτησε από τους Σέρβους να απέχουν από επεισόδια που αυξάνουν την ένταση, ενώ εμμέσως αποδοκίμασε και τους αυτονομιστές. Στη συνέχεια, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανάπτυξη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης. Παρατήρησε, όμως, πως "η άφιξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ θα συνέβαλλε ακόμα περισσότερο στη σταθεροποίηση της κατάστασης"! Νωρίτερα, η παράταξη του Ρουγκόβα, Δημοκρατικός Σύνδεσμος, ζήτησε από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ να κάνουν έκκληση ώστε να συνετιστούν οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Ενδιαφέρουσες αλλά "παλιές" οι διαπιστώσεις του ΟΑΣΕ

Μαχητές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) εκπαιδεύονται στρατιωτικά στην Αλβανία για την περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς αυτής της σερβικής επαρχίας, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα,Ντάαν Εβερτς.

"Ο αλβανικός βορράς χρησιμεύει ως βάση εκπαίδευσης του UCK, ο οποίος προετοιμάζει μια πολεμική επιλογή σε περίπτωση αποτυχίας των πολιτικών διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Εβερτς, προσθέτοντας ότι "ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι ο βορράς της Αλβανίας είναι βάση εκπαίδευσης του UCK, ο οποίος ετοιμάζεται για μάχη"! Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή η περιοχή της Αλβανίας "διαφεύγει παντελώς του ελέγχου της κυβέρνησης των Τιράνων, που, ακόμη κι αν το ήθελε, δε διαθέτει αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις ικανές να ελέγξουν τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο".

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ δήλωνε στη Βόννη πως στην αποστολή επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο θα μετέχουν τελικώς 1.600 και όχι 2.000 άνδρες.

Ο νέος πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Κνουτ Βόλεμπεκ, είχε δηλώσει πρόσφατα στο Οσλο ότι ο Αμερικανός αρχηγός των παρατηρητών Ουίλιαμ Ουόκερ μπορεί τελικά να αρκεστεί σε 1.500 παρατηρητές. Ο Σάρπινγκ διευκρίνισε ότι η μείωση αυτή δεν έχει σχέση με τη Γερμανία, η οποία θα συμμετάσχει με 200 άνδρες, όπως προβλεπόταν, και εξέφρασε την ελπίδα να καταφέρει ο ΟΑΣΕ να φέρει σε πέρας την αποστολή του, παρά τη μείωση αυτή.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο τον "ανησυχεί κάθε μέρα και περισσότερο", επειδή ούτε οι αυτονομιστές, ούτε οι Σέρβοι φαίνονται διατεθειμένοι να συνεννοηθούν. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τα εμπόδια που θέτει στις ειρηνευτικές προσπάθειες, "εν μέρει φανερά", η γιουγκοσλαβική πλευρά.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση με Παλαιστινίους και όξυνση των προεκλογικών πνευμάτων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ιδιαίτερα οξυμένα παραμένουν τα πνεύματα ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ενώ ο προεκλογικός αγώνας στο Ισραήλ έχει αρχίσει για τα καλά και χαρακτηρίζεται από έντονες προσωπικές αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες, με αποτέλεσμα η ισραηλινή αστυνομία να ανακοινώσει ειδικό πακέτο μέτρων ασφαλείας.

Νέο αυστηρότερο αποκλεισμό στη Χεβρώνα επέβαλε, χτες, ο ισραηλινός στρατός 4 εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση που δέχτηκαν δύο Ισραηλινές από αγνώστους οπλοφόρους, με αποτέλεσμα η μία από αυτές να νοσηλεύεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση. Με βάση τον ισραηλινό αποκλεισμό, αλλά και τα αλλεπάλληλα οδικά μπλόκα, οι 130.000 Παλαιστίνιοι που κατοικούν στην πόλη δεν μπορούν να μετακινηθούν στους δρόμους, παραμένοντας αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, ενώ αποκλείστηκε και ο δρόμος που οδηγεί στον Τάφο των Πατριαρχών, όπου παραδοσιακά κάθε Παρασκευή συρρέουν πολλοί Παλαιστίνιοι για να προσευχηθούν. Αντίθετα, οι 450 Εβραίοι έποικοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ο νέος αποκλεισμός προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων και σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με Ισραηλινούς στρατιώτες. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και έξω από τον εβραϊκό οικισμό Γκας Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας, όταν Εβραίοι έποικοι απέκλεισαν, για λίγη ώρα, το δρόμο.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σαρόν, ο οποίος βρίσκεται από την Τετάρτη στις ΗΠΑ για σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους, επέρριπτε, για άλλη μια φορά, την πλήρη ευθύνη του νέου "παγώματος" στην "ειρηνευτική διαδικασία" με την αναστολή στην εφαρμογή της "ενδιάμεσης συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον στους Παλαιστινίους. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος, ο Αριέλ Σαρόν κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι θέτει συνεχόμενα εμπόδια στην "ειρηνευτική διαδικασία", αρνούμενη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Από την πλευρά του, ο Ρος απέφυγε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα συζητήσει την κατάσταση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια περιοδείας που θα αρχίσει στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

Εκτακτα μέτρα ενόψει εκλογών

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αλλά και διαδικασία άμεσης προσαγωγής σε δίκη εισήγαγε, χτες, η διοίκηση της ισραηλινής αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη διαγραφόμενη αύξηση των βίαιων επεισοδίων και της έντασης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αν και η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει αρχίσει παρά μόνο εδώ και λίγες ημέρες, η αντιπαράθεση των συμμετεχόντων έχει ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους και δε λείπει η εκτόξευση προσωπικών κατηγοριών και απειλών, οι οποίες πολλές φορές γίνονται και συνθήματα.

Την ισραηλινή αστυνομία, όμως, φαίνεται ότι κινητοποίησε το περιστατικό που έλαβε χώρα την Πέμπτη, με πρωταγωνιστή τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αμνόν Σαχάκ, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του. Ο Σαχάκ, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στη φτωχογειτονιά Χατικβάχ που είναι προπύργιο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εκτός από τις έντονες αποδοκιμασίες, δέχτηκε και απειλή για τη ζωή του, όταν ένας κάτοικος τον πλησίασε λέγοντάς του ότι "η επόμενη σφαίρα προορίζεται για σένα", αναφερόμενος στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν. Οπως ανακοίνωσε, χτες, ο αστυνομικός διευθυντής Γιεχούντα Γουίλκ, μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, ο οποιοσδήποτε εκτοξεύσει απειλή κατά υποψηφίων, θα προσάγεται άμεσα σε δίκη.Ηδη, χτες, πολλοί κάτοικοι της συνοικίας Χατικβάχ κλήθηκαν σε ανάκριση.

Κατιούσα στο Νότιο Λίβανο

Τρεις ρουκέτες "Κατιούσα" εκτόξευσαν οι μαχητές της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολλάχ" σε θέσεις του ισραηλινού στρατού στο Νότιο Λίβανο, χτες το πρωί, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Λιβανέζος πολίτης και να τραυματιστούν άλλοι 2, όπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές, αλλά και ο ισραηλινός στρατός. Οι ρουκέτες είχαν ως στόχο την περιοχή γύρω από τα χωριά Χούλα και Μακάμπα, πολύ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, και εκτοξεύτηκαν μία μέρα μετά την κατεδάφιση 14 σπιτιών στην περιοχή Αρνούν από τον ισραηλινό στρατό, με το πρόσχημα ότι χρησιμοποιούνταν από τη "Χεζμπολλάχ".

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Προοιωνίζονται ειρηνευτικές συνομιλίες;

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

"Θετικό σημάδι" για την πιθανή έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση του Κογκολέζου Προέδρου Λόρεντ Καμπίλα θεώρησε χτες ο Ερνεστ Ουάμπα ντία Ουάμπα, αρχηγός των - υποστηριζόμενων από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα - στασιαστών, την πρόταση του πρώτου για συνάντηση με αντιπροσωπεία των ανταρτών.

"Η κίνηση αυτή είναι καλό σημάδι, εάν δείξει όντως προθυμία για συνομιλίες. Σημαίνει πως αναγνωρίζει ως υπαρκτή την ανταρσία και ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τον τερματισμό της κρίσης από τις συνομιλίες", δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερνεστ Ουάμπα ντία Ουάμπα.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Πρόεδρος Καμπίλα είχε ανακοινώσει πως ετοιμάζεται να συναντηθεί με το συνασπισμό δυνάμεων των Τούτσι, στασιαστών Κογκολέζων στρατιωτών και αρχηγών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που αντιπροσωπείες τους φτάσουν σύντομα στην Κινσάσα. Ωστόσο, ο Ουάμπα ντία Ουάμπα φάνηκε επιφυλακτικός ως προς την ώρα και τον τόπο αυτής της συνάντησης, λέγοντας ότι αυτά τα θέματα θα έπρεπε να είναι "αντικείμενα διαλόγου".

Ο Κογκολέζος πρεσβευτής στην Κένυα, Γουά - Κου - Νγκουάντζα, δήλωσε πως οι ηγέτες των ανταρτών είναι καλοδεχούμενοι στην Κινσάσα. Μάλιστα, χαρακτηρίζοντας την Κινσάσα "στρατηγείο του Κονγκό", κατέληξε υπαινικτικά: "Ο Πρόεδρος Καμπίλα είναι άνθρωπος που θέλει να ενώσει όλους τους ανθρώπους στο Κονγκό... και όχι στο Κιγκάλι, ή στην Καμπάλα"...

Μόνιμη η ενισχυμένη ισραηλινή αστυνομική παρουσία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ