Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε αναμονή κυβερνητικού σχήματος...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Την επόμενη βδομάδα ο Μπουλέντ Ετσεβίτ θα παρουσιάσει την κυβέρνησή του - δεν κατάφερε να το κάνει χτες - και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Για τη Δευτέρα αναβλήθηκε η παρουσίαση κυβερνητικού σχήματος από τον "εθνικό ήρωα" (του Αττίλα), 73χρονο εντολοδόχο πρωθυπουργό. Αναμένεται ότι το σχήμα θα περιλαμβάνει στελέχη τόσο του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ, όσο και του Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ - που με την "απροσδόκητη" μεταστροφή της ήρε το "αδιέξοδο" στην προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης κυβερνητικής λύσης.

Προστιθέμενοι οι βουλευτές των δύο αυτών και του κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς του Ετσεβίτ αριθμούν 297 "κουκιά" (επί συνόλου 550 εδρών της τουρκικής Βουλής), δηλαδή μια "άνετη πλειοψηφία", η οποία εκπληρώνει... μια χαρά το "στόχο" του αποκλεισμού των "Ισλαμιστών", του κόμματος της Αρετής υπό τον Ρετσάι Κιουτάν, από την εξουσία, αφού οι στρατηγοί είχαν κάνει σαφές ότι "δε θα ανέχονταν" να δουν να αλλάζει την προοπτική της χώρας. Παραμένει πάντως ασαφές - κάτι που γίνεται μάλλον σκόπιμα - το αν η προδιαγραφή της κυβέρνησης αυτής θα είναι "υπηρεσιακή", δηλαδή αν θα οδηγήσει τη χώρα στις προγραμματισμένες για τις 18 Απρίλη γενικές εκλογές.

Δίκη της "πέτρας του σκανδάλου"

Την ώρα που ο Γιλμάζ ετοιμάζεται να... ξαναορκιστεί μέλος μιας τουρκικής κυβέρνησης, ο "επιχειρηματίας" που αποτέλεσε την πέτρα των σκανδάλων και προκάλεσε την ανατροπή του, καθόταν στο σκαμνί δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Ο Κορκμάζ Γιζίτ, που είχε κατηγορήσει τον Γιλμάζ πως "μεσολάβησε" μαζί με τον υπουργό του των Οικονομικών Γκιουνές Τανέρ για να καταλήξει υπέρ του η διαδικασία πώλησης μεριδίου της κρατικής τράπεζας Τούρκμπανκ, αντιμετωπίζει κατηγορητήριο περί "διαφθοράς" και "απάτης". Ο Γιζίτ αγόρασε την τράπεζα τον Αύγουστο έναντι 600 εκατ. δολαρίων, αλλά η διαδικασία "πάγωσε" λόγω του σκανδάλου. Η ανώτατη επιτρεπόμενη ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι οκτώ χρόνια - και είναι "ισχυρό" το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να "μετατοπίσει" το επίκεντρο της δίκης στο πρόσωπο του νυν υπηρεσιακού πρωθυπουργού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ