Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες επιθέσεις αυτονομιστών οξύνουν την ένταση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Πυκνώνουν τα επεισόδια βίας μέρα με τη μέρα... Αυτονομιστές Κοσσοβάροι σκότωσαν χτες με χειροβομβίδα τρεις Σέρβους αστυνομικούς και τραυμάτισαν άλλους οκτώ στρατιώτες του γιουγκοσλαβικού στρατού. Το γεγονός αυτό προκάλεσε νέα οργή στους Σέρβους, που προειδοποίησαν με αντίποινα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, οι τρεις Σέρβοι σκοτώθηκαν όταν χειροβομβίδα έσκασε πάνω στο αυτοκίνητο που τους μετέφερε με προορισμό το χωριό Σούβα Ρέκα, 50 χιλιόμετρα νότια της Πρίστινα. Η εκπρόσωπος του οργανισμού, Σάντι Μπλεθ, είπε ότι οι οκτώ τραυματίες αιχμαλωτίστηκαν από αυτονομιστές αντάρτες κοντά στην περιοχή Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Πρόσθεσε πως ο ΟΑΣΕ επιχειρεί να έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το σερβικό κέντρο πληροφοριών μετέδωσε πως η επίθεση κατά των Σέρβων προκάλεσε την οργή δεκάδων Σερβίδων, που απέκλεισαν οδική αρτηρία στη Σούβα Ρέκα, ζητώντας από την κυβέρνηση να πατάξει τους αυτονομιστές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου".

Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα,ο φερόμενος ως μετριοπαθής ηγέτης των Κοσσοβάρων Αλβανών, που ελέγχεται κύρια από τις ΗΠΑ, ζήτησε από τους Σέρβους να απέχουν από επεισόδια που αυξάνουν την ένταση, ενώ εμμέσως αποδοκίμασε και τους αυτονομιστές. Στη συνέχεια, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανάπτυξη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης. Παρατήρησε, όμως, πως "η άφιξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ θα συνέβαλλε ακόμα περισσότερο στη σταθεροποίηση της κατάστασης"! Νωρίτερα, η παράταξη του Ρουγκόβα, Δημοκρατικός Σύνδεσμος, ζήτησε από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ να κάνουν έκκληση ώστε να συνετιστούν οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Ενδιαφέρουσες αλλά "παλιές" οι διαπιστώσεις του ΟΑΣΕ

Μαχητές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) εκπαιδεύονται στρατιωτικά στην Αλβανία για την περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς αυτής της σερβικής επαρχίας, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα,Ντάαν Εβερτς.

"Ο αλβανικός βορράς χρησιμεύει ως βάση εκπαίδευσης του UCK, ο οποίος προετοιμάζει μια πολεμική επιλογή σε περίπτωση αποτυχίας των πολιτικών διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Εβερτς, προσθέτοντας ότι "ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι ο βορράς της Αλβανίας είναι βάση εκπαίδευσης του UCK, ο οποίος ετοιμάζεται για μάχη"! Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή η περιοχή της Αλβανίας "διαφεύγει παντελώς του ελέγχου της κυβέρνησης των Τιράνων, που, ακόμη κι αν το ήθελε, δε διαθέτει αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις ικανές να ελέγξουν τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο".

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ δήλωνε στη Βόννη πως στην αποστολή επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο θα μετέχουν τελικώς 1.600 και όχι 2.000 άνδρες.

Ο νέος πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Κνουτ Βόλεμπεκ, είχε δηλώσει πρόσφατα στο Οσλο ότι ο Αμερικανός αρχηγός των παρατηρητών Ουίλιαμ Ουόκερ μπορεί τελικά να αρκεστεί σε 1.500 παρατηρητές. Ο Σάρπινγκ διευκρίνισε ότι η μείωση αυτή δεν έχει σχέση με τη Γερμανία, η οποία θα συμμετάσχει με 200 άνδρες, όπως προβλεπόταν, και εξέφρασε την ελπίδα να καταφέρει ο ΟΑΣΕ να φέρει σε πέρας την αποστολή του, παρά τη μείωση αυτή.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο τον "ανησυχεί κάθε μέρα και περισσότερο", επειδή ούτε οι αυτονομιστές, ούτε οι Σέρβοι φαίνονται διατεθειμένοι να συνεννοηθούν. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τα εμπόδια που θέτει στις ειρηνευτικές προσπάθειες, "εν μέρει φανερά", η γιουγκοσλαβική πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ